Ο Υπουργος Οικονομικων Μπερατ Αλμπαιρακ ανακοινωσε το Νεο Οικονομικο Προγραμμα

Οι στόχοι της Τουρκίας για 2020-2023

Ο Υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ ανακοίνωσε το Νέο Οικονομικό Πρόγραμμα, που καλύπτει το 2021-2023. Η ανάπτυξη της Τουρκίας, ο πληθωρισμός, η ανεργία, το τρέχον ισοζύγιο, το ισοζύγιο του προϋπολογισμού και οι στόχοι του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος καθορίστηκαν με το νέο οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο είναι ένας τριετής οδικός χάρτης της οικονομίας.

Επεξηγήσεις του Υπουργού Μπεράτ Αλμπαϊράκ:

Καθώς πλησιάσαμε στο τέλος της διαδικασίας εξισορρόπησης, ο κόσμος μετά την πανδημία αντιμετώπισε μια νέα δοκιμασία. Ορισμένες χώρες έχουν κλείσει πλήρως τις οικονομίες και τα σύνορά τους. Η ανεργία έχει αυξηθεί. Σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, το νόμισμα των αναπτυσσόμενων χωρών όπως η Τουρκία έχει υποτιμηθεί σε όλο τον κόσμο. Η τάση του πληθωρισμού μας έχει καταγράψει μια οριζόντια πορεία. Λόγω της ταχείας αύξησης των εισαγωγών χρυσού και της μείωσης του τουρισμού, σημειώθηκε προσωρινή επιδείνωση των τρεχουσών συναλλαγών. Αυτό το πρόγραμμα θα αποκαλύψει πώς θα προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα μετά την πανδημία.

Η Τουρκία έχει καταγράψει τεράστια επιτυχία με αποφασίστηκες πολιτικές. Τον Αύγουστο του 2018, η ισοτιμία του δολαρίου ήταν στο 7,20. Μειώσαμε τη συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου σε 5,95 στο τέλος του 2019. Έχουμε μετατρέψει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σε πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών. Με το Covid 19, οι παγκόσμιες οικονομίες αντιμετώπισαν μια νέα δοκιμασία. Η οικονομική δραστηριότητα έχει επιβραδυνθεί πολύ απότομα. Ορισμένες χώρες έχουν κλείσει τις οικονομίες τους. Η ανεργία έχει αυξηθεί σε όλο τον κόσμο. Αναδυόμενα νομίσματα όπως η τουρκική λίρα έχουν υποτιμηθεί. Υπήρξε μια προσωρινή επιδείνωση, ειδικά με την ταχεία αύξηση των εισαγωγών χρυσού και τη δραστική μείωση του τουρισμού.

3 τίτλοι για των αγώνα κατά του κορωνοϊού

Χτίσαμε τον αγώνα μας με τον Covid σε 3 κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι να διατηρήσουμε την αγορά εργασίας μας στη ζωή. Η δεύτερη είναι η παροχή των απαραίτητων πόρων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία. Τρίτον, διασφαλίζοντας τους κύριους τομείς ώστε να μπορέσουν να συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους. Όπως και σε ολόκληρο τον κόσμο, έχουν γίνει βήματα στη χώρα μας. Έχουμε επεκτείνει τις δυνάμεις μας με πακέτα στήριξης προς όλη αυτή την προσπάθεια. Το συνολικό μέγεθος των πακέτων στήριξης έφθασε το 10% του εθνικού μας εισοδήματος με 494 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες κατά την περίοδο Covid. Έχουμε παράσχει υποστήριξη 1.000 τουρκικών λιρών σε 6,2 εκατομμύρια οικογένειες που έχουν ανάγκη. Έχουμε αυξήσει τις συντάξεις από 1000 τουρκικές λίρες σε 1500 τουρκικές λίρες.

Έχουμε επεκτείνει το επίδομα σύντομης εργασίας. Εξασφαλίσαμε τη συνέχεια της απασχόλησης. Παρείχαμε 267,4 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες χρηματοδότησης δανείων. Δώσαμε 47,5 δισεκατομμύρια λίρες ατομικής υποστήριξης αναγκών σε 9 εκατομμύρια πολίτες μας. Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους ξεκίνησε η διαδικασία εξομάλυνσης της οικονομίας. Σημειώσαμε σημαντική αύξηση των εξαγωγών. Η ανάκαμψη σε τομείς όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές δεν έχει φτάσει ακόμα στο επίπεδο που θέλουμε. Είναι ζωτικής σημασίας για εμάς να τις αναβιώσουμε.

