Οι νεοτερες εξελιξεις στην καρδιολογια

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Από τις εξελίξεις στην καρδιολογία» που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.), τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ροδόπης, με την υποστήριξη της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Κομοτηνής και του Συλλόγου Στήριξης και Αποκατάστασης Καρδιοπαθών και Πρόληψης Καρδιοπαθειών Νομού Ροδόπης. Εισηγητής στην εκδήλωση ήταν ο κορυφαίος Έλληνας καρδιολόγος, καθηγητής, διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ) Παύλος Τούτουζας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Παράγοντες Κινδύνου – Κάπνισμα», τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «βασικός παράγοντας για την ευζωία και μακροζωία είναι η καθημερινή άσκηση». Επίσης, μίλησαν κι άλλοι αξιόλογοι ομιλητές, ο οποίοι αναφέρθηκαν σε θέματα όπως πρόληψη και θεραπεία στεφανιαίας νόσου, αίτια καρδιακής ανεπάρκειας καθώς και σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις στην καρδιακή ανεπάρκεια. Με τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης οι διοργανωτές ήθελαν να στείλουν μηνύματα στους συμπολίτες μας ώστε να τους επηρεάσουν στο να βελτιώσουν την κατάσταση της υγείας τους αλλάζοντας κάποιες συνήθειες, αλλά και τον τρόπο ζωής. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε βράβευση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης του νομού μας από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ροδόπης, σε μια προσπάθεια του Συλλόγου να επιβραβεύει τις τοπικές ΜΚΟ στέλνοντας δυναμικό μήνυμα στον κόσμο ότι τέτοιες προσπάθειες πρέπει να αντιγράφονται.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης και Αποκατάστασης Καρδιοπαθών και Πρόληψης Καρδιοπαθειών Νομού Ροδόπης, Δημήτριος Μιντίδης, εξήρε τη σημασία αυτής της εκδήλωσης, στόχος της οποίας ήταν η συμβολή στη μείωση των καρδιοπαθών, ενώ τόνισε ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί. «Πιστεύω ότι με τέτοιες εκδηλώσεις ο αυτοσκοπός μας πάλι θα επιτευχθεί, θα μειώσουμε τους καρδιοπαθείς, αν και οι καρδιοπάθειες δεν θα εξαλειφθούν. Υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια χωρίς καμία υπαναχώρηση».

Τη χαρά του από την παρουσία του καθηγητή Παύλου Τούτουζα, εξέφρασε ο αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, υπεύθυνος για τα προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού Σάββας Τοκμακίδης, τονίζοντας την πολύτιμη προσφορά του σε πανελλήνιο επίπεδο και όχι μόνο.

Για την προβολή της άσκησης στην περιοχή μας που στόχο έχει την πρόληψη πολλών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου και των καρδιοπαθειών, έκανε λόγο ο καθηγητής, διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ) Παύλος Τούτουζας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Παράγοντες Κινδύνου – Κάπνισμα». «Το ζητούμενο για εμάς, τους καρδιολόγους, αλλά και για τους ιατρούς γενικότερα είναι να έχουμε και κομψότητα, και γαλήνη, και ηρεμία».

Καθημερινή άσκηση, καλή διατροφή και καλή οργάνωση είναι εγγύηση για υγεία, όσον αφορά την πρόληψη για καρδιακά νοσήματα. «Βασικός παράγοντας για την ευζωία και μακροζωία είναι η καθημερινή άσκηση», σύμφωνα με τον κ. Τούτουζα διότι κάνει καλό στις αρτηρίες, στην πίεση, στο σάκχαρο, στην χοληστερίνη αλλά και στην καρδιά γενικότερα. «Χρειάζεται εσωτερική ηρεμία ώστε να μην είναι χαμηλή η πίεση, αλλά και συνεχή άσκηση για να διατηρούνται οι αρτηρίες καθαρές».

Σχολιάζοντας τα τελευταία νέα που μιλάνε για καρδιά από πλαστοκύτταρα, ο κ. Τούτουζας
ισχυρίστηκε ότι το θέμα αυτό βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο και «θα δούμε τι θα γίνει στο μέλλον». Επίσης, ήταν ξεκάθαρος ως προς το θέμα της πρόληψης γενικότερα, καθώς πιστεύει ότι δεν δικαιολογείται σήμερα αμέλεια στα θέματα υγείας κι ότι ο κάθε άνθρωπος οφείλει να ακολουθεί την όποια θεραπευτική αγωγή.

