ΝΔ: το ευηκοον ους της Κυβερνησης;

Επίσκεψη «κομματικού ενδιαφέροντος και αγνώστου προγράμματος», δήλωναν οι εκ της ΝΟΔΕ όταν ρωτούνταν για το σκοπό του ταξιδιού που έκανε τελικώς το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στην Ξάνθη ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης… Και τα δύο σκέλη δια ζώσης διαπιστώσαμε πως διευρύνθηκαν: καθ’ οδόν, εμπλουτίστηκε το πρόγραμμά του με «επαφές» εθιμοτυπικού χαρακτήρα (Νομάρχη και Δήμαρχο) και μια «γόνιμη» σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς του Νομού. Μέχρι που η διευρυμένη Νομαρχιακή Συνέλευση του κόμματος έκλεισε τις πόρτες πίσω της σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης, το ρεπορτάζ είναι αυτήκοο… Σύμφωνα όμως με «καλά πληροφορημένες πηγές», τα περισσότερα, τα δυσκολότερα και τα πιο …εξωφρενικά άκουσε ο κ.Μεϊμαράκης στην κομματική μάζωξη το ίδιο βράδυ, όπου πέρα από τις γνωστές «αγωνίες», «άγχη» και «βιασύνες» να πραγματοποιήσει η Κυβέρνηση τις προεκλογικές της υποσχέσεις το ταχύτερο δυνατό, υπήρξε και εκτόνωση της προσωπικής πικρίας κάποιων στελεχών για τη μη αξιοποίησή τους μετεκλογικά σε διοικητικές θέσεις του δημοσίου τομέα… Και είθισται βεβαίως η ενδοοικογενειακή γκρίνια να προκαλεί το χειρότερο πονοκέφαλο στον «αρχηγό» αλλά ως γνωστόν, δύσκολα και ο πλέον καταπιεσμένος ή προδομένος εγκαταλείπει την εστία του για την ανεξαρτησία αφού η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία…

Ως προς το εθιμοτυπικό μέρος της επίσκεψης, επιτράπηκε η παρουσία δημοσιογράφων τόσο όσο για να φωτογραφήσουν τον κ .Μεϊμαράκη στα γραφεία του Νομάρχη και του Δημάρχου Ξάνθης αντίστοιχα. Στις δηλώσεις που του αποσπάσθηκαν μετά το πέρας των επαφών, οι συναντήσεις χαρακτηρίσθηκαν «γόνιμες». Το «δις εξαμαρτείν» ήδη είχε διαπραχθεί όταν ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής ΝΔ συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέκο Κοντό, το Βουλευτή Φίλιππο Τσαλίδη και τον Πρόεδρο της ΝΟΔΕ Ξάνθης όδευε προς το Επιμελητήριο όπου και τον περίμεναν εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων του Νομού. Η απόπειρα για «κεκλεισμένων των θυρών» απέτυχε πριν καν εκδηλωθεί… Σημαίνει πως ειπώθηκαν λιγότερα απ’ όσα θα είχαν ειπωθεί απουσία δημοσιογράφων; Πιθανόν… Το ότι οι επικεφαλής των φορέων της Ξάνθης προέρχονται στην πλειονότητά τους από την παράταξη της ΝΔ και ότι συμμετείχαν στην κομματική μάζωξη αμέσως μετά την «ανοιχτή συνάντησή τους» με τον κ.Μεϊμαράκη, ίσως και να τους εξασφάλισε τη δυνατότητα «γονιμότερης» επαφής μαζί του… Έτσι εν μέρει ερμηνεύεται και η «χλιαρότητα» με την οποία έθεσαν τα ζητήματα – εξαιρουμένων του Προέδρου της ΟΕΒΕ και του Οικονομικού Επόπτη του ΕΒΕ. Ο παρών εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου ήταν ο μόνος που δεν έθεσε δημοσίως ζητήματα αλλά τα ενεχείρισε εγγράφως στον κομματάρχη.

