Οχι στα λιπασματα και τα φυτοφαρμακα

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη μελέτη-πρόταση της ΠΕΤΔΔΥ, μέσα σε 27 χρόνια (1962-1988), χάθηκαν 4.726.305 στρέμματα δάσους, το 16% δηλαδή της δασικής μας έκτασης. Από την άλλη πλευρά η αναδάσωση προχωρά με εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς σε σύγκριση με άλλες χώρες, 50-55.000 στρέμματα το χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι για να μπορέσει να αποκατασταθεί σε μερικές δεκαετίες η οικολογική ισορροπία στην Ελλάδα, θα πρέπει να αναδασώνεται έκταση πάνω από 1,2εκ.στρ. το χρόνο.

Στην αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού οικολογικού προβλήματος έρχεται να διατυπώσει μια πραγματικά ελπιδοφόρα πρόταση για την αναδάσωση των άγονων λόφων και βουνών της χώρας μας, ο κ. Παναγιώτης Μανίκης, γεωπόνος και γεωργός ο ίδιος, μεταφέροντας τη φιλοσοφία του Ιάπωνα δασκάλου του Masanobu Fukuoka, στο θέμα της αναβλάστησης των ερήμων.

Την άνοιξη του 1984 ο κ. Π. Μανίκης επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από παραμονή τεσσάρων χρόνων στο εξωτερικό, όπου δούλεψε πρακτικά πάνω στη μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας (Ιαπωνία, Ιταλία, Βραζιλία, Ινδία). Έχοντας ζήσει έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα στην Ιαπωνία και τη Βραζιλία και έχοντας δει πανέμορφα πράγματι μέρη με οργιώδη βλάστηση και νερά, ένιωσε πόνο για το «κατάντημα» της χώρας μας, μιας χώρας που έχει ξεγυμνωθεί ουσιαστικά από πλευράς βλάστησης, ενώ το κλίμα της γίνεται ολοένα και πιο ερημικό.

Σήμερα ο «ΠτΘ» φιλοξενεί τον υπεύθυνο του Πανευρωπαϊκού Κέντρου Φυσικής Καλλιέργειας (ΠΑ.ΚΕ.ΦΥ.ΚΑ.) Έδεσσας κ. Παναγιώτη Μανίκη, ο οποίος μας μιλάει για τη μέθοδο της Φυσικής Καλλιέργειας και τα αποτελέσματά της.

Το ΠΑ.ΚΕ.ΦΥ.ΚΑ. δημιουργήθηκε από το Δήμο Έδεσσας και ομάδα εθελοντών αυτό το καλοκαίρι. Φιλοξενείται στο χώρο των παλαιών μαθητικών κατασκηνώσεων του χωριού Σωτήρα του Δήμου Έδεσσας, ο οποίος παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από το ΠΑ.ΚΕ.ΦΥ.ΚΑ.

Προτεραιότητες του ΠΑ.ΚΕ.ΦΥ.ΚΑ.

Οι στόχοι αυτού του πρωτοποριακού κέντρου είναι οι παρακάτω:

1.Δημιουργία φυσικών αγροκτημάτων.

2.Σπορές για αναβλάστηση σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

3.Δημιουργία αγροκτημάτων και λαχανόκηπων στα Βαλκάνια.

4.Πρακτική ενημέρωση των μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τόσο των Ελλήνων όσο και των αλλοδαπών, στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων.


Όσον αφορά στη μέθοδο της Φυσικής Καλλιέργειας, ο κ. Π. Μανίκης ανέφερε τα εξής: «Η φυσική καλλιέργεια είναι μια μέθοδος γεωργίας, η οποία βασίζεται στις τέσσερις αρχές:

α) Όχι κατεργασία του εδάφους ή όργωμα

β) Όχι λιπάσματα

γ) Όχι φυτοφάρμακα

δ) Όχι βοτάνισμα ή ζιζανοκτονία.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει και μια πέμπτη αρχή, που λέει «όχι κλάδεμα» αναφορικά με τα δέντρα»
, σημειώνει ο κ. Μανίκης τονίζοντας ότι «η φυσική καλλιέργεια δεν είναι μόνο μια μέθοδος γεωργίας, αλλά κι ένας τρόπος ζωής. Στην ουσία, είναι η προσπάθεια του ανθρώπου να επιστρέψει στη φύση και να επανασυνδεθεί μ’ αυτήν».

