«Οι επενδυτες θα δραστηριοποιηθουν μολις ερθει η αναπτυξη στην περιοχη»

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Μαρώνειας Χρήστος Παπανικολάου μίλησε στην εκπομπή του «Ράδιο Παρατηρητής» «Βομβιστές Δυτικών Προαστίων» για τα σχέδιά του τα σχετικά με το δήμο. Αν και κινείται στον αγροτικό χώρο και γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα, έδωσε έμφαση στα θέματα προσέλκυσης τουριστών, ειδικά από τις Βαλκανικές Χώρες. Μεγάλη του αγάπη το Λαογραφικό Μουσείο της Μαρώνειας, το οποίο περικλείει την ιστορία όλης της Θράκης. Σχεδιάζει ήδη να προσκαλέσει και να διοργανώσει το επόμενο συνέδριο Ανατολικορουμελιωτών Ελλάδος στο δήμο Μαρώνειας.

ΠτΘ: κ. Παπανικολάου, μετά την 1η Ιανουαρίου αναλαμβάνετε την ευθύνη ν’ απευθύνεστε με τη θεσμική ιδιότητα του δημάρχου στους ανθρώπους που τους γνωρίζετε και σας γνωρίζουν με το μικρό σας όνομα. Αυτή η σχέση οικειότητας αυξάνει την ευθύνη αλλά δημιουργεί και πλεονέκτημα, με την έννοια της άνεσης στην μεταξύ σας επικοινωνία.

Χ.Π.:
Όταν βρίσκεσαι σε καθημερινή επαφή με το δημότη σε υποχρεώνει να εργαστείς για το δήμο, κατά το μέγιστο δυνατό. Είναι μεγάλο το βάρος αλλά και η χαρά, γιατί η καθημερινή επικοινωνία με κάνει να θέλω να προσπαθήσω περισσότερο για την περιοχή. Το πλεονέκτημα είναι ότι έχουμε μεράκι και θα δουλέψουμε πολύ.

Στελέχη

ΠτΘ: Να αναφέρουμε τα ονόματα των στελεχών σας που εξελέγησαν.

Χ.Π.:
Θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν στο συνδυασμό. Για μένα, δεν έχει σημασία πόσους ψήφους πήρε κάποιος, αλλά η συμμετοχή και η προσπάθεια. Στη δημοκρατία, βέβαια, αυτοί που εκλέγονται τίθενται μπροστά.

Είναι ο Χρήστος Κουτσογιάννης από τους Ασκητές, ο Μουσταφά Κατραντζή από τα Αμάραντα, ο Αθανάσιος Αραμπατζής από το Πάμφορο, ο Ζήσης Κωνσταντινίδης από τον Ίμερο, η Αναστασία Γιαρίμη από την Ξυλαγανή, ο Νετζμή Σεκήρ, για τον οποίο γίνεται πολύς λόγος, ο μηχανικός Τάσος Παπαγιαννάκης, ο Γιώργος Καλτσίδης από την Ξυλαγανή, ο Κωνσταντίνος Κωστόπουλος από την Ξυλαγανή και ο Γιώργος Αϊδήνογλου με τον οποίο είμαστε φίλοι από παλιά κι ο οποίος συμμετείχε με πολύ μεράκι, όπως και όλα τα παιδιά.

Θέλω να τούς ευχαριστήσω από την καρδιά μου και να τούς διαβεβαιώσω ότι αξιοκρατικά θα συμπεριφερθώ και δε θα προσπαθήσω να βάλω τον έναν πάνω από τον άλλο.

ΠτΘ: Από τη νέα χρονιά θα πρέπει να ορίσετε τους αντιδημάρχους και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τους προέδρους των Δημοτικών Επιχειρήσεων.

Χ.Π.:
Η Δημοτική μας Επιχείρηση θα πρέπει ν’ αναβαθμιστεί και ν’ αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες. Οι αντιδημαρχίες και οι θέσεις καλύπτουν όλους τους συμβούλους. Πιστεύω ότι μέσα από το διάλογο που θα έχουμε δε θα παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα. Κοινός στόχος όλων μας, εξάλλου, είναι να πετύχουμε σαν δημοτική αρχή.

