Ο Γυρος του Κοσμου σε μια σελιδα…4802

Ενατη συνεχόμενη νίκη για τον Ομπάμα

Την ένατη συνεχόμενη νίκη του σε ισάριθμες πολιτείες εξασφάλισε ο γερουσιαστής του Ιλλινόϊς, Μπάρακ Ομπάμα επικρατώντας της Χίλαρι Κλίντον στο Ουϊσκόνσιν με 58% έναντι 41%, ενώ στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών ο Τζον Μακ Κέϊν συνέχισε επίσης την νικηφόρο πορεία του αποσπώντας την πλειοψηφία σε άλλες δύο πολιτείες.

«Η αλλαγή που θέλουμε βρίσκεται ακόμη μήνες και μίλια μακριά» τόνισε ο Ομπάμα σε ομιλία του στο Χιούστον, καθώς τώρα στρέφει την προσοχή του στις κρίσιμες προκριματικές αναμετρήσεις της 4ης Μαρτίου στο Τέξας και στο Οχάιο, όπου η Χίλαρι Κλίντον έχει το προβάδισμα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

«Θα απαιτηθούν πολλά περισσότερα από μεγάλες συγκεντρώσεις και εξαιρετικές ομιλίες… Πρέπει να εξασφαλίσουμε κάτι περισσότερο, επειδή το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα στην Αμερική δεν είναι η έλλειψη καλών ιδεών. Το πρόβλημα είναι ότι η Ουάσινγκτον έχει γίνει ένας τόπος όπου οι καλές ιδέες πεθαίνουν», τόνισε ο Ομπάμα.

Μετά και το Ουϊσκόνσιν όπου απέσπασε 38 εκλέκτορες έναντι 27 της Κλίντον, ο γερουσιαστής του Ιλλινόις έχει εξασφαλίσει 1.323 εκλέκτορες από τους οποίους οι 168 είναι «σούπερ εκλέκτορες» και η Χίλαρι Κλίντον ακολουθεί με 1.252 εκλέκτορες από τους οποίους οι 239 είναι «σούπερ εκλέκτορες».

Για να κερδίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών ένας υποψήφιος χρειάζεται τουλάχιστον 2.025 από τους 4.049 εκλέκτορες (796 σούπερ εκλέκτορες). Ο Ομπάμα αναμένεται να νικήσει εύκολα και στην γενέτειρά του Χαβάη όπου οι κάλπες άνοιξαν στις 07.00 (ώρα Ελλάδος).

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, ο γερουσιαστής της Αριζόνα, Τζον Μακ Κέιν νίκησε στο Ουϊσκόνσιν με 55% έναντι 37% του Χάκαμπι και στην πολιτεία της Ουάσινγκτον με 49% έναντι 21% του Χάκαμπι. Ο Μακέιν προηγείται πλέον με 909 εκλέκτορες – σύμφωνα με εκτιμήσεις του CΝΝ – έναντι 217 του Μάικ Χάκαμπι. Για να εξασφαλίσει το χρίσμα ο Μακέιν χρειάζεται συνολικά 1.191 εκλέκτορες.

Ο Μακέιν άρχισε να στρέφει τα πυρά του στον Μπάρακ Ομπάμα υποστηρίζοντας ότι οι εκκλήσεις του δημοκρατικού υποψηφίου για αλλαγή είναι κενές περιεχομένου.

Επίθεση κατά του Μπάρακ Ομπάμα εξαπέλυσε και η Χίλαρι Κλίντον, κατηγορώντας τον γερουσιαστή του Ιλλινόις ότι στηρίζεται μόνο στα λόγια και όχι στα έργα.

«Αυτές οι εκλογές γίνονται για να επιλεγεί ένας πρόεδρος που δεν θα στηρίζεται στα λόγια αλλά στις πράξεις – στη σκληρή δουλειά για να επιστρέψει η Αμερική στα έργα» τόνισε η Κλίντον μιλώντας στο Οχάιο. «Δεν μπορούμε να δίνουμε μόνο ομιλίες. Πρέπει να δίνουμε λύσεις και χρειαζόμαστε αυτές τις λύσεις για την Αμερική», πρόσθεσε.

Συμφωνία Ιράν – Gazprom

Σε συμφωνία για την από κοινού εκμετάλλευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων και κοιτασμάτων φυσικού αερίου ήρθαν το Ιράν και η ρωσική εταιρεία Gazprom.

