Ο Συλλογος Εκπαιδευτικων ΠΕ Ροδοπης για την κομμενη τηλεφωνια σε σχολεια της Κομοτηνης

«Το περιστατικό είναι πολλαπλά διαφωτιστικό (και εξοργιστικό) των εξελίξεων υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης»

Μετά την καταγγελία της Ανεξάρτητης Ριζοσπαστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών ΠΕ Ροδόπης για κομμένο τηλέφωνο και ίντερνετ σε σχολεία της Κομοτηνής και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ροδόπης προβαίνει στην ίδια καταγγελία. Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του «πληροφορήθηκε από αριθμό σχολείων του Δήμου Κομοτηνής πως  σήμερα 11/4 στα τηλέφωνα των σχολείων είχε μπει φραγή εξερχόμενων κλήσεων και μείωση της ταχύτητας διαδικτύου καθώς οι λογαριασμοί είχαν μείνει απλήρωτοι! Η είδηση επαληθεύτηκε το μεσημέρι από αρμόδιους με την υπόμνηση πως οι λογαριασμοί θα εξοφλούνταν άμεσα την ίδια ημέρα και από την 12η/4/2024 θα υπάρχει πλήρης αποκατάσταση των επικοινωνιών των σχολείων».

Σύμφωνα με το συνδικαλιστικό όργανο των εκπαιδευτικών «το περιστατικό είναι πολλαπλά διαφωτιστικό (και εξοργιστικό)  των εξελίξεων υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης» καθώς όπως εξηγεί:

  1. «Λόγω αμέλειας ή αδιαφορίας ή οικονομικής δυσχέρειας οι τηλεφωνικοί λογαριασμοί δεν εξοφλήθηκαν από τη σχολική επιτροπή και ο πάροχος προέβει σε φραγή. Τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί διαπίστωσαν πως  αδυνατούσαν να επικοινωνήσουν τόσο με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης όσο και (αυτό είναι σημαντικότερο) με γονείς μαθητών-τριών για υπηρεσιακά ζητήματα ή επείγοντα περιστατικά για τα οποία επιστρατεύτηκαν προσωπικά κινητά εκπαιδευτικών (έτσι μάλιστα ενημερώθηκε η Διεύθυνση  Εκπαίδευσης).
  2. Ο ιδιώτης πάροχος (όλοι οι πάροχοι πλέον είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις με σκοπό το κέρδος) ουσιαστικά θεώρησε πως τα δημόσια σχολεία που παρέχουν το κοινωνικό αγαθό της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης είναι επιχειρήσεις ή ιδιώτες και προέβει στη φραγή. Δηλαδή στο επιτελικό κράτος της κυβέρνησης ΝΔ και της «αριστείας» των golden boys η επικοινωνία των σχολείων που συνδέεται άμεσα και με την ασφάλεια των παιδιών εξαρτάται από τις ορέξεις για κέρδος και τις πολιτικές άσκησης πίεσης σε πελάτες μιας ιδιωτικής επιχείρησης!».

 Παράλληλα ο Σύλλογος τονίζει πως «το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε σειρά ενδεικτικών σημείων υποβάθμισης και απαξίωσης των σχολικών υποδομών (όχι μόνο στο Δήμο Κομοτηνής αλλά σε όλους και σε όλη τη χώρα με διαφορετική ένταση)» τονίζοντας το γεγονός πως «τα κονδύλια για τη συντήρηση σχολείων έχουν περικοπεί δραματικά και αυτή ουσιαστικά γίνεται αποσπασματικά καλύπτοντας μόνο επείγουσες ανάγκες». Σε αυτό το πλαίσιο θυμίζει πως «είναι παραπάνω από ένα τα περιστατικά που σε σχολεία πέφτουν σοβάδες (από τύχη δεν είχαμε μέχρι τώρα τραυματισμούς στην περιοχή μας) και η “λύση” είναι το ξύσιμο όλου του σοβά αντί για τη συντήρηση».

Επίσης ο Σύλλογος στέκεται στο γεγονός πως «προσεισμικός έλεγχος δεν έχει γίνει στα σχολικά κτίρια της Ροδόπης ενώ σχολικές μονάδες (δημοτικά και νηπιαγωγεία) στεγάζονται σε προκάτ με πρόθεση του Υπουργείου για την επέκτασή τους ή ακόμα και σε επί χρόνια ενοικιασμένα κτίρια ακατάλληλα για σχολικά διδακτήρια» για να θυμίσει με νόημα πως «επί πολλά χρόνια δεν έχει υπάρξει ανέγερση σχολικού κτιρίου στη Ροδόπη ενώ ανάγκες υπάρχουν».

«Είναι ατελείωτη η λίστα με τα επιμέρους ζητήματα κτιριακών υποδομών που εκκρεμούν, που έχουν αναφερθεί από τις σχολικές μονάδες, τους Συλλόγους Διδασκόντων και το Σύλλογό μας σε κάθε αρμόδιο χωρίς να έχει δοθεί ή έστω να δρομολογηθεί μόνιμη λύση» επισημαίνει ο Σύλλογος λίγο πριν το κλείσιμο της ανακοίνωσής του διαβεβαιώνοντας πως «δεν θα το αφήσουμε έτσι! Υπερασπίζουμε τη δημόσια εκπαίδευση». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.