Νεες αλλα οχι ευρωπαικες οι ταυτοτητες

Στο μπροστινό μέρος της ταυτότητας δεν περιλαμβάνεται πλέον το δακτυλικό αποτύπωμα και η υπογραφή του κατόχου είναι στο κάτω αριστερά μέρος. Στο πίσω μέρος αναγράφεται το επώνυμο, το όνομα, το όνομα πατέρα, το όνομα μητέρας, η ημερομηνία και ο τόπος γέννησης, το ύψος, ο δήμος, και η ημερομηνία έκδοσης του δελτίου καθώς και η αρχή έκδοσης. Τα στοιχεία γράφονται και στα λατινικά και στις δύο πλευρές του δελτίου ταυτότητας.

Η Σοφία Γιαντσούδη από το Τμήμα Ταυτοτήτων ενημέρωσε τον ΠτΘ για τις νέες ταυτότητες που εκδίδονται από το 2000. Δεν περιλαμβάνουν το θρήσκευμα, το όνομα συζύγου, το δακτυλικό αποτύπωμα. Οι νέες ταυτότητες δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί διαβατηρίου και είναι υποχρεωτική η κατοχή διαβατηρίου. Ο συνήθης χρόνος για την έκδοση μιας ταυτότητας είναι μια εβδομάδα.

«Τα δύο πρώτα χρόνια δεν περιλαμβανόταν η ιθαγένεια. Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου –δεν ξέρω αν έπαιξε ρόλο – προστέθηκε και η ιθαγένεια. Οι διαταγές που έχουμε έρχονται από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Οι ταυτότητες που εκδίδονται δεν είναι οι ευρωπαϊκές για να επιτρέπουν στον έλληνα πολίτη να μην εκδώσει διαβατήριο». Η κ. Γιαντσούδη επικοινώνησε γι’ αυτό το θέμα με το Τμήμα Διαβατηρίων της Νομαρχίας Ροδόπης και με τον Αντώνη Καρακούση, ο οποίος εξήγησε ότι δεν υπάρχει νόμος του κράτους που να λέει ότι ο πολίτης μπορεί να ταξιδέψει με τη συγκεκριμένη ταυτότητα αντί του διαβατηρίου. «Υπάρχουν και ταξιδιώτες που χρησιμοποίησαν τις ταυτότητες χωρίς πρόβλημα ενώ από κάποιους άλλους απαιτήθηκε το διαβατήριο». Μετά την Ολυμπιάδα λέγεται ότι θα κυκλοφορούν οι νέες ταυτότητες που θα εκδίδονται και ηλεκτρονικά με κοινή φόρμα για όλη την Ευρώπη.

Ο κάθε πολίτης δικαιούται ν’ αλλάξει ταυτότητα και να λάβει τη νέα.

Τι χρειάζεται

Απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση ταυτότητας είναι το πιστοποιητικό γέννησης, με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν αλλαγές. «Με το γάμο αλλάζει ο αριθμός δημοτολογίου. Φεύγουμε από τις μερίδες της οικογένειας και πηγαίνουμε στη μερίδα του συζύγου. Είναι υποχρεωτική η έκδοση και για τους δύο συζύγους και η ταυτότητα κόβεται. Ο άντρας παίρνει το 1 σαν αριθμό οικογένειας και το 2 η γυναίκα.

Το πιστοποιητικό γέννησης είναι απαραίτητο γιατί η αστυνομία αντιγράφει τα στοιχεία, δεν προσθέτει ούτε αφαιρεί. Οποιαδήποτε αλλαγή στοιχείων γίνεται από τους δήμους»
. Η κ. Γιαντσούδη εξηγεί ότι τα δικαιολογητικά είναι ανάλογα με την περίπτωση. Για το γάμο χρειάζεται η ληξιαρχική πράξη γάμου, για την απώλεια ταυτότητας είναι το παράβολο των 9 ευρώ, για τη συνταξιοδότηση η απόφαση του ασφαλιστικού φορέα του πολίτη. Απαιτούνται επίσης φωτογραφίες και ένας μάρτυρας άνω των 18 ετών που να έχει ταυτότητα και για τους ανηλίκους πρέπει να είναι ο πατέρας ή η μητέρα. Για τα άτομα από 14 ετών και μίας μέρας γίνεται η έκδοση αστυνομικής ταυτότητας.

Στο παρελθόν η έκδοση μιας ταυτότητας απαιτούσε από μερικούς μήνες μέχρι και ένα χρόνο. Τα τελευταία χρόνια οι διαδικασίες έχουν επιταχυνθεί σε σημαντικό βαθμό με αποτέλεσμα οι πολίτες να λαμβάνουν σε μία εβδομάδα την ταυτότητά τους με καθυστέρηση μέχρι και 1 μήνα. Στο γραφείο της κ. Γιαντσούδη βρίσκονταν αιτήσεις για ταυτότητες με ημερομηνία κατάθεσης δικαιολογητικών μέχρι και 10 Ιουνίου και ήδη ήταν έτοιμες για πλαστικοποίηση.

Χωρίς αναγραφή θρησκεύματος

Στα 15 χρόνια της υπηρεσίας της η Σοφία Γιαντσούδη δεν έχει συναντήσει περιστατικά παρανομίας στους αιτούντες δελτίο ταυτότητας. Σε περίπτωση απώλειας ελέγχουν αν τίθεται θέμα αποστέρησης ή ανάκλησης ιθαγένειας, σε συνεργασία με τα γραφεία αλλοδαπών. Θυμάται μόνο ένα περιστατικό με άτομο που είχε δηλώσει ότι δεν είχε ταυτότητα ενώ από τον έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι υπήρχε η καρτέλα του.

Το 2000 που ξεκίνησε η έκδοση των νέων ταυτοτήτων υπήρχαν περιπτώσεις πολιτών που σημείωναν Χ.Ο. –χριστιανός ορθόδοξος- ή έκαναν ένα σταυρό για να δηλώσουν τη θρησκευτική τους πεποίθηση. Σύμφωνα όμως με τις διαταγές δεν πρέπει να υπάρχει καμία ένδειξη που να δηλώνει το θρήσκευμα. «Υπήρχαν περιπτώσεις με ‘διακριτικά’ κι αυτές καταστράφηκαν, αφού κλήθηκαν οι κάτοχοί τους. Τους εξηγήσαμε τι συμβαίνει και προχώρησαν στην έκδοση ταυτοτήτων γιατί διαφορετικά δε μπορούν να κάνουν συναλλαγές».

Όσοι χάνουν την ταυτότητά τους μπορούν να την αναζητήσουν στο Αστυνομικό Τμήμα από όπου έγινε η έκδοση της ταυτότητας. Οι ταυτότητες που βρίσκονται και παραδίδονται στην αστυνομία κι έχουν εκδοθεί από άλλη αστυνομική αρχή επιστρέφονται στον τόπο έκδοσής τους.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.