Κοντα σε ψηφισμα για «αναστολη των εχθροπραξιων» στη Γαζα το Συμβουλιο Ασφαλειας

Το σχέδιο ψηφίσματος ζητούσε αρχικά «επείγουσα και βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών», ωστόσο ενδέχεται αλλαγή στη διατύπωση με αναφορά σε «αναστολή» των εχθροπραξιών, ώστε να αποφευχθεί νέο αμερικανικό βέτο

Αλλαγή διάθεσης» στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που αναμένεται να συνεδριάσει αργότερα σήμερα Τρίτη σχετικά με τη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα, βλέπει ο σερ Τζον Σόγιερς, πρώην επικεφαλής της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών και πρώην μόνιμος αντιπρόσωπος της Βρετανίας στα Ηνωμένα Εθνη.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αρχικά ήταν προγραμματισμένη για χθες Δευτέρα, αλλά αναβλήθηκε εν μέσω διαφωνιών των Ηνωμένων Πολιτειών ως προς τη διατύπωση του σχεδίου ψηφίσματος για παύση των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Βρετανός πρώην διπλωμάτης, μιλώντας στο BBC, απέδωσε τη φερόμενη αλλαγή διάθεσης «στους συνεχιζόμενους θανάτους Παλαιστίνιων αμάχων και φυσικά στον πυροβολισμό τριών ομήρων από τον ισραηλινό στρατό».

Ερωτηθείς εάν η Βρετανία θα μπορούσε να εκφράσει δημόσια διαφορετική άποψη από εκείνη των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Σόγιερς υπενθύμισε την τελευταία ψηφοφορία για τη σύγκρουση στη Γάζα, όπου οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο και η Βρετανία απείχε.

Αλλαγή στη διατύπωση

Το σχέδιο ψηφίσματος ζητούσε αρχικά «επείγουσα και βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών», ώστε να επιτραπεί η απρόσκοπτη πρόσβαση στον παλαιστινιακό θύλακο με σκοπό την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας.

Ωστόσο, σύμφωνα με αναφορές, ενδέχεται να υπάρξει αλλαγή στη διατύπωση με αναφορά σε «αναστολή» των εχθροπραξιών, ώστε και οι Ηνωμένες Πολιτείες να στηρίξουν το ψήφισμα.

Ο Σόγιερς σχολίασε ότι οι διπλωμάτες που συντάσσουν το ψήφισμα κάνουν ό,τι μπορούν για να επιτύχουν τουλάχιστον αμερικανική αποχή, η οποία θα επιτρέψει να περάσει το ψήφισμα.

Για να υιοθετηθεί οποιοδήποτε σχέδιο απόφασης από το Συμβουλίου Ασφαλείας απαιτούνται εννέα ψήφοι υπέρ και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του που διαθέτουν δικαίωμα αρνησικυρίας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία).

Ο αντίκτυπος ενός ψηφίσματος

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι νομικά δεσμευτικές, ωστόσο οι χώρες που αφορούν συχνά τις αψηφούν.

Παρ’ όλα αυτά, έκκληση του ΟΗΕ για αναστολή των εχθροπραξιών θα ασκούσε πίεση στο Ισραήλ προκειμένου να επιτρέψει την ε ίοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους 19.453 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και έφηβοι.

«Μπροστά σε τέτοιες φρικαλεότητες, υπάρχει μόνο μία θέση που είναι ηθική, μόνο μία θέση που μπορεί να υπερασπιστεί κάποιος: κατάπαυση του πυρός τώρα», δήλωνε την Παρασκευή ο Παλαιστίνιος πρέσβης στα Ηνωμένα Εθνη Ριάντ Μανσούρ, απευθυνόμενος στη Γενική Συνέλευση.

«Το να γίνεται έκκληση για κατάπαυση του πυρός τώρα, ενώ (όμηροι) συνεχίζουν ακόμη να κρατούνται, είναι το πλέον ανήθικο πράγμα», υποστήριξε ο Ισραηλινός ομόλογός του Γκιλάντ Ερντάν.

Οι ΗΠΑ «δεν επιβάλλουν χρονοδιάγραμμα»

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ισραήλ χθες, Δευτέρα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν επέμεινε στην ανάγκη να «μειωθούν» οι «ζημιές στους αμάχους» και να «προσφερθεί περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στους σχεδόν δύο εκατομμύρια εκτοπισμένους» στη Λωρίδα της Γάζας.

Ξεκαθάρισε πάντως πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προμηθεύουν με τον απαραίτητο στρατιωτικό «εξοπλισμό» τον Τσαχάλ, τον ισραηλινό στρατό.

Επαναβεβαίωσε παράλληλα πως η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί να «επιβάλει χρονοδιάγραμμα» στον ιστορικό σύμμαχό της.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.