Οι εφηβοι βουλευτες μιλουν με παθος για τα συγχρονα προβληματα

Η επιθυμία τους σφοδρή και επιτακτική …! Θέλουν να κατακτήσουν τον κόσμο και το διαλαλούν. Δεν διστάζουν σε κάθε τους βήμα να το δείχνουν. Θέλουν, όμως, έναν κόσμο διαφορετικό από το σημερινό. Ένα κόσμο όπως εκείνοι ονειρεύονται. Η γλώσσα τους «κοφτερή» σαν μαχαίρι και ο λόγος τους ανατρεπτικός με τον οποίο οι «έφηβοι βουλευτές» αμφισβητούν τους πάντες και τα πάντα. «Μην σκοτώνετε τα όνειρά μας» διαμηνύουν στους μεγάλους.

Ο αυθορμητισμός συνώνυμος με την ηλικία τους και η απλότητα εμφανέστατη.

Με την ορμή και το πάθος της εφηβικής ψυχής που τους διακρίνει, οι 15άρηδες και 16άρηδες μαθητές «αστράφτουν και βροντούν». Με καυστικό και πολλές φορές ειρωνικό λόγο, αλλά και με την ίδια κριτική σκέψη με την οποία διαδηλώνουν στους δρόμους της χώρας, κατακρίνουν τα κακώς κείμενα της Ελλάδας. «Στρέφουν τα βέλη τους» σε όλους τους μεγαλύτερους. Και για να μην κατηγορηθούν για «στείρα» αντιπολίτευση αναπτύσσουν τις ιδέες, τα οράματά τους και προτείνουν τις δικές τους πρωτοποριακές λύσεις. Είναι οι «έφηβοι βουλευτές» του νέου αιώνα, οι «έφηβοι βουλευτές» του 2001. Στα έδρανα του Ελληνικού Κοινοβουλίόυ, 346 μαθητές από την Ελλάδα, την Κύπρο και τον απόδημο ελληνισμό με την ορμή και το πάθος που τους διακρίνει συμμετέχουν στην ΣΤ΄ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων, η οποία ξεκίνησε τις εργασίες της το προηγούμενο Σάββατο και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη. Να σημειωθεί εδώ πως οι τέσσερις ομογενείς μαθητές της Νέας Υόρκης δεν μπόρεσαν να έρθουν και να συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βουλής, λόγω των συνταρακτικών γεγονότων στην Αμερική και της απαγόρευσης για την μετακίνηση των αεροπλάνων.«Καταδικάστε κάθε μορφή βίας», είπε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Απόστολος Κακλαμάνης στην ομιλία του για την υποδοχή των εφήβων βουλευτών το Σάββατο το βράδυ. Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή «στη μνήμη των χιλιάδων νεκρών της τρομοκρατικής επίθεσης στις ΗΠΑ, αλλά και των υπολοίπων θυμάτων τρομοκρατίας ή άλλης μορφής βίας με ολόκληρο τον κόσμο». Ο «αιώνιος έφηβος» Αντώνης Σαμαράκης δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία του για το μέλλον της ανθρωπότητας και συμπλήρωσε με νόημα: «Αλίμονο σε νέο που είναι 20 ετών και δεν είναι επαναστάτης». Τόνισε, επίσης: «τις τελευταίες μέρες ζήσαμε όλοι στιγμές αποκάλυψης. Δυστυχώς αθώα θύματα πλήρωσαν τον παραλογισμό των τρομοκρατών. Καλείστε να αντιδράσετε ώστε το αύριο να μην είναι ίδιο με το χθες».

Τοποθετήσεις για όλα τα μεγάλα θέματα

Η Παιδεία, τα εθνικά θέματα, η Κύπρος, η Θράκη και ο απόδημος ελληνισμός, το πρόβλημα στα Βαλκάνια, η υγεία, τα ναρκωτικά, ο ρατσισμός και ξενοφοβία αλλά και το κυρίαρχο θέμα του φονικού τρομοκρατικού χτυπήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες με τα χιλιάδες αθώα θύματα μπήκαν από προχθές στο «στόχαστρο» των παιδιών που συμμετείχαν στις έξι διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές. Με απλότητα αλλά και αμεσότητα οι έφηβοι βουλευτές αναφέρθηκαν κυρίως στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις περιφέρειες τους και έστειλαν τη δική τους κραυγή αγωνίας στους ισχυρούς της Γης. Δίχως να χρησιμοποιούν την «ξύλινη» γλώσσα των πολιτικών και δίχως φράσεις – κλισέ, μίλησαν για τις αγωνίες, τους φόβους και κυρίως τις ελπίδες που κυοφορούνται οπουδήποτε χτυπά η καρδιά του Ελληνισμού. Η επόμενη μέρα της επίθεσης εναντίον των ΗΠΑ βρήκε ανήσυχους, φοβισμένους και σκεπτικούς τους συνέδρους της Βουλής των Εφήβων.

