Νικος Σωτηρακοπουλος: «Οι συμπολιτες μας επιδεικνυουν με καθε ευκαιρια την παιδεια τους και την αλληλεγγυη στον συνανθρωπο»

Ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την «Κοινωνία Πολιτών» μίλησε στο "Ράδιο Παρατηρητής 94fm"

«Προτεραιότητα μας η υλοποίηση των καθημερινών ζητημάτων των κατοίκων της Κομοτηνής»

 
Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Θεμάτων και Αλληλεγγύης και εκ νέου υποψήφιος με την «Κοινωνία Πολιτών» κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος έχει καταφέρει να διαγράψει μία ξεχωριστή πορεία, καθώς εκτός από έναν επιτυχημένο ιατρό αποτελεί και έναν άνθρωπο που έχει καταφέρει να βάλει την προσωπική του «σφραγίδα» στο θέμα των κοινωνικών δομών του Δήμου Κομοτηνής.
 
Ο κ. Σωτηρακόπουλος μίλησε στην εκπομπή «με το Ν και με το Β» κάνοντας έναν απολογισμό των δράσεων και παραθέτοντας μία σειρά υλοποιήσιμων ιδεών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών της Κομοτηνής.
 
Ο λόγος στον ίδιο λοιπόν..

«Αξιοποιήσαμε όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα και έμειναν όλα τα λεφτά εντός Ροδόπης»

ΠτΘ: Έχετε καταφέρει να κάνετε εξαιρετική δουλειά στο θέμα της κοινωνικής πολιτικής και δεν υπάρχει καμία αναφορά στον τομέα σας από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Σας ικανοποιεί αυτό το γεγονός;
Ν.Σ. :
  Σίγουρα με χαροποιεί. Στο θέμα της  Κοινωνικής πολιτικής δεν υπάρχει ιδιαίτερη κριτική. Η κριτική είναι καλή και ευπρόσδεκτη όταν είναι καλοπροαίρετη. Στόχος μας πάντα είναι να γινόμαστε καλύτεροι. Ο κόσμος με την ψήφο του με τοποθέτησε ως δημοτικό σύμβουλο και ο κ. Πετρίδης με τοποθέτησε υπεύθυνο στα κοινωνικά θέματα. Παραλάβαμε έναν Δήμο με χρέη, με απλήρωτους προμηθευτές, δεν είχαμε παιδικούς σταθμούς και γενικά αντιμετωπίσαμε μία σειρά προβλημάτων. Τα καταφέραμε με τη σωστή διαχείριση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Τα χρήματα έμεναν εδώ, δεν έφευγαν εκτός της πόλης. Στα χρόνια της κρίσης θυμάμαι όταν ανέλαβα θέλαμε να δώσουμε γάλα και δεν ερχόταν κανένας προμηθευτής. Σταδιακά όπως ο Δήμος επανέκτησε την εμπιστοσύνη και πλέον σαν Αντιδήμαρχος εκμεταλλεύτηκα μέχρι τελευταίου ευρώ τα Ευρωπαϊκά προγράμματα. Δεν αφήσαμε ούτε ευρώ να φύγει εκτός Ροδόπης, καθώς έχουμε συνεργασία με όλους τους Δήμους του Νομού.

«Τίποτα δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς τη μαζική στήριξη του κόσμου της Κομοτηνής»

