ΕΕ: Ξεκινουν οι ενταξιακες διαπραγματευσεις με την Ουκρανια και τη Μολδαβια

Από την ψηφοφορία απείχε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν

Στην ομόφωνη απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία προχώρησαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν να αποχωρεί από την αίθουσα πριν τη λήψη της απόφασης, χωρίς να ασκήσει βέτο, όπως προειδοποιούσε το προηγούμενο διάστημα.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία» αναφέρει με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Επίσης, σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία, καθώς και η ΕΕ θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης, ενώ έχει καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει έκθεση έως τον Μάρτιο με σκοπό τη λήψη τέτοιας απόφασης.

Για «ένα σαφές μήνυμα ελπίδας για τους λαούς τους και για την ήπειρό μας» κάνει λόγο ο Σαρλ Μισέλ.

Αποχώρησε από την αίθουσα ο Όρμπαν για να παρθεί ομόφωνη απόφαση

Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από μια απροσδόκητα γρήγορη υποχώρηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος αποχώρησε από την αίθουσα για να επιτρέψει την ομόφωνη απόφαση, όπως αναφέρει το POLITICO.

H στάση του Ούγγρου πρωθυπουργού ήταν κάθε άλλο παρά αναμενόμενη, καθώς απειλούσε διαρκώς με βέτο στην ένταξη της Ουκρανίας. Αυτό που έκανε τελικά, ήταν απλά να επικρίνει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χωρίς αυτόν από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

«Η Ουγγαρία δεν θέλει να είναι μέρος αυτής της κακής απόφασης!» ανέφερε ο Όρμπαν σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στο Facebook. Όμως 26 χώρες μέλη ήταν ανένδοτες ότι πρέπει να ληφθεί αυτή η απόφαση και έτσι η Ουγγαρία αποφάσισε ότι εάν οι 26 το αποφασίσουν, θα πρέπει να το κάνουν μόνες τους», πρόσθεσε.

Κατά τις προετοιμασίες της Συνόδου, ο Όρμπαν τόνισε ότι ήταν πολύ νωρίς για τις Βρυξέλλες να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.