Ολα οσα θελατε να μαθετε για την ασφαλεια στο διαδικτυο, αλλα φοβοσασταν να ρωτησετε

Μια πολύ χρήσιμη ημερίδα στην Κομοτηνή για την ασφάλεια στο διαδίκτυο τόσο των παιδιών, όσο και των ενηλίκων

Είναι η περιήγηση στο διαδίκτυο ασφαλής; Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς και πώς θα πρέπει να προσεγγίζουν το θέμα; Μπορούμε να διαγράψουμε κάτι που ανεβάσαμε στο διαδίκτυο; Τι είναι το κυβερνοέγκλημα; Αυτά και άλλα ερωτήματα προσπάθησε να απαντήσει το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που βρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης 14 Φεβρουαρίου στην αίθουσα του Ιδρύματος Παπανικολάου στην Κομοτηνή.
 
Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων της Κομοτηνής σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, τονίστηκε πως η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, η ανάπτυξη της πληροφορικής και η ευρύτατη χρήση του Διαδικτύου έχουν επιφέρει επαναστατικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, πολλές φορές προς το καλύτερο.
 
Όμως μαζί με τα θετικά, στη ζωή μας υπεισέρχονται και παράμετροι που ευνοούν την ανάπτυξη νέων μορφών εγκληματικότητας, το λεγόμενο «Ηλεκτρονικό Έγκλημα».
 
Πολλές εκφάνσεις του, σημειώθηκε, επηρεάζουν όλους τους χρήστες, όπως οι κακόβουλες εισβολές σε Δίκτυα (hacking), το κακόβουλο λογισμικό αλλά και οι απάτες, με τα παραδείγματα να είναι πολλά και πολλές φορές, τουλάχιστον στο κοινό που παρακολούθησε την ημερίδα, γνωστά, αν και τα μέλη του κλιμακίου αποκάλυψαν και άγνωστες στους περισσότερους πτυχές τους. 
 

Κλειδί η ανοιχτή επικοινωνία με τα παιδιά 

Όμως ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα παιδιά, τα οποία και μπορεί να πέσουν ευκολότερα θύματα όλων αυτών, όμως έχουν να αντιμετωπίσουν και θέματα που έχουν να κάνουν με την πορνογραφία ανηλίκων, αλλά και το cyberbullying, ο εκφοβισμός δηλαδή μέσα από τις νέες τεχνολογίες για να παρενοχλήσουν, να απειλήσουν, να εκφοβίσουν, να εκβιάσουν, να δυσφημήσουν και, σε μερικές περιπτώσεις, να υποδυθούν τρίτους ή να υποκλέψουν την ταυτότητά τους.
 
Για να αποφευχθούν αυτά τα προβλήματα, οι γονείς έχουν πολλά εργαλεία στα χέρια τους, όπως να τοποθετούν τον υπολογιστή σε κοινό δωμάτιο, όπως το σαλόνι, να εγκαταστήσουν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του σπιτιού λογισμικού φίλτρου που απαγορεύει την προσπέλαση σε συγκεκριμένες σελίδες του Διαδικτύου, αλλά και να είναι παρόντες κατά τη χρήση του υπολογιστή, ιδίως όταν αφορά επικοινωνία με τρίτους από το παιδί.
 
Όμως όπως τονίστηκε, σημαντικότερο όλων είναι η επίτευξη σωστής επικοινωνίας μεταξύ των γονέων και των παιδιών, ώστε και να προλάβουν δυσάρεστες καταστάσεις, αλλά και να βοηθήσουν  τα παιδιά να αποκτήσουν μια σωστή συμπεριφορά στο διαδίκτυο, που θα τους αποβεί χρήσιμη και στο μέλλον.
 
Άλλωστε σήμερα, με την επέκταση των έξυπνων κινητών τηλεφώνων, τα παιδιά έχουν ουσιαστικά ένα υπολογιστή στην τσέπη τους, και είναι αδύνατο να ελεγχθούν ανά πάσα στιγμή.
 
Για αυτό και η σωστή επαφή μεταξύ γονέων και παιδιών είναι πρωταρχικός παράγοντας για την προστασία τους.
 
 

Μύθοι και πραγματικότητα 

Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να διαλύσουν και κάποιους μύθους για το διαδίκτυο, σημειώνοντας πως κάθε ενέργεια στο διαδίκτυο αφήνει ηλεκτρονικά ίχνη, πως ότι ανεβαίνει στο διαδίκτυο δεν διαγράφεται ποτέ, ότι πάντα πρέπει να επαληθεύουμε τις πηγές νέων από το διαδίκτυο, αλλά και ότι δεν υπάρχει 100% προστασία στο διαδίκτυο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.