Οι επαγγελματιες του καφε και της εστιασης στηνουν καρεκλες στην πλατεια της Κομοτηνης

Συμμετέχουν στη συμβολική πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία “Empty Chairs” διεκδικώντας μέτρα για την επιβίωση του κλάδου στην μετά κορωνοϊού εποχή

Σπύρος Θυμικιώτης, εκπρόσωπος Σωματείου Καφεποτοπωλών Κομοτηνής

«Χρειάζονται ειδικές λύσεις για να μην χάσουν οι εργαζόμενοι τη δουλειά τους, και να μπορέσουμε να δουλέψουμε τα καταστήματά μας για να βγάζουμε τουλάχιστον τα έξοδά μας»

 
 
Άδειες καρέκλες θα τοποθετήσουν σήμερα το απόγευμα (ώρα 19:30 μ.μ.) στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής εκπρόσωποι των καταστημάτων καφέ και εστίασης της πόλης μας, συμμετέχοντας στην πανευρωπαϊκή συμβολική διαμαρτυρία των επαγγελματιών της εστίασης και του τουρισμού “Empty Chairs”.

Οι εκπρόσωποι των Σωματείων Καφεποτοπωλών και Ζυθεστιατόρων του Νομού Ροδόπης καλούν το σύνολο των επαγγελματιών του κλάδου να συμμετέχουν τοποθετώντας στην κεντρική πλατεία μία καρέκλα από το κατάστημά τους, συμβολίζοντας όλους τους κρίκους της επισιτιστικής αλυσίδας που πλήττονται από την έλλειψη μέτρων για την επιβίωση του κλάδου.

Τα σωματεία καφεποτοπολών και ζυθεστιατόρων όλης της Ελλάδας έχουν ήδη καταθέσει και γνωστοποιήσει μία σειρά προτάσεων και αιτημάτων για την «επόμενη ημέρα» της πανδημίας, καθώς η επιστροφή στην νέα κανονικότητα γίνεται όπως επισημαίνουν για τον κλάδο τους με μέτρα απαγορευτικά».

Αυτό επεσήμανε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94 fm» το πρωί της Τρίτης ο εκπρόσωπος του Σωματείου Καφεοποτοπωλών Κομοτηνής κ. Σπύρος Θυμικιώτης, επισημαίνοντας επίσης τον κίνδυνο πολλά από τα καταστήματα της Ροδόπης να μην ανοίξουν τουλάχιστον μέχρι και τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, όταν και αναμένεται να επιστρέψουν – καλώς εχόντων των πραγμάτων- οι φοιτητές, που αποτελούν και ένα μεγάλο κομμάτι των πελατών τους.

Αλυσίδα επαγγελματιών πλήττονται από την πανδημία


Μιλώντας για την πρωτοβουλία των άδειων καρεκλών που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα ο ίδιος εξήγησε πως πρόκειται για ένα διαφορετικό τρόπο διαμαρτυρίας των ανθρώπων του κλάδου, ούτως ώστε να γίνει κατανοητό το πόσες επιχειρήσεις αλλά και πόσοι άνθρωποι, βρίσκονται πίσω από τις καρέκλες και κατ’ επέκταση στηρίζουν τη  λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών.

«Δεν είναι μόνο ο κλάδος μας, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για μία αλυσίδα ανθρώπων και επαγγελματιών, όπως οι προμηθευτές, οι εταιρείες ποτών, οι κάβες, οι εργαζόμενοι μας κ.ο.κ. οι οποίοι στο σύνολο τους επηρεάζονται από αυτή την κατάσταση» υπογράμμισε ζητώντας «ένα λογικό πλαίσιο υπό το οποίο θα μπορέσουμε και εμείς να ανοίξουμε τα καταστήματά μας και να τα διατηρήσουμε μέχρι την τελική λήξη όλων των μέτρων».

Οι επόμενοι μήνες σύμφωνα με τον ίδιο θα είναι κρίσιμοι για τον κλάδο, δεδομένου ότι κρίνεται αμφίβολο το πόσος κόσμος και υπό ποιες συνθήκες θα επιστρέψει στα μαγαζιά. « Πέραν των αιτημάτων μας που έχουν να κάνουν με τη μείωση των εξόδων μας, θα πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν περιμένουμε τους επόμενους μήνες ο κόσμος να ξεχυθεί στα καφέ και τα μπαρ, να πιει, να φάει και να περάσει καλά, οπότε ζούμε καθαρά για να κρατήσουμε όρθια τα καταστήματά μας και να μπορέσουμε απλά να επιβιώσουμε μέχρι την ομαλοποίηση αυτής της κατάστασης». Είναι άλλωστε όπως εξήγησε «θέμα απόλαυσης, και όχι ένα είδος πρώτης ανάγκης».

«Παραδοσιακά ο κλάδος μας δεν λαμβάνει βοήθεια»


Το καθεστώς αυτό και οι δυσκολίες του δεν είναι άγνωστες για τον χώρο του καφέ και της εστίασης όπως υπογράμμισε ο κ. Θυμικιώτης καθότι «παραδοσιακά» είναι ένας χώρος που δεν λαμβάνει βοήθεια. «Έτσι και τώρα εμείς οι επαγγελματίες θα επωμιστούμε το βάρος, σεβόμενοι πάντα τη δημόσια υγεία, και να κάνουμε τις ανάλογες κινήσεις. Ωστόσο έχουμε ζητήσει τη βοήθεια του κράτους, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, για κάποια πράγματα που θα μπορούσαν ίσως να παραταθούν ή γιατί όχι και να καταργηθούν όπως τα τέλη για τα τραπεζοκαθίσματα κ.ο.κ., γιατί όταν μειώνεις τη δυναμικότητα ενός καταστήματος κατά 70%, όταν δηλαδή από τα 100 τραπέζια θα δουλεύω τα 30, είναι πάρα πολύ δύσκολο εγώ να κρατήσω το ίδιο προσωπικό που έχουμε» σημείωσε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην έλλειψη, μέχρι στιγμής, σχετικής μέριμνας γι’ αυτό το κομμάτι των επαγγελματιών, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να βρεθούν ειδικές λύσεις για να μπορέσουν και οι  εργαζόμενοι να μη χάσουν τη δουλειά τους, και εμείς με τη σειρά μας να μπορέσουμε να δουλέψουμε για να βγάζουμε τουλάχιστον τα έξοδά μας».

Ερωτηθείς σχετικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μέχρι σήμερα αποκλείουν τον χώρο της ζυθεστίασης, ο ίδιος κάλεσε σε συστράτευση τοπικούς φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση και συλλογικότητες ούτως ώστε για πρώτη ίσως φορά να τύχουν συμμετοχής και στα ευρωπαϊκά κονδύλια που αναμένονται να δοθούν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.