«Ο γυρος του κοσμου σε 80 ημερες»

Η Θεατρική Ομάδα «Κιβωτός» του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία την Παρασκευή 5 Ιούνη στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Κομοτηνής στις 9 το βράδυ θα παρουσιάσει το έργο του Παβέλ Κόχουτ «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες», βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν. Συμμετέχουν οι φοιτητές των τμημάτων επιστημών της εκπαίδευσης:

Ανδρεάδου Έφη, Βοζινίδης Αλέξανδρος, Γερονικάκη Κωνσταντίνα, Γεωργιάδου Δέσποινα, Ελευθεριάδου Βούλα, Ζιώγου Ζωή, Κιόρογλου Άννα, Κρυονόγλου Νικολέτα, Κρυωνίδου Γεωργία, Μαρκάκης Απόστολος, Μαυρίδης Νίκος, Μιχαηλίδου Νάνσυ, Μοκαΐτη Φανή, Μπατζάκη Γκολφινοπούλου Αριάδνη, Παπαστρατάκη Λία, Τσιούνη Δήμητρα, Χαραλαμπίδου Ελεονόρα, ενώ η σκηνοθεσία – επιμέλεια μουσικής- video είναι της Μυρσίνης Λαντζουράκη.

Θεατρική ομάδα «Κιβωτός»

«Η ομάδα μας», όπως τονίζει η φοιτήτρια του τμήματος και μέλος της θεατρικής ομάδας Έφη Ανδρεάδου, «ξεκίνησε από το ενδιαφέρον κάποιων φοιτητών για τέτοιες δραστηριότητες. Μέχρι τότε δεν είχαμε στο τμήμα μας κάποιο φοιτητή που να στηρίζει μια τέτοια κίνηση. Συγκυριακά, εκείνη την εποχή ήρθε στο τμήμα η κ. Λαντζουράκη, την ενημερώσαμε για αυτό που θέλαμε να κάνουμε και δέχθηκε να υποστηρίξει όλη την προσπάθεια. Προφανώς, το χειρίστηκε με σωστό τρόπο και έτσι κάναμε μια δουλειά που αποδείχθηκε πολύ καλή. Βέβαια, να πω ότι ήταν δύσκολο για την ομάδα να στελεχωθεί εφόσον δεν υπήρχε ανάλογο ενδιαφέρον για τέτοιες δράσεις. Φέτος θα έλεγα ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων διπλασιάστηκε και φάνηκε ότι η δουλειά μας ουσιαστικά διαφήμισε την ομάδα. Η Μυρσίνη ήταν πολύ υποστηρικτική και έκανε απίστευτα πράγματα για την όλη διαδικασία, όπως επίσης θα πρέπει να πω ότι ήταν σημαντική η υποστήριξη από το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία το οποίο μάλιστα και μας επιχορήγησε με κάποια κονδύλια».

Η νονά της ομάδας «Κιβωτός» Ζωή Ζιώγου αναφερόμενη στον λόγο που την οδήγησε να βαπτίσει την ομάδα με αυτό το όνομα τονίζει ότι «εκτός από θεατρική ομάδα κάνουμε και ομάδα μεταξύ μας. Το περσινό έργο που είχαμε ανεβάσει είχε σχέση με την Κιβωτό του Νώε. Και ενώ προβληματιζόμασταν για το όνομα της ομάδας μας σκέφθηκα ξαφνικά ότι «κιβωτός» είναι κάτι που χωρά μέσα ανθρώπους και ζώα και έχει άμεση σχέση με το περσινό μας έργο, οπότε έριξα την πρόταση στο τραπέζι να ονομαστεί η ομάδα μας «Κιβωτός» και βέβαια συμφώνησαν όλοι».

Να σημειωθεί ότι το περσινό έργο που ανέβασε η θεατρική ομάδα ήταν «Η οικογένεια Νώε» της Ξένιας Καλογεροπούλου και του Θωμά Μοσχόπουλου. «Είναι ένα έργο για παιδιά, εφήβους αλλά και μεγαλύτερους ηλικιακά»,
αναφέρει η Μυρσίνη Λιαντζουράκη.

