Ο Γυρος του Κοσμου σε μια σελιδα…4809

Προσφυγή για τη μαντίλα

Στο Συνταγματικό Δικαστήριο προσέφυγε χθες το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ζητώντας την αναίρεση της πρότασης για χρήση της μαντίλας στα πανεπιστήμια, τη στιγμή που αρκετά τουρκικά πανεπιστήμια αψηφούν τη μεταρρύθμιση. Η προσφυγή του κόμματος ήταν αναμενόμενη, καθώς τάσσεται υπέρ του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, και υποστηρίζει ότι η μεταρρύθμιση θα παρεμποδίσει τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας. Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι 3 πανεπιστήμια στην Κωνσταντινούπολη, 2 στην Άγκυρα, 5 στη Σμύρνη και 6 σε άλλες πόλεις διατήρησαν την απαγόρευση.

Ο Γκιουλ ανάβει πράσινο στο νόμο για τα βακούφια

Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ ενέκρινε νόμο τον οποίο από καιρό επιζητούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο οποίος βελτιώνει τα περιουσιακά δικαιώματα των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων, ανακοινώθηκε απόψε από το προεδρικό μέγαρο.

Με το νόμο αυτό ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή ελληνορθόδοξων, αρμενικών και εβραϊκών περιουσιών που είχαν κατασχεθεί από το κράτος μετά το 1974 με βάση μια αμφισβητούμενη δικαστική απόφαση.

Οι εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων κοινοτήτων διαμαρτύρονται, ωστόσο, γιατί ο νέος νόμος δεν προβλέπει την επιστροφή ή την αποζημίωση για αγαθά τα οποία στο μεταξύ το κράτος πούλησε σε τρίτους. Επίσης διαμαρτύρονται γιατί υπάρχει διάταξη που περιορίζει στους 18 μήνες την περίοδο μέσα στην οποία πρέπει να κατατεθούν οι αιτήσεις για την επιστροφή των περιουσιών.

Ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέντ Νεζντέτ Σεζέρ είχε ασκήσει βέτο στην ψήφιση του νόμου περί βακουφίων το Νοέμβριο του 2006, γιατί φοβόταν ότι θα δυναμίτιζε τον χωρισμό του κράτους από τη θρησκεία.

Ωστόσο, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, σθεναρός υποστηρικτής των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων, αναμενόταν ότι θα επικύρωνε το νόμο που είχε προταθεί από την κυβέρνηση στην οποία είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχθηκε με ικανοποίηση το νέο νόμο, ωστόσο ζήτησε από την Τουρκία να δημιουργήσει ένα συγκροτημένο νομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει σε όλες τις θρησκευτικές ομάδες την απεριόριστη ελευθερία να λειτουργούν στην κατ’ εξοχήν μουσουλμανική αλλά κοσμική αυτή χώρα.

Ο νόμος εγκρίθηκε με 242 ψήφους υπέρ, σε σύνολο 314 παρόντων βουλευτών.

«Ανάψτε ένα σπίρτο κι όλα θα πάρουν φωτιά» λέει ο Μεντβέντεφ

Για υποδαύλιση αστάθειας στην Ευρώπη μέσω της υποστήριξης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου κατηγορεί τις ΗΠΑ ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. «Δεν έχετε παρά να ανάψετε ένα σπίρτο και το σύνολο θα πάρει φωτιά» λέει ο διάδοχος του Βλαντιμίρ Πούτιν, την ώρα που οι Σέρβοι του Κοσόβου ζητούν την επιστροφή του ρωσικού στρατού…

«Με τις αποφάσεις αυτές [περί αναγνώρισης της απόσχισης], που, ας είμαστε ειλικρινείς, υποκινούνται από την άλλη πλευρά του ωκεανού, θέτουν την Ευρώπη σε δυσχερή θέση […] η Αμερική δεν διακινδυνεύει τίποτε, είναι πολύ μακριά» δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του την Τετάρτη στο Νίζνι Νοβγκορόντ.

