Να ολοκληρωθει η αυτοκαθαρση

Με τον γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Σωκράτη Ξυνίδη και τον γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Παύλο Δαμιανίδη μιλήσαμε στην εκπομπή «Βομβιστές Δυτικών Προαστίων» για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και το ασφαλιστικό, την προετοιμασία του ΠΑΣΟΚ για το συνέδριο αλλά και την πραγματικότητα του μέσου Έλληνα που αν ήταν χρώμα θα ήταν … γκρι. Στο παρά πέντε του συνεδρίου, δυο στελέχη του ΠΑΣΟΚ ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα αναλογίζονται τα λάθη που έχουν γίνει εντός του ΠΑΣΟΚ και την αναγκαιότητα να καταθέσει σαφή πρόταση απέναντι στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος.

Ασφαλιστικό και σύγκρουση γενεών

ΠτΘ: Όπως μας τα είπε η υπουργός Απασχόλησης από εδώ και πέρα θα περνάμε δύσκολα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μέχρι τώρα περνούσαμε εύκολα.

Σ.Ξ.:
Το πολιτικό μήνυμα, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει μια σαφέστατη αναδιανομή του πλούτου σε βάρος των ασθενέστερων τάξεων. Από εκεί κι έπειτα τίθεται όλο το ζήτημα των επιμέρους διατάξεων όπως προτείνονται κι εκεί θα πρέπει να δοθούν μάχες για να κατοχυρώσουμε όσα περισσότερα μπορούμε. Αυτή είναι μια τακτική της ΝΔ από την αρχή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Εμείς θα σταθούμε και πάλι απέναντι και θα δώσουμε τις μάχες μας.

Π.Δ.: Το μήνυμα που πέρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι σαφές, ότι τίποτε από όλα αυτά δεν πρόκειται να ισχύσει μετά τις επόμενες εκλογές.

ΠτΘ: Ανήκουμε, όμως, κ. Δαμιανίδη, στη γενιά αυτών που ξεκίνησε να δουλεύει μετά το 1992 και προβληματιζόμαστε αν θα πάρουμε σύνταξη στα 65, στα 67…

Π.Δ.:
Ή ποτέ… Ο κρυφός στόχος της κυβέρνησης είναι να μην πάρει ποτέ κανείς σύνταξη.

Σ.Ξ. Ένα πολύ σημαντικό σημείο είναι αυτό που θίξατε προηγουμένως, το ότι δημιουργείται μια σύγκρουση γενεών στην κοινωνία μας, γενεών που κατοχύρωσαν κάποια πράγματα μέσα από τους δικούς μας αγώνες και μπόρεσαν να πορευτούν μ’ ένα θετικό τρόπο κι από εκεί και πέρα κάποιων νεότερων γενεών που βαδίζουν 100% πάνω στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον τους. Δεν είναι τυχαίο ότι για να κάνει κάποιος σήμερα οικογένεια κοντεύει να γίνει μεσήλικας.

Κάποια στιγμή θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσουμε πολιτικά το ότι δημιουργείται μια κοινωνική και οικονομική διαστρωμάτωση μεταξύ των γενεών κι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο.

ΠτΘ: Ίσως είναι καιρός εμείς που είμαστε μια ενδιάμεση γενιά, που δεν είμαστε η γενιά του Πολυτεχνείου, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να δεχτούμε την πρόκληση της εποχής.

Π.Δ.:
Σαφώς και θα πρέπει να σκεφτούμε το θέμα της κοινωνικής αλληλεγγύης αλλά έξω από τη σύγκρουση γενεών έχουμε και τη σύγκρουση κοινωνικών τάξεων. Μπαίνει μια λογική του να στρέφουμε τον έναν ενάντια στον άλλον και να δημιουργούμε την εντύπωση ότι για όλα φταίνε τα ρετιρέ, οι πλούσιοι εναντίον των φτωχών και η μόνη που είναι αμέτοχη σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι η κυβέρνηση, η οποία έχει την πρωτοβουλία και νομοθετεί.

