Δραση κατα της σχολικης βιας και του εκφοβισμου στο 3ο Πειραματικο ΓΕΛ Κομοτηνης

Μαθητές έμαθαν για την αντιμετώπιση και πόσο σημαντικό είναι να σπάμε τη σιωπή και να αναφέρουμε τέτοιου είδους φαινόμενα

Το 3ο Πειραματικό ΓΕΛ Κομοτηνής, σε συνεργασία με το  Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης του Εργαστηρίου ΜΕΚΘΕΜΕ του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και με περισσότερα από 520 σχολεία όλων των βαθμίδων (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και  Λύκεια) από όλη τη χώρα και ένα από την Ίμβρο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Θρησκευμάτων, του Δήμου Ιωαννιτών και άλλων Δήμων και Διευθύνσεων Εκπαίδευσης (με τη συμμετοχή περισσότερων από 25.000 μαθητών και πάνω από 1.000 εκπαιδευτικών) διοργάνωσε Δράση κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού με τίτλο «Σπάμε τη σιωπή, ενώνουμε τις φωνές κατά της βίας», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαρτίου 2024 και ώρα 10.30-11.15 στην κεντρική είσοδο του σχολείου επί της οδού Φιλίππου 33, καθώς και στον αύλειο χώρο του σχολείου.

Στο πλαίσιο της δράσης οι μαθητές/τριες συζήτησαν για τη βία και τον εκφοβισμό, τις μορφές, τα συναισθήματα της βίας και του εκφοβισμού, την αντιμετώπιση και πόσο σημαντικό είναι να σπάμε τη σιωπή και να αναφέρουμε τέτοιου είδους φαινόμενα.

Σκοπός της δράσης ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών, των μελών της σχολικής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας κατά της βίας στο σχολείο.

Μέσα από τη δράση αναμένεται  οι μαθητές/τριες:

  • να ορίζουν τη βία και τον εκφοβισμό
  • να αναγνωρίζουν φαινόμενα βίας και εκφοβισμού και τις μορφές τους
  • να κατανοούν τα συναισθήματα της βίας και του εκφοβισμού
  • να αναφέρουν φαινόμενα βίας και εκφοβισμού
  • να αξιολογούν θετικά το σπάσιμο της σιωπής σε φαινόμενα βίας και εκφοβισμού
  • να χρησιμοποιούν ειρηνικές πρακτικές επίλυσης των συγκρούσεων.

Την ημέρα της δράσης (6 Μαρτίου) οι μαθητές/τριες του 3ου Πειραματικού ΓΕΛ Κομοτηνής στις 11.00 π.μ., έσπασαν ταυτόχρονα ο καθένας από ένα μπαλόνι. Το σπάσιμο των μπαλονιών συμβολίζει το σπάσιμο της σιωπής και η ταυτόχρονη κίνηση συμβολίζει ότι ενώνουν τις φωνές τους με όλα τα υπόλοιπα σχολεία. Παράλληλα ετοίμασαν αφίσα και μοίρασαν φυλλάδια, τα οποία ετοίμασαν οι ίδιοι οι μαθητές, με πληροφοριακό υλικό στους περαστικούς πολίτες έξω από την κεντρική είσοδο του σχολείου με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίησή τους. Τέλος, δημιούργησαν βίντεο με χορευτική κίνηση μέσα από τo οποίo αποτυπώνονται τα συναισθήματα ενός θύματος bullying.

Να σημειωθεί ότι επιστημονικά υπεύθυνος της δράσης ήταν ο Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Θεόδωρος Θάνος και υπεύθυνες καθηγήτριες της δράσης από το σχολείο οι κ.κ. Κυριακίτσα Παιδαράκη, Μαίρη Τζάνα και Ανδρονίκη Βέρρη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.