Να δημιουργηθει ενα κοινωνικο τσουναμι

Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Τάκης Χαρίτος και τα μέλη Απόστολος Κουτάβας και Μάγδα Τσιουμάκα μαζί με το μέλος της Νεολαίας Θέμη Θεοδωρίδη, παραχώρησαν χθες το μεσημέρι συνέντευξη τύπου με θέμα το Ασφαλιστικό, επιχειρώντας την αφύπνιση των εργαζομένων και τη δυναμική συμμετοχή τους στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις των Εργατικών Κέντρων και των συνδικαλιστικών φορέων. Στόχος της μαζικής συμμετοχής το να περάσει στην κυβέρνηση το μήνυμα ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές δε θα περάσουν, όπως οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων δεν επέτρεψαν να περάσουν αντιεργατικές ρυθμίσεις επί υπουργίας Τ. Γιανίτση. Ο Τ. Χαρίτος τόνισε αρχικά ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα πρέπει ν’ αναζητά αλλού τους υπαίτιους της κοινωνικής έκρηξης, παρά μόνο στη δική της πολιτική που πλήττει τα δικαιώματα των εργαζομένων και στα συνεχιζόμενα κύματα ακρίβειας. Κάλεσε τους εργαζόμενους να δημιουργήσουν σήμερα ένα κοινωνικό τσουνάμι, όπως και ν’ ανοίξει ο δρόμος για τη συζήτηση σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν την κοινωνία.

Τ. Χαρίτος: «Κινητοποίηση αντάξια αυτών που έγιναν επί Γιανίτση»

Ο κ. Χαρίτος χαρακτήρισε τη σημερινή «μεγάλη μέρα», συνεχίζοντας. «Πρόκειται για μια κρίσιμη αναμέτρηση. Θεωρούμε ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, με βάση τις διαθέσεις που υπάρχουν ευρύτερα στην κοινωνία και τον παλμό που ζει η κοινωνία και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς, ήδη όλα βεβαιώνουν ότι σήμερα θα γίνει μία τεράστια κινητοποίηση των εργαζομένων και της νέας γενιάς, αντάξια των κινητοποιήσεων που έγιναν στην εποχή του Γιανίτση και οδήγησαν στην αναδίπλωση της κυβέρνησης Σημίτη για το ασφαλιστικό. Γι’ αυτό και η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. ας μην αναζητά αλλού τους υπαίτιους αυτής της κοινωνικής έκρηξης. Ας τους αναζητήσει στις δικές της πολιτικές, στην αντιασφαλιστική πολιτική που ακολουθεί που όχι μόνο αντιμετωπίζει το μεγάλο αυτό ζήτημα αλλά πλήττει δικαιώματα των ήδη εργαζομένων και ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Ας αναζητήσει τις αιτίες αυτής της κοινωνικής δυναμικής στα συνεχόμενα κύματα ακρίβειας, όπου η ακατάσχετη κερδοσκοπία συρρικνώνει τελικά το εισόδημα, ιδιαίτερα των πλέον αδύνατων κοινωνικών στρωμάτων. Ας αναζητήσει τις αιτίες αυτής της κοινωνικής δυναμικής στην φοροεπιδρομή που ετοιμάζει με βάση τον προϋπολογισμό που κατέθεσε και συζητιέται από το τέλος της άλλης εβδομάδας στην Βουλή και θα πλήξει τα εισοδήματα των πλέον αδύνατων στρωμάτων. Όλα αυτά, βεβαίως, μέσα σ’ ένα τοπίο στο οποίο ο δημόσιος κοινωνικός χώρος βρίσκεται στο στόχαστρο και μεγάλες στρατηγικές υπηρεσίες του δημόσιου τομέα πλήττονται και βρίσκονται στο στόχαστρο των μεγάλων συμφερόντων και των χειρισμών και επιλογών της κυβέρνησης».

