Ο Γυρος του Κοσμου σε μια σελιδα…4800

Στον απόηχο της ανεξαρτητοποίησης

«Μπλόκο» της Σερβίας για την είσοδο του Κοσόβου σε διεθνείς οργανισμούς

Η Σερβία θα εμποδίσει την είσοδο του «αυτοαποκαλούμενου κράτους του Κοσόβου» στους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς σε συνέντευξη αμέσως μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας.

Ο Β.Γέρεμιτς αναφέρθηκε στον ΟΗΕ, τον ΟΑΣΕ και το Συμβούλίο της Ευρώπης ενώ επισήμανε ότι η ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη απαιτεί σχετική σύσταση από το Συμβούλιο Ασφαλείας. «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως δεν θα υπάρξει σχετική σύσταση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, επειδή η Ρωσία, που ως μέλος του έχει το δικαίωμα του βέτο, δεν είναι έτοιμη να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια» δήλωσε σχετικά.

Μετά την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού. Μπαν Γκι-Μουν κάλεσε «όλες τις πλευρές να επαναβεβαιώσουν και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για αποχή από πράξεις ή δηλώσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη στο Κόσοβο ή στην περιοχή». Η αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) θα παραμείνει στη θέση της, διευκρίνισε ακόμη ο Μπαν Γκι-Μουν.

Ωστόσο, η Ρωσία, από την πλευρά της, που με πρωτοβουλία της συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας, κάλεσε τον Γενικό Γραμματέα να κηρύξει με σαφήνεια την ανεξαρτησία του Κοσόβου άκυρη και εκφράζει την δυσαρέσκεια της για την ουδέτερη, όπως την χαρακτηρίζει, στάση του Γενικού Γραμματέα.

Το ενδιαφέρον μετατοπίζεται και στις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιείται το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ (ΣΓΥΕΣ), με το θέμα του Κοσόβου να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη. Ήδη, η σλοβενική προεδρία της ΕΕ θεωρεί ότι «πολλές» από τις 27 χώρες-μέλη της Ένωσης θα αναγνωρίσουν το Κόσοβο, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντιμίτρι Ρούπελ. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «η αναγνώριση εναπόκειται στα κράτη-μέλη να αποφασίσουν, το καθένα σύμφωνα με τη θέση του και τις πεποιθήσεις του».

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Γερμανία δεν θα λάβει ακόμη απόφαση για την αναγνώριση του Κοσόβου καθώς η κύρια προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η κοινή δράση για το Κόσοβο.

Η Ισπανία, μέσω του Ισπανού υπουργού Εξωτερικών Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, φοβούμενη τα δικά της αυτονομιστικά κινήματα, ιδίως την περίπτωση των Βάσκων, δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτηρία του Κοσόβου.

Ωστόσο οι διεθνείς αντιδράσεις για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το Κόσοβο πληθαίνουν.

Η Αυστραλία προτίθεται να αναγνωρίσει «το συντομότερο δυνατόν» την ανεξαρτησία του Κοσόβου, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Κέβιν Ρόυντ που πρόσθεσε ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ζήσουν ειρηνικά, σε ασφάλεια και με πολιτική σταθερότητα οι πολίτες του στο μέλλον».

Ο ρωσικός Τύπος εκτιμά ότι η αναγνώριση του Κοσόβου δημιουργεί προηγούμενα και για την αναγνώριση εκ μέρους της Ρωσίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. Καταγράφονται πληροφορίες ότι η Ρωσία θα προχωρήσει σύντομα σε κινήσεις για την de facto αναγνώριση των δύο περιοχών.

Για το «μεγαλύτερο θρίαμβο της δημοκρατίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι ενώ ο πρωθυπουργός Σάλι Μπερίσα προανήγγειλε συνεργασία με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Έκκληση για αναγνώριση απηύθυνε και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Ένωσης Αλβανών (DUA) του Μαυροβουνίου, Φερχάτ Ντινόσα.

Αντίθετα, η Κίνα εκφράζει την ανησυχία της για τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας και επισημαίνει το κίνδυνο αλυσιδωτών αντιδράσεων στην ειρήνη και τη σταθερότητα των Βαλκανίων.

Από την πλευρά της, η Ινδονησία δηλώνει ότι δεν θα αναγνωρίσει το Κόσοβο ενώ και η Σρι Λάνκα εκφράζει την ανησυχία της. Και στις δύο χώρες δρουν αυτονομιστικά-αποσχιστικά κινήματα. Πλήρως αντίθετος στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας είναι και ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ.

Εν τω μεταξύ, στο Βελιγράδι η αστυνομία διέλυσε αργά το βράδυ τη διαδήλωση εκατοντάδων υπερεθνικιστών που διαμαρτύρονταν για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το Κόσοβο. Οι διαδηλωτές είχαν επιτεθεί στην πρεσβεία των ΗΠΑ ενώ κατάφεραν να μπουν στην πρεσβεία της Σλοβενίας, προεδρεύουσας της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, και να προκαλέσουν ζημιές.

