Ο προεδρος της ΝΟΔΕ Ροδοπης, Ιωαννης Βεζυργιαννιδης, για τους ελεγχους στις επιχειρησεις

«Να φτιάξουμε ένα κράτος φιλικό προς την υγιή επιχειρηματικότητα, αυστηρό προς τους παραβάτες και αμείλικτο σε αυτούς που δεν συμμορφώνονται»

Τις δικές του προτάσεις , σε σχέση με τον τρόπο που ασκείται ο έλεγχος σε καταστήματα και επιχειρήσεις της πόλης, και της χώρας γενικότερα, από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αλλά και τις ποινές οι οποίες επιβάλλονται, κατάθεσε με σχετική ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο facebook ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ροδόπης κ. Ιωάννης Βεζυργιαννίδης.
 
Αφορμή για τη δημοσιοποίηση των θέσεών του αυτών, όπως εξηγεί και ο ίδιος, στάθηκε η πρόσφατη διακοπή λειτουργίας για 48 ώρες, καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Κομοτηνή, αλλά και η εντατικοποίηση των ελέγχων στις επιχειρήσεις.
 
Ο κ. Βεζυργιαννίδης υπογραμμίζει πως το πρόβλημα έγκειται στο σύστημα επιβολής των ποινών, προτείνοντας την υιοθέτηση ενός κλιμακωτού συστήματος ποινών, ανάλογα με τον βαθμό «συμμόρφωσης» του επιχειρηματία, στα όσα προβλέπει η νομοθεσία, για να τονίσει πως το κλείσιμο μιας επιχείρησης «δεν ωφελεί κανέναν».
 
«Πρέπει να φτιάξουμε ένα κράτος φιλικό προς την υγιή επιχειρηματικότητα, αυστηρό προς τους παραβάτες και αμείλικτο σε αυτούς που δεν συμμορφώνονται» υπογραμμίζει ο ίδιος για να επισημάνει την ανάγκη διαλόγου, πολιτείας, φορέων αλλά και επιχειρηματιών «ώστε να βρεθούν αλλά και να υλοποιηθούν προτάσεις, που για πρώτη φορά ίσως στην Ελλάδα, θα δημιουργήσουν κλίμα σταθερότητας, εμπιστοσύνης και υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά». 

Αναλυτική η ανάρτηση του κ. Βεζυργιαννίδη έχει ως εξής: 

«Με αφορμή το 48κλείσιμο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στην πόλη μας αλλά και σε αρκετές άλλες περιοχές, μετά την εντατικοποίηση των ελέγχων στις επιχειρήσεις:
1.Οι έλεγχοι είναι αυτονόητο ότι καλώς γίνονται , αυτό όμως που θα πρέπει να αλλάξει είναι οι ποινές, όχι απαραίτητα στην αυστηρότητα αλλά στην κλιμάκωση τους, πχ στην πρώτη παράβαση μια χρηματική ποινή ανάλογη της φοροδιαφυγής, στην επόμενη παράβαση αυστηροποίηση της ποινής και στην τρίτη παράβαση κλείσιμο της επιχείρησης. Το κλείσιμο μια επιχείρησης δεν ωφελεί κανέναν, ούτε το κράτος (χάνει έσοδα), ούτε τους εργαζόμενους και γι αυτό θα πρέπει να εφαρμόζεται στοχευμένα και να μην αποτελεί πανάκεια.
2. Το μεγάλο (δικαιολογημένο τις περισσότερες φορές) πρόβλημα είναι η δυσπιστία των επιχειρηματιών απέναντι στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Υπάρχουν προτάσεις, λύσεις και ιδέες (ενδυνάμωση εσωτερικού ελέγχου, διαφάνεια στους ελέγχους κ.α.), προϋποθέτει όμως πολιτική ηγεσία με στοχευμένη στρατηγική και σχέδιο.
3. Η φορολογία των επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί υπέρογκα και είναι πλέον παράλογη, καθώς το κράτος δεν προσφέρει (σχεδόν) τίποτα από αυτά που θα έπρεπε να παρέχει στην επιχειρηματικότητα (κλίμα σταθερότητας, αξιόπιστες και υπηρεσίες, υγιή ανταγωνισμό κ.α.), με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμη πιο δελεαστική η φοροδιαφυγή.
Μετά από 8 χρόνια μνημόνια πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε αυτά που στην υπόλοιπη Ευρώπη τα έχουν λύσει (σε μεγάλο βαθμό), να φτιάξουμε ένα κράτος φιλικό προς την υγιή επιχειρηματικότητα, αυστηρό προς τους παραβάτες και αμείλικτο σε αυτούς που δεν συμμορφώνονται.
Αυτό είναι το στοίχημα της επόμενη μέρας, να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι φορείς της αγοράς (επιμελητήρια, ομοσπονδίες, σύλλογοι, σωματεία) με τους φορείς εξουσίας (κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα) , έτσι ώστε να βρεθούν αλλά και να υλοποιηθούν προτάσεις, που για πρώτη φορά ίσως στην Ελλάδα, θα δημιουργήσουν κλίμα σταθερότητας, εμπιστοσύνης και υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.