«Οι τελευταιες πενταρες» του Βαγγελη Αυδικου παρουσιαζονται στην Κομοτηνη

Την Τετάρτη 15 Μαρτίου στη Λέσχη Κομοτηναίων

Με πρωτοβουλία του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, του Συλλόγου Ηπειρωτών νομού Ροδόπης, των εκδόσεων “Ταξιδευτής” και του βιβλιοπωλείου “ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ”, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Μαρτίου και ώρα 20.00, στη Λέσχη Κομοτηναίων, η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Βαγγέλη Αυδίκου, με τίτλο «Οι τελευταίες πεντάρες».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Ζωή Γαβριηλίδου, καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Τμ. Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ
Βασίλης Δαλκαβούκης, επίκουρος καθηγητής του Τμ. Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ
Σπύρος Κιοσσές, φιλόλογος

Συντονίζει ο Μανόλης Βαρβούνης, καθηγητής Τμ. Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ
Προλογίζει ο Γιάννης Τσαμπάζης, πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Ροδόπης
Τραγουδούν η Μαρία Αλεβίζου και ο Νίκος Αντωνακάκης, μαθητής του Μουσικού Λυκείου Κομοτηνής

Θα διαβάσουν αποσπάσματα οι : Χρύσα Ιωαννίδου, ηθοποιός, Φωτεινή Λεοντάρη, φιλόλογος. 

Ο Βαγγέλης Αυδίκος… 

Ο Βαγγέλης Αυδίκος γεννήθηκε στην Πρέβεζα, με καταγωγή από το Συρράκο. Σπούδασε στο Κλασικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εργάστηκε για πολλά χρόνια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως φιλόλογος. Είναι καθηγητής λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Στο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων οι τίτλοι: “Το βλέμμα στον τοίχο με τη μαντανία”, διηγήματα, (Ελληνικά Γράμματα, 2001), “Ο δικός μου Θεός”, μυθιστόρημα, (Ταξιδευτής, 2004), “Η Θράκη και οι άλλοι. Ιχνηλατώντας τα πολιτισμικά όρια και την ιστορική μνήμη” (Οδυσσέας 2007), “Η κίτρινη ομπρέλα” (Μεταίχμιο, 2007) -ήταν στη μικρή λίστα του περιοδικού “Διαβάζω” για το βραβείο μυθιστορήματος του 2008, “Ήταν μια φορά κι έναν καιρό αλλά μπορεί να γίνει και τώρα. Η εκπαίδευση ως χώρος διαμόρφωσης παραμυθάδων” (Ελληνικά Γράμματα 1999), “Το παιδί στην παραδοσιακή και τη σύγχρονη κοινωνία” (Ελληνικά Γράμματα 1996), “Το λαϊκό παραμύθι. Θεωρητικές προσεγγίσεις” (Οδυσσέας 1994). 

…και «Οι τελευταίες πεντάρες» 

Η υπόθεση του έργου αφορά το ταξίδι του Σπυρίδωνα από το Λονδίνο στην Πρέβεζα μετά από ένα τάμα και μια υπόσχεση στην αγαπημένη του Νίκη και τον παππού του. Η επίσκεψη γίνεται αφορμή να γνωρίσει μια άλλη πλευρά του παππού του. Η εικόνα με την οποία μεγάλωσε θρυμματίζεται. 

Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Σκέψεις και καλά κρυμμένα μυστικά. 

Ανοίγει σιγά – σιγά η κουρτίνα της λήθης που σκέπασε την πόλη και όσα έγιναν την εποχή εκείνη. Μια πόλη που χωρίστηκε στα δύο. Μια εποχή όπου επικράτησε η αλόγιστη βία. Ανθρώπινες σχέσεις που δοκιμάστηκαν. Ο φόβος που απλώθηκε παντού. Η σιωπή που έκλεισε τα στόματα των περισσότερων.

Όλα αυτά ως τη στιγμή που φτάνει ο Σπυρίδων. Όλοι πια ξύνουν τις πληγές και τη μνήμη τους. Αναφέρονται σε πάθη και αδυναμίες. Στην απρονοησία και τον φανατισμό. Σε όνειρα και προσδοκίες. Σε συγκρούσεις και απογοητεύσεις. Στον πόνο και την ερήμωση της πόλης. Σε έρωτες που πόνεσαν αλλά και ξεπέρασαν τις αντιθέσεις. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα αποτελεί συμβολή στην ιστορική μνήμη και είναι μια προσπάθεια αποκατάστασης εκείνων που αγωνίστηκαν για την πατρίδα και έπεσαν θύματα αδελφοκτόνας διαμάχης. O συγγραφέας επιδιώκει να εμποδίσει τα σύννεφα της λήθης να κρύψουν και να σβήσουν τα δραματικά γεγονότα -εν πολλοίς άγνωστα στο ευρύ κοινό-, που συνέβηκαν στην ιδιαίτερη πατρίδα του την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου. Μολονότι στο βιβλίο υπάρχουν πλείστα όσα περιστατικά και ονόματα που συνδέονται με την Πρέβεζα, όπως τα ερείπια της Νικόπολης, η ναυμαχία του Ακτίου, η αυτοκτονία του Κώστα Καρυωτάκη -ο Καρυωτάκης διαποτίζει το κείμενο-, το ενδιαφέρον του εντοπίζεται στην προαναφερθείσα ιστορική περίοδο. Αν στην πόλη τα τραγικά επεισόδια που διαδραματίστηκαν εκεί είναι ξεχασμένα, εδώ στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι σχεδόν άγνωστα. Ήταν τόσο αιματηρά και απάνθρωπα, που οδήγησαν σε εμφύλια πάθη και στο διχασμό της τοπικής κοινωνίας. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.