«Οι συνεταιρισμοι του Εβρου ξεχωρισαν»

Η διευθύντρια της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικιακής Οικονομίας του υπουργείου Γεωργίας, κ. Ελένη Τοκαρή βρέθηκε για μια ακόμη φορά στο πλευρό των γυναικών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Αγροτουρισμού και μίλησε στον ΠτΘ για τις προσπάθειες του υπουργείου και για το βασικό λόγο που κινητοποιεί τις γυναίκες, την ανάγκη. Έδωσε τα εύσημα στους συνεταιρισμούς του Έβρου που έχουν κάνει τη διαφορά.

ΠτΘ: Μετέχετε για πρώτη φορά στη συνάντηση γυναικείων συνεταιρισμών της Σαμοθράκης;

Ε.Τ.: Την Σαμοθράκη την έχω ζητήσει, γιατί ξεκίνησα την υπαλληλική μου καριέρα από τον Έβρο, υπηρετούσα στις Φέρες και είχα επαφή μέσα και από προγράμματα. Ήμουν στη Σαμοθράκη πριν 3 χρόνια όταν ξεκίνησε η προσπάθεια του συνεταιρισμού «ΑΞΙΟΚΕΡΣΑ», προκειμένου να τις συντονίσω. Τις ενισχύσαμε οικονομικά και τις συντονίσαμε. Επίσης ενισχύουμε οικονομικά για τρίτη χρονιά τη συνάντηση. Φέτος κρίναμε σκόπιμο να είμαστε εδώ, να δούμε από κοντά την εξέλιξη των προσπαθειών που καταβάλουν οι γυναίκες, με στόχο να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

ΠτΘ: Μέσα από προγράμματα, όπως είναι τα ΟΠΑΑΧ ή για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, μπορούν να ενισχυθούν αυτές οι ενέργειες των γυναικείων συνεταιρισμών, ώστε να μπουν σε μια συγκεκριμένη φόρμα και να ξεφύγουν από τις μικροβιοτεχνίες τοπικού χαρακτήρα;

Ε.Τ.: Το υπουργείο Γεωργίας προωθεί πάρα πολλά προγράμματα επιχειρηματικότητας. Μπορεί να μην έχουμε ειδικό κλάδο για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, αλλά όλα τα προγράμματα στοχεύουν στο συμπληρωματικό εισόδημα στην ελληνική οικογένεια. Δίνουν τη δυνατότητα σχεδίων επενδύσεων, που έχουν να κάνουν με τον αγροτουρισμό, με τη βιοτεχνία, ώστε στις αγροτικές οικογένειες ν’ αναπτυχθεί μια, παράλληλη με την αγροτική, δραστηριότητα και η ύπαιθρος να είναι βιώσιμη και να ζήσει ο κόσμος στον τόπο του. Αν δεν δώσουμε τη δυνατότητα για ανάπτυξη μιας επενδυτικής δραστηριότητας δεν μπορούμε να μιλάμε για ύπαιθρο.

Το υπουργείο Γεωργίας κάνει πάρα πολλές προσπάθειες με τα προγράμματα του αγροτουρισμού, με τις πρωτοβουλίες Leader. Το ζητούμενα είναι να ενημερωθούν οι γυναίκες, ώστε να είναι έτοιμες ν’ αξιοποιήσουν κάποιες ευκαιρίες. Όλοι οι συνεταιρισμοί έχουν ωφεληθεί από τα προγράμματα, έχουν εκπαιδευτεί και χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο. Θέλω να πιστεύω ότι οι συνεταιρισμοί του Έβρου έκαναν μια πολύ προσπάθεια, ξεχώρισαν. Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψιν ότι αν δεν υπάρχει ανάγκη απασχόλησης σ’ ένα τόπο όποια βοήθεια και να δοθεί δεν προχωρά. Η προσπάθεια στη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα έχει πετύχει και απαιτείται συνεχής προσπάθεια κι ενίσχυση.

ΠτΘ: Γνωρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε όλη την Ελλάδα εκτιμάτε ότι μια περιοχή έχει κάνει τη διαφορά;

Ε.Τ.: Ο Έβρος έχει κάνει αυτή τη διαφορά, από το Τρίγωνο και παντού, γιατί υπάρχει η ανάγκη στις γυναίκες. Έχουν ανάγκη την απασχόληση και το συμπληρωματικό εισόδημα.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.