Σχολεια του τοπου μας καταγραφουν και εκθετουν τον πολιτιστικο μας πλουτο

Εγκαινιάστηκε η Λαογραφική Συλλογή του Μειονοτικού Σχολείου Κοπτερού και το Μουσείο Σχολικής Ζωής στο Δημοτικό Σχολείο Ιάσμου

Εγκαινιάστηκαν και γίνονται προσβάσιμα στη σχολική κοινότητα δύο εγχειρήματα καταγραφής και έκθεσης του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής που υλοποίησαν Δημοτικά σχολεία του νομού μας. Πρόκειται για την Λαογραφική Συλλογή που δημιουργήθηκε στο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Κοπτερού και το Μουσείο Σχολικής Ζωής στο Δημοτικό Σχολείο Ιάσμου.

Τα εγκαίνια της Λαογραφικής Συλλογής  πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024, ώρα 11:30, στον χώρο του Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Κοπτερού και τα εγκαίνια της Λαογραφικής Συλλογής και του Μουσείου Σχολικής Ζωής την ίδια ημέρα στις 12.00 η ώρα, στον χώρο του Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Ιάσμου, αντίστοιχα. Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν η κ. Κατερίνα Σαραφίδου, Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, ο κ. Βασίλης Συμεωνίδης, Προϊστάμενος Γραφείου Μειονοτικής Εκπαίδευσης, ο κ. Νίκος Τσουρής, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Ροδόπης, οι Διευθύντριες,  Υποδιευθύντριες, Προϊστάμενες    και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων.

Η Λαογραφική Συλλογή του Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Κοπτερού δημιουργήθηκε από μαθητές και μαθήτριες υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών κ.κ. Γκιουλιζάρ  Μπαργκάν (Διευθύντριας), Ευδοξίας Κοκόλη (Υποδιευθύντριας), Χρυσούλας Μπαμπαλή (Προϊσταμένης), την αμέριστη συνδρομή της κ. Κυριακής Γκόγκου (Μουσειολόγου), των γονέων και κηδεμόνων.

Πρόκειται για αντικείμενα που εκτίθενται και αναδεικνύουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, καθώς δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε σημαντικές πτυχές του λαϊκού μας πολιτισμού στους τομείς μελέτης των μνημείων του λόγου και της εθιμικής Λαογραφίας.

Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να επισκεφθούν τη Λαογραφική Συλλογή με την τάξη τους, μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση του Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Κοπτερού στο τηλέφωνο 25340 24649, προκειμένου να συνεννοηθούν για την ημέρα και την ώρα επίσκεψης και την υποβολή αίτησης για άδεια εισόδου.

Αντίστοιχα το Μουσείο Σχολικής Ζωής του Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Ιάσμου, δημιουργήθηκε υπό την καθοδήγηση της κ. Αναστασίας Παπαχρήστου (Διευθύντριας) και την αμέριστη συνδρομή των εκπαιδευτικών, των γονέων και κηδεμόνων.

Αποτελείται από δύο αίθουσες ειδικά διαμορφωμένες που εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες με τα εκθέματα και τις συλλογές τους. Η πρώτη αίθουσα περιέχει αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι δάσκαλοι τα περασμένα χρόνια για να κάνουν τη διδασκαλία τους (γραμμόφωνα, πικ απ, διαφανοσκόπια, πολύγραφος κ.α., καθώς επίσης και πλούσια συλλογή με παλαιά βιβλία), ενώ η δεύτερη αποτελεί μια αναπαράσταση παλιάς τάξης της δεκαετίας του 1940 – 1960, με αφίσες, έδρα, ξύλινα θρανία, σχολική ποδιά – τσάντα κ.α. Το μουσείο αποτελεί πόλο έλξης για τα σχολεία της περιοχής μας, με την επισκεψιμότητά του να αυξάνεται συνεχώς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.