Οι δύο πλευρές θα αναπτύξουν και θα εκμεταλλευτούν κοιτάσματα στο πεδίο του Νότιου Παρς, ενώ η GazpromNeft θα κατασκευάσει εργοστάσιο επεξεργασίας. Από την Τεχεράνη, αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η συμφωνία έχει «σχεδόν κλείσει».

Οι συζητήσεις για τις τελικές λεπτομέρειες θα γίνουν σε δύο μήνες στη Τεχεράνη. Δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες της συμφωνίας, όπως το ύψος της επένδυσης.

Το πεδίο του Νότιου Παρς, όταν θα ολοκληρωθεί πλήρως η εκμετάλλευσή του περίπου το 2014, αναμένεται να αποδώσει περισσότερα από 750 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα.

Η Gazprom σε συνεργασία με την γαλλική Total και τη μαλαισιανή Petronas έχουν επενδύσει περισσότερα 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την εκμετάλλευση τμημάτων του Νοτίου Παρς.

Με τη συμφωνία με την Gazprom ενισχύονταν σημαντικά οι ενεργειακοί δεσμοί μεταξύ Ρωσίας και Ιράν. Η Ρωσία προμηθεύει ακόμη με πυρηνικά καύσιμα το Ιράν και κατασκευάζει τον πυρηνικό αντιδραστήρα για την παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Μπουσέρ.

Λύπη ή… χαρά για τον Κάστρο

Η είδηση της αποχώρησης του Φιντέλ Κάστρο από την εξουσία έγινε δεκτή με αισθήματα ανακούφισης στις ΗΠΑ, την ώρα που η κινεζική πολιτική ηγεσία χαιρέτησε με νοσταλγία έναν… παλιό φίλο.

•«Ο πρόεδρος Κάστρο είναι ένας επαναστάτης ηγέτης, που ο κουβανικός λαός αγαπά βαθιά και είναι επίσης ένας παλιός φίλος του κινεζικού λαού» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ακόμα: «Η Κίνα και η Κούβα είναι φίλες χώρες. Η Κίνα θα συνεχίσει να σταθεροποιεί και να αναπτύσσει τις σχέσεις φιλικής συνεργασίας».

•Η Βενεζουέλα, στενή σύμμαχος της Κούβας, δια του υπουργού Επικοινωνίας της χώρας αναφέρθηκε σε «νέο στάδιο της επαναστατικής διαδικασίας».

•Τον «μόνο ζωντανό μύθο της ιστορίας» αποκάλεσε τον Φιντέλ Κάστρο ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα που χαρακτήρισε την πρωτοβουλία καλή για την Κούβα.

•Σε άλλο μήκος κύματος ασφαλώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Από τη Ρουάντα, ο Μπους εξέφρασε την ελπίδα ότι η αποχώρηση Κάστρο θα σημάνει την αρχή της μετάβασης της Κούβας στη δημοκρατία. «Πιστεύω ότι η αλλαγή από τον Φιντέλ Κάστρο πρέπει να σημάνει το ξεκίνημα μιας περιόδου δημοκρατικής μετάβασης» εξήγησε. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εργαστεί μαζί με τους Κουβανούς για να αρχίσει η οικοδόμηση θεσμών απαραίτητων για τη δημοκρατία. Ως προς το εμπάργκο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τζον Νεγκροπόντε τόνισε ότι δεν μπορεί να φανταστεί σύντομα άρση των κυρώσεων στην Κούβα. «Η απόφαση του Φιντέλ Κάστρο να παραιτηθεί από την προεδρία της Κούβας προσφέρει τώρα στη χώρα την ευκαιρία μίας ειρηνικής μετάβασης προς μία πλουραλιστική δημοκρατία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν.

•Στο Παρίσι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Γαλλία εύχεται να δει την Κούβα να «δεσμεύεται στον δρόμο της δημοκρατίας και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». «Το πραγματικό ερώτημα είναι πότε θα αποκτήσουν οι Κουβανοί δικαίωμα στην δημοκρατία», δήλωσε επίσης ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν ενώ πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν «είχε θαυμασμό για τους δικτάτορες, όποιοι και αν ήταν». Ζήτησε ακόμη την ενθαρρυνση των δημοκρατικών τάσεων στην Κούβα.

•Το τέλος μίας εποχής σημαίνει η αποχώρηση του Κάστρο δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Μάσιμο Ντ’ Αλέμα που επέμεινε στην απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων σαν πρώτο βήμα της νέας φάσης στην ιστορία της Κούβας.