Απ’ όλα…

Πήραν το λόγο και είπαν στη σύσκεψη που έγινε στο Επιμελητήριο Ξάνθης:

•Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, για την επιδότηση λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων και την επιδότηση επιτοκίου. Έθιξε επίσης το πρόβλημα που ανακύπτει για την περιοχή με τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου Μιχαηλίδη και εξέφρασε εν κατακλείδι την αισιόδοξη άποψη πως «υπάρχει αγορά για τις επιχειρήσεις, αρκεί αυτές να στραφούν σε πιο καινοτόμες δραστηριότητες»

•Ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Σωτήρης Τσιακίρογλου, μίλησε για την «αλόγιστη ανάπτυξη των πολυκαταστημάτων» και την εξαιτίας της συρρίκνωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, για τη «γάγγραινα του παρεμπορίου» και τη μη εφαρμογή του Ν.3190/2003 (άρθρο 7α), για το φορολογικό Νόμο που «δεν ευνοεί τους μικρούς επιχειρηματίες» και για τη μη αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων στο Νομό

•Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΒΕ Ζήσης Κατσαρίκας, αναφέρθηκε στην οριοθέτηση των Προστατευόμενων Περιοχών (Ραμσάρ) σημειώνοντας τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτή. Ζήτησε δε τη συνδρομή του κ.Μεϊμαράκη ώστε να συμπεριληφθεί στην τελική αναμενόμενη ΚΥΑ η πρόβλεψη περί δυνατότητας επαναπροσδιορισμού των ζωνών ανά 5ετία. Έθεσε τέλος, το ζήτημα του απαρχαιωμένου σιδηροδρομικού δικτύου και της υλοποίησης της «σιδηροδρομικής Εγνατίας»

•Ο Οικονομικός Επόπτης του ΕΒΕ Γιώργος Κομνηνός, ανέλυσε το θέμα της αποβιομηχάνισης της χώρας εντοπίζοντας το αίτιο στην κληρονομιά της αλλοπρόσαλλης οικονομικής πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών, την οποία θα πρέπει να αποτινάξει από πάνω της η χώρα: «…η ελληνική οικονομία βάλλεται από παντού και αισθάνομαι πως δεν έχει ρότα… Γι’ αυτό πιστεύω ότι θα πρέπει, σε υψηλό πολιτικό επίπεδο να δοθεί η κατεύθυνση πως Οικονομία δίχως ιδιωτική πρωτοβουλία δεν μπορεί να υπάρξει. Να βγει επαναστατικά η Κυβέρνηση και να εμφυσήσει στο λαό την πεποίθηση ότι τα άτομα μπορούν να δημιουργήσουν και να επιτύχουν αν δραστηριοποιηθούν, ότι δεν είναι επαγγελματική λύση η καταφυγή στο δημόσιο που επιζητούν όλοι οι νέοι άνθρωποι σήμερα. Να δώσει όραμα στην κοινωνία και να αγκαλιάσει την επιχειρηματικότητα. Για να πάψουμε να μιλούμε μόνο για συμβασιούχους, δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους», είπε μεταξύ άλλων

•Ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Κωνσταντίνος ΧΈλευθεριάδης, μίλησε για «αθέμιτο ανταγωνισμό» που υφίστανται τα αγροτικά προϊόντα της Θράκης σε σχέση μ’ αυτά της κεντρικής και νότιας Ελλάδας, στα μεγάλα κέντρα κατανάλωσης, εξαιτίας του υψηλότερου κόστους μεταφοράς με το οποίο επιβαρύνεται ο αγρότης και πρότεινε ως λύση την επιδότηση των μεταφορικών. Έθεσε επίσης το θέμα συσσωρευμένων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνεταιριστικές οργανώσεις και ζήτησε «πολιτική βούληση» για την επίλυσή τους

•Ο Πρόεδρος της ΣΕΒΑΘ και Οργανωτικός Γραμματέας της ΣΥΔΑΣΕ Γιάννης Ράπτης, περιέγραψε εν συντομία το οικονομικό αδιέξοδο το οποίο ταλανίζει την αγροτοσυνεταιριστική βιομηχανία της Ξάνθης και ζήτησε «πίεση προς πάσα κατεύθυνση προκειμένου να σταθεί στα πόδια της και αυτή και όλες οι άλλες μαζί της ώστε να σωθεί η οικονομία του Νομού από την κατάρρευση»