Η φυσική καλλιέργεια είναι μια μέθοδος γεωργίας, που εμπνεύστηκε πριν 60 περίπου χρόνια από τον αγρότη, φιλόσοφο και πρώην φυτοπαθολόγο, τον Ιάπωνα Masanobu Fukuoka, ο οποίος έδειξε πρακτικά μέσα από το αγρόκτημά του ότι αυτή η μέθοδος είναι ο μόνος δρόμος που απομένει στην ανθρωπότητα προκειμένου να δημιουργήσει έναν όμορφο πλανήτη, στον οποίο θα μπορέσει να ζήσει με χαρά και ευτυχία.

«Τα πρακτικά αποτελέσματα της μεθόδου της Φυσικής Καλλιέργειας είναι θεαματικά από πλευράς οικονομικής», ισχυρίζεται ο κ. Π. Μανίκης αναλύοντας με ύφος προφητικό: «Μπορούμε να έχουμε και ποιοτικά προϊόντα, αλλά πάνω απ’ όλα το κόστος παραγωγής είναι μηδενικό, μιας και δεν χρησιμοποιούμε μηχανήματα, φυτοφάρμακα, λιπάσματα κλπ. Εγώ πουλάω 300δρχ. τα ροδάκινά μου και έχω 300δρχ. κέρδος, γιατί το κόστος παραγωγής είναι μηδενικό. Πουλάω 600δρχ. τα κεράσια και έχω 600δρχ. κέρδος. Ό,τι και να πουλήσει κανείς είναι κέρδος. Αυτό σημαίνει ότι και από πλευράς οικονομικής η φυσική καλλιέργεια είναι μια απάντηση στο σημερινό αδιέξοδο των αγροτών, οι οποίοι στην κυριολεξία βουλιάζουν, παρ’ όλο που μέσα από την χημική καλλιέργεια υποσχέθηκαν ότι θα ευημερήσουν οικονομικά. Αυτή τη στιγμή ο αγροτικός κόσμος, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σ’ όλο τον κόσμο, συρρικνώνεται και πάει για να φτάσει στο 4%. Αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν μεγάλα τσιφλίκι, καλλιεργητές που θα καλλιεργούν σε χιλιάδες στρέμματα και ο μικρός αγρότης θα σβήσει».

Ασύμφορες οι μονοκαλλιέργειες

Ως προς την κεντρική φιλοσοφία της Φυσικής Καλλιέργειας, ο κ. Μανίκης σημειώνει: «Η φύση είναι τέλεια. Όταν κάτι δεν πάει καλά, αυτό οφείλεται στην ανθρώπινη επέμβαση. Όταν ο άνθρωπος εγκαταστήσει μονοκαλλιέργεια (δηλαδή, μόνο κερασιές, μόνο βαμβάκι κτλ.) έχει στρώσει το σκηνικό για τη δυστυχία του. Για να μπορέσουμε να επιλύσουμε τα προβλήματα όλα μονομιάς, του ελέγχου που ονομάζουμε «ζιζάνια αυθαίρετα», το πρόβλημα της λίπανσης, της άρδευσης, του κλαδέματος, αλλά και το πρόβλημα των φυτοφαρμάκων, χρειάζεται να εγκαταστήσουμε μία μεγάλη ποικιλία φυτών στον ίδιο χώρο. Όσο πιο πολλά είδη υπάρχουν, τόσο πιο μεγάλη αρμονία υπάρχει».

Επίσκεψη στο 9ο Δημοτικό

Πρέπει να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο των Σχολικών Δραστηριοτήτων του ΠΑ.ΚΕ.ΦΥ.ΚΑ. σήμερα στο 9ο Δημοτικό Σχολείο της Κομοτηνής έγινε πρακτική ενημέρωση των μαθητών της Ε΄ και Στ΄ τάξης με θέμα την δημιουργία σβόλων από σπόρους για το πρασίνισμα της υπαίθρου. Ο κ. Π. Μανίκης έδειξε στα παιδιά πώς πρέπει να φτιάχνουν σβώλους για να πρασινίσουν την ύπαιθρο. Οι μαθητές με τη βοήθεια του δασκάλου τους κ. Νικόλαου Δομπάζη έφτιαχναν σβώλους και έδειχναν ευχαριστημένοι απ’ αυτό το είδος δημιουργικής απασχόλησης.