«Το θλιβερότερο όλων είναι ότι η σταθερότητα και η ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής απειλείται. Δεν έχετε παρά να ανάψετε ένα σπίρτο και το σύνολο θα πάρει φωτιά» συνέχισε ο πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού της Gazprom, που εκλέγεται χωρίς καμία αμφιβολία την Κυριακή στη ρωσική προεδρία.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε ακολουθήσει, και θα συνεχίσει να ακολουθεί, τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη σκληρή επίθεσή του κατά της Δύσης για τη στήριξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, όμως είναι η πρώτη φορά που στράφηκε μεμονωμένα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, σημειώνει το Reuters.

Τη Δευτέρα ο Μεντβέντεφ είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Βελιγράδι, επαναβεβαιώντας την απόλυτη ρωσική στήριξη στη σερβική κυριαρχία στο Κοσσυφοπέδιο σε μία στιγμή που γίνονται ορατές οι αποσχιστικές τάσεις των Σέρβων του βόρειου Κοσόβου και ο Χασίμ Θάτσι σπεύδει να προειδοποιήσει το Βελιγράδι να μην επιχειρήσει να «αγγίξει ούτε μία ίντσα εδάφους».


Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, πρώην διοικητής του αντάρτικου στρατού UCK, διαμηνύει ότι δεν θα επιτραπεί να τεθεί σε κίνδυνο η εδαφική ακεραιότητα του «διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους» του Κοσόβου, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε επαφή με τη ΝΑΤΟϊκή δύναμη «ώστε να μην επιτραπεί σε οποιονδήποτε να αγγίξει ούτε ίντσα από το έδαφος του Κοσόβου».

Κοντά σε νέο ρεκόρ το ευρώ

Κοντά σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ κινείται το δολάριο, μετά τα νέα δυσμενή οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, αλλά και τις δηλώσεις του διοικητή της Fed ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει σε νέα μείωση επιτοκίων.

Στον αντίποδα, το ευρώ ενισχύθηκε από τα σχόλια του μέλους της ΕΚΤ, Αξελ Βέμπερ ότι οι προσδοκίες της αγοράς για μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων δεν έλαβαν υπόψη τους κινδύνους των πληθωριστικών πιέσεων.

«Το ευρώ συγκεντρώνει κεφάλαια, καθώς οι προοπτικές για μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων στο άμεσο μέλλον απομακρύνονται και τα θεμελιώδη μεγέθη παραμένουν ισχυρά. Ενώ το δολάριο είναι «μοιραίο» ότι θα συνεχίσει να υποχωρεί όσο θα παρατείνεται η πιστωτική κρίση» σχολίασε αναλυτής της αγοράς συναλλάγματος στην Nomura Trust and Banking.

Πιέσεις για λήξη επιχειρήσεων στο Βόρειο Ιράκ

Τη στιγμή που τα τουρκικά στρατεύματα προελαύνουν υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες προς προπύργια του PKK στο Βόρειο Ιράκ, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς έφτασε στην Αγκυρα ζητώντας από την τουρκική ηγεσία να περιορίσει χρονικά τη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση.

Η τουρκική επιχείρηση, που άρχισε στις 21 Φεβρουαρίου, πρέπει να προσδιορίζεται χρονικά με όρους ημερών ή το πολύ μίας ή δύο εβδομάδων, αλλά όχι μηνών δήλωσε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για την τουρκική πρωτεύουσα.

«Θα επαναλάβω αυτό που είπα στον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι δηλαδή η στρατιωτική δράση δεν θα επιλύσει το πρόβλημα της τρομοκρατίας στην Τουρκία. Υπάρχει χώρος για επιχειρήσεις ασφαλείας, αλλά πρέπει να συνοδεύονται από οικονομικές και πολιτικές πρωτοβουλίες. Πρέπει να δοθούν απαντήσεις στα προβλήματα και στα αιτήματα των Κούρδων στο πλαίσιο όχι μόνο στρατιωτικών πρωτοβουλιών, ώστε να υπάρξουν μακροπρόθεσμες λύσεις» επισήμανε, ενώ ζήτησε και σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας του Ιράκ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ελπίζει πως η τουρκική επιχείρηση θα είναι σύντομη και θα επικεντρωθεί στους Κούρδους αντάρτες, χωρίς να υπάρξουν θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, τονίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι κατανοεί τα κίνητρα της Αγκυρας.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε από πλευράς του ότι θεωρεί πως η Τουρκία ασκεί «δικαίωμα αυτοάμυνας» διεξάγοντας στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων ανταρτών στο Βόρειο Ιράκ.

