«Να ξαναδουμε απο την αρχη τον ρολο του ΤΕΕ»

Αφοπλιστικά ειλικρινής για όσα συμβαίνουν στον χώρο των μηχανικών στην Ελλάδα, έτσι όπως αυτός εκφράζεται μέσα από το ΤΕΕ, εμφανίζεται ο νέος αντιπρόεδρος του παρατήματος Θράκης του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Κώστας Κατσιμίγας στην πρώτη του συνέντευξη μετά την εκλογή που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του Παρατηρητή.

Ο κ. Κατσιμίγας εκφράζει ζωηρές ενστάσεις για την μορφή και τον ρόλο που έχει σήμερα το ΤΕΕ, εκπροσωπώντας 100.000 σχεδόν μηχανικούς σε ολόκληρη την χώρα, και αναφέρει ότι όρος επιβίωσης του ουσιαστικά για το μέλλον, αποτελεί η αλλαγή της φυσιογνωμίας του, ενώ για τον νέο αυτό ρόλο τονίζει ότι δεν μπορεί να είναι συνδικαλιστικός.

Στηλιτεύει παράλληλα φαινόμενα διαπλοκής που έχουν αλλοιώσει την εικόνα του κλάδου και προχωρά σε μια γενικότερη ανάλυση των αιτιών και των διεργασιών που οδήγησαν στην διαμόρφωση της νέας διοικούσας επιτροπής στο ΤΕΕ Θράκης, τέσσερις μήνες μετά τη διαδικασία των εκλογών.

ΠτΘ: Τελικά η παράταξη του Συνασπισμού πριμοδότησε την ΠΑΣΚ Μηχανικών προκειμένου να εκλέξει πρόεδρο στο ΤΕΕ Θράκης;

Κ.Κ.:Δεν υπάρχει παράταξη του Συνασπισμού, γιατί η παράταξή μας στο Επιμελητήριο συγκέντρωσε το 18%. Φανταστείτε λοιπόν ότι αν ένας στους πέντε μηχανικούς της Θράκης ανήκε στον ΣΥΝ, τότε ο ΣΥΝ θα ήταν ο ευτυχέστερος των κομμάτων. Απλά ο Σταύρος Τσάγκος που συμμετέχει στην παράταξη είναι ο μόνος αυτή τη στιγμή οργανωμένος στον ΣΥΝ. Η παράταξή μας είναι μία παράταξη μηχανικών και τίποτε περισσότερο.

ΠτΘ: Η οποία όμως κάνει συνεργασίες και με τη ΔΚΜ και με την ΠΑΣΚ. Τι σημαίνει για το ΤΕΕ η ανάδειξη της νέας διοικούσας αρχής και τι πρόκειται από εδώ και πέρα να συμβεί στο επίπεδο λειτουργίας του ΤΕΕ το οποίο μπήκε πολύ έντονα στη ζωή των πολιτών με την υπόθεση του χρυσού τα προηγούμενα χρόνια και ανέδειξε και μία σειρά πρωτοβουλιών οι οποίες άμεσα είχαν να κάνουν και με την καθημερινότητα των πολιτών;

Κ.Κ.: Κατ’ αρχήν να πούμε ορισμένα πράγματα για να γίνει κατανοητός ο θεσμός του επιμελητηρίου. Το ΤΕΕ δεν είναι σωματείο είναι επιμελητήριο και το επιμελητήριο είναι φορέας κρατικός πολιτειακός. Είναι δημόσια αρχή απλά έχει εκχωρημένο από την ελληνική πολιτεία το δικαίωμα να έχει αιρετή διοίκηση. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και με τα άλλα επιμελητήρια της χώρας. Ο ρόλος του δεν είναι μόνο σοβαρός είναι και θεσμικός, είναι θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας. Τα τελευταία χρόνια είχαμε μία άνθηση των μελών του. Αυτή τη στιγμή στο μητρώο είναι εγγεγραμμένα 100.000 περίπου μέλη. Εάν θεωρήσουμε ότι οι 10.000 είναι ανενεργοί μηχανικοί, έχουμε 90.000 ενεργούς μηχανικούς στον ελλαδικό χώρο. Στο περιφερειακό τμήμα της Θράκης με έδρα την Κομοτηνή που περιλαμβάνει Έβρο Ξάνθη και Ροδόπη έχουμε περίπου 1.500 εγγεγραμμένα μέλη. Στις εκλογές που έγιναν το Νοέμβρη του 2003 είχαμε τη μεγαλύτερη συμμετοχή και ψήφισαν συνολικά 1.000 μηχανικοί.

