Ο Συμβολαιογραφικος Συλλογος Εφετειου Θρακης τιμησε την μνημη των προστατων της Συμβολαιογραφιας

Σήμερα στις 9:30 το πρωί στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής από τα μέλη και το προεδρείο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης τιμήθηκε η μνήμη των προστατών της Συμβολαιογραφίας, Μαρτύρων – Αγίων Μαρκιανού και Μαρτυρίου.

Όσον αφορά στην καθιέρωση του εορτασμού αυτής της μέρας, η Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης κ. Μανδαλά ανέφερε ότι «τους μάρτυρες Αγίους Μαρκιανό και Μαρτύριο είχε τιμήσει ο Ιωάννης Χρυσόστομος, ο οποίος και τους ανακήρυξε προστάτες. Αλλά επίσημα γιορτάζεται από το 1994 μετά την απόφαση του Πατριαρχείου. Στην Αθήνα είναι ακόμα πιο επίσημες οι εκδηλώσεις» και ευελπιστεί «κάποτε να καθιερώθει αργία η ημέρα της μνήμης των προστατών του συμβολαιογραφικού κόσμου».

Στην Κομοτηνή αυτή τη στιγμή υπηρετούν 12 συμβολαιογράφοι. Σχετικά με το γεγονός ότι ο αριθμός αυτός είναι μικρός, η κ. Μανδαλά διαφώνησε, σχολιάζοντας ότι «με τις προϋποθέσεις και τα δεδομένα που θα έχει ο Νομός, ο αριθμός της Κομοτηνής είναι ο μεγαλύτερος που υπάρχει στην Επικράτεια σε σχέση με τον πληθυσμό και με τον όγκο των συναλλαγών».

«Το επάγγελμα του συμβολαιογράφου είναι δύσκολο», τόνισε η κ. Μανδαλά, «γιατί θέλει εξειδικευμένες γνώσεις, θέλει ευθύνη. Το Σύνταγμα το καθιερώνει ως δημόσιο λειτούργημα. Εμείς ασκούμε μια προληπτική δικαιοσύνη. Ο συμβολαιογράφος έχει τις ευθύνες του, έχει τις εξειδικευμένες γνώσεις, την υπευθυνότητα, διότι το έγγραφο που εκδίδει σημαίνει αποδεικτική δύναμη και εκτελεστικότητα».

Έπειτα το λόγο πήρε η συμβολαιογράφος κ. Γιώτα Βουρνούκα, η οποία αναφέρθηκε τόσο στην ορολογία, όσο και στην ιστορία του θεσμού της συμβολαιογραφίας:

«Στις περισσότερες χώρες του κόσμου ο συμβολαιογράφος προσδιορίζεται από κάποιο παράγωγο της λέξης « notarius, notario, notary, notar κλπ». Στην Ελλάδα ο αντίστοιχος όρος είναι «συμβολαιογράφος».

Στο Βυζάντιο χρησιμοποιούνταν όροι όπως «ταβουλάριος», «notarius» κλπ., αλλά στην ελληνική γλώσσα οι όροι «συμβολαιογράφος», «συναλλαγματογράφος» ή «νομικός».

Ο θεσμός της Συμβολαιογράφου γεννήθηκε τα τελευταία χρόνια της ρωμαϊκής περιόδου και στα πρώτα της Βυζαντινής. Ο Ιουστινιανός με τα istumenta ρυθμίζει τους κανόνες για τις συναλλαγές. Ήδη απο τον Ιουστινιανό ο Συμβολαιογράφος έχει καταστεί εξειδικευμένος επαγγελματίας με νομικές γνώσεις. Οι διατάξεις που ρυθμίζουν το επάγγελμά του, θυμίζουν τη σύγχρονη νομοθεσία για τους συμβολαιογράφους. Η επίδραση του Ελληνικού και Ελληνιστικού δικαίου στην κατάρτιση των συμβάσεων είναι καθοριστική. Ο θεσμός του συμβολαιογράφου παίρνει μορφή κάτω από την επίδραση του Ελληνικού και Ελληνιστικού δικαίου και συγκεκριμένα με την νομοθεσία του Ιουστινιανού.

Έτσι, δε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για ρωμαϊκή συμβολαιογραφία, μια και ο θεσμός δεν είχε αναπτυχθεί αυτή την εποχή. Σήμερα χρησιμοποιείται ο όρος λατινική συμβολαιογραφία με το αιτιολογικό ότι η σχετική νομοθεσία είναι στη λατινική γλώσσα.

Ο όρος, όμως, είναι αδόκιμος γιατί ο συμβολαιογράφος είναι δημιούργημα της Βυζαντινής περιόδου. Συγκεκριμένα είναι δημιούργημα της νομοθεσίας του Ιουστινιανού, γραμμένης στα Ελληνικά. Κατά συνέπεια πιο σωστός θα ήταν ο όρος Βυζαντινή συμβολαιογραφία.»

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.