Οι δημοι παιρνουν τα ηνια στην απασχοληση

Μια νέα εποχή για την κατάρτιση και την απασχόληση ανέργων έχει έρθει για τους δήμους που υλοποιούν σχετικά προγράμματα οι οποίοι καλούνται όχι μόνο να υλοποιούσουν τις γνωστές φάσεις επιλογής των ωφελούμενων αλλά και να προωθήσουν στην αγορά εργασίας το 10% από αυτούς, συνδέοντας τις ικανότητές τους με τις ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων.

Ο κ. Λίτσος μίλησε για τη σύνδεση που έχουν οι δήμοι με την κατάρτιση και την απασχόληση ανέργων, μέσα από τις τοπικές πρωτοβουλίες απασχόλησης. «Υπήρχε ένα πάγιο αίτημα από την ΚΕΔΚΕ ν’ αναλάβουν οι δήμοι ένα κομμάτι του έργου του ΟΑΕΔ που αφορά την κατάρτιση και την καταπολέμηση της ανεργίας. Αυτό που τελικά υλοποιήθηκε ήταν να προβλεφθεί μέσα στα περιφερειακά, υπηρεσιακά προγράμματα συνολικά, επομένως και στο δικό μας, ένα συγκεκριμένο μέτρο σχετικά με την καταπολέμηση της ανεργίας και την κατάρτιση ανέργων και την προώθησή τους στη συνέχεια στην αγορά εργασίας. Είναι το Μέτρο 5.5. Οι δήμοι οργανώθηκαν σε ομάδες και κατέθεσαν επιχειρησιακά προγράμματα. Ο δήμος Αιγείρου, ο δήμος Σιδηροχωρίου και ο δήμος Μαρώνειας, κατέθεσαν ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα με τον τίτλο «Θύλακες ­καταπολέμησης της ανεργίας», το οποίο εγκρίθηκε στο σύνολό του. Το κονδύλι για το δήμο Αιγείρου ανέρχεται περίπου στις 500.000 ευρώ. Αντίστοιχα ποσά αναλογούν και στους άλλους δύο δήμους».

Φάσεις

του προγράμματος

Το πρόγραμμα αφορά περίπου 120 άτομα τα οποία θα περάσουν από τα διαφορετικά στάδια του προγράμματος. «Γίνεται αρχικά μια δημοσιοποίηση του προγράμματος, έτσι ώστε να το μάθουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Στη συνέχεια ακολουθεί η συμβουλευτική φάση, όπου οι ειδικοί πάνω σε θέματα αξιολόγησης εργαζομένων θα κρίνουν τον καθένα με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά του προσόντα και με βάση τις συνθήκες αγοράς που επικρατούν στην κάθε περιοχή, αλλά και το τι ακριβώς ταιριάζει στον καθένα, ώστε να έχει περισσότερες πιθανότητες για να βρει δουλειά».

Ο κ. Λίτσος εξήγησε σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα. «Ο οποιοσδήποτε μπορεί να εκδηλώσει ενδιαφέρον, όχι μόνο άνεργος, αλλά και κάποιοι που έχουν δουλειά και βλέπουν ότι οι επαγγελματικοί τους ορίζοντες συνεχώς στενεύουν και σκέφτονται ν’ αλλάξουν επάγγελμα και να προσαρμοστούν στα καινούργια δεδομένα. Αυτά όλα τα αναλαμβάνει το κομμάτι που λέγεται συμβουλευτική. Θα δούμε ποιοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον και τι δυνατότητες έχουν, όχι μόνο με βάση το τι έχουν μάθει και το τι ξέρουν να κάνουν, αλλά και με βάση το τι ζητάει η αγορά της συγκεκριμένης περιοχής, μέσα στην οποία αυτοί δρουν και δραστηριοποιούνται.

Στη συνέχεια, θα προχωρήσουμε στην κατάρτιση και σε ορισμένες περιπτώσεις για ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες θα έχουμε και προ -κατάρτιση για να λάβουν οι ωφελούμενοι κάποια γενικά εφόδια μέχρι να φτάσουν στην κατάρτιση. Πιθανόν να χρειαστεί να κάνουμε και κάποια μαθήματα ελληνικής γλώσσας για ορισμένους. Στο δήμο Αιγείρου έχουν εγκριθεί 54.120 ευρώ για την προκατάρτιση.

Ακολούθως, θα περάσουμε στην κατάρτιση και αφού ολοκληρωθεί και με βάση τα δεδομένα που θα προκύψουν από τη συμβουλευτική θα προχωρήσουμε. Προβλέπει το σχέδιο ότι τουλάχιστον το 10% από αυτούς – και αυτή είναι η διαφορά μας με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ – θα πρέπει οπωσδήποτε να προωθηθούν στην αγορά εργασίας. Είναι ένας καλός στόχος.

