Ορκιστηκαν 49 παλιννοστουντες ομογενεις απο την Περιφερεια ΑΜ-Θ

49 παλιννοστούντες ομογενείς, κάτοικοι των νομών Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης ορκίστηκαν προχθές στις 11.00 το πρωί στην Ξάνθη, στο κτίριο του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης «Καπναποθήκη Π», από την Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Θεοδώρα Κόκλα.

Οι ομογενείς που ορκίστηκαν ήταν δύο από τη Δράμα, επτά από την Καβάλα και 40 από την Ξάνθη και απέκτησαν την Ελληνική Ιθαγένεια σύμφωνα με το άρθρο 15 του Ν.3284/2004. Ο καθένας ξεχωριστά υπέγραψαν παρουσία της Γ.Γ. της Π.Α.Μ.Θ. το πρακτικό της ορκωμοσίας. Ανάμεσά τους ήταν νέα παιδιά, αλλά και δύο υπέργηρες κυρίες, στα πρόσωπα των οποίων ήταν εμφανής η ικανοποίηση.

 

Η Γενική Γραμματέας, απευθύνοντας χαιρετισμό προς τους ομογενείς, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι με την ορκωμοσία τους κλείνει ένας κύκλος τυπικών διαδικασιών καθώς αποκτούν την Ελληνική Ιθαγένεια. «Αποκτάτε και τυπικά πλέον, έναν πιο επίσημο δεσμό με το ελληνικό κράτος ως Έλληνες πολίτες. Όπως κι εσείς, τα τελευταία είκοσι χρόνια έφτασαν και διαβιούν στην Ελλάδα πολλοί Έλληνες ομογενείς, κυρίως από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Το Ελληνικό Κράτος, με την εμπειρία αυτών των χρόνων και με αυξημένη υπευθυνότητα, κάνει σήμερα μία γιγάντια προσπάθεια απλοποίησης των γραφειοκρατικών διαδικασιών, ώστε οι δημόσιες υπηρεσίες του να γίνουν φιλικότερες προς τους πολίτες, ομογενείς ή αλλοδαπούς».

 

Η κ. Κόκλα τόνισε τη βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην ισότιμη συμμετοχή των μεταναστών στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι. «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον νέο Νόμο 3838/2010 «Σύγχρονες διατάξεις για την Ελληνική Ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών», που ψήφισε αμέσως μόλις ανέλαβε την διακυβέρνηση, αποδεικνύει ότι το θέμα της χορήγησης Ελληνικής Ιθαγένειας και της κοινωνικής ένταξης των ομογενών και των μεταναστών βρίσκεται στην κορυφή της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας. Ο νέος νόμος εισήγαγε καινοτόμες παρεμβάσεις στο δίκαιο της Ελληνικής Ιθαγένειας. Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να συμμετάσχουν οι αλλοδαποί στις εκλογές της πρωτοβάθμιας τοπικής Αυτοδιοίκησης αποδεικνύοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τις προθέσεις της κυβέρνησης για την πλήρη και ενεργό συμμετοχή τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας.

 

Επιπρόσθετα θεσπίζεται για πρώτη φορά ένας νέος τρόπος κτήσης της Ελληνικής Ιθαγένειας με τη γέννηση στην Ελλάδα, κατά δήλωση, απλοποιώντας κατά πολύ τις σχετικές διαδικασίες. Τέλος με το νέο νόμο υιοθετούνται μία σειρά μεταβατικού χαρακτήρα ρυθμίσεις ώστε να θεραπευθούν οι αρνητικές συνέπειες από το έως σήμερα ισχύον καθεστώς».

 

Ανάμεσα στα οφέλη που αποκομίζουν οι νόμιμα διαμένοντες μετανάστες είναι το ότι επιτρέπεται σε μέλη της δεύτερης γενιάς που έχουν υπερβεί το 18ο έτος της ηλικίας τους να υπαχθούν στις σχετικές διατάξεις περί τέκνων αλλοδαπών που έχουν γεννηθεί ή έχουν φοιτήσει σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα. Επίσης, μειώνεται κατά 800 ευρώ το υπέρογκο παράβολο για την πολιτογράφηση.

 

Η κ. Κόκλα ανακοίνωσε ότι, στο πλαίσιο της εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής, η κυβέρνηση θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τα μαθήματα γλώσσας σε ενήλικους, θα δώσει έμφαση στα διαπολιτισμικά σχολεία, τα εργασιακά δικαιώματα των μεταναστών, την επαγγελματική τους κατάρτιση, τη συμβουλευτική σε άνεργους μετανάστες και την ίση πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.