ΠτΘ:  Η Ροδόπη και ο Δήμος Κομοτηνής έχει αποδείξει πως πέραν της πολιτικής σε σύμπραξη με την τοπική αυτοδιοίκηση, έχουν διαμορφώσει μία παιδεία, αλληλεγγύη και κοινωνική πολιτική, στηρίζοντας δράσεις που έχουν φιλανθρωπικό ενδιαφέρον. Κρίνοντας από όλη αυτή την εννεαετή πορεία σας σε αυτόν τον χώρο τόσο ως τοπική αυτοδιοίκηση όσο σαν δημοτική αρχή, είστε ικανοποιημένος από τα βήματα που έχουν γίνει;
Ν.Σ.: 
Οφείλω να συγχαρώ τους συμπολίτες μας για την παιδεία και την αλληλεγγύη τους. Τίποτα δεν γίνεται με ένα μόνο άτομο. Απαιτείται σωστός συντονισμός και το «μπράβο» αξίζει στους συμπολίτες μας. Όταν χρειάστηκε οι συμπολίτες μας συνέβαλαν για το καλό των συνανθρώπων μας. Το λέω αυτό γιατί και εγώ κέρδισα πολλά από αυτό. Έβγαλα ένα δεύτερο πανεπιστήμιο και εκπαιδεύτηκα πάνω σε αυτά και με γεμίζουν σαν άνθρωπο. Μου δίνουν όρεξη να παλέψω πιο πολύ. Όταν βλέπεις ότι μαζεύεις 1000 κιλά λάδι σε μία ημέρα δεν είναι λίγο. Ειδικά όταν αυτό πηγαίνει σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Αυτό το συναίσθημα δεν περιγράφεται με λόγια.

«Αξιοποιήθηκαν προγράμματα στα οποία δεν δώσαμε εμείς μεγάλη επικοινωνιακή έκταση»

ΠτΘ: Θα μπορούσατε να μου κάνετε έναν σύντομο απολογισμό της δράσης σας και της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου;
Ν.Σ.:
Θεωρώ πως η παρουσία μας κρίνεται επιτυχημένη και στο κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής. Το ΤΕΒΑ είναι ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα και δεν είναι μόνο στην Κομοτηνή. Είναι στην Ολλανδία, στη Γερμανία και σε άλλες προηγμένες χώρες. Φτωχοί υπάρχουν δυστυχώς παντού. Είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στο οποίο η Ελλάδα συμμετέχει με 400-500 εκατομμύρια ευρώ. Εμείς σαν Ροδόπη καταφέραμε και είχαμε 3 εκατομμύρια και κερδίσαμε άλλα 3.5 εκατομμύρια για την επόμενη τετραετία. Όταν βλέπεις οικογένειες που είναι άνεργοι με παιδιά και κάποιο εξ αυτών για παράδειγμα σπουδάζει, τότε σίγουρα υπάρχει ανάγκη. Αυτό φαίνεται και στην πράξη γιατί περιμένει ο κόσμος στην ουρά είτε με ήλιο είτε με βροχή. Στην αρχή υπήρχαν προβλήματα αλλά με συντονισμό όλα διευθετήθηκαν. Εκτός από αυτό το πρόγραμμα δεν αφήσαμε και άλλα προγράμματα. Όπως τα αδιάθετα αγροτικά προϊόντα στην περίοδο του εμπάργκο από τους Ρώσους, τα εκμεταλλευτήκαμε στο έπακρο. Συγκεκριμένα,  συγκεντρώσαμε 900 τόνους ροδάκινα, τα οποία και πολτοποιήσαμε, τα κάναμε χυμό και τα μοιράσαμε, δίνοντας σε όλους τους Ροδοπίτες χυμούς. Αυτά δεν τα βγάλαμε προς τα έξω. Δεν μπορεί να μας καταλογίσει κανείς ότι δεν αξιοποιήσαμε τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Προσφέραμε λύσεις και αυτό ήταν το πιο σημαντικό. Ήρθαμε σε επαφή με τον κόσμο και κέρδισα πολλά.
 
