Οι φορεις εκδιδουν πτυχια ανα γνωστικο αντικειμενο

Ο Άγγελος Ισπυρλίδης, καθηγητής Πληροφορικής και υπεύθυνος Σπουδών στο φροντιστήριο Academy μίλησε στην εκπομπή «Βομβιστές Δυτικών Προαστίων» του Ράδιο Παρατηρητής για τα πτυχία που πιστοποιούν τη γνώση κάποιου στην πληροφορική, τα οποία έχουμε ομαδοποιήσει και ταυτίσει όλα με το ECDL, καθώς επίσης και για το ποιου επιπέδου γνώση ζητείται από τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν επτά φορείς πιστοποίησης πληροφορικής, αν και η συνήθης ερώτηση σε κάποιον που παρακολουθεί μαθήματα πληροφορικής είναι «έχεις ECDL;»

Ο κ. Ισπυρλίδης εξήγησε ότι υπάρχουν διάφοροι φορείς πιστοποίησης γνώσης πληροφορικής. «Όλοι οι φορείς πιστοποίησης γνώσης πληροφορικής είναι αναγνωρισμένοι από τον ΑΣΕΠ και ο κάθε φορέας έχει προγράμματα σπουδών τα οποία είναι περίπου ίδια, με μικρές διαφορές. Για παράδειγμα, ο ECDL έχει στο βασικό του πτυχίο επτά γνωστικά αντικείμενα, ενώ η Vellum Global Educational Services έχει έξι. Τα πτυχία δεν είναι διαφορετικά, ούτε έχουν διαφορετική βαρύτητα, απλά οι δυο πρώτες ενότητες της ECDL συγχωνεύονται σε μια ενότητα στην Vellum Global Educational Services. Όλα τα πτυχία έχουν την ίδια βαρύτητα και αναγνωρισιμότητα. Είναι επίσης οι Infotest, ΙCT Hellas Α.Ε., ΚΕΥ – CERT, ACTA Α.Ε.και Ι Skills».

Συνήθως, όταν γίνεται λόγος για πτυχίο πληροφορικής χρησιμοποιείται το όνομα ECDL, κάτι που είναι εσφαλμένο. «Στις προκηρύξεις γίνεται λόγος για πτυχία κατοχής γνώσεων πληροφορικής. Απλά, για λόγους διαφημιστικής καμπάνιας της ECDL, έχει επικρατήσει ως όνομα».

Αναφορικά με το βαθμό δυσκολίας των σπουδών σ’ αυτούς τους επτά φορείς, ο κ. Ισπυρλίδης σημειώνει ότι αλλάζει από φορέα σε φορέα. «Κατά τη γνώμη μου, το ECDL έχει το μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το αντικείμενο είναι διαφορετικό».

Πιστοποίηση ανά γνωστικό αντικείμενο

Ένας σπουδαστής που ενδιαφέρεται να πάρει, για παράδειγμα, τις τρεις ενότητες που ζητάει ο ΑΣΕΠ έχει το δικαίωμα να κινηθεί σε διαφορετικούς φορείς πιστοποίησης. «Λόγω του ότι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος οι φορείς εκδίδουν πτυχία ανά γνωστικό αντικείμενο. Κάποιος εκπαιδευόμενος που παρακολούθησε και πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις του συγκεκριμένου γνωστικού αντικειμένου (πχ word)λαμβάνει πιστοποιητικό γι’ αυτό το αντικείμενο, την επεξεργασία κειμένου.

Ο εκπαιδευόμενος μπορεί να πιστοποιήσει τις γνώσεις του πάνω σ’ ένα αντικείμενο από οποιαδήποτε φορέα θέλει. Εάν συμπληρώσει όλα τα γνωστικά αντικείμενα συγκεκριμένου φορέα, αυτός εκδίδει ένα πτυχίο που περιλαμβάνει όλες τις ενότητες.

Ο ΑΣΕΠ ζητάει, για παράδειγμα, τρεις ενότητες, το word, το excel και το internet. Επομένως, ένας υποψήφιος μπορεί να καταθέσει πτυχία από τρεις φορείς»
. Ο χρόνος εκμάθησης του κάθε γνωστικού αντικειμένου έχει να κάνει με το αν έχει προηγούμενη γνώση αυτού ο εκπαιδευόμενος.