ΠτΘ: Σε ό,τι αφορά τον Νετζμή Σεκήρ να αναφέρουμε ότι έχει υποβληθεί ένσταση από την πλευρά του κ. Κάζη, του υποψηφίου δημάρχου Μαρώνειας και αρχηγού της αντιπολίτευσης του δήμου. Τι έχει συμβεί;

Χ.Π.:
Ο κ. Ντεζμή είναι αντιπρόσωπος και είχε προμηθεύσει το δήμο μ’ ένα τρακτέρ, κατόπιν διαγωνισμού που έγινε με όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Αλλά πληρώθηκε 10 μέρες μετά την ημερομηνία που έπρεπε να πληρωθεί, χωρίς αυτό να είναι υπαιτιότητα του δήμου. Ο δήμος Μαρώνειας είχε ολοκληρώσει πολύ πριν τη διαδικασία με τον κ. Νετζμή, επομένως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Είμαστε, παρόλα αυτά, έτοιμοι να αντικρούσουμε την ένσταση με τον καλύτερο τρόπο.

ΠτΘ: Έχετε ένα περιθώριο δυο μηνών μέχρι ν’ αναλάβετε καθήκοντα δημάρχου. Θ’ ασχοληθείτε με τις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις ή θα βρεθείτε κοντά στους κατοίκους των οικισμών για να διαπιστώσετε τα προβλήματά τους;

Χ.Π.:
Πάντοτε έβαζα μπροστά το μεράκι για τον τόπο. Αν και είμαι αγρότης κι έπρεπε να μαζεύω τώρα το βαμβάκι μου το έχω αφήσει και προσπαθώ από ζήλο και αγάπη να βρίσκομαι κοντά στους δημότες.

Κάθετος άξονας – τουρισμός

ΠτΘ: Πώς ονειρεύεστε την περιοχή σας στα πλαίσια του εφικτού;

Χ.Π.:
Ζηλεύω κάποιες περιοχές της χώρας που δεν έχουν τα δικά μας πλεονεκτήματα, τον αρχαιολογικό πλούτο, τις φανταστικές παραλίες και τα υπέροχα βουνά, αλλά έχουν τουρισμό. Θα ήθελα να πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των επισκεπτών της περιοχής, να γίνουν περισσότερα καταλύματα, χώροι εστίασης και διασκέδασης, υποδομές που βέβαια προϋποθέτουν και την παρουσία κόσμου.

Όπως μάς λένε όλοι οι πολιτικοί θα δημοπρατηθεί ο κάθετος άξονας. Πιστεύω ότι θα πρέπει να καταβάλουμε μια μεγάλη προσπάθεια να φέρουμε κόσμο από τη Βουλγαρία και όχι μόνο και θα πρέπει να τρέξουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο και να προβάλουμε την περιοχή μας για να την προτιμήσουν οι τουρίστες. Σε καμιά περίπτωση δε θ’ αδιαφορήσουμε για τους ντόπιους. Ας μην ξεχνάμε ότι το 20% των επισκεπτών του Φαναρίου (περισσότερα από 1.000 άτομα την ημέρα) είναι από τον Έβρο. Οι δε Ξανθιώτες είναι πολύ κοντά και πηγαίνουν συνεχώς στο Φανάρι.

Θα πρέπει στην περιοχή μας να προωθήσουμε τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, όπως είναι η σύνδεση του δρόμου Πετρωτά – Μάκρη – Μαρώνεια. Ένα άλλο θέμα είναι η αξιοποίηση του σπηλαίου, το οποίο πλέον προχωρά μια και ξεπεράστηκε η δυσκολία που υπήρχε με την αρχαιολογική υπηρεσία. Ο δήμος μάλιστα πήρε πρόσφατα γεννήτριες για να προχωρήσει η έρευνα.

Θα πρέπει επίσης ν’ αξιοποιήσουμε το αρχαίο θέατρο. Λέγεται (δήλωσε ο υφυπουργός Ε. Στυλιανίδης) ότι σ’ ένα χρόνο μπορούν να γίνουν παραστάσεις, αφού ολοκληρωθεί ένα μέρος της κερκίδας.

ΠτΘ: Όταν ο υπουργός Πολιτισμού κ. Βουλγαράκης επισκέφθηκε την περιοχή τον είδαμε φειδωλό στις παροχές.

