Ο ελληνικος χαρτης της ενημερωσης στην ψηφιακη εποχη

Οι υπουργοί Μεταφορών κι Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης και Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος παρουσίασαν το Χάρτη Συχνοτήτων Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, στο Κέντρο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης-Επικοινωνίας και μίλησαν για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, όπως τονίστηκε, επιχειρεί να βάλει τάξη στο άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και σ’ αυτή την κατεύθυνση παρουσίασε το χάρτη συχνοτήτων εκπομπής ψηφιακής τηλεόρασης, ελεύθερης λήψης και συνδρομητικής, κατά την οριστική ψηφιακή εποχή, αλλά και το χάρτη συχνοτήτων εκπομπής αναλογικού ραδιοφώνου. Και με αυτό το βήμα, η ψηφιακή εποχή είναι πλέον γεγονός και στη χώρα μας, όπως εξήγησαν. Η περίοδος παράλληλης αναλογικής και ψηφιακής εκπομπής θα αρχίσει πιλοτικά από την 1η Νοεμβρίου του 2008.

Μέχρι να ξεκαθαρίσει ποιοι θα είναι οι σταθμοί που θα επωφεληθούν της νέας εποχής τα σενάρια και οι συζητήσεις στο παρασκήνιο θα φουντώνουν μέρα με την ημέρα, γιατί το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με το πολιτικό προσκήνιο, ειδικά για την ελληνική περιφέρεια όπου ξέρουμε τη σημασία των καναλιών και των σταθμών περιφερειακής εμβέλειας και το ρόλο που παίζουν σε προεκλογικές περιόδους. Η Ροδόπη θα έχει πάντα μια επιπλέον ιδιαιτερότητα, αυτήν της εκπομπής τουρκόφωνων προγραμμάτων τα οποία τυγχάνουν μεγάλης ανταπόκρισης από τη μουσουλμανική μειονότητα.

Ο Κ. Χατζηδάκης παρουσίασε το χάρτη συχνοτήτων για την οριστική εκπομπή ψηφιακής τηλεόρασης στην Ελλάδα και το χάρτη συχνοτήτων για το αναλογικό ραδιόφωνο εξηγώντας ότι δίνουν έμφαση στις νέες τεχνολογίες, ένα τομέα στον οποίο η χώρα μας μπορεί να έχει το προβάδισμα. «Στην προσπάθειά μας αυτή, για να ωθήσουμε την Ελλάδα στην καρδιά των τεχνολογικών εξελίξεων, εντάσσονται και οι δύο μελέτες που παρουσιάζονται» είπε.

Ψηφιακή τηλεόραση, πλεονεκτήματα

Μιλώντας για το χάρτη, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε μία «ολοκληρωμένη τεχνική μελέτη με στόχο την κάλυψη του ελληνικού πληθυσμού στο σύνολό του και παράλληλα την διασφάλιση της σωστής χρήσης του φάσματος». Ο ψηφιακός χάρτης συχνοτήτων περιλαμβάνει 158 Κέντρα Εκπομπής σε 11 διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές.