…κι από λίγο…

Αφού άκουσε τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, ο Γραμματέας Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ έλαβε το λόγο. Άνευ παύσεων ικανών να παραπέμψουν σε σημεία στίξης, μίλησε για το σκοπό της επίσκεψης, για το ρόλο του κόμματος σε σχέση με την Κυβέρνηση και το κράτος, για τα προβλήματα που υπάρχουν, για τις δυσκολίες άμεσης εφαρμογής των προεκλογικών δεσμεύσεων του κόμματός του. Τέλος, έδωσε το πλαίσιο της οικονομικής αντίληψης για την ανάπτυξη που έχει η ΝΔ και συνίσταται στην ύπαρξη σταθερών στο χρόνο κανόνων λειτουργίας της αγοράς. Συγκεκριμένα, ανέφερε…

Για σχέσεις κόμματος – Κυβέρνησης:

Εμείς πιστεύουμε ότι τα Επιμελητήρια πρέπει να είναι θεσμοί οι οποίοι συζητούν με την Κυβέρνηση και με τα πολιτικά κόμματα, αναπτύσσουν απόψεις, καταθέτουν προτάσεις, κλπ. Αυτό βεβαίως για να εξηγούμαι, δε σημαίνει πως ό,τι ακούμε το υιοθετούμε κιόλας! Και δε σημαίνει πως εσείς ως φορείς σταματάτε τη διεκδίκηση για ζητήματα τα οποία πιθανόν στην παρούσα φάση να φαίνονται προωθημένα και να μη μπορούν να συζητηθούν.

Εμείς δε φιλοδοξούμε να ασκήσουμε διοίκηση ως πολιτικός οργανισμός. Διοίκηση ασκεί η Κυβέρνηση με την οποία και συνεννοούμαστε και συνεργαζόμαστε. Δεν έχουμε όμως συνδιοίκηση. Αυτό, από την άλλη μεριά δε σημαίνει ότι εμείς δεν πρέπει να έχουμε επαφή με τους φορείς, να μεταφέρουμε τα προβλήματα στην κυβέρνηση και ταυτόχρονα όπου κρίνουμε ότι απαιτείται, να πιέζουμε ή να στηρίζουμε την κυβέρνηση ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ορισμένα θέματα ταχύτερα.

Κάποιοι, δυστυχώς, μας ερμηνεύουν κρίνοντας εξ ιδίων. Εμείς δε σκοπεύουμε να έχουμε διοίκηση στο κράτος. Κάναμε από την αρχή το ξεκαθάρισμά μας, άλλο το κράτος, άλλο η κυβέρνηση, άλλο τα κόμματα, άλλο η κοινωνία.

Για πίστωση χρόνου στις προεκλογικές εξαγγελίες:

Επιθυμούμε να κριθούμε σε βάθος χρόνου και όχι μόνον τους πρώτους εννιά μήνες γιατί πράγματι πολλά ίσως κάποιοι περίμεναν ή κάποιοι ασκούντες κριτική να νόμιζαν ότι θα είχαν γίνει. Γεγονός είναι πάντως ότι έχουμε ξεκινήσει ένα έργο το οποίο κυρίως αφορά στη δημιουργία ενός κλίματος ψυχολογικού περισσότερο, ειδικότερα στη σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να χτιστεί μεταξύ κράτους – πολιτών και ειδικότερα της μικρομεσαίας επιχείρησης. Θεωρούμε ότι αυτό είναι το κυρίαρχο στοιχείο για να μπορέσουν να επικρατήσουν όλα τα άλλα. Πιστεύουμε ότι σε βάθος χρόνου, σε βάθος τετραετίας θα έχουμε υλοποιήσει τις δεσμεύσεις μας και θα μπορέσουμε να κριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσω του αποτελέσματός μας. Γνωρίζουμε και θέλουμε να γνωρίζετε και σεις τις δυσκολίες που υπάρχουν στο να υλοποιήσουμε κάποιες από τις προτάσεις μας γιατί ακριβώς συναντούμε κατεστημένες νοοτροπίες οι οποίες πολλές φορές θα έλεγα και υπονομεύουν ακόμα τις προσπάθειες αλλά θεωρούμε ότι αυτές και με τη βοήθεια όλων των πολιτών θα τις ξεπεράσουμε.