Ο Άγγελος Ισπυρλίδης εξηγεί ότι ένας αρχάριος θα χρειαστεί 14 με 16 ώρες για να συμπληρώσει την πιστοποιημένη ύλη, αναφορικά με την επεξεργασία κειμένου και τα υπολογιστικά φύλλα και περίπου 10 με 12 ώρες για το διαδίκτυο και την ηλεκτρονική αλληλογραφία. Αν προστεθούν οι βάσεις δεδομένων, οι παρουσιάσεις και τα λειτουργικά συστήματα απαιτούνται περίπου 100 ώρες, αν πρόκειται για αρχάριο. Σημειώνει, βέβαια, ότι εκτός μαθήματος απαιτείται πρακτική εξάσκηση.

Διάρκεια πτυχίου τρία έτη για ΑΣΕΠ

Ο κάτοχος ενός πτυχίου πιστοποίησης γνώσης πληροφορικής θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτό φέρει την πιστοποίηση και από τον ΟΕΕΚ. «Με τα σημερινά δεδομένα, η ισχύς του πτυχίου – αν είναι πιστοποιημένο από τον ΟΕΕΚ – είναι τριετής. Για τα επόμενα τρία χρόνια που θα χρειαστεί να καταθέσει τα χαρτιά του σε κάποιους διαγωνισμούς που εποπτεύονται από τον ΟΕΕΚ είναι καλυμμένος. Από εκεί κι έπειτα θα χρειάζεται μια επαναπιστοποίηση, η οποία από τα όσα γνωρίζουμε θα είναι ένα τεστάκι που θα περιλαμβάνει ερωτήσεις από όλα τα γνωστικά αντικείμενα, πιο εύκολες από τις πρώτες που πέρασαν.

Όλοι όσοι έχουν πιστοποιήσει με πτυχία την κατοχή γνώσης πληροφορικής σε εξετάσεις πριν από την εποχή του ΟΕΕΚ θα πρέπει να ξέρουν ότι τους αναγνωρίζεται κατοχή γνώσεων πληροφορικής αλλά δεν αναγνωρίζονται από τον ΑΣΕΠ».


Ο κ. Ισπυρλίδης συμφωνεί με την επαναπιστοποίηση με το επιχείρημα ότι το πρόγραμμα δε θα είναι το ίδιο μετά από τρία χρόνια. «Στον τομέα της πληροφορικής τα πράγματα αλλάζουν συνεχώς, εξελίσσονται και θεωρώ σωστή την επαναπιστοποίηση, αν και οι βασικές λειτουργίες δεν αλλάζουν, μόνο προστίθενται κι άλλες λειτουργίες».

Οι επτά φορείς πιστοποίησης πληροφορικής είναι: Vellum Global Educational Services, ECDL Eλλάς Α.Ε., Infotest, ΙCT Hellas Α.Ε., ΚΕΥ – CERT, ACTA Α.Ε.και Ι Skills.

Τεστ γνώσεων και δεξιοτήτων

Μιλώντας για την προετοιμασία πολλών υποψηφίων για το δημόσιο στο τεστ γνώσεων και δεξιοτήτων που αναμένεται να γίνει ο κ. Ισπυρλίδης εξηγεί ότι στο φροντιστήριό τους όπως και σε άλλα υποστηρίζεται η προετοιμασία του υποψηφίου. «Είναι θέμα προσωπικής προσπάθειας του κάθε υποψηφίου καθώς και οι γενικές γνώσεις που διαθέτει. Οι υποψήφιοι που δεν έχουν μεγάλες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις θα χρειαστεί να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια. Αυτούς είμαστε έτοιμοι να τους υποστηρίξουμε στη διαδικασία προετοιμασίας. Καλό θα είναι ο υποψήφιος να εκτελεί συνεχόμενα τεστ προσομοίωσης με σκοπό να διευρύνει σταδιακά τις γνώσεις του και να τεστάρει τις δυνατότητές του.

Η ύλη είναι άπειρη γι’ αυτό και χρειάζεται διαρκή προσπάθεια. Ενδέχεται να υπάρξει ερώτηση που να μην την έχει δει ποτέ ο υποψήφιος, γιατί ο υπεύθυνος σπουδών που καθοδηγεί τον υποψήφιο υπάρχει περίπτωση να μην την έχει σκεφτεί»
ανέφερε.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.