Οι κατοικοι των Προσκυνητων «καθαριζουν τις πληγες» του εγκαταλελειμμενου Δημοτικου Σχολειου

Εθελοντική δράση καθαρισμού του σχολείου του οικισμού, που απουσία κρατικής μέριμνας ρημάζει στο πέρασμα του χρόνου - Πρόταση αξιοποίησης του χώρου με τη δημιουργία Γεωκτηνοτροφικής Σχολής που θα αναδείξει τη σημαντικότητα του άξονα Ξυλαγανής- Προσκυνητών – Μαρώνειας

Την κατάσταση στα χέρια τους, απουσία οποιουδήποτε ενδιαφέροντος από πλευράς των αρμοδίων αρχών αλλά και φορέων της περιοχής, αποφάσισαν να πάρουν μία ομάδα κατοίκων του οικισμού των Προσκυνητών, διοργανώνοντας εθελοντική δράση με σκοπό τον καθαρισμό του αφημένου στη λήθη του χρόνου Δημοτικού Σχολείου της περιοχής, το πρωί της προσεχούς Κυριακής.
 
Ένα σχολείο γεμάτο αναμνήσεις που όπως αναγράφεται και στην ομάδα της πρωτοβουλίας «θα έδινε μεγάλη χαρά σε όλους μας εάν δεν έμενε στην αφάνεια και αξιοποιούνταν σε λειτουργικό χώρο για διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες». Ένα σχολείο το οποίο εν αντιθέσει με τις εν ενεργεία σχολικές μονάδες της περιοχής μας, εδώ και εννέα περίπου χρόνια, δεν ζωντανεύει από τις φωνές των παιδιών, αλλά ρημάζει στο πέρασμα των χρόνων, έχοντας ήδη βανδαλιστεί και λεηλατηθεί δεκάδες φορές.
 

Το Δημοτικό Σχολείο των Προσκυνητών έκλεισε τις πόρτες που πριν από εννέα χρόνια, παρά το γεγονός ότι 13 παιδιά φοιτούσαν σε αυτό την ώρα που η νομοθεσία επιτρέπει τη λειτουργία σχολικών μονάδων που διαθέτουν από 8 μαθητές και πάνω.
 
Το κτίριο από κει και ύστερα, παραμένει αναξιοποίητο, παρά τις προσπάθειες κατοίκων του οικισμού για την επαναχρησιμοποίησή του, όχι απαραιτήτως ως σχολική μονάδα, αλλά αξιοποιώντας το με τέτοιο τρόπο που θα αναδείκνυε και θα προσέθετε αξία στην περιοχή. 

Πάνος Παρασκελίδης «Η πρωτοβουλία αυτή, μία πρώτη προσπάθεια να “καθαρίσουμε τις πληγές του”» 

Μία τέτοια πρόταση κατέθεσε δια μέσου των σελίδων του «ΠτΘ» ο κ. Πάνος Παρασκελίδης, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Προσκυνητών, ένας εκ των πρωτεργατών της πρωτοβουλίας του εθελοντικού καθαρισμού, ο οποίος πρότεινε τη δημιουργία και τη στέγαση στο εν λόγω κτίριο μίας γεωκτηνοτροφικής σχολής, η οποία θα είχε πολλαπλά οφέλη για την περιοχή.
 
Όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος η πρόταση αυτή βασίζεται στη λογική της δημιουργίας μίας βιώσιμης επένδυσης, στοχευμένης και υγιούς, η οποία, όπως επεσήμανε, «θα έχει ουσία, βάθος χρόνου και συνέχεια, και, κυρίως, θα ζωντάνευε την περιοχή». Η επιλογή του αγροτικού τομέα καθόλου τυχαία, μίας και, όπως τόνισε ο κ. Παρασκελίδης, «ο γεωργικός τομέας περνάει άσχημες ώρες». «Μία τέτοια σχολή θα μπορούσε να βοηθήσει σε αναλύσεις εδαφών, σε μελέτες αναδασμών, εκθέσεις γεωργικών μηχανημάτων κ.ο.κ. Θα έδινε μία εικόνα ότι το επάγγελμα του αγρότη δεν είναι ούτε κατάντια, ούτε εξαναγκασμός, ότι “σπουδάζεται” και όσοι το κάνουν, το κάνουν συνειδητά. Όταν είχαν έρθει οι προγονοί μας, είχαν δύο ζώα κι ένα χωράφι και προσπαθούσαν να ζήσουν. Πέρασε λοιπόν μέσα τους ότι αυτό το πράγμα είναι ψυχαναγκασμός, ότι δεν έχουν άλλη επιλογή. Πρέπει να περάσουμε στο θέμα της συνειδητότητας, και η ιδέα μίας τέτοιας σχολής με τη συνδρομή όλων θα μπορούσε να “κουμπώσει” στην κοινωνία και να αλλάξει τη μοίρα όλου του τόπου» συνέχισε ο ίδιος. 

«Η εικόνα της Ελλάδας αποτυπωμένη στο πάτωμα ενός σχολείου» 

Μάλιστα όπως έκανε γνωστό ο ίδιος έχει απευθυνθεί στο παρελθόν σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και της εκκλησίας, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια θετική απόκριση. «Αυτό που θα θέλαμε εμείς είναι να υπάρχει μία γενικότερα καλύτερη αντιμετώπιση για την περιοχή μας. Το σχολείο είναι ίσως το πιο συμβολικό σημείο της υφιστάμενης κατάστασης. Περπατάς μέσα στους χώρους του, ανάμεσα σε σπασμένα τζάμια και βλέπεις από τη μία χάρτινες ελληνικές σημαίες και εικόνες με τους ήρωες του ’21 πεσμένα στο πάτωμα και δίπλα βλέψεις ψηφοδέλτια, γιατί χρησιμοποιήθηκε και ως εκλογικό κέντρο.

Είναι όλη η εικόνα της Ελλάδας αποτυπωμένη στο πάτωμα ενός σχολείου» υπογράμμισε ο κ. Παρασκελίδης για να επισημάνει πως «γνωρίζουμε πως μία τέτοια σχολή ή η αξιοποίηση ενός τέτοιου χώρου ξεπερνά τις δυνάμεις των τοπικών αρχών, της Περιφέρειας, της Μητρόπολης. Αυτό που θα θέλαμε όμως είναι πρώτα αυτοί να πιστέψουν στη σημαντικότητα του άξονα Ξυλαγανή- Προσκυνητές – Μαρώνεια και έπειτα όλοι μαζί να απαιτήσουμε από το κέντρο της Αθήνας να βοηθήσουν για την αξιοποίηση του χώρου αυτού και γενικότερα της περιοχής μας».
 

Ο εθελοντικός καθαρισμός που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Κυριακής, θα έχει όμως στο μεταξύ ξεκινήσει από τον ίδιο με το μάζεμα των σπασμένων τζαμιών και την απομάκρυνσή τους με τη βοήθεια μηχανήματος του δήμου, είναι μία πρώτη προσπάθεια από όσους αγαπούν το χωριό, έχουν αναμνήσεις από το Δημοτικό Σχολείο και θέλουν να αναλάβουν πλέον δράση «να καθαρίσουμε τις πληγές του», τόνισε ο ίδιος, για να επισημάνει πως μεταξύ των όσων συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή είναι και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών των Προσκυνητών .
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.