Για το οικονομικό περιβάλλον:

Πιστεύουμε ότι όταν η μικρομεσαία επιχείρηση δεν γνωρίζει σε βάθος χρόνου τι μπορεί να προκύψει από το φορολογικό, από τα κριτήρια ανάπτυξης και όλα τα σχετικά, δεν μπορεί η ίδια να προγραμματίσει σε βάθος χρόνου και να υλοποιήσει έναν σχεδιασμό για να μπορέσει να προχωρήσει. Άρα αυτό που εμείς επιθυμούμε είναι, ακόμα κι αν κάποια από τα μέτρα δεν ικανοποιούν ή ακόμα κι αν κάποιοι διαφωνούν ή θα τα ήθελαν πολύ πιο προωθημένα, αν μη τι άλλο να ξέρουν ότι μ’αυτά θα κινηθούν. Φιλοδοξούμε και πιστεύω πως έτσι θα συνεχίσει, να μην έχουμε άλλες φορολογικές παρεμβάσεις μέχρι το τέλος της τετραετίας παρά μόνον τέτοιες που θα μειώνουν περαιτέρω τη φορολογική κλίμακα ή παρεμβάσεις οι οποίες δεν θα αλλάζουν δραστικά τους κανόνες τους οποίες τώρα βάζουμε.

Ταυτόχρονα πρέπει να σας πω ότι έχει εντοπιστεί στον διάλογο που έκανα εγώ με τους παραγωγικούς φορείς και τα επιμελητήρια ότι πράγματι δεν υπήρξαν ρυθμίσεις για τις ατομικές επιχειρήσεις και γι’ αυτό ακριβώς υπάρχει η δέσμευση (αναφέρεται και στο φορολογικό Νόμο) ότι στην επόμενη παρέμβαση η οποία θα γίνει με τον επόμενο προϋπολογισμό θα υπάρξει ελάφρυνση.

Για την Απογραφή:

Ανεξάρτητα αν κάποιοι συμφωνούν ή διαφωνούν με την Απογραφή, γεγονός είναι ότι τα στοιχεία δεν αμφισβητούνται, γεγονός είναι ότι πρόκειται για μια δύσκολη περίοδο, θα έλεγα όμως ότι είναι η πρώτη φορά που δεν μετακυλύουμε τα οικονομικά λάθη των προηγουμένων ετών στους ώμους των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και ιδιαίτερα στους αδύναμους πολίτες – γιατί αυτό συνέβαινε τόσα χρόνια τώρα. Αντιθέτως όλοι είδαμε ότι υπάρχει αύξηση του αφορολόγητου ορίου που βοηθάει τα χαμηλά εισοδήματα. Αποδέχομαι την παρατήρηση ότι στα μεσαία μπορεί να μην υπάρχει τέτοια ελάφρυνση αλλά έπρεπε πρώτα να προχωρήσουμε στην ελάφρυνση των πιο αδυνάμων, και ταυτόχρονα πρέπει να σας πω ότι δεν αυξάνονται οι φόροι, παρά τα όσα έχουν ειπωθεί μ’αφορμή την Απογραφή για τις προθέσεις της Κυβέρνησης.

Για την κυβερνητική ρότα:

Τα προβλήματα τα γνωρίζουμε. Δεν πάμε χωρίς πυξίδα. Δεν πάει ο τόπος με αυτόματο πιλότο. Πάμε με ένα μακρόπνοο πρόγραμμα, με σχέδιο και όραμα αλλά επαναλαμβάνω ότι αυτό θα απαιτήσει αρκετό χρόνο για να μπορέσουμε ν’ αλλάξουμε κυρίως τη νοοτροπία και τη συμπεριφορά η οποία έχει δημιουργηθεί. Μια νοοτροπία η οποία είναι αρρωστημένη μετά τόσα χρόνια όπως είχε δημιουργηθεί μια κατάσταση και θα ’λεγα ότι έχει χτυπήσει όλους μας, ανεξαρτήτως κομματικών τοποθετήσεων και καταβολών. Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα απαιτήσει χρόνο, ιδιαίτερη παιδεία, επιμόρφωση για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε.