Η Άννα Κιόρογλου μεταφέροντας την εμπειρία από τη συμμετοχή στην ομάδα τονίζει ότι είναι «μοναδική. Για μας ήταν μια ευκαιρία να συνευρεθούμε με ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα. Γενικά για τους περισσότερους δεν ήταν μέσα στην καθημερινότητά μας να συμμετέχουμε σε τέτοιες δράσεις πόσο μάλλον να ανεβαίνουμε στη σκηνή και να λειτουργούμε όσο το δυνατόν περισσότερο φυσιολογικά. Προσωπικά είχα μια επαφή με το θέατρο στο Λύκειο αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσα να τη χαρακτηρίσω τόσο οργανωμένη και το ίδιο δημιουργική όπως αυτή. Νομίζω ότι από εδώ και ύστερα δεν θα το αφήσω να φύγει».

Όσον αφορά στις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά την ένταξή της στη θεατρική ομάδα τονίζει ότι «είναι τόσο δύσκολο όσο και το να ενταχθείς μέσα σε μια κοινωνία, δηλαδή παντού υπάρχουν διαφορετικοί χαρακτήρες ατόμων και θέλοντας και μη αρχίζεις να λειτουργείς μαζί τους. Βέβαια υπάρχει η δεκτικότητα και η ανεκτικότητα από τους υπόλοιπους, όσο παράξενος κι αν είσαι να συνεργάζονται μαζί σου».

Μιλώντας για τη διαδικασία η Ευαγγελία Παπαστρατάκη τονίζει ότι «ήταν πολύ σημαντική για μας η περίοδος που κάναμε τις πρόβες μας. Θεωρώ ότι πήραμε πάρα πολλά πράγματα και υπήρξαν αλληλεπιδράσεις, μάθαμε τον εαυτό μας μέσα από αυτή τη διαδικασία, απελευθερωθήκαμε και πιστεύω ότι είναι και ένα εργαλείο με το οποίο θα λειτουργούμε και αργότερα όταν θα γίνουμε εκπαιδευτικοί».

Όλες υποστηρίζουν ότι θα συνεχίσουν την επαφή τους με το θέατρο εφόσον τους δοθεί η ευκαιρία. «Ακόμη και του χρόνου που θα έχουμε αποφοιτήσει, εάν βρισκόμαστε κοντά στην περιοχή θα θέλαμε να συμμετέχουμε».

Μυρσίνη Λαντζουράκη, σκηνοθέτης:

«Μια παράσταση που αναδεικνύει τη μαεστρία του ηθοποιού»

Είναι η δεύτερη φορά που η Μυρσίνη Λαντζουράκη σκηνοθετεί το έργο «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες». Συγκεκριμένα, η πρώτη ήταν πριν χρόνια σε συνεργασία με το Θεατρικό Τμήμα της Κοινότητας Νέων στην πόλη μας. «Είναι η δεύτερη φορά που αναλαμβάνω να ανεβάσω το έργο. Είναι ένα από τα αγαπημένα μου έργα τόσο σε σχέση με τη θεματολογία όσο και σε σχέση με τη δουλειά μου ως σκηνοθέτης, γιατί πραγματικά έχει έδαφος ώστε να μπορείς να παρουσιάσεις την άποψή σου και να κεντήσεις πάνω σε αυτό τα προσωπικά σου στοιχεία. Όσον αφορά στο έργο είναι διαχρονικό, μιλά για πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά φαινόμενα, γεγονότα που ζούμε και βλέπουμε ακόμη και σήμερα ξεκινώντας από την αποικιοκρατία, τη δύναμη του χρήματος που εξαγοράζει και ανοίγεις πόρτες, την κατάχρηση εξουσίας, φαινόμενα που σαφώς κυριαρχούν σήμερα».

Η κ. Λαντζουράκη υπόσχεται ότι αυτή τη φορά θα δούμε κάτι διαφορετικό. «Η κάθε παράσταση είναι διαφορετική και στο συγκεκριμένο ανέβασμα χρησιμοποίησα και άλλα στοιχεία γιατί είναι ένα έργο που όσο περισσότερο το διαβάζεις ανακαλύπτεις συνεχώς καινούργια στοιχεία. Αυτά, αντί να τα προσπεράσεις αδιάφορα, τα χρησιμοποιείς ώστε να δώσεις μια διαφορετική νότα», ενώ υπογραμμίζει ότι «αυτό το έργο όσον αφορά στη μορφή του δεν χρειάζεται επιπλέον τεχνικά μέτρα για να υποστηριχθεί. Ο ηθοποιός από μόνος του ή η επιλογή του σκηνοθέτη μπορούν να φτιάξουν ποιοτικά την παράσταση χωρίς ενίσχυση είτε από περίεργους φωτισμούς είτε βίντεο. Είναι μια παράσταση που αναδεικνύει τη μαεστρία του ηθοποιού και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Και είναι αυτά πράγματα που τα σκέφτηκαν εκ των υστέρων ίσως γιατί τώρα ήρθε η ώρα».

