Ο ΠτΘ στους δρομους

Κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση στην Ελλάδα υπάρχει η «συνήθεια» να αλλάζουν και πολλά στελέχη της δημόσιας διοίκησης που κατέχουν επιτελικές θέσεις στον κρατικό μηχανισμό και έχουν τοποθετηθεί εκεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Αυτή η «συνήθεια» θεωρείται από πολλούς ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει για να μην αποτελεί η δημόσια διοίκηση όμηρο των εκάστοτε κυβερνήσεων αλλά για να μπορεί να λειτουργεί προς όφελος του πολίτη.

Ο «ΠτΘ» σήμερα το πρωί, βγήκε στους δρόμους της Κομοτηνής και ζήτησε τη γνώμη των πολιτών για το αν πρέπει να αλλάζουν τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης και οι διοικητές των οργανισμών μετά από κάθε εκλογική διαδικασία.

Το συμπέρασμα που μπορεί να ειπωθεί με κατηγορηματική βεβαιότητα είναι ότι επιτέλους οι Έλληνες δείχνουν να ξεφεύγουν από το μοντέλο του ασφυκτικά κομματικού εναγκαλισμού και να προτιμούν στελέχη ανεξαρτήτου κόμματος που έχουν τις γνώσεις και τη θέληση να λειτουργήσουν τη δημόσια διοίκηση προς όφελος των πολιτών.
Ας δούμε τι μας είπαν οι πολίτες:

Αργυρόπουλος Κώστας, 63: «Πρέπει το κράτος να έχει συνέχεια. Να μην αλλάζουν οι άνθρωποι ανάλογα με το κόμμα που είναι στην εξουσία. Αυτό γίνεται σε όλη την Ευρώπη και αυτό πρέπει να γίνεται και εδώ».

Μιχαηλίδης Κυριάκος, 58: «Αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Κανένας δεν πρέπει να παίζει με τους υπαλλήλους της δημόσιας διοίκησης. Το κράτος πρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά. Πρέπει να ψηφιστεί νόμος που θα απαγορεύσει αυτές τις αλλαγές μια για πάντα στο μέλλον».

Τορονίδης Κ., 25: « Εμάς τους νέους αυτά δεν μας αγγίζουν. Αυτό που προέχει είναι να λειτουργεί σωστά η δημόσια διοίκηση. Το μόνο που πρέπει να αλλάξει είναι να μην υπάρχει τόση αυστηρή γραφειοκρατία. Πρέπει να απλουστευτούν οι διαδικασίες για τον πολίτη».

Καραμούζης Μιχάλης, 34: «Αυτά συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα και σε κάτι τριτοκοσμικές και υποανάπτυκτες χώρες. Πρέπει όλα αυτά κάποτε να σταματήσουν. Ελπίζω το νέο πολιτικό ήθος του πρωθυπουργού να περιλαμβάνει και τις αναγκαίες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του κράτους».

Κωστάκης Γιώργος, 20: «Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να τοποθετούνται οι πιο άξιοι και ικανοί στις κρατικές θέσεις. Η επιλογή πρέπει να γίνεται με σύγχρονα κριτήρια και όχι με το αν έχει ή δεν έχει υπηρετήσει το κυβερνών κάθε φορά κόμμα. Αυτές οι τακτικές μόνον κακό κάνουν και επιστρέφουν την Ελλάδα χρόνια πίσω».

Βέβαια από την έρευνα δεν έλειψαν και οι ακραίες φωνές οι οποίες διατείνονταν σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να αλλάζουν για τον καλύτερο έλεγχο της εξουσίας και για να αποφεύγονται «πραξικοπήματα» στο έργο της δημόσιας διοίκησης:

Κωσταντίνου Ηλίας, 67: « Ν’ αλλάξουν όλοι. 20 χρόνια φάγανε και φάγανε λεφτά. Ας έρθουν να φάνε και οι άλλοι».

Καμενίδης Νίκος, 45: « Είναι καλό για κάθε κυβέρνηση να τοποθετεί ανθρώπους της εμπιστοσύνης της σε καίριες θέσεις του κράτους. Και οπωσδήποτε όσοι έχουν τοποθετηθεί με κομματικά κριτήρια να φύγουν. Πρέπει να υπάρχει αξιοκρατία στη στελέχωση.»

Καρανικολούδη Μαρία, 63: « Ν’ αλλάξουν μόνο αυτοί που έχουν διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, όχι οι άλλοι. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν τσεπώσει εκατομμύρια από τις θέσεις που κατείχαν. Αυτοί να φύγουν. Και να δικαστούν αν χρειαστεί για αυτά που κλέψανε».

Όπως είναι φανερό οι απόψεις είναι αντικρουόμενες, αλλά η γενική αίσθηση είναι ότι η Ελλάδα πλέον περνάει από τη φάση της αμιγώς κομματικής δημόσιας διοίκησης στη φάση της διοίκησης από άτομα τα οποία έχουν τα επαγγελματικά εφόδια και μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, μακριά και πέρα από τις όποιες κομματικές σκοπιμότητες.

Τάσος Συκάκης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.