3 άρθρα για το Νέο Οικονομικό Πρόγραμμα

Έχουμε ορίσει το κύριο πρόγραμμα του νέου μας προγράμματος οικονομίας φέτος ως νέα εξισορρόπηση, νέα κανονικότητα, νέα οικονομία. Θα σας πω ότι βλέπουμε κάθε στοιχείο ως ξεχωριστή πρόκληση. Με τη νέα εξισορρόπηση, θα οικοδομήσουμε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης. Τα οικονομικά μέτρα θα αρθούν. Κατά τη διάρκεια της πανδημικής περιόδου, αρχίσαμε να κάνουμε πολλά βήματα στο πλαίσιο της εξομάλυνσης. Τα σχετικά θεσμικά μας όργανα αποτελούν παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο αρχίζουμε να λαμβάνουμε μέτρα με βήματα ρευστότητας επιτοκίων. Θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες.

Το δεύτερο θέμα μας είναι η νέα κανονικότητα. Η κοινωνική και οικονομική αλλαγή με την πανδημία του covid 19 ειδικότερα έχει αλλάξει τον κόσμο. Ο τρόπος με τον οποίο δραστηριοποιούνται όλοι στην οικονομία αναδιαμορφώνεται. Με την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, τα νέα μοντέλα εργασίας συναντώνται ως αναγκαιότητα. Η προσαρμογή στη νέα κανονικότητα θα είναι ο νέος μας στόχος.
Τρίτον, η νέα οικονομία, το μοντέλο ανάπτυξης, θα εξισορροπήσουμε, θα προσαρμοστούμε στη νέα κανονικότητα και θα ενισχύσουμε ξανά. Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε στρατηγικές μεταρρυθμίσεις επικεντρωμένες στην τεχνολογία και την αποτελεσματικότητα. Θα κάνουμε τη χώρα μας μια παγκόσμιο πόλο έλξη στους τομείς της παραγωγής και των επενδύσεων. Θα εφαρμόσουμε το μοντέλο ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς.

Οι στόχοι μας για το 2020-2023 είναι οι εξής:

Ανάπτυξη:

  • Για το 2020: πρόβλεψη ανάπτυξης 0,3% (προηγούμενη 5 %)
  • Για το 2021: πρόβλεψη ανάπτυξης 5.8% (προηγούμενη 5%)
  • Για το 2022: πρόβλεψη ανάπτυξης 5% (προηγούμενη 5%)
  • Για το 2023:  πρόβλεψη ανάπτυξης 5% (προηγούμενη 5%)

Ανεργία:

  • Για το 2020: πρόβλεψη ανεργίας 13.8%
  • Για το 2021: πρόβλεψη ανεργίας 12.9%
  • Για το 2022: πρόβλεψη ανεργίας 11.8%
  • Για το 2023: πρόβλεψη ανεργίας 10.9%

Πληθωρισμός:

  • Πρόβλεψη Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τέλους του 2020: 10.5% (προηγούμενο 8.5%)
  • Πρόβλεψη Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τέλους του 2021: %8 (προηγούμενο 6%)
  • Πρόβλεψη Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τέλους του 2022: 6% (προηγούμενο 4.9%)
  • Πρόβλεψη Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τέλους του 2023: 4.9%

Τρέχον έλλειμα:

  • 2020: τρέχον έλλειμα / πρόβλεψη ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος -3.5% (προηγούμενο -1.2%)
  • 2021: τρέχον έλλειμα / πρόβλεψη ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος -1.9% (προηγούμενο 0.8%)
  • 2022: τρέχον έλλειμα / πρόβλεψη ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος -0.7% (προηγούμενο 0%)
  • 2023: τρέχον έλλειμα / πρόβλεψη ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος 0.1%

Υπόλοιπο προϋπολογισμού:

  • 2020: Ισοζύγιο προϋπολογισμού/ πρόβλεψη ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος -4.9% (προηγούμενο -2.9%)
  • 2021: Ισοζύγιο προϋπολογισμού/ πρόβλεψη ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος -4.3% (προηγούμενο -2.9%)
  • 2022: Ισοζύγιο προϋπολογισμού/ πρόβλεψη ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος -3.9% (προηγούμενο -2.6%)
  • 2023: Ισοζύγιο προϋπολογισμού  / πρόβλεψη ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος 3,5%

Μέγεθος ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος

Πρόβλεψη 2020 : 702 δισεκατομμύρια δολάρια
Πρόβλεψη 2021 : 735 δισεκατομμύρια δολάρια
Πρόβλεψη 2022 : 801 δισεκατομμύρια δολάρια
Πρόβλεψη 2023 : 875 δισεκατομμύρια δολάρια

Πηγή: https://www.sondakika.com/haber/haber-son-dakika-hazine-ve-maliye-bakani-berat-13633299/

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.