Στοιχημα για ολη την κοινωνια το Duth to the people

Της Έκδοσης

Στην πρόσφατη εκδήλωση του Duth to the people, της πρωτοβουλίας του ΔΠΘ, που ξεκίνησε με έμφαση στην ανασυγκρότηση του Έβρου αλλά ο σχεδιασμός της διοίκησης του πανεπιστημίου είναι να αποτελέσει εργαλείο για να έρθει πιο κοντά στην κοινωνία, 5 προτάσεις επιλέχθηκαν και θα χρηματοδοτηθούν από το πανεπιστήμιο.

Και ενώ οι περιορισμοί είναι σημαντικοί, τουλάχιστον για την σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητα, μιας και η μέγιστη χρηματοδότηση του κάθε σχεδίου έφτανε τα 10.000 ευρώ και θα έπρεπε να ολοκληρωθούν σε έξι μήνες, κάτι που δημιουργεί πίεση, η ανταπόκριση από τα μέλη του πανεπιστημίου ήταν σημαντική, όπως φάνηκε και από τις προτάσεις που κατατέθηκαν και προκρίθηκαν στην τελική φάση, η ανταπόκριση από την πλευρά της κοινωνίας σε αυτή την προσπάθεια δυστυχώς δεν ήταν και τόσο μεγάλη, τουλάχιστον σε αυτή την αρχή.

Το ΔΠΘ, όπως αναφέρθηκε κατά την εκδήλωση, επικοινώνησε με 93 φορείς, με μόνο 23 να ανταποκρίνονται, ώστε να αξιολογήσουν τις προτάσεις, ενώ συμμετείχαν και 20 πολίτες που επιλέχθηκαν από όσους κατέθεσαν αίτημα, μιας και εκεί η ανταπόκριση ήταν μεγαλύτερη.

Είναι αλήθεια πως κάθε αρχή είναι και δύσκολη, ιδιαίτερα όταν παρεμβάλλονται και διακοπές, όμως η ενεργή συμμετοχή όλης της Θράκης, φορέων και πολιτών, θα είναι κρίσιμη όχι για την διατήρηση, αλλά και την επέκταση του θεσμού, που θεωρούμε πως θα πρέπει να αποτελεί ένα μηχανισμό, ο οποίος θα ασχολείται με διάφορα θέματα, όχι μόνο έκτακτες καταστάσεις, και πιστεύουμε πως αυτή την κατεύθυνση θέλει να ακολουθήσει η διοίκηση του Πανεπιστημίου.

Όμως αν θέλουμε αυτή η προσπάθεια να μεγαλώσει, και να δημιουργήσει πραγματικά αποτελέσματα για τον τόπο, δεν μπορεί, και δεν πρέπει, να είναι μόνο ζήτημα του Πανεπιστημίου, και στη συμμετοχή, όσο και στη χρηματοδότηση.

Άλλωστε υπάρχουν πολλοί φορείς στην περιοχή μας που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τέτοιες δράσεις. Συνεργασία βέβαια υπάρχει με το πανεπιστήμιο, αλλά συνήθως οι όποιες προγραμματικές αφορούν πολύ στενά ζητήματα που έχουν ήδη αναγνωριστεί.

Μια πιο ευρεία προσπάθεια, όπου προτάσεις για ζητήματα θα μπαίνουν σε μια αρχική εφαρμογή, και αν δείχνουν υπόσχεση θα μπορούν να προχωρήσουν παραπέρα, θα κάνει πιο στενή και την σχέση των ίδιων των μελών του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία, αλλά και θα κάνει την τοπική κοινωνία κοινωνό του έργου του πανεπιστημίου, που πολλές φορές δεν γνωρίζει πέρα από τον αυστηρά εκπαιδευτικό του χαρακτήρα.

Και μπορεί να ξεκινάμε κάπως μικρά, όμως αν δεν ξεκινήσουμε καθόλου, είναι σίγουρο πως δεν θα πάμε και πουθενά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.