Νεα αγορανομικη διαταξη για γαλακτοκομικα προιοντα Υποχρεωτικη η αναγραφη χωρας προελευσης

Στην Αθήνα

οι κτηνοτρόφοι στις 14 Μαΐου

Υπεγράφη η αγορανομική διάταξη με την οποία ρυθμίζονται ζητήματα για την αναγραφή ενδείξεων προέλευσης πρώτης ύλης στις συσκευασίες των γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται τα διάφορα είδη στα ράφια των καταστημάτων. Ο Μαργαρίτης Θεολόγου, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κομοτηνής χαιρέτησε την απόφαση λέγοντας ότι «η συγκεκριμένη αγορανομική διάταξη ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος των κτηνοτρόφων γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να συναγωνιστούμε τους Ευρωπαίους».

Ο κ. Θεολόγου σημείωσε ότι το ατού των ελλήνων κτηνοτρόφων έναντι των ευρωπαίων συναδέλφων τους είναι η ποιότητα των προϊόντων. «Έχουμε καλή ποιότητα στα προϊόντα μας, δεδομένου ότι αυτά που ταΐζουμε τα ζώα μας δεν είναι μεταλλαγμένα, είναι από το κριθάρι και το καλαμπόκι που παράγουμε.

Από εκεί κι έπειτα, η πιστοποίηση του προϊόντος θα έχει καλές συνέπειες για μας τους κτηνοτρόφους και για τους καταναλωτές οι οποίοι θα μπορέσουν ν’ απολαύσουν ποιότητα».


Ο Λέκτορας στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στον Τομέα Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης Δάνος Σεργκελίδης εξήγησε ότι αυτή η εξέλιξη είναι θετική και για το καταναλωτικό κίνημα όχι τόσο για λόγους ασφάλειας αλλά για λόγους τιμολογιακής πολιτικής. «Το θέμα είναι εάν πληρώνουμε το ακριβό για ακριβό ή το φθηνό ακριβό».

Τι προβλέπεται

Στην αγορανομική διάταξη 5/2009, μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα εξής:

1

Στη συσκευασία των προϊόντων (γάλα, γάλα σε σκόνη, σοκολατούχο γάλα, γιαούρτι με προσθήκες ή μη άλλων υλών, επιδόρπια πάσης φύσης με βάση το γάλα, κρέμα, ρυζόγαλο, κρέμα γάλακτος) αναγράφεται υποχρεωτικά η ένδειξη που υποδηλώνει τη χώρα ή τις χώρες προέλευσης της πρώτης ύλης, καθώς και το ποσοστό πρόσμιξης, εφόσον χρησιμοποιήθηκε γάλα με προέλευση από περισσότερες της μίας χώρες.

2

Για τα προϊόντα, τα οποία παρήχθησαν ή εισήχθησαν πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου και με την έναρξη ισχύος της νέας ΑΔ βρίσκονται αδιάθετα και άρα στις συσκευασίες τους δεν αναγράφονται οι προβλεπόμενες ενδείξεις από τη νέα αγορανομική διάταξη μπορούν να διατεθούν στον τελικό καταναλωτή ως έχουν, το αργότερο μέχρι 31/7/2009, με εξαίρεση τα γάλατα εβαπορέ, ζαχαρούχα ή μη, τα οποία μπορούν να διατεθούν στον τελικό καταναλωτή μέχρι 31/10/2009.

3

Οι λιανοπωλητές υποχρεούνται να τοποθετούν τα πάσης φύσεως πωλούμενα γάλατα σε ευδιάκριτα, ξεχωριστά σημεία (σε ξεχωριστά ράφια κάθε κατηγορία).


Η ΑΔ ισχύει σε όλη τη χώρα από την επομένη της δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Μαρία Αμπατζή

Κινητοποιήσεις

κτηνοτρόφων

Οι κτηνοτρόφοι έχουν καταθέσει εδώ και καιρό το αίτημά τους για άμεσες ενισχύσεις και συγκεκριμένα για καταβολή 50 ευρώ για κάθε αιγοπρόβατο και 250 ευρώ για κάθε αγελάδα, όπως επίσης ζητούν σπάσιμο των καρτέλ στο γάλα και το κρέας.

Έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η ψαλίδα τιμής παραγωγού και καταναλωτή πρέπει να κλείσει.

Αναφορικά με τις κινητοποιήσεις που είχαν προγραμματίσει, ο κ. Θεολόγου ενημέρωσε ότι την ερχόμενη Τρίτη δεν θα συγκεντρωθούν στην περιφέρεια. «Ο λόγος είναι ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία μας θα κάνει παράσταση διαμαρτυρίας για μια ακόμη τελευταία φορά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον υφυπουργό κ. Παπαδόπουλο, αλλά με τον αρμόδιο υπουργό Σ. Χατζηγάκη, ύστερα από την απαξίωση που έδειξε στους κτηνοτρόφους οι σχέσεις μας δεν είναι καλές.

Το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων και τα Δ.Σ. όλων των συλλόγων της χώρας θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την ερχόμενη Πέμπτη 14 Μαΐου μαζί με τους βουλευτές των νομών. Θα είμαστε από τους νομούς Δράμας, Ξάνθης, Λαμίας, Λάρισας, Αργολίδας και απ’ όπου αλλού υπάρχουν κτηνοτρόφοι. Βέβαια, η ημερομηνία συμπίπτει με την απελευθέρωση της Κομοτηνής στις 14 Μαΐου και δεν γνωρίζω κατά πόσο οι βουλευτές θα παρίστανται στην κινητοποίηση, αλλά εμείς οφείλουμε να τους ζητήσουμε να είναι κοντά μας».

Μιλώντας για τα προβλήματά τους και τις αποζημιώσεις που ζητούν είπε. «Είμαστε κι εμείς πληγέντες. Γνωρίζετε επίσης ότι δεν μας έδωσαν αποζημίωση ούτε για το κριθάρι κι ας μην ξεχνάμε ότι οι κτηνοτρόφοι είμαστε και παραγωγοί σιτηρών. Έδωσαν για το βαμβάκι και το σπαράγγι και καλά έκαναν γιατί και οι συνάδελφοι της φυτικής παραγωγής έχουν πολλά προβλήματα όμως και για εμάς η περσινή χρονιά ήταν πάρα πολύ δύσκολη.

Ο κλάδος της κτηνοτροφίας είναι στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της υπαίθρου γι’ αυτό κι επιμένουμε να πάρουμε αυτήν την ενίσχυση» δήλωσε.

Οι κτηνοτρόφοι δεν είχαν κάποια επίσημη ανακοίνωση από τη Vivartia σε σχέση με το αν θα πάρει εκ νέου γάλα από τους παραγωγούς της Ροδόπης όπως και από άλλους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, απλά αυτά που γνωρίζει ο κ. Θεολόγου είναι ότι θα πάρει το γάλα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.