ΠτΘ: Ίσως και λόγω της προεκλογικής περιόδου;

Κ.Κ.: Ήταν πολλοί οι λόγοι. Ενώ από τις προηγούμενες εκλογές είχαμε μία αύξηση των εγγεγραμμένων περίπου 8% με 10%, στο περιφερειακό τμήμα Θράκης είχαμε αύξηση των ψηφισάντων κατά 30%. Αυτό δεν οφειλόταν τόσο στην προεκλογική περίοδο όσο στο γεγονός κάποιων εσωτερικών αντιπαραθέσεων που υπήρχαν μέσα στη μεγαλύτερη παράταξη, την Δ.Κ.Μ. η οποία μπορεί να διασπάστηκε πανελλαδικά αλλά τοπικά παρόλο που κατέβηκαν σε μία παράταξη υπήρχε μία φοβερή αντιπαράθεση ανάμεσα στα πρόσωπα για το ποιοι θα προηγηθούν. Επίσης οι μεγάλες παρατάξεις έχουν και την πολυτέλεια να έχουν και άλλες διαφορές όπως είναι οι τοπικιστικές. Για παράδειγμα οι Κομοτηναίοι της Δ.Κ.Μ. ήθελαν οπωσδήποτε ο Πρόεδρος να είναι από την Κομοτηνή και αυτό είναι μία χοντρή κόντρα που προέκυψε ανάμεσά τους, με αποτέλεσμα η Δ.Κ.Μ. η οποία παρά μία έδρα θα είχε αυτοδυναμία, να έχει φοβερά προβλήματα ενδοσυνεννόησης. Η δημοκρατία αυτά τα πράγματα τα επιτρέπει και όντως η Δ.Κ.Μ. λειτούργησε δημοκρατικά. Υπήρχαν «χοντρές» αντιπαραθέσεις οι οποίες δεν κρύφτηκαν και εγώ αυτό το φαινόμενο το θεωρώ υγιές.

ΠτΘ: Εντάξει με όλα αυτά, η ουσία όμως είναι ότι εσείς στηρίξατε πρόεδρο που προέρχεται από την ΠΑΣΚ. Πώς καταλήξατε σ΄ αυτή την επιλογή;

Κ.Κ.: Η Δ.Κ.Μ. μπορούσε στη δεύτερη εκλογή να πάρει πλήρη αυτοδυναμία διότι εάν δεν συγκεντρώνονταν οι 22 ψήφοι για τον πρόεδρο, που δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να συγκεντρωθούν γιατί δεν υπήρχε ταύτιση απόψεων, υπήρχαν και άλλες δύο μικρές παρατάξεις οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν να συνεργασθούν με την ΠΑΣΚ και επομένως δεν υπήρχε περίπτωση να έχουμε άλλο πρόεδρο εκτός από Δ.Κ.Μ. εφόσον επέμενε σ΄ αυτό. Η Δ.Κ.Μ. όμως δεν επέμενε, δεν θέλησε να αναλάβει την ευθύνη της διοίκησης και να έχει όλο το προεδρείο της αντιπροσωπείας και όλο το προεδρείο της Διοικούσας Επιτροπής δικός της και αυτό είναι μία ένδειξη ωριμότητας της Δ.Κ.Μ. που είχε επίγνωση των αδυναμιών της.

