Ο πρωτος κυκλος των σεμιναριων για την ενεργειακη αποδοση των κτιριων»

Το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του ΤΕΕ διοργάνωσε την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου, σειρά επιμορφωτικών Σεμιναρίων με θέμα «Μελέτες ενεργειακής απόδοσης κτιρίων», προκειμένου για την ενημέρωση και εκπαίδευση των συναδέλφων μηχανικών. Τα επιμορφωτικά σεμινάρια θα γίνουν σε 3 κύκλους με σκοπό την προετοιμασία και ενημέρωση μηχανικών, που συντάσσουν μελέτες ενεργειακής απόδοσης καθώς και των προσωρινών ενεργειακών επιθεωρητών με την έναρξη εφαρμογής του ΚΕΝΑΚ. Ο πρώτος κύκλος των σεμιναρίων, που είναι χωρίς συμμετοχή, αφορά όλους του Μηχανικούς, που επιθυμούν να έχουν μια συνολική γνώση των νέων εξελίξεων και διαδικασιών στον τομέα του ενεργειακού σχεδιασμού κτιρίων. Η διοργάνωσή τους ξεκίνησε από την πόλη της Ξάνθης στις 29 Νοεμβρίου 2010. Στην πόλη μας η προσέλευση των ενδιαφερόμενων στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Παπανικολάου ήταν ιδιαίτερα μεγάλη. Εισηγητές ήταν η κ. Φωτεινή Βαγή, Μηχανολόγος Μηχανικός, ο κ. Ιωάννης Παρίσης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και η κ. Ζωή Χατζηαντωνίου, Μηχανολόγος Μηχανικός. Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου έγινε μια ανασκόπηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, του περιεχομένου των νέων κανονισμών και παρουσίαση της διαδικασίας σύνταξης ενεργειακής μελέτης καθώς και της διαδικασίας ενεργειακής επιθεώρησης των κτιρίων. Επίσης γίνεται παρουσίαση της μεθοδολογίας και του λογισμικού για την αξιολόγηση της ενεργειακής απόδοσης και πιστοποίησης κτιρίων. Η μεθοδολογία και το λογισμικό είναι σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα και τις σχετικές Τεχνικές Οδηγίες του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Ο δεύτερος και τρίτος κύκλος θα γίνει σε μικρότερες ομάδες μηχανικών που θα καθοριστούν μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος, ώστε να είναι δυνατή η αναλυτικότερη παρουσίαση και συζήτηση λεπτομερειών. Τέλος, ο κύκλος των σεμιναρίων θα συνεχιστεί στις πόλεις της Αλεξανδρούπολης, την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου και της Ορεστιάδας την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου.

Αργύρης Πλέσιας, Πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης «Μέχρι το 2020, θα πρέπει να μπούμε σε κτίρια, που να είναι ενεργειακά αυτάρκη και αυτοδύναμα»