Ασφαλιστικό και ΠΑΣΟΚ

ΠτΘ: Για να φτάσουμε στο σημείο να υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι κάποια ταμεία είναι στο απροχώρητο και από αύριο δε μπορούν να πληρώσουν γιατί είναι υπερχρεωμένα σημαίνει ότι υπήρξε μια κακή πορεία, όπου θα συναντήσει κάποιος και τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ.

Σ.Ξ.:
Υπάρχουν πολλές ευθύνες όχι μόνο για τις πολιτικές αλλά και για τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ και δεν είναι μόνο ζήτημα μόνο των ταμείων. Είναι γνωστό ότι το ίδιο το κράτος εκεί όπου υπήρχαν εύρωστα ταμεία έβαλε χέρι στα αποθεματικά τους, τζόγαρε με τα αποθεματικά τους. Το κράτος δεν δικαιούται να κάνει σήμερα τον οσιομάρτυρα, υποστηρίζοντας ότι αναγκάζεται να διαχειριστεί ένα πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε από ένα στρεβλό σύστημα. Το ίδιο το κράτος τη δημιούργησε, έκανε ακόμη πιο έντονη αυτή τη στρεβλότητα του συστήματος, κατά συνέπεια είναι πρόβλημα του κράτους να την αντιμετωπίσει. Το ίδιο το κράτος, όπως διαχρονικά εκφράζεται από όλες τις κυβερνήσεις με επιμερισμό των ευθυνών της κάθε μίας και κυρίως με βάση την πολιτική της στόχευση, είναι που έχει την ευθύνη, άρα οφείλει να δώσει τις λύσεις στο αδιέξοδο που δημιούργησε. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα του ασφαλιστικού μας συστήματος είναι η μη είσπραξη των εργοδοτικών εισφορών, όπως και η μη τήρηση από πλευράς του κράτους των υποχρεώσεών του στην τριμερή χρηματοδότηση. Ας μας πει η ΝΔ αν έχει τηρήσει από το 2004 κι έπειτα την υποχρέωσή της για την

τριμερή χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος.

ΠΑΣΟΚ ώρα συνεδρίου

ΠτΘ: Πότε κατεβαίνετε στο συνέδριο;

Π.Δ.:
Το συνέδριο είναι από τις 13 μέχρι τις 16 Μαρτίου. Έχουμε ολοκληρώσει μια αρκετά επίπονη προσπάθεια, μια προσυνεδριακή διαδικασία, με όλους τους κύκλους διαλόγου που έγιναν, τις δημοτικές συνελεύσεις, τις επισκέψεις σε οικισμούς, τις εκλογές για την ανάδειξη των συνέδρων, το διάλογο για το αναπτυξιακό πρόγραμμα του κάθε νομού.

ΠτΘ: Πόσα στελέχη κατεβαίνουν στο συνέδριο;

Π.Δ.:
Από τη Ροδόπη είναι 61 σύνεδροι, αυτοί που εκλέχτηκαν κι αυτοί που πηγαίνουν λόγω θέσης ή ιδιότητας.

Σ.Ξ.: Από την Ξάνθη κατεβαίνουν 44.

ΠτΘ: Είστε σε ετοιμότητα;

Σ.Ξ.:
Οι κομματικές διαδικασίες έχουν γίνει πλέον συνήθεια. Ακόμη κι αν μας πουν αύριο να κάνουμε εκλογές θα το κάνουμε. Το συνέδριο είναι μια προβλεπόμενα καταστατική διαδικασία, έχει το νόημά της, έρχεται μετά την εκλογή ενός νέου προέδρου. Πρέπει να κατοχυρωθεί η διαδικασία ανάδειξης ηγεσίας και με την ανάδειξη των οργάνων από τον πρόεδρο και κάτω. Επειδή προερχόμαστε από ένα εξάμηνο σκληρής διαδικασίας για το κίνημα πιστεύω ότι ωρίμασαν οι συνθήκες και το συνέδριο θ’ αποτελέσει μια νέα βάση, από όπου θα ξεκινήσουμε όλοι μαζί για ν’ αναστρέψουμε όλο αυτό το κλίμα που δημιουργήθηκε για το ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα και το οποίο εν πολλοίς είναι δικαιολογημένο από τη δεύτερη συνεχή ήττα στις βουλευτικές εκλογές.