•Στη Βαρσοβία, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποχώρηση του «κομμουνιστή τυράννου» Φιντέλ Κάστρο.

•Στην Κοπεγχάγη, ο πρωθυπουργός της Δανίας Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε ότι δεν θα του λείψει ο Κάστρο σε πολιτικό επίπεδο.

•Στη Στοκχόλμη, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ δήλωσε ότι η απόφαση του Κάστρο να παραιτηθεί δημιουργεί την ελπίδα για περισσότερη δημοκρατία.

100,01 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά

Μεγάλη άνοδο, πάνω από 4%, σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι προβλέψεις ότι ο ΟΠΕΚ θα διατηρήσει την παραγωγή στα ίδια επίπεδα ενίσχυσε τις ανησυχίες για την προσφορά του μαύρου χρυσού.

Η τιμή του πετρελαίου ανά βαρέλι έκλεισε το βράδυ της Τρίτης για πρώτη φορά πάνω από τα 100 δολάρια, στα 100,01 στην ιστορία της αγοράς του προϊόντος στη Νέα Υόρκη, μετά την αναζωπύρωση των φόβων για μείωση της παραγωγής από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

Η μεσαία τάξη αυξάνεται διεθνώς

Με ταχύτατους ρυθμούς διευρύνεται η μεσαία τάξη των αναπτυσσόμενων κρατών. Τα προσεχή δώδεκα χρόνια θα προστεθούν στους κόλπους της 1,8 δισ. άνθρωποι, γεγονός που την καθιστά την πλέον ραγδαία διευρυνόμενη ανθρώπινη ομάδα του πλανήτη. Σύμφωνα δε με τον οικονομολόγο του Brooking Institute Χόμι Χάρας, η μεσαία τάξη θα αποτελεί μέχρι το 2020 το 53% του παγκόσμιου πληθυσμού. Είναι σαφές ότι πρόκειται για εξέλιξη με ιδιαίτερα σημαντικές κοινωνικές συνέπειες.

Αναμφίβολα, η λύτρωση εκατομμυρίων ανθρώπων από τα δεινά της φτώχειας αποτελεί ευχάριστη εξέλιξη, πλην όμως το κόστος του επιτεύγματος θα είναι μεγάλο. Ηδη οι αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών είναι εμφανείς και προκαλούν αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο. Οι τιμές των τροφίμων που συντάσσει το περιοδικό Economist έφτασαν στο υψηλότερό τους επίπεδο από το 1845. Η νέα μεσαία τάξη, φυσικά, δεν καταναλώνει απλώς περισσότερα τρόφιμα. Αγοράζει περισσότερα ρούχα, ψυγεία, παιχνίδια, φάρμακα, αυτοκίνητα και σπίτια. Καταναλώνει, επίσης, περισσότερη ενέργεια. Το πετρέλαιο έφτασε στα 100 δολάρια το βαρέλι, όχι εξαιτίας κάποιων κυρώσεων ή ατυχημάτων, αλλά επειδή αυξήθηκε η κατανάλωση.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης έχουν συζητηθεί. Δεν έχουν, ωστόσο, αναλυθεί σε βάθος οι οικονομικές, πολιτικές και πολιτισμικές συνέπειες της διόγκωσης της παγκόσμιας μεσαίας τάξης. Τι θα συμβεί, για παράδειγμα, όταν η μεσαία τάξη των πλούσιων χωρών αναγκαστεί να αλλάξει τρόπο ζωής εξαιτίας της διεύρυνσης της τάξης αυτής στις αναπτυσσόμενες χώρες; Θεωρείται δεδομένο ότι οι αλλαγές στις μεταναστευτικές τάσεις και στην κατανομή του εισοδήματος θα πυροδοτήσουν νέους πολέμους, καθώς η νέα μεσαία τάξη θα αναζητήσει μεγαλύτερη συμμετοχή στην πολιτική.

Η αγορά και οι νέες τεχνολογίες, πάντως, έχουν κατορθώσει να εξισορροπήσουν προσφορά και ζήτηση, εξομαλύνοντας την κατάσταση. Το ίδιο, λογικά, θα συμβεί και στο μέλλον. Μόνο που αυτή τη φορά η προσαρμογή δεν θα είναι ούτε ήρεμη ούτε χωρίς κόστος.

Ν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.