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης, κ. Αργύρης Πλέσιας, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι «με αυτή τη διαδικασία το Τεχνικό Επιμελητήριο, ετοιμάζει, ευελπιστεί και προσπαθεί να προετοιμάσει τους συναδέλφους, να δεχθούν αυτή τη γνώση και να συμβάλουν θετικά στη διάδοσή της μέσα από τις κατασκευές, που ετοιμάζουν για τα επόμενα χρόνια, αλλά και μέσα από τον έλεγχο των υφισταμένων κατασκευών, έτσι ώστε να υπάρξουν προτάσεις ενεργειακής αναβάθμισής τους». Τόνισε δε ότι «μέχρι το 2020, θα πρέπει σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες να μπούμε σε κτίρια, που να είναι ενεργειακά αυτάρκη και αυτοδύναμα». «Επειδή αυτό δεν έχει μπει στη συνείδηση του μέσου πολίτη», συνέχισε, «ξεκινάμε με την ενημέρωση των μηχανικών και πρέπει εδώ να πω, ότι η προσέλευσή τους σε όλες τις πόλεις που κάνουμε σεμινάρια, πιστοποιεί το ενδιαφέρον που υπάρχει στην κατεύθυνση αυτή. Από την άλλη πλευρά πρέπει να ξέρουμε ότι μέσα από τον θεσμό των ενεργειακών επιθεωρητών, πιστεύουμε ότι θα συμβάλλουμε σαν Τεχνικό Επιμελητήριο να ανοίξει και ένας νέος κύκλος στον έλεγχο των παρατυπιών που παρατηρούνται στις κατασκευές και υπό αυτήν την έννοια, είναι επίσης ένα δεύτερο σημαντικό αντικείμενο, καθώς ξεκινάνε και οι έλεγχοι και οι ενεργειακές μελέτες. Θεωρούμε ότι οι συνάδελφοι θα το κατανοήσουν αυτό και θα συμβάλουν θετικά». «Εμείς είμαστε αισιόδοξοι», κατέληξε, «και πιστεύουμε ότι οι μηχανικοί θα ανταποκριθούν, έτσι ώστε να διασφαλίσουν κτίρια τα οποία να είναι χτισμένα με σωστό τρόπο».

Φωτεινή Βαγή, Μηχανολόγος Μηχανικός «Δεν ξέρω αν θα πετύχουμε τους στόχους, αλλά αυτό εξαρτάται από εμάς»

Η κ. Βαγή ανέλαβε να παρουσιάσει την εισαγωγή στον ΚΕΝΑΚ και στις Διαδικασίες Επιθεωρήσεων. Αναφέρθηκε στη νομοθεσία, στα προεδρικά διατάγματα, τις κοινοτικές αποφάσεις και τις οδηγίες, που αφορούν τα μέτρα που θα πρέπει να πάρουμε, έτσι ώστε να έχουμε μείωση της κατανάλωσης της ενέργειας στα κτίρια. Αναφέρθηκε επίσης στον κανονισμό ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου και στη μεθοδολογία του υπολογισμού της, στο τι πρέπει να προσέχουμε, όσον αφορά τον παλιό κανονισμό θερμομόνωσης, στο τι αλλάζει τώρα με την ενεργειακή μελέτη στα κτίρια μας και τι επιπλέον έχουν να κάνουν οι μελετητές πάνω στα κτίρια αυτά. Σε μια από τις επισημάνσεις της υπογράμμισε πως «είναι πολύ σημαντικό, να καταλάβουμε πως ο στόχος μας είναι να κάνουμε ένα ενεργειακά αποδοτικό κτίριο με σωστές συνθήκες υγιεινής και άνεσης για τους χρήστες». «Άλλωστε», συνέχισε, «ο νόμος προβλέπει ότι μέχρι το 2020 θα πρέπει τα νέα κτίρια να έχουν μηδενική κατανάλωση σε συμβατική ενέργεια και τα δημόσια έως το 2015. Η αντίστοιχη οδηγία που έχει εκδώσει η Ευρωπαϊκή, αναφέρει ως ημερομηνία για τα ιδιωτικά κτίρια μέχρι το 2020 και για τα δημόσια το 2018. Δεν ξέρω αν θα πετύχουμε τους στόχους, αλλά το περισσότερο εξαρτάται από εμάς».

«Αυτή τη στιγμή ο κτιριακός τομέας είναι πάρα πολύ ενεργοβόρος»

Τέλος, εκτίμησε την παρούσα κατάσταση, δηλώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή ο κτιριακός τομέας είναι πάρα πολύ ενεργοβόρος». «Έχουμε φτάσει», εξήγησε, «να έχουμε το 40% της συνολικής κατανάλωσης σε ενέργεια, ξεπερνώντας και τη βιομηχανία και τις μεταφορές. Ακόμα και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έχουν φτάσει σε ένα ποσοστό 35%. Το να φτιάξουμε επομένως ένα βιοκλιματικό κτίριο, να αλλάξει ο τρόπος των υλικών που χρησιμοποιούμε, να χρησιμοποιούμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αυτό είναι που θα βοηθήσει πάρα πολύ και από άποψη υγιεινής αλλά και από άποψη ποιότητας ζωής».

