Ο Μιχαλης Μιχαλακης νεος υπευθυνος της ΔΑΠ ΝΔΦΚ Κομοτηνης

Με αφορμή τα καινούργια του καθήκοντα μιλά για το «μεγάλο στοίχημα» που καλείται να φέρει εις πέρας

Νέα καθήκοντα ανέλαβε ο κ. Μιχάλης Μιχαλάκης, αναπληρωτής πρόεδρος συλλόγου φοιτητών Νομικής Σχολής. Ο ίδιος αναδείχθηκε υπεύθυνος της ΔΑΠ ΝΔΦΚ Κομοτηνής μέσω ενδοπαραταξιακών εκλογών της ΔΑΠ ΝΔΦΚ Κομοτηνής που πραγματοποιήθηκα βάσει καταστατικού της ΔΑΠ ΝΔΦΚ ΑΕΙ, στις 29 Σεπτεμβρίου.
 
Ο ρόλος του πλέον περιλαμβάνει την διεύθυνση της γραμματείας της ΔΑΠ ΝΔΦΚ Κομοτηνής. Πρόκειται για το αρμόδιο όργανο λήψης αποφάσεων σχετικά με το τρόπο δραστηριοποίησής της σε κάθε σχολή. Αποφάσεις που κατά κύριο λόγο αφορούν στο πώς θα γίνεται η διαχείριση κοινωνικών ζητημάτων που επηρεάζουν τους φοιτητές τόσο στην καθημερινότητα της πανεπιστημιακής ζωής όσο και στο ευρύτερο πλαίσιο των σπουδών τους.Τα ζητήματα αυτά χωρίζονται σε κατηγορίες, σημείωσε ο κ. Μιχαλάκης φιλοξενούμενος στις σελίδες του «ΠτΘ» με αφορμή την εκλογή του, για να προτείνει στην συνέχεια λύσεις που αφορούν το σύνολο της φοιτητικής κοινότητας. 

To «άσυλο ανομίας» και μία πρόταση από την ΔΑΠ ΝΔΦΚ Κομοτηνής 

«Ορισμένα από αυτά είναι “αιώνιες” παθογένειες που ταλανίζουν εν γένει το ελληνικό πανεπιστήμιο, όπως επί παραδείγματι το “άσυλο της ανομίας”, όπως συνηθίζουμε να λέμε. Και ο χαρακτηρισμός αυτός δεν είναι τυχαίος. Πιστεύουμε ότι το άσυλο που ιδρύθηκε βασιζόμενο στην φιλοσοφία περί ελεύθερης κίνησης ιδεών μέσα στο Πανεπιστήμιο έχει πλέον ευτελιστεί.
 
Με αυτόν τον τρόπο επιτρέπεται σε παραβατικές συμμορίες να διεισδύουν στον χώρο του χρησιμοποιώντας παράνομες μεθόδους με σκοπό να επιβάλλουν την άποψή τους» περιέγραψε προκειμένου να σκιαγραφήσει την παρούσα κατάσταση, όπως ο ίδιος την αντιλαμβάνεται.
 
Αναζητώντας λύσεις παρουσίασε την πλευρά της ΔΑΠ ΝΔΦΚ ως εξής «προτείνουμε την κατάργηση του ασύλου, αλλά όχι το άσυλο της διακίνησης ελεύθερων ιδεών. Μέσα στο Πανεπιστήμιο ο κάθε φοιτητής έχει μία μοναδική φωνή που θα πρέπει να εκφράζεται μέσω των παρατάξεων στον σύλλογο φοιτητών. Ο σύλλογος, άλλωστε, αποτελεί και το καταλληλότερο μέσον μέσα από το οποίο μπορούν να επιτευχθούν οι επιδιώξεις των σπουδαστών». Παρ’ όλα αυτά ο κ. Μιχαλάκης έκρινε απαραίτητη την φύλαξη των πανεπιστημιακών χώρων προκειμένου οι φοιτητές να προστατεύονται από τις προαναφερόμενες «παραβατικές συμμορίες και παράνομες συμπεριφορές που οδηγούν στην φίμωσή τους». 