Και οι τρεις επιτροπές – Μορφωτικών υποθέσεων, Εξωτερικών και Άμυνας και Κοινωνικών υποθέσεων- που συνήλθαν προχθές το πρωί ασχολήθηκαν με το τρομοκρατικό χτύπημα στην Αμερική. Τα υπόλοιπα θέματα κρίθηκαν «δευτερεύοντα». Οι μαθητές ζήτησαν να μην ενεργοποιηθεί ο «νόμος του Μωυσή: οφθαλμόν αντί οφθαλμού».

«Πρέπει οι ισχυροί του πλανήτη να σκεφτούν πριν δράσουν. Να μαζευτούν όλοι μαζί και γύρω από ένα τραπέζι και να θέσουν τις προτάσεις τους για το μέλλον. Να εργαστούν σύσσωμοι για την ειρήνη. Η ιδέα και μόνο ότι η Αμερική θα απαντήσει χωρίς να γνωρίζει 100% ποιος έκανε την επίθεση είναι τρομοκρατική» είπε ο Γιώργος, μαθητής Λυκείου της Κύπρου. Η Ερασμίρ Ευσταθοπούλου από τις Σάππες που συμμετέχει στην επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων σχολίασε το τρομοκρατικό χτύπημα. «Οι Αμερικάνοι με τη συμπεριφορά τους έχουν προκαλέσει αντιδράσεις. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι έγινε από Αφγανούς. Όλα αυτά είναι υποψίες» λέει. Στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων το εκπαιδευτικό σύστημα δέχεται «πυρά». «Δεν υπάρχει ελεύθερος χρόνος. Στα σχολεία δεν υπάρχει υποδομή», είπε η Εύη Γιαννουσάκη από Ρέθυμνο και η Αγγελική Κουτσούκου συμπληρώνει: «πρέπει να υπάρξει σοβαρή πολιτική στην Παιδεία για να μην οδηγούμαστε στην παραπαιδεία». Όσο για τον ρατσισμό έναντι των Βορειοηπειρωτών; «Στην Αλβανία είμαστε Έλληνες και μας διώκουν. Και στην Ελλάδα μας χλευάζουν Αλβανούς. Η ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας δεν φεύγει από το μυαλό των Αλβανών αλλά πρέπει να ξέρουν ότι η Βόρειος Ήπειρος ήταν, είναι και θα παραμείνει ελληνική στο φρόνιμα», σημειώνει ο Αχιλλέας Σύρμος, που συμμετέχει στην Επιτροπή Άμυνας. Ο αγώνας των εφήβων βουλευτών για ένα καλύτερο αύριο και ένα κόσμο ειρηνικό συνεχίζεται. Με όπλο τη δύναμη του λόγου, ασκούν κριτική στα προβλήματα της σύγχρονης εποχής και στην αδιαφορία των μεγάλων. Δεν φοβούνται κανέναν και τίποτα. Πήγαν στην Βουλή για να δείξουν, όπως δήλωναν χαρακτηριστικά, ότι κείνοι η γενιά της ήρεμης αμφισβήτησης», που εξακολουθεί να έχει πυγμή και αυτοπεποίθηση.

Η εκπαίδευση, η ανεργία, τα ναρκωτικά, η υπογεννητικότητα ήταν και πάλι ορισμένα από τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκαν χθες.

Δεν έλειψαν, όμως, και αυτά που έχουν να κάνουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως τα γεγονότα στη Γένοβα, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία. Οι εργασίες συνεχίζονται και σήμερα. Μεγαλύτερο όμως ενδιαφέρον θα έχει η συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής των Εφήβων που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη το πρωί, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλου, του Πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων.

Καλπάνης Μπάμπης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.