Ιωάννης Παρίσης Ηλεκτρολόγος Μηχανικός «Γίνεται επιτακτική την ανάγκη ενεργειακών επιθεωρητών»

Ο κ. Παρίσης ανέλυσε το θέμα «Η Φιλοσοφία και οι απαιτήσεις των Ενεργειακών Επιθεωρήσεων και του Ενεργειακού Επιθεωρητή». Όπως δήλωσε «για να επιτευχθεί η άμεση βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, η πολιτεία αποφάσισε να ενισχύσει οικονομικά τις χαμηλές τάξεις μέσα από προγράμματα, που έχουν ήδη εξαγγελθεί. Το γεγονός αυτό, κάνει επιτακτική την ανάγκη ενεργειακών επιθεωρητών, ώστε να είναι σε θέση να τα τρέξουν άμεσα. Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν, και για την κάλυψη των νέων αναγκών που προκύπτουν, θα έχουμε τους προσωρινούς ενεργειακούς επιθεωρητές για το διάστημα ενός χρόνου». Ανέλαβε, λοιπόν, να ενημερώσει για τη νομοθεσία και το σκελετό της διαδικασίας, που θα πρέπει να ακολουθηθεί, για να πραγματοποιηθεί μία επιθεώρηση, ώστε να βγει το πιστοποιητικό απόδοσης του κτιρίου. Ανέφερε δε τις υποχρεώσεις των επιθεωρητών και το ύψος της αμοιβής, που θα προβλέπεται ανά κατηγορία κτιρίου.

«Θα πρέπει, λοιπόν, να δουλέψουμε σοβαρά όλοι μας»

Εκτίμησε επίσης ότι «η Ελλάδα κάνει αυτή τη στιγμή ένα πάρα πολύ μεγάλο βήμα και προσπαθεί να καλύψει ένα κενό 40 χρόνων περίπου και εάν μπούμε σε μία διαδικασία παρατάσεων, θα αργήσουμε ακόμη περισσότερο. Για το λόγο αυτό, αποφασίστηκε ότι ο μόνος τρόπος είναι να ξεκινήσουμε το εγχείρημα άμεσα, ακόμη και με τις όποιες υπάρχουσες δυσκολίες και πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε με ιδιαίτερη δουλειά και προσπάθεια από όλους. Θα πρέπει, λοιπόν, να δουλέψουμε σοβαρά όλοι μας και αυτό, που θα βοηθήσει πάρα πολύ, είναι το να συνειδητοποιήσει ο κόσμος πως οι αλλαγές αυτές είναι προς όφελός του. Πιστεύω πως όταν εφαρμοσθεί ο ΚΕΝΑΚ και το κτιριακό απόθεμα της Ελλάδας σιγά – σιγά βελτιωθεί, θα είναι σαν η χώρα μας να έχει βρει μία πετρελαιοπηγή στο Αιγαίο και να αντλεί πετρέλαιο».

Ζωή Χατζηαντωνίου Μηχανολόγος Μηχανικός «Πλέον μπαίνει μια καινούρια λογική: το να προσέχουμε τις ενεργειακές καταναλώσεις μας»

«Η φιλοσοφία και οι απαιτήσεις Μελέτης Ενεργειακής απόδοσης Κτηρίων» ήταν η εισήγηση της κ. Χατζηαντωνίου και αρχικά έθεσε ως σκοπό των σεμιναρίων το «να πιστοποιήσουμε τους συναδέλφους σχετικά με τον καινούριο νόμο, που αφορά στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων». «Και εδώ είναι που πλέον μπαίνει», τόνισε, «μια καινούρια λογική: το να προσέχουμε τις ενεργειακές καταναλώσεις μας, μέσα στο σκεπτικό της προστασίας του περιβάλλοντος και της ελαχιστοποίησης της κατανάλωσης της ενέργειας». «Έτσι», συνέχισε, «θεσμοθετούνται καινούριες μελέτες, όταν πρόκειται για καινούρια κτίρια, που θέλουμε να βγάλουμε την οικοδομική τους άδεια και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και σαν μελετητές και σαν κατασκευαστές».

