«Να σεβαστουμε την ετυμηγορια των Κυπριων»

Ενδιαφέρουσες επισημάνσεις για την πορεία εξέλιξης του Κυπριακού, τέσσερις μόλις μέρες πριν από τα κρίσιμα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου στις δύο κοινότητες της μεγαλονήσου, κάνει με την συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του Παρατηρητή ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Ο κ. Στυλιανίδης επαναδιατυπώνει τις πάγιες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά τη Λουκέρνη από την κυβέρνηση της Ν.Δ., ενώ παράλληλα απαντά και σε μια σειρά από ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με το παρόν και το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων ανάλογα και με την ετυμηγορία των Κυπρίων στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, σπεύδοντας να επισημάνει ότι η κυβέρνηση δεν αποσυνδέει το Κυπριακό από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και ότι αυτές δεν μπορούν να διακοπούν στην περίπτωση που υπερισχύσει το «όχι» στο δημοψήφισμα.

ΠτΘ: κ. Υφυπουργέ, υπάρχει έστω κι αυτή την ύστατη στιγμή ενδεχόμενο για αναβολή των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο;

Ε.Σ.: Η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι προς το παρόν δεν υπάρχει σοβαρό τέτοιο ενδεχόμενο και η εικόνα μου πηγάζει από μια συζήτηση που είχα με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου τον κ. Ιακώβου χθες στο Παρίσι, καθώς και από το κλίμα που εισέπραξα στην συνάντηση δωρητών που έγινε στις Βρυξέλες όπου είχα την ευκαιρία να μιλήσω και με τον κ. Ντε Σότο και με τον κ. Φερχόϊγκεν και από την αμερικανική πλευρά με τον κ. Γουέστον. Η πίεση της διεθνούς κοινότητος είναι να υπάρξει άμεση απόφαση των δύο κοινοτήτων και η ενθάρρυνση της είναι να προκριθεί το ναι.

ΠτΘ: Τις τελευταίες μέρες ασκείται μια πίεση από την πλευρά του διεθνούς παράγοντα και ιδιαίτερα των αμερικάνων προκειμένου οι ελληνοκύπριοι να πουν το «ναι» στο δημοψήφισμα. Πιστεύετε ότι αυτή η πίεση μπορεί να φέρει αποτελέσματα;

Ε.Σ.: Έχει προηγηθεί μια έντονη διαπραγμάτευση για την επίλυση του κυπριακού η οποία κατέληξε σε 5 σχέδια του γ.γ. κ. Ανάν και έχει δαπανηθεί πολύ κόστος και χρόνος προκειμένου να επιτευχθεί μια λύση στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών, όπως ακριβώς την επιδίωκε και η ελληνική πλευρά επί 30 περίπου χρόνια. Είναι λοιπόν απολύτως λογικό όλοι αυτοί που συνετέλεσαν στο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια τέτοιου είδους επίλυση να αγωνιούν και να επιθυμούν να βρεθεί μια κοινώς αποδεκτή λύση έστω και επιδιαιτητικά αφού δεν κατάφεραν οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια προσυμφωνημένη λύση στην Λουκέρνη. Από την άλλη πλευρά όμως τα δίκαια τους έχουν και οι ελληνοκύπριοι οι οποίοι έχουν ζήσει όλα αυτά τα χρόνια με παράνομη εισβολή και κατοχή και θα πρέπει να αποφασίσουν με κριτήρια ρεαλισμού εγκαταλείποντας έτσι τον συναισθηματισμό ο οποίος είναι απολύτως δικαιολογημένος γιατί είδαν την πατρίδα τους να χάνεται.

ΠτΘ: Γράφτηκε στις εφημερίδες ότι το κλίμα στη διάσκεψη των δωρητών στις Βρυξέλλες ήταν βαρύ για την ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά. Να υποθέσω ότι αυτό το κλίμα ήταν ένας προάγγελος για το τι θα επακολουθήσει σε περίπτωση απόρριψης του σχεδίου Ανάν;