Μετά από την ενημερωτική συνάντηση με τα παιδιά ο κ. Μανίκης εξήγησε τι ακριβώς είναι οι σβώλοι: «Αυτή η μέθοδος που πέρασε κάποια στάδια αρχικά, έχει φτάσει σήμερα στη μέγιστη απλότητά της. Δηλαδή το μόνο που πρέπει να κάνουμε για να δημιουργήσουμε αγροκτήματα ή για να πρασινίσουμε τα βουνά, είναι να κάνουμε σβώλους. Μέσα σ’ αυτούς τους σβώλους από αργιλόχωμα μπορούμε να βάλουμε 100 και πλέον είδη σπόρων (όσο πιο πολλά, τόσο πιο καλά) και στη συνέχεια την άνοιξη ή το φθινόπωρο, πριν αρχίσουν οι βροχές, να τους σπείρουμε και να αφήσουμε τη φύση να μας δείξει τι ταιριάζει σε κάθε περιοχή».

Ακόμα και οι μαθητές σχολείου μπορούν να δημιουργήσουν αγρόκτημα. Δεν χρειάζεται καμία απολύτως γνώση είτε γεωργική, είτε επιστημονική. Το μόνο που χρειάζεται ο άνθρωπος είναι να εμπιστευτεί την φύση και να της δώσει σπόρους, γιατί αυτή τη στιγμή της λείπουν οι σπόροι.

Εν κατακλείδι, ο υπεύθυνος του ΠΑ.ΚΕ.ΦΥ.ΚΑ. ανέφερε το βασικό στόχο του φυσικού καλλιεργητή, ο οποίος είναι να υπηρετεί τη φύση: «Σήμερα ακόμη και στο χώρο της οικολογίας υπάρχει μια φοβερή εξειδίκευση: άλλοι ασχολούνται με τις φώκιες, άλλοι με τις φάλαινες, άλλοι ασχολούνται μ’ ένα είδος δέντρου. Όμως, εμείς χρειαζόμαστε να κάνουμε σύνθεση, χρειαζόμαστε μια θέση φιλοσοφική και μια πρακτική που να είναι η σύνθεση όλων των προβλημάτων, δηλαδή μια ολιστική προσέγγιση για να λύσουμε μονομιάς όλα τα προβλήματα: το πρόβλημα του φαινομένου του θερμοκηπίου, το πρόβλημα της τρύπας του όζοντος, το πρόβλημα της άρδευσης των χωραφιών ή της ύδρευσης των πόλεων, το πρόβλημα της υγείας και της ποιότητας ζωής.

Και η λύση αυτών των προβλημάτων βρίσκεται μέσα σ’ αυτούς του σβώλους που κάνουμε. Όσο πιο πολύ πλουτίσει η φύση και γίνει πιο όμορφη και γεμίσει με μία μεγάλη ποικιλία φυτών, τόσο πιο άφθονη τροφή θα υπάρχει για τον άνθρωπο και θα είναι ένας χώρος, στον οποίο θα μπορεί να επιλύσει όλα τα προβλήματά του.

Στον αιώνα της αποθέωσης της λογικής εμείς απαντάμε με την καρδιά, γιατί πιστεύουμε ότι μόνο η καρδιά θα δώσει λύση στα ανθρώπινα προβλήματα»
.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το ΠΑ.ΚΕ.ΦΥ.ΚΑ. έγινε μια πρόταση στον υπουργό Πολιτισμού κ. Ευάγγελο Βενιζέλο: «Να σηκώσουμε τα αεροπλάνα, αλλά επίσης να φέρουμε χιλιάδες εθελοντές από την Ελλάδα και απ’ όλη την Ευρώπη και να σπείρουμε σβώλους, να πρασινίσουμε τα βουνά όλης της Ελλάδας, να δώσουμε ένα μήνυμα για μια πράσινη Ολυμπιάδα και ταυτόχρονα να πρασινίσουμε με ένα πρακτικό και άμεσο τρόπο τη φύση, γιατί αυτή η μέθοδος μπορεί να δώσει πολύ γρήγορα αποτελέσματα. Και με λίγες βροχές μπορούμε να πετύχουμε θεαματικά αποτελέσματα, μ’ ένα κοστολόγιο βέβαια αστείο που είναι λίγα εκατομμύρια με τα οποία θα μπορούμε να σπείρουμε ολόκληρη την Αττική».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.