Χ.Π.:
Αυτή είναι και η άποψή μου. Εμείς θα ξεκινήσουμε την προσπάθειά μας με δυναμική από την 1η Ιανουαρίου και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε μέχρι να πετύχουμε. Ας μην ξεχνάμε ότι ο πρωθυπουργός μας είναι δημότης Μαρώνειας κι αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος για να διεκδικήσουμε περισσότερα. Όσο για τον υφυπουργό μας τον κ. Στυλιανίδη είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσει.

ΠτΘ: Τι θα ζητούσατε από τον κ. Στυλιανίδη;

Χ.Π.:
Η βάση εκκίνησης για μας είναι τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα. Θα ζητήσουμε – μέσω της νομαρχίας – να ενταχθούν τα έργα υποδομής στο Δ΄ ΚΠΣ. Ας μην ξεχνάμε ότι πρέπει να προωθήσουμε και το συνεδριακό τουρισμό.

ΠτΘ: Σκέφτεστε να προκαλέσετε τη διοργάνωση περισσοτέρων συνεδρίων στο δήμο Μαρώνειας;

Χ.Π.:
Είχαμε πει και προεκλογικά ότι θα σχηματίσουμε μια αξιόλογη ομάδα ντόπιων που γνωρίζουν και αγαπούν την περιοχή με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής.

ΠτΘ: Λέμε για ανάπτυξη, αλλά από όσο γνωρίζω δεν υπάρχει ένα καφενείο αυτή τη στιγμή στη Μαρώνεια που να βλέπει θάλασσα και να μπορεί ο επισκέπτης το χειμώνα ν’ απολαύσει ένα καφέ.

Χ.Π.:
Για να λειτουργήσει ένας χώρος πρέπει να έχει τους ανάλογους πελάτες. Υπάρχουν όμως ταβέρνες αλλά και ξενοδοχεία για να πιει κάποιος ένα καφέ. Υπάρχει και το τουριστικό του Ιμέρου, αλλά λειτουργεί και το τουριστικό στις Καγκέλες.

Οι επενδυτές θα δραστηριοποιηθούν μόλις έρθει η ανάπτυξη στην περιοχή.

Θα συζητήσω με το νομάρχη για να γίνει στις αρχές του χρόνου άσφαλτος στους δρόμους που οδηγούν στο αρχαίο θέατρο και το σπήλαιο. Η υπάρχουσα κατάσταση μας στεναχωρεί πάρα πολύ.

Αγροτικά – ρόλος αυτοδιοίκησης

ΠτΘ: Να έρθουμε λίγο στα αγροτικά, τομέα που τον ζείτε και τον γνωρίζετε καλά, έχοντας διατελέσει μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Θεριζοαλωνιστών αλλά και της ΕΑΣ Ροδόπης. Ο αγροτικός τομέας είναι κρίσιμος και παρά τα βήματα που πρέπει να γίνουν στον πολιτισμό εάν δεν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των αγροτών δε θα μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη. Ποια κατάσταση επικρατεί στο «λευκό χρυσό» της Ροδόπης;

Χ.Π.:
Το πρόβλημα με το βαμβάκι είναι μεγάλο. Πέρα από το ότι φέτος δεν έχει παραγωγή οι τιμές δεν φαίνονται να είναι ικανοποιητικές. Εκτιμώ ότι η παραγωγή θα κυμανθεί από 150 μέχρι 250, το πολύ 280 κιλά, τα οποία δεν μπορούμε προς στιγμή να μαζέψουμε γιατί φέτος έχουν πέσει πολλές βροχές. Η υγρασία που επικρατεί είναι ό,τι χειρότερο για το βαμβάκι. Θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε και τη στήριξη του κράτους, γιατί διαφορετικά το πρόβλημα είναι μεγάλο. Ελπίζουμε να φυσήξει βοριάς για να καθαρίσει η ατμόσφαιρα.

ΠτΘ: Ποιες καλλιέργειες έχουμε στο δήμο Μαρώνειας;

Χ.Π.:
Στην Ξυλαγανή, την Εργάνη, το Πάμφορο, την Καλιθέα, την Πελαγία έχουμε ένα καταπληκτικό κάμπο που επιτρέπει τις δυναμικές καλλιέργειες, τα ζαχαρότευτλα, τον ηλιόσπορο, τον κολοκυθόσπορο, το καλαμπόκι και φυσικά το βαμβάκι.