Ε.Σ.: Μπορώ να σας περιγράψω την έκφραση της κάθε πλευράς, αλλά θα ήταν λάθος να πω ότι ήταν βαρύ το κλίμα, διότι εξαρτάται από ποια οπτική γωνία το βλέπει ο καθένας. Το βασικό χαρακτηριστικό της δικής μας λογικής, δηλαδή της λογικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, είναι ότι σε μια ώριμη δημοκρατία δεν χωρούν επηρεασμοί και επιβολές απόψεων. Αυτοί που έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν και πρέπει να αποφασίσουν ελεύθερα για το ποιο πλαίσιο είναι το κατάλληλο για να ζήσουν τα επόμενα χρόνια, είναι οι ίδιοι οι τουρκοκύπριοι και οι ελληνοκύπριοι και κανείς άλλος δε δικαιούται να τους επιβάλει την οποιαδήποτε λύση. Αν θέλετε ακόμα και για λόγους ρεαλισμού, διότι μια λύση η οποία δεν θα βασίζεται και δεν θα δυναμώνει από την δημοκρατική νομιμοποίηση, από την έγκριση δηλαδή του λαού, θα είναι μια λύση η οποία δεν θα είναι λύση.

Τώρα μπορώ να σας πω ότι στην σύσκεψη δωρητών η Ευρωπαϊκή και η Αμερικανική κυρίως πλευρά επέμειναν στο να στηριχθεί το ναι, πολλοί μάλιστα είπαν ότι ίσως να είναι και η τελευταία ευκαιρία. Δεν το είπαν οι ευρωπαίοι βέβαια τόσο έντονα αυτό, όσο οι Αμερικανοί. Από την πλευρά της η Τουρκία δια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Σενέρ με τον οποίο είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω, επέμεινε στο θετικό, υπέρ του ναι, αλλά με μια μετριοπάθεια θα έλεγα, και παράλληλα προσπάθησε να υφαρπάξει την συναίνεση της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά τα έργα υποδομής που θα ακολουθήσουν. Ζήτησε δηλαδή ο κ. Σενέρ από τα λεφτά που θα μαζευτούν, οι τουρκικές εταιρείες να χρηματοδοτηθούν για να βοηθήσουν στην ανασυγκρότηση, κάτι που ίσως θεωρήθηκε και υπερβολικό. Από την άλλη πλευρά ο κ. Ταλαάτ με τον οποίο επίσης μιλήσαμε, ήταν άκρως επιθετικός στο πρόσωπο του κ. Παπαδόπουλου και εν μέρει και έναντι της στάσης του κ. Χριστόφια και του ΑΚΕΛ, προσπαθώντας να επιρρίψει εκεί την ευθύνη για την οποιαδήποτε αποτυχία της εξέλιξης.

Από την δική μου πλευρά, και νομίζω ότι και από την Κυπριακή πλευρά η οποία τοποθετήθηκε πιο τεχνοκρατικά, ειπώθηκε η πραγματικότητα, δηλαδή ότι οι δύο πλευρές επιχείρησαν να καταλήξουν σε προσυμφωνημένη λύση, αυτό δεν επετέυχθη, και διατύπωσα και την εκτίμηση ότι αν ο γ.γ. του ΟΗΕ είχε αποδεχτεί κάποιες ενδιάμεσες προτάσεις που έγιναν από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ίσως το κλίμα να ήταν καλύτερο σήμερα στην Κύπρο όσον αφορά το δημοψήφισμα. Παρότι όμως έκανα αυτή την επισήμανση, δήλωσα ότι η ελληνική πλευρά συμπράττει με τον διεθνή παράγοντα στην λογική της στήριξης του νέου κράτους που θα προκύψει αν ευοδωθεί το δημοψήφισμα και εξέφρασα και την θετική διάθεση της κυβέρνησης μαζί με την επιφύλαξη ότι για το ακριβές ποσό της συμβολής μας θα μιλήσουμε αργότερα, όταν πρώτα θα βγει η ετυμηγορία του ελληνοκυπριακού ελληνισμού την οποία θα σεβαστούμε όποια και αν είναι.

ΠτΘ: Ποια κατά τη γνώμη σας θα είναι η επίπτωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από ένα πιθανό «όχι» των ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα;

Ε.Σ.: Πρώτα απ΄ όλα θα σας πω ότι τόσο ο κ. Μολυβιάτης όσο και ο πρωθυπουργός ο κ. Καραμανλής, στις διμερείς τους επαφές ξεκαθάρισαν ότι όποια κι αν είναι η ετυμηγορία των δύο κοινοτήτων, ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής δεν θα πρέπει να κλονιστούν οι καλές ελληνοτουρκικές σχέσεις και δεν θα πρέπει να διακοπεί η λογική της διμερούς προσέγγισης και συνεργασίας. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για το μέλλον. Επίσης από τη δική μας πλευρά ξεκαθαρίστηκε ότι, βεβαίως αναγνωρίζουμε ότι το τελικό σχέδιο της επιδιαιτησίας, το σχέδιο «Ανάν 5» έχει σημαντικές βελτιώσεις που επιτεύχθηκαν χάρη και στην δική μας διπλωματική παρέμβαση στη Λουκέρνη, αλλά αυτός που τελικώς θα αποφασίσει είναι ο ίδιος ο ελληνοκυπριακός ελληνισμός και εμείς θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του.