Ίσως για μερικούς ν’ ακούγεται μικρό το ποσοστό, αλλά από τα μέχρι τώρα προγράμματα που γίνονται, από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 κι έπειτα, είναι ζήτημα αν το 2-3% κατάφερε να προωθηθεί στην αγορά της εργασίας από αυτούς που παρακολουθούσαν τέτοια προγράμματα κατάρτισης».

Αυτοαπασχόληση

Ο κ. Λίτσος σημείωσε ότι αυτές οι διαδικασίες δεν είναι καινούργιες στην Ευρώπη, αλλά είναι για την Ελλάδα. «Ειδικά στις σκανδιναβικές χώρες και στις χώρες που υπάρχει το μικρότερο ποσοστό ανεργίας στην Ε.Ε., το θέμα απασχόληση –κατάρτιση -προώθηση στην εργασία αφορά αποκλειστικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εδώ και χρόνια. Αποδεικνύεται από τα δεδομένα που έχουμε ότι είναι μάλλον πιο αποτελεσματικό. Στις τοπικές κοινωνίες γνωριζόμαστε πολύ καλά και ξέρουμε τι περίπου χρειάζεται η αγορά και το πού πρέπει να κατευθύνουμε τον κόσμο. Επίσης, γνωρίζουμε καλά τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής, ξέρουμε τις ανάγκες που έχει και μπορούμε αυτά τα δύο να τα συνδέσουμε.

Ο άνεργος, που είναι ο τελικός δικαιούχος ουσιαστικά του προγράμματος και ο επιχειρηματίας που επίσης είναι ο τελικός δικαιούχος του προγράμματος, θα επιδοτηθούν όπως και οι καταρτιζόμενοι που αποφασίσουν να αυτοαπασχοληθούν. Ενισχύεται πάρα πολύ και η αυτοαπασχόληση, κάτι που ενδιαφέρει πολύ τις γυναίκες, ειδικά στο δήμο Αιγείρου όπου δρουν οι μικρές τουριστικές επιχειρήσεις επιπέδου ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων. Ουσιαστικά αυτές οι επιχειρήσεις λειτουργούν με τις γυναίκες. Οι γυναίκες είναι αυτές που υποδέχονται τον κόσμο, κλείνουν τις συμφωνίες, καθαρίζουν αυτά τα επιπλωμένα διαμερίσματα, κάνουν τις δουλειές. Οι ίδιες οι γυναίκες τα συντηρούν».

Κάθε δήμος απευθύνεται κατ’ αρχάς στους δημότες του, στη συνέχεια στους κατοίκους μη δημότες και στη συνέχεια στους μη δημότες μη κατοίκους, αλλά όπως εξήγησε ο κ. Λίτσος τα νούμερα είναι τέτοια, που και μόνο με τους δημότες και τους κατοίκους της περιοχής θα καλυφθεί το πρόγραμμα.

Εξάλλου, το πρόγραμμα καλύπτει τα γεωγραφικά όρια του Ν. Ροδόπης, επομένως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ν’ απευθύνονται στους οικείους δήμους.

«Η νομαρχία Ροδόπης υλοποιεί το πρόγραμμα που αφορά τις τρεις κοινότητες και τους δήμους Ιάσμου, Σώστη, Φιλύρας, Αρριανών. Είναι επίσης το πρόγραμμα «Θύλακες» των δήμων Αιγείρου, Σιδηροχωρίου, Μαρώνειας, οι Σάπες που έχουν πρόγραμμα όπως και ο δήμος Κομοτηνής» σημείωσε.

Ιατροκοινωνικό κέντρο στη Μελέτη

Ο δήμαρχος Αιγείρου πρόσθεσε ότι το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει το ιατροκοινωνικό κέντρο που εντάσσεται σ’ αυτό το μέτρο και συνδυάζει την παροχή κοινωνικής υπηρεσίας με την καταπολέμηση της ανεργίας. «Είναι ένα μεγάλο έργο, 258.000 ευρώ. Ιδρύεται ένα ιατροκοινωνικό κέντρο στον οικισμό της Μελέτης, για το οποίο πιστεύω ότι μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα έχουμε προκηρύξει τις θέσεις και θα παρέχονται υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας και πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας ενώ ταυτόχρονα θ’ απασχολούνται και έξι άτομα για 24 μήνες».

Το κέντρο θα στεγαστεί σε κτίριο που παρέχει ο δήμος Αιγείρου στον οικισμό Μελέτη. Ο κ. Λίτσος σημείωσε ότι η αρμόδια επιτροπή της ΔΥΠΕ έχει επισκεφθεί αυτό το κτίριο, έχει εγκρίνει τις προδιαγραφές του, κι επομένως μπορούν να εγκατασταθούν εκεί οι εργαζόμενοι του ιατροκοινωνικού κέντρου.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.