Εσωκομματικά

ΠτΘ: Το ζήτημα είναι ποιοι ευθύνονται. Για να βγαίνει αυτή η εικόνα προς τα έξω, για να παίζουν τα media το όνομα του Αλέξη Τσίπρα τόσο έντονα μια και σαν πολιτική προσωπικότητα χρειάζεται χρόνο για να δοκιμαστεί, και για να εμφανίζεται μονίμως το αρνητικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου, σημαίνει ότι παίζουν μεν ρόλο τα ΜΜΕ, λειτούργησε ο μηχανισμός της ΝΔ, αλλά κάτι γίνεται και μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

Σ.Ξ.:
Ή δεν γίνεται.

Π.Δ.: Είναι δυο παράλληλα πράγματα. Είναι η κρίση του πολιτικού συστήματος την οποία καλλιεργεί και συνειδητά η ΝΔ κι ο κύκλος εσωστρέφειας που μπήκε το ΠΑΣΟΚ μετά τη δεύτερη ήττα. Το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε τη χώρα για 20 χρόνια μ’ ένα τρόπο για τον οποίο είμαστε περήφανοι, αν και μπορεί να είχε λάθη και παραλείψεις. Μετά την ήττα στις εκλογές, έγινε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης μ’ ένα οργανωτικό μοντέλο κι ένα πολιτικό στίγμα που κρίθηκε αρνητικά στις εκλογές κι αυτό ήταν αναμενόμενο να φέρει ένα κύκλο εσωστρέφειας. Η διαδικασία εκλογής του προέδρου μάς πλήγωσε ακόμη περισσότερο και πιστεύουμε ότι αυτός ο κύκλος θα κλείσει με το συνέδριο.

Σε ό,τι αφορά το φαινόμενο Τσίπρα, εκτιμούμε ότι η ΝΔ προκαλεί συνειδητά αυτή την απαξίωση του πολιτικού συστήματος, γιατί είναι η τελευταία γραμμή άμυνας που έχει. Στην κατάντια που έχει φτάσει η μόνη διέξοδός της είναι να πει πως λίγο ή πολύ όλοι είμαστε ίδιοι.

Η απάντηση σε ό,τι αρνητικό της καταλογίζουν είναι ο συμψηφισμός με το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ. Αυτό δημιουργεί μια γενικότερη απαξίωση του πολιτικού συστήματος και θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ πέφτει θύμα προπαγάνδας γιατί υπήρξε ένα κόμμα εξουσίας.

Σ’ αυτό το γενικότερο κλίμα απαξίωσης, ένα νέο πρόσωπο όπως ο Αλέξης Τσίπρας που φέρνει δροσιά στο πολιτικό σκηνικό είναι λογικό να εισπράττει μια ψήφο διαμαρτυρίας. Εκτιμώ ότι το φαινόμενο Τσίπρα έχει πρόσκαιρα κι επικοινωνιακά χαρακτηριστικά τα οποία θα φανούν στις επόμενες εκλογές. Αν, για παράδειγμα, γίνουν αύριο εκλογές όσο θα πάρει η ΝΔ 26% και το ΠΑΣΟΚ 23% τόσο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει 18%. Ο Αλέξης Τσίπρας θα κριθεί στην πορεία από την πολιτική του πρόταση και τον τρόπο με τον οποίο θ’ αντιπολιτευτεί τη ΝΔ.