Η Δ.Κ.Μ. είχε έναν πολύ καλό πρόεδρο, τον κ. Πίτατζη, ο οποίος αποσύρθηκε από τα κοινά και κατά την ταπεινή μου άποψη δεν φρόντισε να διαμορφώσει μία διάδοχη κατάσταση. Δηλαδή τα πρόσωπα που εμφανίστηκαν ως διάδοχοί του ενδεχομένως και τα ίδια να μην αισθανόντουσαν την δύναμη έχοντας και τη σχετική εμπειρία να διοικήσουν μόνοι τους και ήθελαν συνεργασία, έχοντας όχι την πρώτη θέση αλλά τη δεύτερη. Αντιλαμβάνεσθε ότι όλες οι περίφημες διαπραγματεύσεις εκεί εστιάστηκαν και εκεί στηρίχθηκαν. Στο ότι δηλαδή η Δ.Κ.Μ. ήθελε και ένα δεύτερο για να βγάζει τη δουλειά, αλλά βέβαια την πρωτοκαθεδρία την ήθελαν οι ίδιοι, κάτι που δεν ήταν εύκολο και τελικώς σύρθηκε η κατάσταση σε ένα διαπαραταξιακό προεδρείο με εναλλασσόμενους προέδρους. Πρόεδρος αυτή τη στιγμή είναι ο Πλέσιας ο οποίος μετά από ενάμισι χρόνο θα παραιτηθεί και θα αναλάβει πρόεδρος από την Δ.Κ.Μ. Έτσι το προεδρείο είναι διαπαραταξιακό, συμμετείχαμε και εμείς και ήταν θέση αρχική που προτάθηκε και από εμάς να υπάρχει ένα διαπαραταξιακό προεδρείο γιατί αλλιώς δεν θα μπορούσε να βγει η δουλειά.

ΠτΘ: Στη δήλωσή σας επιμένετε ότι οι εκλογές διεξήχθησαν μέσα σε ένα κλίμα πόλωσης και εσωτερικών αντιπαραθέσεων μέσα στις μεγάλες παρατάξεις για λόγους τοπικιστικούς αλλά και πολιτικούς; Ποιους εννοείτε;

Κ.Κ.: Υπήρξαν διαφωνίες μηχανικών του βορείου Έβρου με τους μηχανικούς του νοτίου Έβρου. Οι μηχανικοί της Κομοτηνής ήθελαν πρόεδρο από την Κομοτηνή οι μηχανικοί της Ξάνθης από την Δ.Κ.Μ. είχαν χωρισθεί σε δύο στρατόπεδα και οι μισοί μηχανικοί συμμάχησαν με τους μηχανικούς της Αλεξανδρούπολης ενώ οι άλλοι μισοί με τους μηχανικούς του βορείου Έβρου. Οι μηχανικοί της Κομοτηνής ήταν κάπου ανάμεσα να προσπαθούσαν να τα συμβιβάσουν.

ΠτΘ: Θέλετε να πείτε ότι οι διαφορές ανάμεσα στους μηχανικούς του ΤΕΕ δεν έχουν ιδεολογικό υπόβαθρο;

Κ.Κ.: Νομίζω ότι δεν έχουν και υπάρχει ευκολία προ-συνεννόησης. Και αν δείτε πέρα από τα συνδικαλιστικά και πάτε στις επαγγελματικές συνεργασίες, θα δείτε ότι υπάρχουν και σχήματα μελετητικά, εργοληπτικά που συμμετέχουν όλοι και παντού. Νομίζω ότι όλες οι ιστορίες και οι αντιπαραθέσεις τελειώνουν την ημέρα των εκλογών και από εκεί και πέρα είναι πια θέμα εντυπώσεων για το ποιος θα καταλάβει τις θέσεις της διοίκησης.

ΠτΘ: Κατά την άποψή σας ποιος είναι ο ρόλος που επιφυλάσσεται για το μέλλον στο Τεχνικό Επιμελητήριο;

Κ.Κ.: Εδώ και πάρα πολλά χρόνια συζητιέται η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου και υπάρχει ένας διάλογος που ξεκίνησε εδώ και πέντε χρόνια περίπου. Αυτό θεωρώ ότι είναι το σημαντικότερο όλων. Ότι πλέον το ΤΕΕ πρέπει να επαναπροσδιορίσει το ρόλο του. Και αν θέλετε και μέσα στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Στα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε. δεν υπάρχουν αντίστοιχοι φορείς.