Παράλληλα, η Τουρκία διαμηνύει διά του Αχμέτ Νταβούτογλου, συμβούλου εξωτερικής πολιτικής του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν που επισκέπτεται τη Βαγδάτη, ότι χρονοδιάγραμμα για τη λήξη της επιχείρησης δεν θα οριστεί.

«Ο στόχος μας είναι σαφής … αυτές οι τρομοκρατικές βάσεις θα εξαφανιστούν» δήλωσε ο Τούρκος απεσταλμένος έπειτα από συνάντηση με τον Ιρακινό υπουργό Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπαρί, ξεκαθαρίζοντας ότι η Αγκυρα δεν θα ορίσει κανένα χρονοδιάγραμμα απόσυρσης απο το Βόρειο Ιράκ έως ότου εξαλειφθεί η απειλή των Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών.

Η πρώτη επιβεβαιωμένη χερσαία επιχείρηση της Τουρκίας στο Ιράκ μετά την αμερικανική επέμβαση για την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν το 2003 συμπληρώνει την Πέμπτη μία εβδομάδα. Βάσει των ανακοινώσεων του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, τουλάχιστον 230 Κούρδοι αντάρτες – οι 77 το προηγούμενο βράδυ – και 24 Τούρκοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί.

Εντελώς διαφορετικούς αριθμούς δίνουν οι αντάρτες του PKK που υποστηρίζουν ότι έχουν ένα νεκρό από την Τρίτη και ότι συνολικά περισσότεροι από 100 Τούρκοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζώή τους.

Την Τετάρτη, πληροφορίες από περιοχές κοντά στα τουρκο-ιρακινά αναφέρουν ότι στρατιωτικά οχήματα και ελικόπτερα μετέφεραν εκατοντάδες στρατιώτες την ώρα που στην περιοχή πετούσαν μαχητικά αεροσκάφη.

Η Βαγδάτη καταγγέλλει σε υψηλούς τόνους παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας και προειδοποιεί ότι «θα είναι φοβερές» οι συνέπειες μίας παρατεταμένης τουρκικής χερσαίας επιχείρησης.

197 οι υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης

Οι υποψήφιοι για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης έχουν φθάσει τους 197, το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό στην ιστορία των βραβείων μετά το 2005 όταν υποψήφιοι ήταν 199 προσωπικότητες και οργανώσεις, ανακοινώθηκε από το Ινστιτούτο Νόμπελ στο Όσλο.

«Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός στην ιστορία των Νόμπελ. Ο κατάλογος περιλαμβάνει 33 οργανισμούς και 164 προσωπικότητες» διευκρίνισε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γκέιρ Λούντεσταντ.

Ανάμεσα στους υποψήφιους είναι ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, τον οποίο πρότειναν Αλγερινοί πολιτικοί και ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, την υποψηφιότητα του οποίου υποστηρίζει ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, που τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1990.

Επίσης, δύο Ελβετοί βουλευτές πρότειναν τη γλώσσα εσπεράντο, τη διεθνή γλώσσα που δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για ένα όχημα ειρήνης και αδελφοσύνης.

Χιλιάδες άνθρωποι, βουλευτές και υπουργοί, τιμηθέντες με Νόμπελ, ορισμένοι διεθνείς οργανισμοί και καθηγητές πανεπιστημίων, μπορούν να προτείνουν υποψήφιους.

Ο Λούντεσταντ υπενθύμισε πως το όνομα ή τα ονόματα αυτών που θα τιμηθούν με το Νόμπελ Ειρήνης -μέχρι τρεις- θα ανακοινωθούν στις αρχές Οκτωβρίου και η τελετή θα γίνει στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

Το 2007 το Νόμπελ Ειρήνης μοιράστηκαν ο Αμερικανός πρώην αντιπρόεδρος Αλ Γκορ και η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή για τη δράση τους κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

N.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.