Σ.Ξ.: Χαιρόμαστε με την ύπαρξη κάθε αντιδεξιάς ψήφου, η οποία όσο πιο συνειδητοποιημένη είναι τόσο το καλύτερο. Από εκεί κι έπειτα, καλά κάνει ο ΣΥΝ και ο Αλέξης Τσίπρας και μέσα από μια συγκεκριμένη συγκυρία προσπαθούν ν’ αυξήσουν τη διείσδυσή τους στο εκλογικό σώμα. Ενδεχομένως, αυτό να σημάνει μια ενηλικίωση του ΣΥΝ και να είναι μια πορεία ωρίμασης και για άλλα πράγματα στο μέλλον. Ως ΠΑΣΟΚ απογοητευτήκαμε πολλές φορές από την πολιτική άρνηση του ΣΥΝ για μια συζήτηση σε προγραμματική βάση. Περιμένουμε και μια κυβερνητική πρόταση από τον ΣΥΝ γιατί είναι εύκολο να λέγεται τι δεν μας αρέσει, αλλά πολύ πιο δύσκολο να λες τι θα κάνεις όταν θα κυβερνήσεις κι ακόμη πιο δύσκολο να το κάνεις.

Εμείς θέλουμε όλες τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς σ’ αυτήν την πορεία.

Το ΠΑΣΟΚ πάσχει από πολιτική αποτελεσματικότητα

ΠτΘ: κ. Ξυνίδη, μιλώντας για την έξωθεν εικόνα του ΠΑΣΟΚ και το τι γίνεται στο ΠΑΣΟΚ εσωτερικά κάνατε προηγούμενα την παρατήρηση «τι δεν γίνεται». Τι σημαίνει αυτό;

Σ.Ξ.:
Κατ’ αρχήν, το θέμα των ΜΜΕ έχει αρχίσει να κουράζει. Υπάρχει μια συγκεκριμένη κεντρική πορεία των μεγάλων ΜΜΕ που αδικεί το ΠΑΣΟΚ και τις προσπάθειες που καταβάλλει κι αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά στα ίδια τα ΜΜΕ και τους επιχειρηματίες τους.

Το ΠΑΣΟΚ δε μπορεί να ζητήσει κάτι από τα ΜΜΕ, αν και οι πολίτες που καταναλώνουν ΜΜΕ μπορούν να βγάζουν τα συμπεράσματά τους. Έχουμε φτάσει, βέβαια στο σημείο να μην τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες από την πλευρά των ΜΜΕ σε σχέση με την αναλογική αντιμετώπιση των πολιτικών δυνάμεων κι αυτό είναι ένα ζήτημα για να το ελέγξουν οι αρμόδιες αρχές.

Σε σχέση με το κύριο ερώτημά μας, το ΠΑΣΟΚ πάσχει από πολιτική αποτελεσματικότητα. Δε συμφωνώ μ’ αυτούς που λένε ότι είναι ζήτημα προσώπων, ηγεσίας, θέσεων, αναλύσεων, επικοινωνίας … Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι ότι δεν κατάφερε να έχει την πολιτική αποτελεσματικότητα που θα όφειλε να έχει. Είμαστε σε μια φάση που μ’ αυτήν την κυβέρνηση, έτσι όπως έχει ισοπεδώσει τα πάντα, και κυρίως το έλλειμμα δημοκρατίας που έχει δημιουργήσει με κορωνίδα τη μη λειτουργία της δικαιοσύνης, οι πολίτες δε μπορούν πλέον να παρακολουθήσουν όλο αυτό που συμβαίνει από τον καναπέ. Δεν είναι δυνατόν αυτά τα ζητήματα να λυθούν μέσα από την τηλεοπτική δημοκρατία, αλλά θα πρέπει και οι πολίτες να διαδηλώσουν και να διεκδικήσουν τουλάχιστον την τήρηση των βασικών αρχών της δημοκρατίας.