Ο κ. Χαρίτος αναφέρθηκε στην Ολυμπιακή, λέγοντας ότι επιδιώκεται να οδηγηθεί σε κλείσιμο, όπως επίσης στον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ. «Όλα αυτά θεωρούμε ότι δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για το οποίο είμαστε αισιόδοξοι και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να δημιουργηθεί μία μεγάλη κοινωνική δυναμική από εργαζόμενους και νεολαίους, ένα κοινωνικό τσουνάμι που θα βάλει στην άκρη τις επιδιώξεις της κυβέρνησης και για το ασφαλιστικό αλλά γενικότερα και για τις άλλες ρυθμίσεις που επιδιώκει, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να συζητηθούν τα ουσιαστικά προβλήματα που απασχολούν και τους εργαζόμενους και την κοινωνία».

Κάλεσμα προς τους εργαζόμενους και τους νεολαίους απέστειλε ο κ. Χαρίτος προκειμένου να συμμετέχουν στην κινητοποίηση.

Α. Κουτάβας: «Καταπολέμηση της ανεργίας, κατάργηση των πολιτικών λιτότητας και αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου»

Ο κ. Κουτάβας έθεσε μία σειρά ζητημάτων που έχουν να κάνουν με το ασφαλιστικό στη χώρα μας. «Το ασφαλιστικό και η κοινωνική ασφάλιση είναι μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του εργατικού κινήματος στον 20ο αιώνα. Τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει μπει στο στόχαστρο των διεθνών καπιταλιστικών οργανισμών, όπως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΟΟΣΑ αλλά και της Ε.Ε., που προτάσσουν το τριφασικό σύστημα με τρεις πυλώνες».

Ο κ. Κουτάβας αναφέρθηκε στους αποφασιστικούς παράγοντες που έχουν επιδράσει καταλυτικά τα τελευταία χρόνια στην πλήρη αποδυνάμωση του ασφαλιστικού, αναφέροντας τη διαχρονική καταλήστευση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, την ελαστικοποίηση της απασχόλησης με την αποδιάρθρωση των εργατικών σχέσεων, τονίζοντας ότι από το 1950 τα χρήματα των Ταμείων καταθέτονται στην Τράπεζα της Ελλάδας άτοκα, «με αποτέλεσμα να έχουμε περίπου 80 δισεκατομμύρια ευρώ χαμένα για τους εργαζόμενους».Αναφέρθηκε επίσης στη μη απόδοση από πλευράς κράτους της τριμερούς χρηματοδότησης με αποτέλεσμα σήμερα να υπολογίζονται τα ποσά στα 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2007, στα χρέη των ιδιωτών εργοδοτών που υπολογίζονται οι οφειλές τους στα 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ, στο μεγάλο πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής που υπολογίζεται στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ και φυσικά στο 1 εκατομμύριο ανασφάλιστους εργαζόμενους. Από την άλλη, παρέθεσε τις νέες μορφές στις εργασιακές σχέσεις που έχουν άμεση σχέση με το ασφαλιστικό κι έχουν να κάνουν με την τετράωρη απασχόληση, τα προγράμματα Stage, την παροχή υπηρεσιών και γενικότερα την εποχιακή απασχόληση που υπολογίζεται στο 15% του εργατικού δυναμικού.