ΠτΘ: Με ποιον φορέα συνομιλείτε σε αντίστοιχο επίπεδο στην Ευρώπη;

Κ.Κ.:Κατά περίπτωση με κλαδικούς συλλόγους. Δεν υπάρχει έννοια του επιμελητηρίου στους μηχανικούς. Δεν μπορούμε να έχουμε μία συλλογική άποψη. Φορείς μηχανικών υπάρχουν αλλά όχι με την έννοια την ελληνική.

Ο νόμος ο οποίος διέπει το ΤΕΕ είναι του 1936, όταν στην Ελλάδα δεν πρέπει να υπήρχαν πάνω από 2 χιλιάδες μηχανικοί και μάλιστα επειδή υπήρχαν και λίγες ειδικότητες, εκείνοι που συγκέντρωσαν όλα τα δικαιώματα είναι οι πολιτικοί μηχανικοί οι οποίοι μπορούν και υπογράφουν μέχρι και ηλεκτρολογικά σχέδια! Τα πράγματα όμως σιγά -σιγά εξελίχθηκαν και φθάσαμε στην Ελλάδα να έχουμε 100.000 μηχανικούς. Υπάρχουν νέες ειδικότητες, νέες καταστάσεις, νέες τεχνολογίες, νέες εργασιακές σχέσεις τα οποία δεν έχουν προσδιορισθεί θεσμικά. Ποιος είναι δηλαδή ο ρόλος τελικά του ΤΕΕ, υπάρχουν οι αντίστοιχοι κλαδικοί σύλλογοι οι οποίοι να εκφράζουν αιτήματα συνδικαλιστικά πλέον; Υπάρχει η Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων η οποία έχει ένα εύρος και μία άποψη. Υπάρχει ο Σύλλογος Εργοληπτών αλλά και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών γιατί μέλη του είναι και δημόσιοι υπάλληλοι και μελετητές πολιτικοί μηχανικοί και εργολάβοι πολιτικοί μηχανικοί με τελείως αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα και για αυτό το λόγο ο ρόλος τους είναι αναξιόπιστος. Τον συνδικαλιστικό ρόλο της αντιπαράθεσης με την εκάστοτε κυβέρνηση τον έχει αναλάβει το ΤΕΕ. Για το περίφημο νομοσχέδιο ηλεκτροδότησης των αυθαιρέτων και τον νέο τρόπο έκδοσης αδειών είχε γίνει συνάντηση της κ. Βάσως Παπανδρέου με το προεδρείο του Τεχνικού Επιμελητηρίου το οποίο αποτελείται από ένα πρόεδρο Αγρονόμο Τοπογράφο Μηχανικό, τον Γιάννη Αλαβάνο και τον Αντιπρόεδρο που είναι Χημικός Μηχανικός στις Βιομηχανίες. Και όλα αυτά για να συζητήσουν ένα θέμα καθαρού αντικειμένου μηχανικών που ασχολούνται με οικοδομικές άδειες. Όταν λοιπόν πήγε η ηγεσία του Τεχνικού Επιμελητηρίου να συζητήσει, πήγε με ανθρώπους που δεν είχαν τις γνώσεις για να συζητήσουν ένα θέμα που αφορούσε άλλη ειδικότητα.

Επομένως υπήρξαν ουσιαστικά ζητήματα λειτουργίας αυτού του θεσμού. Και στο κάτω- κάτω τι είναι σήμερα το ΤΕΕ και τι εκφράζει; Τι σχέση μπορώ να έχω εγώ, ο μελετητής μηχανικός ή και ο αρχιτέκτονας, με έναν μηχανικό της εκπαίδευσης, έναν δημόσιο υπάλληλο ο οποίος διδάσκει σε ένα τεχνικό λύκειο με ένα σημαντικό ρόλο; Πιο πολλά κοινά έχει το μέλος του ΤΕΕ που είναι μηχανικός στην εκπαίδευση με τον φιλόλογο καθηγητή με τον οποίο είναι συνάδελφοι στο ίδιο σχολείο. Αντιλαμβάνεσθε, λοιπόν, ότι πρέπει να προσδιορίσουμε τον καινούργιο ρόλο που πρέπει να έχει το ΤΕΕ, που δεν μπορεί να είναι συνδικαλιστικός γιατί δυστυχώς έτσι έχει εξελιχθεί.