Στεφανιαία νόσος, αρτηριακή υπέρταση, καρδιοπάθειες είναι μερικά από τα αίτια καρδιακής ανεπάρκειας, όπως ανέφερε στην ομιλία του με το ομώνυμο θέμα ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Αλεξανδρούπολη) Δημήτριος Τζιακάς. Σύμφωνα με τον κ. Τζιακά, η καρδιακή ανεπάρκεια είναι τελική κατάληξη όλων των καρδιοπαθειών που σημαίνει ότι «δεν πρόκειται για μια νόσο, αλλά για ένα σύνδρομο. Τα αίτια είναι πολύ ποίκιλλα. Ξεκινάνε από τη στεφανιαία νόσο, από την αρτηριακή υπέρταση, τις καρδιοπάθειες, γενικές αναιμίες».

Να σημειωθεί ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή των περιστατικών της καρδιακής ανεπάρκειας, αν και είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια πριν από μερικά χρόνια. Όσο για τις χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, υπολογίζονται γύρω στα 10 εκατ. περιστατικά ενώ στα 4-5 εκατ. ανέρχεται ο αριθμός των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ανάλογα με τις εποχές αλλάζει και ο αριθμός των ασθενών με καρδιακά νοσήματα που απευθύνονται στην Γενική Καρδιολογική Κλινική της Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με τον κ. Τζιακά, ενώ 4-5 άτομα περίπου δέχονται κάθε Παρασκευή τα ιατρεία καρδιακής ανεπάρκειας.

Για μεγάλη ανταπόκριση του κοινού στην εν λόγω ημερίδα μίλησε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης Αλέξανδρος Τσαπέκος, πράγμα που σημαίνει ότι ο πολίτης ενδιαφέρεται να ενημερωθεί σε μια προσπάθειά του να αλλάξει τον μέχρι τρόπο της ζωής του, να βελτιώσει την υγεία του κάνοντας αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες. «Υπάρχει μεγάλη συμμετοχή του κόσμου κι αυτό μας χαροποιεί», είπε ο κ. Τσαπέκος, ο οποίος ταυτόχρονα ευχαρίστησε τον Συλλόγου Στήριξης και Αποκατάστασης Καρδιοπαθών και Πρόληψης Καρδιοπαθειών Ν. Ροδόπης, αλλά και την Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Κομοτηνής.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε βράβευση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης του νομού μας από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ροδόπης, σε μια προσπάθεια του Συλλόγου να επιβραβεύει τις τοπικές ΜΚΟ στέλνοντας δυναμικό μήνυμα στον κόσμο ότι τέτοιες προσπάθειες πρέπει να αντιγράφονται. «Με την ευκαιρία αυτής της εκδήλωσης ο Σύλλογός μας έχει αποφασίσει να βραβεύσει κάποια τοπική μη κυβερνητική οργάνωση. Επιλέξαμε αυτή τη φορά να είναι οι Ομάδες Διάσωσης που έχουμε στο νομό μας».

Ο Αχιλλέας Γιαγκίνης, μέλος της Ομάδας Διάσωσης Ν. Ροδόπης στο Τμήμα Τεχνολογίας, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρόεδρό της Αντώνη Καρακατσιάνη, εξέφρασε τη χαρά για την τιμητική διάκριση που έτυχε η Ομάδα. «Μας τιμά πολύ ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, διότι στην πραγματικότητα θα ήθελα εμείς να απευθύνουμε τιμητική διάκριση στον Φαρμακευτικό Σύλλογο για τον λόγο ότι μας δίδει βοήθεια, μας δίδει φάρμακα, μας προσφέρει αντικατάσταση υλικού, το οποίο παλαιώνει και το χρησιμοποιούμε εμείς όταν χρειάζεται για τις διασώσεις και όταν στέλνουμε φαρμακευτικό υλικό σε διάφορα σημεία του κόσμου. Έχουμε συγκεντρώσει φαρμακευτικό υλικό, το οποίο έχουμε στείλει στην Ελευσίνα, ενώ πρόσφατα στείλαμε για το Ιράκ και για την Περσία, όπου έγινε σεισμός, αλλά και για το Αφγανιστάν στη Σρι-Λάνκα και την Ινδονησία που επλήγησαν από το τσουνάμι».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.