«Ακόμη από επίσημα χείλη ακούμε – και ειδικά του ΣΕΒ – την κατάργηση των κατώτατων εθνικών ορίων αμοιβών. Σ’ αυτά προστίθενται τα χαμηλά μεροκάματα και η λιτότητα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που οι σημερινοί μισθοί υπολογίζονται πληθωριστικά με τους μισθούς του 1987. Όλα αυτά τα χρόνια υπάρχουν ευθύνες και στις πολιτικές που εφάρμοσε και η προηγούμενη κυβέρνηση και η νυν αλλά και η Ε.Ε. και οι άλλοι νομισματικοί οργανισμοί. Σκοπός όλων αυτών είναι η απαλλαγή του κράτους και του κεφαλαίου από το ασφαλιστικό κόστος και αυτό προσπαθούν να υλοποιήσουν μέσα από δύο στρατηγικού χαρακτήρα επιλογές. Η πρώτη αφορά στο πέρασμα στο σύστημα τριών πυλώνων στην κύρια εθνική σύνταξη, επικουρικά επαγγελματικά ταμεία και τα ιδιωτικά συστήματα ασφάλισης. Το δεύτερο είναι ο πλήρης διαχωρισμός του κλάδου υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία και το πέρασμα των χρημάτων, που είναι πολλά δις ευρώ, στο υπουργείο Υγείας. Τα τελευταία είκοσι χρόνια το ασφαλιστικό σύστημα διέπουν μία σειρά νόμων αντιασφαλιστικών όπως ο νόμος Σιούφα και ο μετέπειτα νόμος Ρέπα, που ανατρέπουν τα όρια συνταξιοδότησης, το ύψος των συντάξεων, τα κατώτερα όρια, τις πρόωρες συντάξεις για γυναίκες, τα βαρέα ανθυγιεινά, τις ασφαλιστικές εισφορές, την ενοποίηση ταμείων. Με βάση αυτούς τους νόμους οι εργαζόμενοι έχουν χωρισθεί σε τρεις κατηγορίες: Αυτοί που είναι ασφαλισμένοι πριν το 1983, αυτοί που είναι ασφαλισμένοι από το 1983 έως το 1992 και αυτοί που είναι ασφαλισμένοι από το 1993 μέχρι σήμερα και όπως φαίνεται πάνε να κάνουν και μία άλλη κατηγορία, από το 2012 και μετά.

«Σήμερα η κυβέρνηση με προπομπούς τους Ν. Γκαργκάνα και Ν. Αναλυτή αλλά και μέσα από το διάλογο, που στην ουσία ήταν προσχηματικός, ζητούν να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης που σήμερα είναι στα 65, στα δύο τρία χρόνια χρυσώνοντας το χάπι με ένα κίνητρο που αφορά στο 2-3% για κάθε επιπλέον χρόνο. Έτσι έμμεσα ανεβάζουν τα όρια συνταξιοδότησης. Ζητούν να καταργηθούν όλες οι πρόωρες συντάξεις, ιδιαίτερα των γυναικών, με αποτέλεσμα την αύξηση των ορίων ηλικίας από 5-15 χρόνια, όπως και με τα βαρέα και ανθυγιεινά που και εκεί θα έχουμε αύξηση από δύο έως εφτά χρόνια. Επίσημα ζητούν ο υπολογισμός της σύνταξης αντί για τα τελευταία δύο ή πέντε χρόνια στον ιδιωτικό τομέα να γίνεται με βάση τα δεκαπέντε, στην καλύτερη περίπτωση, ή με βάση όλο τον εργάσιμο βίο με αποτέλεσμα να έχουμε αφαίμαξη των συντάξεων της τάξεως του 15-35%» περιέγραψε.

Προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Κουτάβας αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά στην ίδρυση ενός νέου Ταμείου Ασφαλιστικής Αλληλεγγύης – κλειστό μέχρι το 2025- έτσι ώστε να συγκεντρωθούν περίπου 120 δις ευρώ και συν τα 30 δις που υπάρχουν σήμερα στα αποθεματικά των ταμείων για να χρηματοδοτηθεί το ασφαλιστικό σύστημα απρόσκοπτα μέχρι και το 2050. Αυτό είναι πόρισμα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Αν γίνει το Ταμείο Ασφαλιστικής Αλληλεγγύης δε θα υπάρχει πρόβλημα για τα αμέσως επόμενα πενήντα χρόνια. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την εξεύρεση των πόρων είναι να υπάρχει η φορολόγηση τραπεζικών χρηματιστηριακών και επιχειρηματικών κερδών γιατί όλα αυτά τα χρόνια που τα αποθετικά των ταμείων ήταν άτοκα στην Τράπεζα Ελλάδος και χρησιμοποιούνταν από την εργοδοσία και τους τραπεζίτες για να κάνουν ανάπτυξη στη χώρα μας.