ΠτΘ: Είναι δεδομένο πως ο κόσμος δεν επιζητά μία μικρή βοήθεια αλλά θέσεις εργασίας για να φτάσουν να ζουν με αξιοπρέπεια…
Ν.Σ.:
Αυτό είναι θέμα της Πολιτείας. Πρέπει να έρθει η ανάπτυξη και να δοθούν θέσεις εργασίας. Σίγουρα υπάρχουν τα 8μηνα και τα 5μηνα αλλά όταν έρθει η ανάπτυξη θα δημιουργηθούν καινούργιες θέσεις εργασίας και θα εκλείψει η ανάγκη να έρχεται ο κόσμος να παίρνει βοήθεια από το Δήμο. Πρότεινα να φτιάξουμε ένα γραφείο για τους ανέργους και αυτό το σκέφτηκα διότι πρόσφατα μας ζήτησαν από το ΙΕΚ να έρθουν να εκπαιδεύονται οι μάγειρες. Παιδιά της Κομοτηνής που εκπαιδεύονται και εμείς ως Δήμος διαθέσαμε τις Δομές μας και εκπαιδεύονται τα παιδιά. Δώσαμε την ευκαιρία στα παιδιά να ανοίξουν τα φτερά τους.  Δεν μιλάω γενικά αλλά καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Ο Δήμος μπορεί να βοηθήσει σε αυτό το σημείο. Η φτώχια ποτέ δεν θα εκλείψει. Πάντα θα υπάρχουν οι τάξεις. Όταν υπάρχει ευημερία και κοινωνική πολιτική από το κράτος και το Δήμο για βοήθεια, απαλύνεις τον πόνο των ανθρώπων έστω και σε έναν μικρό βαθμό.

«Απαιτείται ενοποίηση των κοινωνικών δομών, του Κέντρου Μέριμνας και Αλληλεγγύης με την Αντιδημαρχία ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός»

ΠτΘ: Με αφορμή την πρόταση που καταθέσατε, τι κρίνετε και ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις για την επόμενη ημέρα; Ποια είναι η στόχευση σας στο κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής της πρόνοιας και της αλληλεγγύης;
Ν.Σ.: 
Εγώ θα έλεγα από την εμπειρία μου πως στο Δήμο Κομοτηνής χρειάζεται ενοποίηση των Κοινωνικών Δομών, του Κέντρου Μέριμνας και Αλληλεγγύης με την Αντιδημαρχία ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός. Υπάρχει το προσωπικό, η θέληση και οι εθελοντές ώστε οι πολίτες να μπορούν να εξυπηρετηθούν κατάλληλα απευθυνόμενοι σε έναν συγκεκριμένο χώρο, ο οποίος να λειτουργεί σαν κέντρο αναφοράς. Αυτή είναι η πρώτη σκέψη. Η ενοποίηση των Δομών θα βοηθήσει στη λύση προβλημάτων. Αν αξιοποιήσουμε στη συνέχεια όλα τα Ευρωπαϊκά προγράμματα θα διατηρήσουμε Δομές που διατηρούνται αυτή τη στιγμή από το ΕΣΠΑ, όπως η Στέγη Κακοποιημένων Γυναικών. Νιώθω υπερήφανος που έχουμε αυτή τη Δομή και οφείλουμε να τη διατηρήσουμε γιατί του χρόνου λήγει η χρηματοδότηση. Επίσης θέλουμε να φτιάξουμε μία Δομή για υποστήριξη ανέργων και να επικεντρωθούμε σε άλλα προβλήματα της καθημερινότητας, καθώς εκεί πονάει ο κόσμος. Μπορείς να κάναμε ένα έργο, για παράδειγμα στο Κόσμιο, όπως βιολογικός και παιδικός σταθμός αλλά δεν προσέξαμε το οδόστρωμα με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα πρόβλημα. Για αυτό θέλουμε τη δημιουργία μίας τηλεφωνικής γραμμής για την οδοποιία, προκειμένου να υπάρχει η επικοινωνία με τον κόσμο για την επίλυση των προβλημάτων. Πρέπει να δώσουμε αυτό το στοίχημα με τον κόσμο για να μπορέσουμε να δώσουμε λύση στα μικρά προβλήματα της καθημερινότητας. Ένα ακόμα στοίχημα για εμάς είναι η αποκέντρωση, η αποσυμφόρηση από το κέντρο, θέτοντας ως παράδειγμα την Πυροσβεστική και τα δύο ΚΕΠ στο κέντρο της πόλης. Θα μπορούσε το ένα από αυτά να μετεγκατασταθεί σε πιο απομακρυσμένη περιοχή της πόλης
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.