Ο ανθρωπος των γραμματων, ο λογιος, ο πολιτικος Κωνσταντινος Τσατσος

Η Εταιρία των Φίλων Κωνσταντίνου και Ιωάννας Τσάτσου και ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής διοργάνωσαν εκδήλωση προς τιμήν του αείμνηστου Προέδρου Κωνσταντίνου Τσάτσου στην αίθουσα εκδηλώσεων της νομαρχίας Ροδόπης το βράδυ της Δευτέρας. Στην εκδήλωση μίλησαν ο συγγραφέας και σκηνοθέτης κ. Κώστας Ασημακόπουλος, ο δικηγόρος και τέως βουλευτής Ροδόπης κ. Στυλιανός Μπλέτσας, ο επίκουρος καθηγητής Νομικής του Δ.Π.Θ. κ. Στέφανος Κουτσουμπίνας, αναφερόμενοι, ο καθένας από τη σκοπιά του, στην προσωπικότητα και στο έργο του Κωνσταντίνου Τσάστου. Ο Γιώργος Σαράτσης, φοιτητής του ΤΕΦΑΑ, διάβασε κείμενα του Κωνσταντίνου Τσάτσου. Στο χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση με τις φωτογραφίες και τα βιβλία του Κ. Τσάτσου.

«Η σημερινή εκδήλωση εντάσσεται στο «Έτος Τσάτσου». Πρόκειται για εκδηλώσεις που επεκτάθηκαν σε όλη τη διάρκεια του 2007, διότι είναι το έτος κατά το οποίο συμπληρώνονται 20 χρόνια από τον θάνατο του προέδρου Κωνσταντίνου Τσάτσου. Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος υπήρξε προσωπικότητα κορυφαία του νέου ελληνισμού, καθηγητής πανεπιστημίου, ακαδημαϊκός, πολιτικός, που έφτασε στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στοχαστής και συγγραφέας, στον οποίο οφείλει πολλά ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός» δήλωσε ο πρόεδρος του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής κ. Δημήτριος Βασιλειάδης.

Την πρωτοβουλία της οργάνωσης της εκδήλωσης είχε η «Εταιρία Φίλων Κωνσταντίνου και Ιωάννας Τσάτσου» που εδρεύει στην Αθήνα. «Μας ζήτησε να συνεργαστούμε για την πραγματοποίηση μιας εκδήλωσης εδώ. Ο Όμιλός μας με πολλή χαρά δέχτηκε αυτήν την πρόταση, διότι τιμά ιδιαίτερα τον πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Τσάτσο. Έχει μια έμμεση σχέση μαζί του, διότι το καιρό που ο κ. Παναγιώτης Φωτέας υπηρέτησε εδώ ως νομάρχης συνδέθηκε με τον Όμιλό μας, ο οποίος ανήκει στον στενό κύκλο των μαθητών και των συνεργατών του Κωνσταντίνου Τσάτσου. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης αυτής είναι και η προσπάθεια της Εταιρείας να εκδώσει τα έργα του Κ. Τσάτσου στις ευρωπαϊκές γλώσσες και επανέκδοση στην ελληνική, για να δοθεί η ευκαιρία να τις προσεγγίσουν και οι νεότερες γενιές. Η προσωπικότητά του είναι τέτοια που αξίζει να προβληθεί στην νεολαία μας, διότι το έργο του έχει διαχρονική αξία, είναι μνημείο του ελληνικού πολιτισμού» κατέληξε ο κ. Βασιλειάδης.

Η παρέμβαση του επίκουρου καθηγητή Νομικής ΔΠΘ κ. Στέφανου Κουτσουμπίνα αφορούσε τον Κ. Τσάτσο ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Ήταν ο πρώτος πρόεδρος της ελληνικής δημοκρατίας. Ήταν αυτός ο οποίος έπρεπε να διαμορφώσει όλο το κλίμα της προεδρίας της δημοκρατίας, δηλαδή ενός θεσμού καινούργιου μέσα στην ελληνική πολιτεία. Και με την εμπειρία που έχουμε πια με την πάροδο των χρόνων πρέπει να δεχτούμε ότι τη δουλειά του την έκανε πάρα πολύ καλά, δημιούργησε ένα κλίμα θεσμού, που παραμένει ακόμα και σήμερα. Αυτός είναι που έδωσε το στίγμα της προεδρίας της δημοκρατίας και αυτό ακολούθησαν και οι επόμενοι πρόεδροι δημοκρατίας. Το στίγμα, ωστόσο, το έδωσε ο Κωνσταντίνος Τσάτσος και αυτό νομίζω ότι είναι η βασική του συμβολή».

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσουμπίνα, ο Κ. Τσάτσος έβαζε σε δεύτερη μοίρα την πολιτική, γεγονός που μας κάνει να τον θυμόμαστε ως άνθρωπο των γραμμάτων. «Ήταν κυρίως ένας λόγιος, ένας φιλόσοφος, ένας άνθρωπος των γραμμάτων. Είναι πολύ χαρακτηριστικό στα βιβλία του, την περίοδο που μιλάει για την προεδρία, πιο πολύ αναφέρεται στο ποιους ποιητές συνάντησε, με ποιους φιλοσόφους συνομίλησε παρά στο τι έκανε ως πολιτικός. Άρα ήταν καταρχήν ο άνθρωπος των γραμμάτων, ο λόγιος, εν συνεχεία, κι ο πολιτικός. Γι’ αυτό και τον θυμόμαστε και θα τον θυμόμαστε μάλλον σαν φιλόσοφο, σαν λόγιο άνθρωπο».

Σιμπέλ Χατζή Αλή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.