«Ο ποταμος Εβρος ενωνει, δεν εχουμε διαφορες με τους Τουρκους»

Ο Πασχάλης Γιοκνώρις είναι Τοπικός Σύμβουλoς στους οικισμούς Βρυσούλα, Πέπλος, Κήποι και Γεμιστή του Δήμου Φερών. Λάτρης του τόπου του, δεν τον εγκατέλειψε ποτέ και τώρα βλέπει με κρυφή ικανοποίηση τους νέους να γυρίζουν πίσω. «Τα χωριά μας είναι ακόμη ζωντανά. Οι νέοι δεν έχουν φύγει, τουλάχιστον ο Πέπλος «κρατιέται» ακόμη και μάλιστα δεν γνωρίζει την παρακμή που γνώρισαν εδώ και πολλά χρόνια άλλα χωριά του Έβρου», δηλώνει και για τη γειτνίαση με τους Τούρκους σημειώνει: «Χρόνια τώρα εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με τους Τούρκους. Κανένα πρόβλημα, είμαστε φίλοι. Συναντιόμαστε στο ποτάμι, λέμε ένα γεια».

Έχουν ζωή τα χωριά σας;

Τα χωριά μας είναι ακόμη ζωντανά. Οι νέοι δεν έχουν φύγει, τουλάχιστον ο Πέπλος κρατιέται ακόμη και μάλιστα δεν γνωρίζει την παρακμή που γνώρισαν εδώ και πολλά χρόνια άλλα χωριά του Έβρου.

Πόσοι κάτοικοι μένουν;

1.100 κάτοικοι μένουν στον Πέπλο με τους νέους να μην είναι μειοψηφία. Ευτυχώς δεν έχει ερημώσει ο τόπος μας.

Με τι ασχολούνται;

Αναγκαστικά με τη γεωργία.

Ο αγροτουρισμός δεν είναι λύση;

Ο αγροτουρισμός θα μπορούσε να ήταν μια άλλη διέξοδος, υπάρχει διάθεση. Ωστόσο, είναι εναλλακτική λύση, η οποία ακόμη δεν έχει οργανωθεί σωστά.

Τι καλλιεργείτε στα χωράφια σας;

Τώρα πεπόνια. Το φημισμένο πεπόνι του Πέπλου και του Τυχερού. Φέτος δεν πήγε καλά, γιατί είχαμε καύσωνα, θα δούμε, όμως, ταμείο στο τέλος. Ο κόσμος περιμένει να πληρώσει ο ΕΛΓΑ. Αν δεν πληρώσει ο ΕΛΓΑ, δεν θα τα πάμε καλά.

Μεταναστεύουν ακόμη από την περιοχή σας για το εξωτερικό;

Πολλά παιδιά ήταν στη Γερμανία μετανάστες. Τώρα γύρισαν και ασχολούνται με τη γεωργία στο χωριό.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μόνον δουλειά;

Η ζωή έχει και καλή διασκέδαση για μας τους νέους. Και στις Φέρες και στην Αλεξανδρούπολη διασκεδάζει κανείς καλά. Και στο χωριό έχουμε καφέ, δεν μας λείπει η διασκέδαση. Ο τόπος μας συνδυάζει την ήσυχη ζωή, αλλά ταυτόχρονα και την ζωή κοντά στην πόλη.

Και κοντά στην Τουρκία… Πώς βιώνετε αυτή την γειτνίαση;

Χρόνια τώρα εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με τους Τούρκους. Κανένα πρόβλημα, είμαστε φίλοι. Συναντιόμαστε στο ποτάμι, λέμε ένα γεια.

Τι ποτάμι είναι ο Έβρος;

Είναι το ποτάμι που ενώνει. Εμείς λέμε ότι ο ποταμός Έβρος ενώνει, δεν έχουμε διαφορές με τους Τούρκους.

Ούτε ανασφάλεια;

Καμία ανασφάλεια. Δεν υπάρχει η παραμικρή ανασφάλεια κι αυτό ισχύει για όλους τους κατοίκους της περιοχής, όχι μόνον για μένα.

Και όλα αυτά που κατά καιρούς λέγονται δεν σας επηρεάζουν; Για παράδειγμα, μια ερώτηση που διατυπώνεται συχνά είναι: «Τι κάνετε εσείς εκεί πάνω με τους Τούρκους;»

Αυτά τα λένε οι Αθηναίοι. Το λένε γενικά για την περιοχή από Ξάνθη και πάνω. Τόσο ξέρουν, τόσο λένε. Δεν ισχύει μόνο για τα δικά μας τα χωριά. Μας έχουν λες και δεν είμαστε Έλληνες! Πρόβλημά τους.

Η δημοτική αρχή ανταποκρίνεται στο ρόλο της; Δίνει λύσεις στα προβλήματά σας;

Η δημαρχεία ό,τι μπορεί κάνει. Όποιο πρόβλημα και αν έχουμε και απευθυνθούμε στην Δημαρχεία, παράπονο δεν έχουμε, λύση θα δοθεί.

Τι θέτει ως προτεραιότητα;

Υποδομές, καθαριότητα, οδικό δίκτυο. Η Δημαρχεία ό,τι μπορεί το προσφέρει. Μέχρι στιγμής δεν μας έχουν αρνηθεί κάτι.

Σχολείο έχετε στον Πέπλο;

Έχουμε και Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο και Γυμνάσιο. Λύκειο πηγαίνουν τα παιδιά στις Φέρες.

Η παρουσία του στρατού ενισχύει το εισόδημα των κατοίκων της περιοχής;

Ο στρατός είναι στον οικισμό του Προβατώνα κι όντως σημειώνεται οικονομική κίνηση. Εμάς μας ξέρουν λόγω του Δέλτα και της Δαδιάς, έρχεται κόσμος. Υπάρχουν άνθρωποι που μας ξέρουν λόγω αυτών των δύο περιοχών, αυτά έχουμε να επιδείξουμε. Το Δέλτα είναι πανέμορφο, το ίδιο και το δάσος της Δαδιάς.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.