Επίσης πρέπει να δούμε και να καταλάβουμε ότι τουλάχιστον κεντρικά, εδώ είναι πιο μικρή κοινωνία και τα πράγματα είναι πιο συμμαζεμένα, το ΤΕΕ επειδή εκπροσωπείται σε πολλούς φορείς και επιτροπές και θεσμούς, είχαμε φαινόμενα έντονα διαπλοκής. Δηλαδή κάποιοι ασχολούνται με το ΤΕΕ προκειμένου να διασφαλίσουν την τάδε θέση στο Δ.Σ. της τάδε εταιρείας, την συμμετοχή τους στην τάδε επιτροπή ανάθεσης του μεγάλου έργου αυτού όπου η διαπλοκή έχει γίνει καθεστώς και δυστυχώς ομολογούμε ότι πάρα πολλοί υψηλά ιστάμενοι συνάδελφοί μας σε μεγάλα έργα, δεν ήταν άμοιροι ευθυνών. Δεν είχαν καθαρή συνείδηση. Άρα σαφέστατα πρέπει να υπάρξει μία κάθαρση σε αυτό το χώρο. Και εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε μία μεγάλη πρόκληση. Εμείς που ένα πάση περιπτώσει εκφράζουμε σήμερα τους 1.500 μηχανικούς της Θράκης και η διοίκηση του κεντρικού επιμελητηρίου που θα προκύψει σε δύο εβδομάδες περίπου, να δούμε τελικά ποιους εκφράζουμε και ποιος είναι ο ρόλος μας. Αυτό είναι το σημαντικότερο. Τα πράγματα έχουν εξελιχθεί ραγδαία, είμαστε πραγματικά χωρίς ρόλους. Επισημάνατε και πολύ σωστά ότι το ΤΕΕ αναδείχθηκε με το θέμα του χρυσού. Εκεί πραγματικά λειτούργησε ως τεχνικός σύμβουλος και του κράτους και του λαού. Ήταν ίσως από τις ελάχιστες περιπτώσεις.

ΠτΘ: Όλοι οι φορείς την γνωμοδότηση του επιμελητηρίου χρησιμοποίησαν προκειμένου να επιβεβαιώσουν την άρνησή τους στην επένδυση αυτή.

Κ.Κ.: Και ίσως το χρησιμοποίησαν και πολιτικά. Αλλά το ΤΕΕ μπορεί να έχει άποψη στα μυριάδες τεχνικά ζητήματα που υπάρχουν εδώ. Παρακολούθησα πρόσφατα μία αρθρογραφία στον τοπικό τύπο σχετικά με το νόμο ο οποίος θα οριστικοποιήσει τη Συνθήκη Ραμσάρ όπως ατυχώς ίσως λέγεται, και είδα μία τρομερή επίθεση κατά του σχεδίου νόμου του τύπου τι να την κάνουμε τη συνθήκη όταν ο κόσμος πεινάει. Επομένως ας πάμε να μπαζώσουμε όλες τις λίμνες, να κάνουμε χωράφια, να χτίσουμε και μέσα στη λίμνη του Μητρικού και μέσα στη Βιστωνίδα.

Ήδη βέβαια έχουμε χτίσει μέσα στη λιμνοθάλασσα της Μέσης πάνω στο κύμα και το έχουμε ηλεκτροδοτήσει κιόλας και όλοι έχουμε κλείσει τα μάτια σε αυτή την ιστορία που είναι μία ντροπή. Και όλοι καταλαβαίνουμε γιατί την έχουμε κάνει «γαργάρα» αυτή την υπόθεση. Και η περίπτωση της Μέσης είναι πιο σοβαρή από την περίπτωση του Ιμέρου, είναι πολύ μεγαλύτερη η καταστροφή που γίνεται εκεί. Το επιμελητήριο εδώ πρέπει να έχει άποψη και να μιλήσει και να πάρει θέση επάνω σε αυτό το συγκεκριμένο θέμα του νόμου για την προστασία των υδροβιοτόπων και του περιβάλλοντος.

