Μπανε Πρελεβιτς: «Μια ηττα και μια αποτυχια μπορει να σε βοηθησει να ξεπερασεις τον εαυτο σου»

Ο Σέρβος σούπερσταρ μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής» για το βιβλίο του και τις στιγμές του στον ΠΑΟΚ

Ο Μπάνε Πρέλεβιτς υπήρξε ένας σούπερ σταρ. Δεν αγαπήθηκε απλώς, αλλά λατρεύτηκε από τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ, έχοντας, ταυτόχρονα, κερδίσει τον σεβασμό όλης της κοινότητας του μπάσκετ. Πρόσφατα προχώρησε στη συγγραφή ενός βιβλίου, το οποίο μέσα από αυτοβιογραφικά στοιχεία μάς υπενθυμίζει ότι η πιο σημαντική διεργασία που έχουμε να κάνουμε ως ανθρώπινα όντα είναι να μελετάμε αυτά που μας συμβαίνουν, να λαμβάνουμε τα μηνύματα, να συγχωρούμε τον εαυτό μας, να τον αποδεχόμαστε και παράλληλα να προσπαθούμε να τον βελτιώσουμε, όπου κρίνουμε ότι αυτό χρειάζεται.

Στη «Δύναμη της ήττας» ο Μπάνε Πρέλεβιτς μας υπενθυμίζει μέσα από τα βιώματα της πλούσιας καριέρας του, που περιγράφονται εκτενώς, ότι η ζωή είναι σαν τον αθλητισμό: οι ήττες, οι απογοητεύσεις, οι δυσκολίες είναι το πολύτιμο εργαλείο για να γίνει κανείς καλύτερος και να αγγίξει την ευτυχία και την επιτυχία.

Ο Πρέλεβιτς μίλησε στο Αθλητικό Μαγκαζίνο του «Ράδιο Παρατηρητής» και τον Βασίλη Στοάκη για τους λόγους συγγραφής του βιβλίου, για τη δύναμη που μπορεί να έχει μία ήττα στη ζωή μας και παράλληλα αποκάλυψε την καλύτερη 5αδα που θα επέλεγε αν του δινόταν η ευκαιρία από συμπαίχτες και αντιπάλους.

«Οι ήττες, αν χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορούν να οδηγήσουν στην ατομική βελτίωση»

ΠτΘ: Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να γράψεις για την ήττα και όχι για τις μεγάλες στιγμές;

Μ.Π.: Ένας από τους βασικούς στόχους συγγραφής του βιβλίου ήταν να αγκαλιαστεί από τους αναγνώστες και να βρουν τον εαυτό τους μέσα από το βιβλίο και να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν καταστάσεις της καθημερινότητας. Το βιβλίο δεν είναι αυτοβιογραφία, απλά χρησιμοποίησα πραγματικά γεγονότα της καριέρας μου για να πάρουμε μαθήματα και διδάγματα, οπότε το βιβλίο είναι αυτοβελτίωσης. Από την εμπειρία μου, αυτό που συμβαίνει μετά από μεγάλες ήττες και απογοητεύσεις, είναι πως ο εγωισμός σου είναι κλωνισμένος και ψάχνεις για λύσεις. Εκεί αν τις χρησιμοποιήσεις σωστά, μπορεί να σε οδηγήσουν στην ατομική βελτίωση. Όλα αυτά μπορούν να σε κάνουν να ξεπεράσεις τον φόβο, να βγεις από τη ζώνη άνεσης και να πιστέψεις στο άγνωστο. Μία απογοήτευση, ήττα, αποτυχία μπορεί να σε βοηθήσει πάρα πολύ!

«Όταν ανέλαβα πρόεδρος στον ΠΑΟΚ υποχρεώθηκα να μάθω πολλά νέα πράγματα»

ΠτΘ: Σε μπασκετικό επίπεδο, έχοντας περάσει από το πόστο του αθλητή, του προπονητή και του προέδρου, ποιος ήταν ο πιο δύσκολος ρόλος;

Μ.Π.: Σίγουρα του προέδρου. Ανέλαβα σε μία περίοδο χωρίς μεγαλομέτοχο, ιδιοκτήτη, σε διοίκηση πρωτοδικείου και σε ένα περιβάλλον πολύ δύσκολο για όλη τη χώρα το 2011. Αναγκάστηκα να μάθω πολλά πράγματα, οικονομικής φύσης, ωστόσο έμαθα πάρα πολλά. Εκείνα τα χρόνια υπήρχε μία αβεβαιότητα για όλη τη χώρα.

ΠτΘ: Πώς βλέπεις την προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια στον μπασκετικό ΠΑΟΚ;

Μ.Π.: Στον μπασκετικό ΠΑΟΚ γίνεται μία πολύ καλή προσπάθεια, βρίσκεται σε καλό επίπεδο, διεκδικεί υψηλές θέσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη και νομίζω πως η Διοίκηση κάνει ό,τι μπορεί με αυτά τα δεδομένα. Έχει μία οικονομική σταθερότητα και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Σίγουρα υπάρχουν καλές και κακές στιγμές.

«Στην Κομοτηνή έχω δημιουργήσει πολλές φιλίες»

ΠτΘ: Φέτος τον Ιούνιο σε είδαμε δύο φορές στην Κομοτηνή, με αφορμή το φιλικό της Εθνικής Βετεράνων με Βετεράνους της Κομοτηνής. Πώς ένιωσες στην πόλη μας;

Μ.Π.: Στην Κομοτηνή πέρασα πολύ όμορφα. Οι άνθρωποι αγαπάνε το μπάσκετ, είναι φιλόξενοι και θα χαρώ να ξαναέρθω στο μέλλον γιατί έχω δημιουργήσει πολλές φιλίες εδώ.

ΠτΘ: Πρόσφατα, η ΚΑΕ ΠΑΟΚ οργάνωσε μία βραδιά αφιερωμένη σε σένα για την τεράστια προσφορά σου. Πώς ένιωσες;

Μ.Π.: Σίγουρα τα συναισθήματα ήταν μοναδικά και καινούργια. Ήταν μία ξεχωριστή ημέρα, για κάποια λεπτά γύρισα πολλές δεκαετίες πίσω και ένιωθα παίχτης.

ΠτΘ: Κλείνοντας, αν σου δινόταν η δυνατότητα να επιλέξεις μία 5άδα από αθλητές που είχες συμπαίχτες ή αντιπάλους, ποια θα ήταν αυτοί;

Μ.Π.: Αυτήν την πεντάδα που θα επέλεγα από συμπαίχτες και αντιπάλους θα απαρτιζόταν από τους: Νίκο Γκάλη, Ντράζεν Πέτροβιτς, Ζάρκο Πάσπαλι, Ζόραν Σάβιτς και Ρόι Τάρπλει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.