Στο δε σιτάρι, οι τιμές είναι πολύ χαμηλές, δεν συμφέρει τον παραγωγό κι εκτιμώ ότι φέτος θα είναι πολύ λίγοι αυτοί που θα σπείρουν.

ΠτΘ: Το ότι εγκαταλείφθηκε το σιτάρι οφείλεται στις επιδοτήσεις για το βαμβάκι που έστρεψαν όλη την περιοχή στο να καλλιεργεί βαμβάκι.

Χ.Π.:
Το βαμβάκι έδωσε πολλά χρήματα στην περιοχή επί χρόνια, αλλά τώρα με τη νέα ΚΑΠ και το νέο τρόπο πληρωμής δεν διευκολύνεται ο αγρότης, αν και οι ίδιοι οι αγρότες ζητήσαμε να γίνει αποδέσμευση, να πηγαίνουν οι επιδοτήσεις απευθείας στον παραγωγό κι όχι μέσω εκκοκκιστηρίων.

ΠτΘ: Πιστεύετε ότι μπορούν ν’ αναπτυχθούν και νέες καλλιέργειες;

Χ.Π.:
Πιστεύω ότι οι νέες καλλιέργειες δεν βοηθούν τον παραγωγό γιατί δεν έχουν τιμή.

Εκτιμώ ότι θα μας βοηθήσει το καθεστώς της νιτρολίπανσης. Θα παίρνουμε κάποια επιδότηση αν ρίχνουμε συγκεκριμένο λίπασμα, που είναι πάνω από 50 ευρώ το στρέμμα. Μια καλή εξέλιξη είναι και η ολοκληρωμένη διαχείριση στο βαμβάκι.

Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε οποιαδήποτε επιδότηση γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι.

Έχω υποσχεθεί ότι θα ενημερώνουμε πλήρως όλους τους δημότες. Στόχος μας είναι ο γεωπόνος του δήμου να ενημερώνει τους αγρότες στα χωράφια.

ΠτΘ: Σας φοβίζει ότι η αυτοδιοίκηση δεν έχει τη δυνατότητα να είναι τόσο ευέλικτη όσο θα έπρεπε; Για παράδειγμα, αν χρειάζεται ο δήμος σας τρεις γεωπόνους μπορείτε να τους προσλάβετε;

Χ.Π.:
Όχι, δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα, αλλά σχεδιάζουμε ν’ απευθυνόμαστε στις αρμόδιες υπηρεσίες όπως είναι η Διεύθυνση Γεωργίας και η ΕΑΣ Ροδόπης. Θα ζητήσουμε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να μας διαθέτουν 2 – 3 γεωπόνους σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα για να ενημερώνουν τον κόσμο.

ΠτΘ: Είστε επομένως έτοιμος να μπείτε μαχητικά στον αγώνα;

Χ.Π.:
Βέβαια, πρώτα θα χαίρονται οι δημότες και μετά εμείς για όσα κάνουμε.

ΠτΘ: Η Μαρώνεια έχει ανεπτυγμένη κτηνοτροφία;

Χ.Π.:
Έχουμε κτηνοτροφία αλλά όχι στο βαθμό που είχε παλιότερα. Θα προσπαθήσουμε όμως να την ενισχύσουμε. Αυτή την περίοδο δημιουργούνται στην περιοχή μας κάποιες μονάδες με μεγάλα ζώα και πιστεύω ότι θα τα πάμε καλά. Εξάλλου, οι επιδοτήσεις και τα προγράμματα που υπάρχουν ευνοούν πολύ την κτηνοτροφία. Έχουν δημιουργηθεί επίσης δυο αξιόλογες πτηνοτροφικές μονάδες.

ΠτΘ: Δεν περνάει κρίση η πτηνοτροφία με το ντόρο που προκάλεσε η γρίπη των πουλερικών;

Χ.Π.:
Όλα αυτά, κατά τη γνώμη μου, έρχονται και παρέρχονται. Όλα αυτά δεν αποτελούν εμπόδιο, γιατί όλα προχωρούν στην κατεύθυνση του αγώνα της επιβίωσης.