Κατά τα επεισόδια σε διάφορα σημεία του Βελιγραδίου, οι διαδηλωτές προκάλεσαν ζημιές σε καταστήματα αμερικανικών εταιρειών, έκαψαν αυτοκίνητα με διπλωματικές πινακίδες ενώ περίπου 300 άτομα προσπάθησαν να πλησιάσουν τη πρεσβεία της Αλβανίας.

Επισήμως, τραυματίστηκαν 35 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους είναι αστυνομικοί.

Με Κασουλίδη και Χριστόφια ο δεύτερος γύρος στην Κύπρο

Ο Ιωάννης Κασουλίδης και ο Δημήτρης Χριστόφιας θα είναι τελικά οι δύο μονομάχοι στο δεύτερο γύρο των κυπριακών προεδρικών εκλογών, που θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του χθεσινού, πρώτου γύρου, που αποτέλεσε έκπληξη γιατί ανέτρεψε τα προγνωστικά των εταιρειών δημοσκοπήσεων, ο σημερινός πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος μένει εκτός εκλογικής αναμέτρησης, ενώ την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο κ. Ι. Κασουλίδης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με δεδομένη τη νέα πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού, που αναμένεται να εκδηλωθεί αμέσως μετά τις κυπριακές εκλογές, οι προτιμήσεις που εξέφρασε το κυπριακό εκλογικό σώμα μαρτυρούν ενδεχομένως μια μεταστροφή της κοινής γνώμης στο ζήτημα αυτό.

Ωστόσο, και αρκετές από τις δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν κατά την προεκλογική περίοδο, έδιναν ελαφρό προβάδισμα είτε στο σημερινό πρόεδρο είτε στο γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ φέρνοντας συνήθως -αν και με ελάχιστη διαφορά-τρίτο τον Ι.Κασουλίδη.

Με αυτή την έννοια, η ανάδειξη του ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ και πρώην υπουργού Εξωτερικών στην πρώτη θέση αποτέλεσε μεγάλη ανατροπή. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Α. Νεοφύτου απηύθυνε χθες το βράδυ προς όλους τους πολίτες έκκληση για σεβασμό και κάλεσε τους υποστηρικτές του κ. Κασουλίδη να συμπεριφερθούν με «ευρωπαϊκή» νοοτροπία, όπως ο υποψήφιός τους.

Οι εκλογές θα κριθούν στις 24 Φεβρουαρίου, αλλά υπάρχει και η 25η Φεβρουαρίου, είπε χαρακτηριστικά.

Πρόταση Νίμιτς για το όνομα

ΣΕ κρίσιμη τροχιά εισέρχεται το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς αναμένεται να παρουσιάσει αύριο στην Αθήνα και στα Σκόπια- κατά τη συνάντησή του με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, παρουσία και της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη- την πρόταση των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η πρόταση αυτή κινείται στην κατεύθυνση της διπλής ονομασίας- με άλλη έννοια, όμως, από αυτή που της έδιναν μέχρι τώρα τα Σκόπια.

Εισηγείται, δηλαδή, μια σύνθετη ονομασία που θα αντικαταστήσει εκείνη της ΠΓΔΜ (για χρήση στους διεθνείς οργανισμούς, όπως και στις σχέσεις με την Ελλάδα), επιτρέποντας στα Σκόπια να χρησιμοποιούν τη συνταγματική τους ονομασία στις διμερείς σχέσεις τους με τα διάφορα κράτη.

Προς το παρόν, μόνο εικασίες γίνονται για το ποια θα είναι η ονομασία που θα προτείνει αύριο ο Νίμιτς. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος διέψευσε, πάντως, προχθές σειρά πιθανών ονομασιών που δημοσίευσε ο Τύπος της γειτονικής χώρας. Καθόλου βέβαιο δεν είναι, επίσης, ότι η Αθήνα ή και τα Σκόπια θα δεχτούν την πρόταση Νίμιτς, η οποία χαίρει της υποστήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς από την επίσκεψη της Ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον δεν προέκυψαν ενδείξεις για συμφωνία.

Η ελληνική πλευρά, υποστηρίζοντας πάντοτε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων υπό τον κ. Νίμιτς, εξακολουθεί να εμφανίζει ως πολύ πιθανή την άσκηση ενός βέτο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ- εφόσον, βέβαια, δεν συμφωνηθεί μια ονομασία.

Πέραν, όμως, των δυσκολιών που συνεπάγεται μια τέτοια ενέργεια, γνωρίζει ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να καταθέσει ο κ. Νίμιτς την πρότασή του στα Ηνωμένα Έθνη και- λόγω των εξελίξεων στο Κοσσυφοπέδιο και ενόψει της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ – να γίνει αποδεκτή.

Ν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.