ΠτΘ: Ο Παύλος Δαμιανίδης έθεσε το θέμα της κρίσης του πολιτικού συστήματος κι έχω μια απορία. Αν πάρουμε κάποιον που ασχολείται με την πολιτική, για παράδειγμα με το ΠΑΣΟΚ, και είναι παλαιό στέλεχος. Ίσως μέσα από μια θέση σ’ ένα κόμμα να βοήθησε κάποιους ανθρώπους να βρουν δουλειά, αλλά ίσως και να ευλόγησε τα γένια του για ν’ αναδειχθεί και να παραμείνει στην εξουσία, μέσα από μια συγκεκριμένη θέση. Κάποιοι λειτούργησαν σαν μεσάζοντες, ρόλος που υπάρχει στην Ελλάδα πολλά χρόνια πριν την εποχή του Μαυρογιαλούρου. Ενώ το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να φτιάξει τη νέα του δομή, κάποιοι από αυτούς τους παλιούς επιχειρούν να μπουν από πόρτες και παράθυρα. Κατά τη γνώμη μου, στην κρίση του πολιτικού συστήματος, θα πρέπει να δούμε την σημερινή οικονομική πραγματικότητα, με την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, των διδάκτρων στα φροντιστήρια, τη γενικότερη ανασφάλεια του μέσου Έλληνα … Θα πρέπει να νοιαστεί κάποιος και για τον διπλανό του, ο οποίος δε μπορεί να πληρώσει το πετρέλαιο κι αυτό δεν είναι λαϊκισμός, είναι πραγματικότητα. Μας ενδιαφέρει να βρούμε πού στηρίζεται η ακρίβεια, με το γεγονός ότι συνδέεται μ’ ένα καπιταλιστικό σύστημα που επικράτησε ανά τον κόσμο, την αναδιανομή του πλούτου που γίνεται υπέρ των πλουσίων; Κάποιος που ασχολείται με την πολιτική θα πρέπει να διαβάζει πολιτική, να ενημερώνεται, να σκέφτεται πολιτικά, να έχει να προτείνει κάτι σαν πολίτης απέναντι στην ανεργία και στα άλλα μεγάλα θέματα. Πολιτική σημαίνει και πολιτική σκέψη στην πράξη.

Σ.Ξ.:
Να συμφωνήσω σε κάποια πράγματα. Το πρώτο ζήτημα που τίθεται είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει σαφής πολιτικός προσανατολισμός και ξεκάθαρος στόχος του κάθε πολιτικού φορέα.

Θα πρέπει να σημειώσω ότι στο χρονικό διάστημα από το 2005 κι έπειτα, επειδή πρόκειται για πέτρινα χρόνια του ΠΑΣΟΚ, στην αρχή, οι τύποι αυτοί όπως τους περιγράψατε, συνέχισαν να παραμένουν στον πολιτικό μας χώρο. Όταν είδαν ότι ενδεχόμενα αυτή η περίπτωση της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ να μην είναι τόσο βραχεία άρχισαν να προσαρμόζονται στη νέα κατάσταση. Με το πού βλέπουμε ότι θ’ αρχίσουν ν’ αλλάζουν τα πράγματα και να πέφτει σε δημοτικότητα η κυβέρνηση, να είστε σίγουρη ότι θα εμφανιστούν εκ νέου. Τα φαινόμενα της υποβάθμισης ή του καιροσκοπισμού μέσα στα κόμματα είναι κάτι που δε μπορούμε να το αποφύγουμε.

Μπορεί τα κόμματα να περνούν από το στάδιο της αυτοκάθαρσης…

Αυτοκάθαρση

ΠτΘ: Η οποία είναι πιο σημαντική από την αυτό-οργάνωση.

Σ.Ξ.:
Ο Γιώργος Παπανδρέου διαδέχτηκε τον Κώστα Σημίτη πριν τις εκλογές κι αυτό στέρησε το ΠΑΣΟΚ από μια διαδικασία αυτοκάθαρσης με μια ήττα στις εκλογές. Ή ήττα ήδη ερχόταν μέσα από μια νέα κατάσταση. Αυτά τα δύο, δημιούργησαν κάποιες ειδικές συνθήκες, περάσαμε σε μια βελούδινη αλλαγή στο ΠΑΣΟΚ και βελούδινες ήταν οι αλλαγές που ξεκίνησε να κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου γιατί τα πεθερικά ήθελαν να δώσουν τη νύφη, την έδωσαν αλλά κράτησαν την προίκα για τον εαυτό τους.