Στο έργο πολλά παιδιά υποδύονται δύο ή και περισσότερους ρόλους. «Οι πέντε ήρωες που εμφανίζονται σε όλο το έργο δεν μπορούν να υποδυθούν κάποιο άλλο, τα υπόλοιπα παιδιά βρίσκονται πάνω στη σκηνή υποδυόμενα διάφορους ρόλους. Να τονίσω δε ότι οι ανδρικοί ρόλοι ερμηνεύονται από κορίτσια. Είπα στα παιδιά να μην προσεγγίσουν τον ρόλο ως ρόλο άνδρα αλλά ως ρόλο- τύπο, για παράδειγμα ο Στρατηγός θέλει να βγάλει την εξουσία και τη κυριαρχικότητά του και αυτό στοχεύουμε να δείξουμε και όχι ένα άνδρα στρατηγό. Μάλιστα είναι άξιο λόγου ότι και ο Κόχουτ και ο Σπύρος Ευαγγελάτος που έχει κάνει τη μετάφραση και ουσιαστικά πρωτοανέβασε το έργο στην Ελλάδα χρησιμοποίησε μόνο άνδρες για το ανέβασμά του, ακόμη και τους γυναικείους ρόλους που είναι δύο μέσα στο έργο τους υποδύθηκαν άνδρες. Εμείς κάνουμε το ανάποδο». Να σημειώσουμε βέβαια ότι στην παράσταση παίζουν και τρεις άνδρες, τον Φιλέα Φονγκ, τον Πρεσβύτερο και τον επιθεωρητή Φιξ τους υποδύονται αγόρια.

Όσον αφορά στις δυσκολίες που συνάντησε η κ. Λαντζουράκη, αναφέρει ότι, «εξαιτίας της ιδιομορφίας του κειμένου συνεχώς πολλοί ήρωες να βρίσκονται πάνω στη σκηνή, αυτό το έργο απαιτεί τρομακτική συνέπεια, δηλαδή αν λείπουν δύο από το σύνολο και θέλω να στήσω ένα κομμάτι του έργου μου είναι αδύνατο. Αν κρίνω λοιπόν από αυτή τη σκοπιά η ομάδα αποτελείται από εξαιρετικά παιδιά με απίστευτη συνέπεια για αυτό και η παράσταση κατάφερε να υλοποιηθεί σε μικρό χρονικό διάστημα. Θυμάμαι ότι με την Κοινότητα Νέων είχαμε τα Σαββατοκύριακα και δουλεύαμε πολλές ώρες. Εδώ δεν είχαμε αυτό το περιθώριο, με αποτέλεσμα οι τελικές πρόβες να είναι περισσότερο ουσιαστικές και τα παιδιά μέσα από την πρακτική τους και τις υποχρεωτικές παρακολουθήσεις τους -γιατί δεν είναι εύκολο τμήμα-, παρόλα αυτά εύρισκαν το χρόνο να συμμετέχουν και ουσιαστικά».

Η μουσική επιμέλεια είναι της Μυρσίνης Λαντζουράκη. «Κινείται κυρίως σε ήχους αλλά και σε κάποια κομμάτια τα οποία υπογραμμίζουν ή σατιρίζουν κάποια κομμάτια του έργου. Είναι πολύ χαρακτηριστικά. Προσπάθησα δηλαδή να επιλέξω μουσικές που είτε υπογραμμίζουν που βρίσκονται οι ήρωες εκείνη τη στιγμή είτε σατιρίζουν κάποια κομμάτια». Η επιμέλεια των κουστουμιών έγινε από την ομάδα και άλλα εξ αυτών αγοράστηκαν, άλλα ράφτηκαν ενώ ένα μέρος δόθηκε από το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής. Τα σκηνικά φτιάχτηκαν και βάφτηκαν από τα μέλη της ομάδας, «για αυτό και λέω ότι η δουλειά αυτή είναι ομαδική» καταλήγει η κ. Λαντζουράκη.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.