Στη συνέχεια μίλησε για τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής σε σχέση με την υπάρχουσα αναλογική εξηγώντας ανάμεσα στα άλλα ότι προσφέρει βελτιωμένους και φθηνότερους τρόπους τηλεοπτικής μετάδοσης, «εκπομπή περισσοτέρων προγραμμάτων στον ίδιο δίαυλο – εξοικονόμηση φάσματος. Στην ανάλυση που σήμερα εκπέμπουν τα αναλογικά τηλεοπτικά κανάλια απαιτείται ένας δίαυλος εκπομπής ανά τηλεοπτικό πρόγραμμα. Με την ψηφιακή τεχνολογία κάθε δίαυλος μπορεί να «χωρέσει» έως και 4 τηλεοπτικά προγράμματα με την ίδια και καλύτερη ποιότητα εκπομπής. Έτσι είναι φανερό ότι μπορεί να υπάρξει σοβαρή εξοικονόμηση φάσματος μόλις περάσουμε στην πλήρη μετάβαση, ενώ έχει μεγαλύτερη ανοχή στις παρεμβολές – λήψη χωρίς χιόνια και είδωλα. Με την ψηφιακή εκπομπή, τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο έλληνας τηλεθεατής στον τομέα της εικόνας και του ήχου καταργούνται. Η ψηφιακή τηλεόραση έχει το μεγάλο πλεονέκτημα να λαμβάνεται από όλους χωρίς κανένα «ψεγάδι» στην εικόνα και τον ήχο. δίνει δυνατότητα υπηρεσίας τηλεόρασης σε φορητές και κινητές συσκευές (DVB-H). Επίσης, δίνει την δυνατότητα εισαγωγής νέων πρωτοποριακών υπηρεσιών. Υπηρεσίες για ΑΜΕΑ, ηλεκτρονικός οδηγός προγράμματος, δυνατότητα επιλογής υποτιτλισμού και μεταγλώττισης, διαδραστική τηλεόραση, αποθήκευση και επεξεργασία του περιεχομένου».

Aναλογικό ραδιόφωνο

Με το νέο χάρτη ρυθμίζεται η μπάντα των FM σε όλη την Ελλάδα. Ο νέος χάρτης συχνοτήτων FM περιλαμβάνει 117 κέντρα εκπομπής κατανεμημένα σε 81 διευρυμένες γεωγραφικές περιοχές, δίνοντας τη δυνατότητα αδειοδότησης ακόμα περισσότερων ραδιοφωνικών σταθμών από την ήδη υπάρχουσα κατανομή. «Ο κάθε ραδιοφωνικός σταθμός πλέον έχει την σιγουριά ότι θα λαμβάνεται από τους ακροατές του σε όλη την περιοχή κάλυψής του καθαρά, χωρίς παρεμβολές και αλληλοεπικαλύψεις. Προστατεύονται αποτελεσματικά τα ραδιοβοηθήματα αεροπλοήγησης, ώστε τα αεροδρόμιά μας να είναι ακόμα περισσότερο ασφαλή» είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ρουσόπουλος εξήγησε ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένονται δύο ΚΥΑ, η μία για να περιληφθεί ο χάρτης και η άλλη με το οικονομικό αντάλλαγμα που τα ραδιόφωνα και οι τηλεοπτικοί σταθμοί πληρώνουν.

Σε ερώτηση για τον «Καποδίστρια ΙΙ» και τις αλλαγές που θα επιφέρει ο κ. Ρουσόπουλος εξήγησε ότι πριν την υπογραφή της όποιας ΚΥΑ θα πρέπει να γίνει διαβούλευση τονίζοντας όμως ότι θα υπάρξουν ωφελήματα. «Για παράδειγμα, στις περιφερειακές τηλεοράσεις, όταν σταματάς το φαινόμενο της τοπικής τηλεόρασης που πρέπει να είναι και παγκόσμιο φαινόμενο και δίνεις τη δυνατότητα σε έναν τηλεοπτικό σταθμό να είναι περιφερειακής εμβέλειας, να μπορεί να έχει μεγαλύτερο κοινό, περισσότερα έσοδα, καλύτερη αποτελεσματικότητα επιχειρηματική και ουσιαστικότερη ψυχαγωγία και ενημέρωση, δημιουργείς καλύτερες συνθήκες». Είπε ότι τους δυο επόμενους μήνες θα υπάρξουν συζητήσεις οι οποίες όμως «δε θ’ αλλάξουν το χάρτη συχνοτήτων – γιατί ο χάρτης συχνοτήτων είναι ένα τεχνικό ζήτημα». Για τις δε αλλαγές στο χάρτη είπε. «Μεγαλώσαμε με τη λογική του νομού και της νομαρχίας. Αυτή η λογική και στον «Καποδίστρια ΙΙ» αλλάζει. Δεν έχει ταυτιστεί το ένα με το άλλο. Γιατί είναι βέβαιον ότι οι περιφέρειες και στη μια περίπτωση και την άλλη, είναι και θα είναι διαφορετικές. Εννοώ περιφέρειες χαρτών συχνοτήτων και περιφέρειες διοικητικής διαίρεσης της χώρας» εξήγησε.

Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Η Πλάκα στο νομό Έβρου και η Θάσος θεωρούνται πολύ καλά σημεία εκπομπής λόγω μεγάλης εμβέλειας, με αποτέλεσμα η Θάσος (όρος Υψάριο) να εξελίσσεται σε μήλο της Έριδος ως το πλέον γεωστρατηγικό κέντρο εκπομπής σε όλη την περιφέρεια. Στόχος της μετάβασης στη νέα εποχή ψηφιακής εκπομπής είναι η πλήρη εκπομπή ψηφιακού σήματος ως το 2015 οπότε και κλείνει η εποχή του αναλογικού τηλεοπτικού σήματος σε όλη την Ευρώπη.

Η Θάσος δίνει τη δυνατότητα στους σταθμούς που εκπέμπουν από εκεί να έχουν εμβέλεια σε όλη τη βορειοανατολική Ελλάδα αλλά και το Βόρειο Αιγαίο, σε αντίθεση με τα επίσημα κέντρα εκπομπής στους νομούς Σερρών, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης κι Έβρου, που επιτρέπουν μόνο την τοπική εμβέλεια.

Σε ό,τι αφορά στους ραδιοφωνικούς σταθμούς η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τον αριθμό των σταθμών που θα αδειοδοτηθούν ανά περιοχή. Σε ό,τι αφορά στη Θάσο οι επτά άδειες που επρόκειτο να δοθούν προς χρήση για την Καβάλα αυξήθηκαν σε 10 ή 17, με κέντρα εκπομπής το Βασιλάκι και το Υψάριο. Δέκα άδειες θα έχουν δικαίωμα εκπομπής από το όρος Βασιλάκι και 7 άδειες θα έχουν ως κέντρο εκπομπής το Υψάριο. Όσοι θα εκπέμπουν από τη Θάσο θα έχουν το πλεονέκτημα της μεγάλης εμβέλειας, μόνο που αυτές οι επτά άδειες λέγεται ότι δοθούν και σε ραδιόφωνα της Θράκης.

Οι σταθμοί της Ξάνθης και Δράμας θα έχουν δικαίωμα εκπομπής από δύο διαφορετικές συχνότητες, επιτυγχάνοντας καλύτερη εμβέλεια. Στη Δράμα, ένας σταθμός θα εκπέμπει από τον Κορύλοβο και ένας από το Νευροκόπι, και στην Ξάνθη θα εκπέμπουν από την πόλη της Ξάνθης και τον Κένταυρο.

Για το νομό Ροδόπης θα δοθούν 10 άδειες για 10 σταθμούς που θα εκπέμπουν από μία συχνότητα ο καθένας, ενώ είναι πιθανό να δοθούν και κάποιες από τις άδειες της Θάσου, στις οποίες λέγεται ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο και ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Στο νομό Έβρου, θα δοθούν 10 άδειες με μία συχνότητα ανά άδεια για το πολύ καλό κέντρο εκπομπής στην Πλάκα, που βρίσκεται στα νότια του νομού. Θα δοθούν ακόμη 10 άδειες για το κέντρο εκπομπής στο βόρειο τμήμα του νομού, αλλά ο κάθε ένας από τους 10 σταθμούς που θα αδειοδοτηθούν θα έχει δικαίωμα εκπομπής από τρεις συχνότητες σε Πεντάλοφο, Πύθιο και Σουφλί.

Μαρία Αμπατζή

Πηγή: ΑΠΕ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.