Αναφορά έκανε και στο πιστοποιητικό της ενεργειακής απόδοσης ενός κτιρίου, που θα το κατατάξει ενεργειακά. «Αυτό επηρεάζει», δήλωσε, «και τα υπάρχοντα κτίρια, αλλά από τις 9 Ιανουαρίου του 2011, θα επηρεάζει πλέον όλα τα κτίσματα, που θα έχουν μία συμβολαιογραφική πράξη, όσον αφορά μεταβίβαση, πώληση ή ακόμη και μίσθωση, καθώς οι πράξεις αυτές, θα πρέπει να συνοδεύονται με αυτό το πιστοποιητικό». «Το γεγονός αυτό», εξήγησε, «δεν δημιουργεί κάποια υποχρέωση στον ιδιοκτήτη, ώστε να είναι υποχρεωμένος να κάνει κάποια επέμβαση. Απλώς, δημιουργείται μία βάση δεδομένων στο Υπουργείο, για να ξέρουμε περίπου τι γίνεται με το ενεργειακό δυναμικό της χώρας και με τις καταναλώσεις, μια που δυστυχώς έχουμε την πρωτιά τα ελληνικά κτίσματα να θεωρούνται ως τα πιο ενεργοβόρα».

«Να πείσουμε τους πελάτες πως όταν δώσουν κάποια χρήματα παραπάνω θα έχουν γρήγορη απόσβεση»

Τέλος, εστίασε και στην ενημέρωση των πολιτών για αυτές τις εξελίξεις, τονίζοντας ότι «έγκειται πάνω απ’ όλα σε μας τους μηχανικούς να πείσουμε τους πελάτες πως όταν θα δώσουν κάποια χρήματα παραπάνω για την κατασκευή του κτιρίου τους, θα έχουνε γρήγορη απόσβεση από την κατανάλωση της ενέργειας». «Δε μιλάω τόσο», συνέχισε, «για την πιστοποίηση, όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, γιατί αυτό είναι και θέμα κεντρικής πολιτικής και υπάρχουν και άλλοι φορείς πιο αρμόδιοι. Αλλά αν εμείς μπορούμε να αποδείξουμε με οικονομικά στοιχεία στον πελάτη μας, πως αν θα βάλει συστήματα με χαμηλούς βαθμούς απόδοσης, για παράδειγμα ηλεκτρομηχανολογικά, ή αν αλλάξει τα κουφώματά του, ή αν κάνει σωστές μονώσεις, το έξοδό του θα είναι μικρό και θα κάνει πάρα πολύ γρήγορα απόσβεση, αυτό θα είναι πολύ σημαντικό».

«Τα νέα δεδομένα, είναι μία χρυσή ευκαιρία να αναβαθμιστεί η οικοδομή και το επάγγελμα μας»

Τέλος, απευθυνόμενος προς τους συναδέλφους του, έκανε λόγο για «μία ευκαιρία, ώστε να αναβαθμίσουμε τη δουλειά μας, γιατί θα είμαστε παντρεμένοι με το κτίριο και με τον πελάτη μας από δω και πέρα». «Πρέπει να είμαστε επιτόπου στην κατασκευή», έκρινε, «να κάνουμε σοβαρή επίβλεψη, τα υλικά μας θα πρέπει να είναι πιστοποιημένα και αυτό να αποδεικνύεται. Γιατί πλέον δεν χωρούν τσαπατσουλιές. Τα νέα αυτά δεδομένα, είναι μία χρυσή ευκαιρία να αναβαθμιστεί η οικοδομή και μέσα από την οικοδομή να αναβαθμιστεί και το δικό μας το επάγγελμα, ώστε να αλλάξει εντέλει και η ποιότητα της ζωής μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.