«Πρωτοπόρο» το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης 

«Πιστεύω ότι και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης δεν εξαιρείται από την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία 20 χρόνια στα ελληνικά πανεπιστήμια», προσέθεσε κάνοντας έναν απολογισμό της περιόδου από το 2015, οπότε και εισήχθη στην Νομική Σχολή. Ξεκίνησε μάλιστα αισιόδοξα, απαριθμώντας τα θετικά βήματα που έχουν επιτευχθεί έως και σήμερα «πρόκειται για ένα “πρωτοπόρο” ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα που εξασφαλίζει στους φοιτητές του πολλές δωρεάν παροχές. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν είναι δεδομένο για όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια.Tα πάντα έχουν επιτευχθεί μέσα από προτάσεις και διαδικασίες με την συμμετοχή των φοιτητών».
 
«Είναι κάτι που κέρδισε η φοιτητική κοινότητα. Αλλά δεν το κέρδισε ούτε με καδρόνια, ούτε με πορείες, ούτε με διαμαρτυρίες, ούτε με παράνομες συμπεριφορές. Οι φοιτητές της Κομοτηνής είναι υγιώς σκεπτόμενοι. Μέσω των φοιτητικών εκλογών αναδεικνύουν κατά κύριο λόγο υπεύθυνες δυνάμεις, οι οποίες μπορούν να εκφράσουν μετριοπαθή και συνετό λόγο. Έτσι κατάφεραν να πετύχουν στόχους, όπως δωρεάν μετακίνηση από και προς την Πανεπιστημιούπολη και δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές» ανέφερε καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως κύριο «όπλο» του Έλληνα φοιτητή είναι ο λόγος του.
 
Και όπως συμπλήρωσε ο ίδιος ολοκληρώνοντας την σκέψη του, όταν αυτός ο λόγος διατυπώνεται από μία δύναμη που με υπευθυνότητα στέκεται απέναντι στην διοίκηση της εκάστοτε σχολής και εκφράζει τα εύλογα αιτήματά του με «σαφή, συνετό και διαλλακτικό τρόπο» μπορούν να επιτευχθούν πολλά προς το συμφέρον του φοιτητικού συνόλου.
 
Το να αναγνωρίζουμε τα θετικά του παρελθόντος είναι όντως ευχάριστο, παραδέχθηκε ο κ. Μιχαλάκης, ξεκαθαρίζοντας σαφώς πως υπάρχουν και «κακώς κείμενα» που επισκιάζουν ευρύτερα τη λειτουργία της φοιτητικής ζωής. Ο λόγος για τα ποσοστά αποχής από τις «δημοκρατικές διαδικασίες» που παρατηρούνται στα ελληνικά πανεπιστήμια, όπως υποστήριξε χαρακτηριστικά αναφερόμενος όχι μόνον στις φοιτητικές εκλογές, αλλά και την συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια, τις γενικές συνελεύσεις, στις εκδηλώσεις και τις συλλογικές προσπάθειές του φοιτητικού συλλόγου. 

«Πρέπει ο κάθε ένας ξεχωριστά να αντιληφθεί ότι μπορεί να διαμορφώσει μόνος του τον τρόπο και όχι να δεχθεί ένα άκαμπτο μοντέλο με δεδομένους όρους» 

Εκθέτοντας την προσωπική του άποψη για την κατάσταση στην Κομοτηνή σχολίασε πως το πρόβλημα έχει σχετικά μικρότερες διστάσεις, θέλησε, ωστόσο, να καταθέσει τις δικές του προτάσεις για ένα ζήτημα που απασχολεί ευρύτερα το ελληνικό πανεπιστήμιο.
 
«Ως ΔΑΠ ΝΔΦΚ θέλουμε οι φοιτητές να κατανοήσουν ότι είναι μέτοχοι σε μία προσπάθεια που γίνεται για να βελτιώσουμε τους όρους που απευθύνονται στο σύνολο της φοιτητικής κοινότητας. Πρέπει ο κάθε ένας ξεχωριστά να αντιληφθεί ότι μπορεί να διαμορφώσει μόνος του τον τρόπο και όχι να δεχθεί ένα άκαμπτο μοντέλο με δεδομένους όρους.Θα πρέπει να τους δημιουργεί. Αγκαλιάζοντας τον μέσο φοιτητή θα του δείξουμε πως με τον δικό του χαρακτήρα μπορεί να συνεισφέρει σε αυτό το εγχείρημα» επεσήμανε μιλώντας για ένα «μεγάλο στοίχημα» που περνά στα χέρια του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.