Οδηγηθήκαμε σε συγκρούσεις που έφεραν ήττα, οι οποίες κατά τη γνώμη μου ήταν απολιτικές διότι αν ρωτήσουμε τον απλό πολίτη ποιο ήταν το πολιτικό διακύβευμα στην εκλογή του τάδε ή του δείνα αρχηγού δε θα βρουν πολιτικές διαφορές. Άρα, ήταν μια απολίτικη σύγκρουση που είχε να κάνει με την αποτελεσματικότητα. Κάποιοι θεωρούσαν ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος μπορούσε να τα καταφέρει καλύτερα στην αποτελεσματικότητα, όμως ο Γιώργος Παπανδρέου αυτό το ζήτημα της θέσπισης των αρχών, το γιατί είμαστε στην πολιτική και γιατί παλεύουμε για την πολιτική, το είχε θέσει από το 2004 κι έχει στυλώσει τα πόδια του στο έδαφος κι ενώ θα έπρεπε ίσως να είναι πιο διπλωματικός με το χειρισμό τέτοιων θεμάτων δεν το κάνει.

Θα ήθελα να σταθώ στους κατά τόπους ανθρώπους που έχουν έναν πολιτικό ρόλο που ξενίζει ενδεχομένως τους πολίτες. Στην Κομοτηνή, μού προξενούν κάποια πράγματα εντύπωση. Δεν είναι τυχαίο το ότι άνθρωποι που ευθύνονται για τη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ στην Κομοτηνή και για την απώλεια από το ΠΑΣΟΚ ενός μητροπολιτικού δήμου έβγαιναν και μιλούσαν δήθεν μιλώντας στο όνομα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ας βγει ο κ. Δαμιανός να πεί ποιος τον εξουσιοδότησε, από πού αντλεί την εξουσιοδότηση ότι μιλάει εκ μέρους του Γιώργου Παπανδρέου κι ότι εκφράζει το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ στην Κομοτηνή. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει δώσει σε κανέναν το δικαίωμα αλλά ούτε καν την υποψία ότι μπορούν να μιλούν στο όνομά του. Ό,τι είναι να πει το λέει ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Αυτά δεν συγχωρούνται. Δεν είναι Παπανδρεϊκό το ΠΑΣΟΚ ή εκείνος που ομιλεί στο όνομα του Γ. Παπανδρέου και την ίδια στιγμή διασπά το ΠΑΣΟΚ στο δήμο Κομοτηνής.

Π.Δ.: Είναι ένα θέμα που ακόμη πονάει και το πληρώνει το τοπικό ΠΑΣΟΚ, τη διάσπαση στις δημοτικές εκλογές και την ήττα. Αυτά τα έχουμε πει και χαίρομαι που τα επισημαίνει και ο Σωκράτης Ξυνίδης.

Πραγματικά, ο Γιώργος Παπανδρέου από την αρχή που ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε τι θέλουμε να κάνουμε, ποιο είναι το πολιτικό και ποιο είναι το ιδεολογικό μας στίγμα και πως ο ίδιος ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κι εν δυνάμει πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται την έννοια της πολιτικής. Ενδεχομένως, πληρώσαμε τη βελούδινη διαδοχή με μια άτολμη, μια συμβιβαστική προσπάθεια ανανέωσης, αλλά τώρα είναι ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ να τελειώνει με το θέμα της αυτοκάθαρσης και να τελειώνει με το θέμα των ανθρώπων που ζουν από την πολιτική. Θα πρέπει να αναζητήσουμε και ν’ αναδείξουμε σε κεντρικό και πολιτικό επίπεδο τα πρόσωπα που ζουν για την πολιτική και δεν ζουν από την πολιτική.

Μαρία Αμπατζή

Υ.Γ.: Η συνέχεια της συνέντευξης θα φιλοξενηθεί στο αυριανό φύλο του «Παρατηρητή της Θράκης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.