Δαδια: 4 Ασπροπαρηδες γεννηθηκαν το 2023

Απολογισμός του 2023 για τον απειλούμενο με εξαφάνιση γύπα από την Εταιρεία Βιοποικιλότητας Θράκης

Τα νέα του Ασπροπάρη, για το έτος που αφήσαμε πίσω μας, μοιράστηκε λίγο πριν την έλευση του 2024 η Εταιρεία Βιοποικιλότητας Θράκης, σύμφωνα με τον απολογισμό των καταγραφών και των ερευνών που διεξήγαγαν καθ’ όλη την διάρκεια της αναπαραγωγικής του περιόδου, ήτοι την Άνοιξη και το Καλοκαίρι.

Ειδικότερα σύμφωνα με την σχετική ανάρτηση

  • Το 2023 στην Ελλάδα είχαμε μόνο 4 ζευγάρια και τα 4 στη Θράκη τα οποία κατάφεραν να μεγαλώσουν 6 μικρά.
  • Στο Δάσος Δαδιάς είχαμε 2 φωλιές με 2 νεοσσούς η καθεμία.
  • Στο Δάσος Δαδιάς υπάρχει ένας μοναχικός Ασπροπάρης που τα τελευταία 2 χρόνια «φυλάει» την περιοχή του με ελπίδα να βρει το ταίρι για να φτιάξουν μια φωλιά. Δυστυχώς ακόμα δεν το έχει καταφέρει.
  • Κάθε χρόνο εδώ στη Θράκη παρακολουθούμε τις γνωστές φωλιές, αλλά και περιοχές με κατάλληλα βράχια ελπίζοντας να βρούμε καινούριο ζευγάρι.

Επιπλέον:

  • Συνολικά στην Ελλάδα το 2023 είχαμε 4 ζευγάρια και 2 μοναχικούς Ασπροπάρηδες, ένας στη Θράκη και ένας στα Μετέωρα Καλαμπάκας.
  • Σε όλα τα Βαλκάνια έχουν μείνει περίπου 50 ζευγάρια. Ο μεγαλύτερος πληθυσμός καταγράφεται στη Βουλγαρία και ακολουθούν Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία και Ελλάδα.

«Και σε όλα αυτά να λάβετε υπόψη ότι το να βρεθεί μία φωλιά δεν είναι και η πιο εύκολη δουλειά του κόσμου, καθώς τα πουλιά είναι ντροπαλά και τους αρέσει να κρύβονται πολύ – πολύ καλά» όπως σημειώνουν τα μέλη της Εταιρείας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.