Αν λοιπόν αποφασίσει «ναι», τότε προχωράμε στη συγκρότηση του νέου κράτους και πλήρους εφαρμογής του σχεδίου Ανάν ώστε να καλλιεργηθεί η εμπιστοσύνη και η σωστή συνεργασία μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων στο μέλλον. Εάν όμως αποφασίσει «όχι», καλέσαμε και την διεθνή κοινότητα να σεβαστεί την ετυμηγορία του λαού, να μην κλείσει το θέμα, να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού και μετά την 1η Μαΐου όταν η Κύπρος θα είναι πλήρες μέλος της Ε.Ε., ώστε να καταλήξουμε ίσως και λίγο αργότερα σε μια λύση η οποία θα είναι η λύση που πρέπει, για να μπορέσουν να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των ελληνοκυπρίων, αλλά και η προοπτική ολόκληρης της νήσου σε ένα σύστημα λειτουργικό και βιώσιμο.

ΠτΘ: Θα υπάρξει στο ορατό μέλλον κ. Στυλιανίδη ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας και πάλι για το Κυπριακό ανάλογο με το σημερινό;

Ε.Σ.: Αυτό δεν μπορεί κανείς να το πει, αυτό το οποίο γίνεται αυτή τη στιγμή είναι να ασκείται η μέγιστη δυνατή πίεση για να λήξει το θέμα τώρα, από την πλευρά των ΗΠΑ και από τους διεθνείς οργανισμούς. Συνεπώς δεν θα ήταν αποτελεσματική αυτή η πίεση αν λέγανε ότι θα δοθεί μια δεύτερη ή μια τρίτη ευκαιρία, επομένως είναι λογικό να μην μιλούν για δεύτερη ευκαιρία αυτή τη στιγμή. Σε κάθε περίπτωση, όμως, επιμένουμε να βρεθεί λύση τώρα. Από την άλλη πλευρά και εμείς επιμένουμε ότι όποια κι αν είναι η ετυμηγορία θα πρέπει να υπάρχει προοπτική. Δεν πρέπει να σταματήσουμε αυτή την προσπάθεια που ξεκίνησε με μεγάλη επιμέλεια από τον κ. Ανάν και από τον ΟΗΕ, αν θέλουμε τελικώς να βγάλουμε αποτέλεσμα.

ΠτΘ: Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι αλλάξατε αιφνιδίως την εθνική γραμμή και ότι αποσυνδέετε πλέον το κυπριακό από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Με άλλα λόγια η πράσινη γραμμή της Λευκωσίας θα συνεχίσει να χωρίζει την Άγκυρα από τις Βρυξέλλες ή όχι;

Ε.Σ.: Οι σχέσεις με την Τουρκία είναι πολυεπίπεδες, και όταν χαλαρώνει κάποια από τις πολλές γέφυρες που μας συνδέουν, θα πρέπει να ενισχύεται κάποια άλλη αν δεν θέλουμε αυτή η σχέση να διακοπεί και να εκτραπούμε σε άσχημες καταστάσεις που ζήσαμε στο παρελθόν. Υπ΄ αυτήν την έννοια δεν γίνεται πλήρης αποσύνδεση βεβαίως, απλά γίνεται μια επισήμανση που έχει την βαρύτητα της, ότι αν αυτή τη στιγμή σε αυτό το μεταβατικό στάδιο που διανύουμε δεν αποφασίσουν οι δύο κοινότητες στην Κύπρο να αποδεχτούν το σχέδιο επιδιαιτησίας, τότε η ελληνοκυπριακή και η ελληνοτουρκική συνεργασία θα πρέπει να συνεχιστεί και να προσανατολιστεί ακόμα πιο έντονα και πιο ρεαλιστικά στην επιδίωξη μιας λύσης και να μην έχουμε αυτόματη διακοπή των σχέσεων. Είναι πολύ λογικό αυτό που λέω και νομίζω ότι έτσι εισπράττεται και από την ελληνοκυπριακή ηγεσία αλλά και από την τουρκική ηγεσία.

ΠτΘ: Σας ευχαριστώ πολύ

Ε.Σ.: Και εγώ σας ευχαριστώ

Δ.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.