Οι αλλαγες στις ρυθμισεις και οι παγιδες στις φορολογικες δηλωσεις
Ανοιχτή είναι εδώ και μερικές ημέρες η ηλεκτρονική εφαρμογή Taxisnet για φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων για το 2019, με την ΑΑΔΕ να θέτει σε λειτουργία την εφαρμογή πολύ νωρίτερα φέτος σε σχέση με άλλες χρονιές ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος σε φορολογούμενους και φοροτεχνικούς.
Ωστόσο και φέτος, όπως και τις υπόλοιπες χρονιές, η υποβολή της φορολογικής δήλωσης κρύβει παγίδες ενώ υπάρχουν και ορισμένες βασικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι. Τις «παγίδες» που κρύβουν οι αλλαγές στην συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων επεσήμανε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών και Φοροτεχνικών ν.Ροδόπης κ. Θεόδωρος Σαββάκης, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από επιπολαιότητα, και μπορεί να στοιχήσουν «ακριβά» στους φορολογούμενους.
Κληθείς να σχολιάσει τις νέες αλλαγές ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών ν.Ροδόπης, εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, τονίζοντας πως «κάθε χρόνο μας κάνει δύσκολη τη ζωή, καθώς με όλη αυτή η ψηφιοποίηση των διαδικασιών και τις ηλεκτρονικές υποβολές των δηλώσεων είχαμε την ελπίδα πως θα μειωνόταν η γραφειοκρατία αλλά δυστυχώς αυτή συνεχίζεται σε πολύ έντονους ρυθμούς».
Οι αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις των συζύγων
Στη συνέχεια, ο κ. Σαββάκης απαρίθμησε τις αλλαγές που έχουν φέρει οι νέες οδηγίες που δόθηκαν για τις φορολογικές δηλώσεις, ξεκινώντας με την αλλαγή που επέρχεται στις δηλώσεις των συζύγων.«Πρώτη αλλαγή, την οποία οφείλει να γνωρίζει ο κόσμος είναι πως πλέον θα έχουμε ξεχωριστά εκκαθαριστικά για τις κοινές δηλώσεις των συζύγων» ανέφερε αρχικά ο κ. Σαββάκης και εξήγησε τι ακριβώς επιφέρει αυτή η αλλαγή. «Κατά το παρελθόν, η εκκαθάριση γινόταν ξεχωριστά αλλά υπήρχε συμψηφισμός μεταξύ χρεωστικών ή πιστωτικών υπολοίπων και παίρναμε ένα εκκαθαριστικό που ήταν το αλγεβρικό άθροισμα των δύο αυτών υπολοίπων. Σε κάθε περίπτωση ο σύζυγος και η σύζυγος θα παίρνουν ξεχωριστό εκκαθαριστικό οπότε δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνει ο συμψηφισμός. Αν κάποιος έχει πιστωτικό υπόλοιπο, δηλαδή ποσό προς επιστροφή θα το λαμβάνει κανονικά αφού δηλώσει τον σχετικό τραπεζικό λογαριασμό, ενώ ο σύζυγος αν έχει ποσό για πληρωμή θα το καταβάλει με την ταυτότητα» τόνισε ο κ. Σαββάκης επισημαίνοντας πως το ίδιο ισχύει και για την φορολογική ενημερότητα.
Κρύβει κινδύνους η συμπλήρωση των κωδικών για τους κατόχους σπιτιών με Airbnb
Μια από τις «πρωτοτυπίες» της φετινής διαδικασίας είναι οι δηλώσεις όσων μισθώνουν τα ακίνητά τους δια μέσου ψηφιακών πλατφορμών (Airbnb, Booking κλπ.)., και οι οποίοι σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή, κυρίως στην διαχείριση των ειδικών κωδικών που αντιστοιχούν στα ποσά που έχουν λάβει. Ο κ. Σαββάκης συνέστηε μάλιστα προσοχή καθότι η «μεσολάβηση» τραπεζικών λογαριασμών, καθιστά ευκολότερο και τον έλεγχο από πλευράς των αρμοδίων αρχών.
Ιδιαίτερη προσοχή στην κάλυψη των τεκμηρίων
Ένα πολύ λεπτό σημείο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και θα πρέπει όλοι να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στη συμπλήρωση των δηλώσεων τους είναι αυτό των τεκμηρίων. Την περσινή χρονιά 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι έπεσαν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων, δηλαδή δεν κάλυψαν με εισοδήματα τα τεκμήρια τους, είτε τα πραγματικά ή τα τεκμαρτά. Όπως εξήγησε ο κ.Σαββάκης φέτος, οι ειδικές ομάδες φορολογούμενων πρέπει να εμφανίσουν ηλεκτρονικές συναλλαγές σε συγκεκριμένα ποσοστά, δίνοντας μάλιστα και συγκεκριμένα παραδείγματα. Για παράδειγμα όσοι έχουν μέχρι 10000 ευρώ εισόδημα θα πρέπει να εμφανίσουν ηλεκτρονικές αποδείξεις στο 10% του εισοδήματος τους . Όσοι είναι στην κλίμακα από 10.000 έως 30.000 Ευρώ θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τον αντίστοιχο κωδικό με ποσοστό 15% , ενώ εφόσον το εισόδημα ξεπερνά τις 30.000 ευρώ τότε ο συντελεστής ανεβαίνει στο 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού.
Για τους κατοίκους του εξωτερικού
Ιδιαίτερη προσοχή συνέστησε και στους κατόχους ακίνητων, τόκων ή μερισμάτων στο εξωτερικό, καθώς το εισόδημα τους πρέπει να δηλωθεί στη χώρα μας και να φορολογηθεί για αυτό το ποσό. Σε περίπτωση που φορολογικός κάτοικος Ελλάδας μεταφέρει την κατοικία του στο εξωτερικό, η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα καθ’ όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους και το αργότερο έως τις 31.12.2019.
Η φορολογική δήλωση απαιτεί εξειδίκευση και πιστοποίηση
Με δεδομένο πως οι φορολογικές δηλώσεις απαιτούν εξειδίκευση και είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών ν.Ροδόπης συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στους συμπολίτες μας, προτρέποντάς τους να απευθύνονται σε γραφεία του Συλλόγου Λογιστών και σε Επαγγελματίες που έχουν την κατάρτιση, ούτως ώστε να αποφύγουν «δυσάρεστες» καταστάσεις. Ο ίδιος μάλιστα τόνισε πως ο Σύλλογος Λογιστών ν.Ροδόπης καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για την ενημέρωση των μελών έτσι ώστε ο κόσμος να είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα των δηλώσεων του, την ώρα μάλιστα που όπως έκανε γνωστό και στην περιοχή μας «υπάρχουν περιπτώσεις λογιστών σε τέτοια περίοδο που εμφανίζονται και μη κατέχοντας την κατάρτιση προκύπτουν προβλήματα». «Η δήλωση δεν είναι απλό πράγμα και απαιτεί εξειδίκευση και πιστοποίηση» κατέληξε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.