Για τη γραφειοκρατία:

Η γραφειοκρατία είναι επίσης ένας πολύ μεγάλος ανασταλτικός παράγοντας που επίσης δεν διορθώνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί. Ο Υπουργός των Εσωτερικών έχει ενημερώσει τη Βουλή για τις εγκυκλίους που έχει αποστείλει ήδη και έχει προσπαθήσει ώστε εκεί που απαιτούνται 60 και 70 «χαρτιά» να μπορέσει να τα μειώσει στα 20 – 25 τουλάχιστον. Μη νομίζετε ότι είναι εύκολο να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Απαιτεί πολιτική βούληση σαφή, απαιτεί επιμονή, απαιτεί υπομονή, απαιτεί εξήγηση σε πολλούς γιατί καταλαβαίνετε ότι μείωση της γραφειοκρατίας σημαίνει ότι κόβονται θέσεις.

Για τα πολυκαταστήματα:

Στην Αμερική που είναι το κέντρο του καπιταλισμού, ισχύουν κανόνες αγοράς και κυρώσεις για όσους παραβαίνουν τους κανόνες αυτούς. Για να ανοίξεις π.χ. εκεί ένα στοκατζίδικο ή ένα σούπερ μάρκετ, πρέπει να είσαι μία ώρα δρόμο έξω από το εμπορικό κέντρο. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι ένα από όσα κληρονομήσαμε – και θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για πολλά από αυτά είχαμε διαφορετική αντίληψη και τοποθέτηση. Η κατάσταση έχει παγιωθεί. Και όταν παγιώνεται μια κατάσταση, δεν μπορείς να την αντιμετωπίσεις από τη μια μέρα στην άλλη όση πολιτική βούληση και να έχεις. Το ζητούμενο λοιπόν, αυτή τη στιγμή είναι να δούμε τη μικρομεσαία επιχείρηση από τη μια και τον καταναλωτή από την άλλη. Ταυτόχρονα να δούμε πώς θα λύσουμε το πρόβλημα με τα μεγάλα πολυκαταστήματα διότι αυτοί για να ανοίξουν πήραν νόμιμες άδειες… Τι θα τους πούμε; Τώρα άλλαξε η κυβέρνηση, δε σας γουστάρει και φεύγετε; Άρα και αυτό απαιτεί χρόνο. Δεν μπορείς να παρεμβαίνεις βιαίως σε παγιωμένες καταστάσεις. Γεγονός είναι ότι κληρονομήσαμε κάποια πράγματα και πρέπει να δούμε ως κοινωνία πώς θα τα αλλάξουμε. Θα πρέπει να βάλουμε τους κανόνες και να εξασφαλίσουμε σταθερό οικονομικό περιβάλλον για να ξέρουμε πώς θα κινούμαστε εφεξής.

Η εκτίμηση Ανδρικόπουλου για την επίσκεψη Μεϊμαράκη:

Νομίζουμε ότι ο κ.Μεϊμαράκης άκουσε όλα όσα του είπαμε. Βέβαια ο ίδιος δεν είναι ούτε Υπουργός ούτε Κυβέρνηση αλλά μπορεί τα προβλήματα και τους προβληματισμούς τους δικούς μας να τους μεταφέρει στην Κυβέρνηση και πιστεύω ότι αυτό θα κάνει. Νομίζω ότι αυτές οι συναντήσεις είναι χρήσιμες και πρέπει να γίνονται, με όλα τα κόμματα, γιατί έτσι προβάλλουμε τα προβλήματα των επαγγελματιών και των επιχειρηματιών. Μ’αυτό τον τρόπο μπορεί και οι κυβερνώντες να είναι καλύτερα ενημερωμένοι και πολλές από τις δικές μας απόψεις να υιοθετήσουν είτε σήμερα είτε στο μελλοντικό σχεδιασμό τους

Μαρία Β.Μπόντη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.