Μαρώνεια = παράδοση

ΠτΘ: κ. Παπανικολάου, έχετε κάποια σχέδια για την περιοχή, τα οποία αφορούν τον παραδοσιακό χαρακτήρα της Μαρώνειας. Σκέφτεστε να διατηρηθεί ως παραδοσιακό ένα κομμάτι της Μαρώνειας; Με επιτυχία έχουν διατηρηθεί παραδοσιακοί οικισμοί στην Άθυτο της Χαλκιδικής, στις Αρχάνες Ηρακλείου που είναι υπόδειγμα για τον επισκέπτη, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν στον κάτοικο να διαπιστώσει την πολιτισμική του ταυτότητα.

Χ.Π.:
Έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση από τη σημερινή δημοτική αρχή. Θα γίνει αναπαλαίωση των δυο εκκλησιών όπως και σε κάποια σοκάκια, πάντα με σεβασμό στην παράδοση. Δε θα πέσει άσφαλτος ή τσιμέντο πουθενά σ’ εκείνα τα σημεία. Θα φροντίσουμε να τοποθετηθεί ο κατάλληλος φωτισμός, αλλά και να κατασκευαστούν με προσοχή τα αυλάκια, για να φροντίσουμε τη ροή του νερού.

Ένα κομμάτι της Μαρώνειας θα φροντίσουμε να διατηρεί την παλιά παραδοσιακή τέχνη. Όποιος αποφασίσει να επενδύσει σ’ εκείνη την περιοχή θα τον παροτρύνουμε να ακολουθήσει τα χαρακτηριστικά της παράδοσης.

ΠτΘ: Θα πρέπει όμως αυτό να γίνει έθος και να το ακολουθούν όλοι…

Χ.Π.:
Το έχει προσπαθήσει η σημερινή δημοτική αρχή, αλλά δεν γνωρίζω ακόμη σε ποιο σημείο βρίσκεται. Σκοπεύω να ενημερωθώ πάνω σε όλα στους δυο μήνες που απομένουν με στόχο να συνεχίσουμε το έργο που ξεκίνησε η τωρινή δημοτική αρχή.

ΠτΘ: Να επανέρθουμε στο θέμα της προσέλκυσης τουριστών. Δεν υπάρχουν πολλές αξιοποιημένες παραλίες, με ομπρέλες, ξαπλώστρες και αναψυκτήριο. Επιπλέον, θα πρέπει να γίνεται έγκαιρα ο καθαρισμός των ακτών, αλλά και της θάλασσας. Για παράδειγμα, φέτος το καλοκαίρι είχαμε πολλά φύκια αλλά και πέτρες. Ας μην ξεχνάμε ότι η Μαρώνεια έχει το πλεονέκτημα να μην έχει τα κουνούπια του Φαναρίου, επομένως θα πρέπει να αξιοποιηθεί.

Χ.Π.:
Την προηγούμενη σαιζόν είχαμε ένα φυσικό φαινόμενο που δεν το είχαν ξαναδεί οι ντόπιοι του Ιμέρου, είχαμε μια συστάδα φυκιών και ήταν αδύνατο με τα χρήματα που διαθέτει ο δήμος να καθαριστεί. Έγινε μια μεγάλη προσπάθεια, προς τιμήν του κ. Τοπουζλή, ο οποίος χωρίς να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ του δήμου, κατάφερε να καθαριστεί σε κάποιο βαθμό η παραλία. Θα πρέπει να δούμε πώς αντιμετωπίστηκε ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Το είπαμε και πριν: οι ξαπλώστρες και ομπρέλες δεν είναι λύση για τον τουρισμό. Θα πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα μαζί για να προωθήσουμε την περιοχή.

Το βασικό για την περιοχή του Ιμέρου είναι να γίνει αποχαρακτηρισμός από την Α΄ Κατηγορία της Συνθήκης Ραμσάρ, γιατί σ’ αυτές τις περιοχές δε μπορεί να γίνει καμία παρέμβαση. Πιστεύουμε ότι αυτό θα επιτευχθεί και θα μπορέσουμε να κάνουμε τις παρεμβάσεις που θέλουμε, για να δημιουργήσουμε ένα χώρο φιλόξενο για τους επισκέπτες.

ΠτΘ: κ. Παπανικολάου, εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας.

Χ.Π.:
Σας ευχαριστώ κι επιδιώκω να έχουμε μεγάλη συμμετοχή από τους δημότες μας για να το πετύχουμε.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.