Προστιμα εως 300.000 ευρω για μη αναβαθμιση λογισμικου ταμειακης μηχανης και POS

Πρόστιμα που θα εκκινούν από τις 200.000 ευρώ και θα κλιμακώνονται έως τις 300.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής, θα προβλέπει ρύθμιση για τους παρόχους ταμειακών μηχανών και τερματικών POS που δεν αναβαθμίζουν τα λογισμικά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική τροπολογία που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή θα προβλέπει πρόστιμα, αναστολή άδειας λειτουργίας, έως και «έξωση» από την αγορά με την αφαίρεση της άδειας στις εταιρείες που δεν έχουν αναβαθμίσει το λογισμικό το οποίο παρέχουν στους πελάτες τους, ώστε να καταστεί εφικτή η διασύνδεση ταμειακών, POS και ΑΑΔΕ.

Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση και η φορολογική διοίκηση είναι να εκδίδεται η απόδειξη λιανικής πώλησης ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS (σύστημα EFTPOS). Κι αυτό, καθώς πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής.

Η υλοποίηση του νέου μέτρου αναμένεται να περιορίσει τις δυνατότητες φοροδιαφυγής και να φέρει στην επιφάνεια φορολογητέο εισόδημα. Ουσιαστικά με τη διασύνδεση, ταμειακές μηχανές και POS ενοποιούνται με πλήρη καταγραφή όλων των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και δυνατότητα άμεσης διασταύρωσης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Με το νέο σύστημα, οι ταμειακές και τα POS δεν θα λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές. Δηλαδή για πληρωμές με κάρτα, δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής.

Το έργο της διασύνδεσης είναι εξαιρετικά σύνθετο, καθώς προϋποθέτει τη συνεχή συνεργασία και συντονισμό δεκάδων εταιρειών για την αναβάθμιση λογισμικών και τη διασύνδεση συστημάτων 400.000 POS και ισόποσων ταμειακών μηχανών.

Η πρόοδος που έχει ήδη γίνει είναι σημαντική, καθώς από πλευράς υπουργείου και ΑΑΔΕ ολοκληρώθηκαν εδώ και αρκετό διάστημα 11 νομοθετικές και διοικητικές διαδικασίες που απαιτούνταν προκειμένου το έργο να προχωρήσει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.