ΠτΘ: Θα πάρει θέση, τι λέτε;

Κ.Κ.: Αυτό το θέμα είναι εξίσου σοβαρό και μεγάλο με το θέμα του χρυσού. Ελπίζω ότι η νέα διοίκηση θα ασχοληθεί τουλάχιστον.

ΠτΘ: Μέσα σε αυτή την πολύμορφη κατάσταση που περιγράψατε πόσο αισιόδοξος είστε εσείς ότι θα αναδειχθεί αυτό το οποίο περιγράψατε ως νέος ρόλος του ΤΕΕ;

Κ.Κ.: Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος Ωστόσο θα δώσουμε τη μάχη μας και εν πάση περιπτώσει ίσως χρειασθεί και να το διαλύσουμε το επιμελητήριο και να φτιάξουμε κάτι άλλο. Όχι με την έννοια της καταστροφής, αλλά ίσως κάποια στιγμή να παραδεχτούμε ότι ο ρόλος του τελείωσε ως έχει και να φτιάξουμε καινούργια πράγματα, ενδεχομένως καινούργια επιμελητήρια ή άλλους φορείς. Πρέπει να αναζητήσουμε το τι συμβαίνει στα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε. γιατί καλώς ή κακώς νομίζω ότι υπάρχει μία απόφαση πανεθνική να συμπορευτούμε με αυτό που λέγεται ενωμένη Ευρώπη.

ΠτΘ: Οι μηχανικοί είσθε υπεύθυνοι για μία συλλογική αισθητική που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα από το 1970 και μετά. Πόσο ικανοποιημένοι μπορεί να είσαστε από αυτή τη συλλογική αισθητική η οποία είναι τελείως διαφορετική από εκείνη της Ευρώπης και μάλλον προσομοιάζει με Ανατολή παρά με Ευρώπη;

Κ.Κ.: Αναφερθήκατε σε ένα τεράστιο θέμα για το οποίο θα μπορούσαμε να μιλάμε για μέρες. Την οικιστική πολιτική δεν την κάνουν οι μηχανικοί, την κάνει η κεντρική διοίκηση. Η Ελλάδα χτίσθηκε με τον τρόπο που χτίσθηκε μετά από συγκεκριμένη πολιτική απόφαση η οποία πάρθηκε τη δεκαετία του 1950, εκφράσθηκε με το ΓΟΚ του 1955, όταν όλη η επαρχία συγκεντρώθηκε στα μεγάλα αστικά κέντρα γιατί είχαμε την εκμηχάνιση της γεωργίας, το περίσσευμα των εργατικών χεριών και την άνθιση κατά κάποιο τρόπο μιας βιομηχανίας στα αστικά κέντρα. Επομένως όλος αυτός ο κόσμος που μετακινήθηκε, όλο αυτό το προλεταριάτο που είχε μόνη περιουσία τα χέρια του και τα παιδιά του για να γίνει βιομηχανικός εργάτης και να ασχοληθεί με αστικές εργασίες, έπρεπε κάπου να εγκατασταθεί. Όταν λοιπόν το κράτος το οποίο προερχόταν και από ένα εμφύλιο και οι μισοί έλληνες κυνηγούσαν τους άλλους μισούς ως κομμουνιστές σε μία μίζερη κατάσταση έπρεπε να στεγάσει όλον αυτό τον πληθυσμό, μη μπορώντας και μη έχοντας τα οικονομικά μέσα, εφεύρε την ιστορία της αντιπαροχής και της αυθαίρετης δόμησης.

ΠτΘ: Σας ευχαριστώ πολύ

Κ.Κ.: Και εγώ σας ευχαριστώ

Δ.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.