Να υπάρχει φορολόγηση των μερισμάτων των μετοχών που στην Ελλάδα σήμερα είναι μηδενική, κάτι που είναι προκλητικό. Στην Ε.Ε. σήμερα η μικρότερη φορολόγηση ξεκινά από 30 έως και φτάνει έως το 48%. Επίσης να υπάρξει αύξηση της ειδικής φορολογίας των χρηματιστηριακών συναλλαγών που παλιότερα ήταν έξι τοις χιλίοις και η σημερινή κυβέρνηση το έκανε τρία τοις χιλίοις. Επίσης από τα πρόστιμα που επιβάλλονται από τη φοροδιαφυγή και τους φορολογικούς ελέγχους τουλάχιστον το 50% να μπαίνει σ’ αυτό το ταμείο, όπως και από το τμήμα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας καθώς και από τη μείωση των εξόδων των στρατιωτικών εξοπλισμών. Τελευταίως, βέβαια, η κυβέρνηση ετοιμάζει καινούργια πακέτα με στρατιωτικούς εξοπλισμούς, όπως το εξοπλιστικό πρόγραμμα με τη Ρωσία.

Στο πρόγραμμα της επαναχρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος εμείς επαναφέρουμε την πρόταση για την επαναθέσπιση της τριμερούς χρηματοδότησης που καταργήθηκε με το νόμο Ρέπα και πήγε στο 1% του ΑΕΠ.

Τριμερής χρηματοδότηση σημαίνει ότι τα 2/9 τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι τα 3/9 από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα 4/9 οι εργοδότες. Δεύτερον, προτείνουμε αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων με ομόλογα εγγυημένης απόδοσης του ελληνικού δημοσίου και όχι αυτό που γίνεται τα τελευταία 15 χρόνια να υπάρχει ένας τζόγος στο χρηματιστήριο, να τρώνε τα λεφτά των εργαζομένων.

Τρίτον, να υπάρχει καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που σήμερα υπολογίζεται περίπου στα 5 δις ευρώ και να μην υπάρχει ανασφάλιστη εργασία. Σήμερα μιλάμε για 1.200.000 ανασφάλιστους εργαζόμενους. Τέταρτον, προτείνεται η αντικατάσταση όλων των μορφών ελαστικής απασχόλησης με θέσεις πλήρους απασχόλησης και πέμπτον η αποπληρωμή χρεών τόσο του κράτους όσο και της εργοδοσία».

Ο κ. Κουτάβας αναφέρθηκε στη συνέχεια σε μια σειρά από μέτρα, κοινωνικού χαρακτήρα. «Καταπολέμηση της ανεργίας, κατάργηση των πολιτικών λιτότητας και αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου, δημοκρατική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, κατώτερη σύνταξη στα 20 ημερομίσθια της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και 5 για την επικουρική ασφάλιση, καμία αύξηση των εισφορών και των ορίων ηλικίας των εργαζομένων, πλήρης σύνταξη με 35 χρόνια ασφάλισης και 10.500 ένσημα χωρίς όριο ηλικίας, με προοπτική να οδηγηθούμε στα 30 χρόνια και στα 9,000 ένσημα, διατήρηση της θετικής ρύθμισης για τις γυναίκες, καμία δυσμενής παρέμβαση στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών, ασφάλιση για όλους τους ανέργους, ποσό αναπλήρωσης της σύνταξης στο 80% της κύριας και στο 20% για την επικουρική σύνταξη, καθιέρωση ελάχιστης ασφαλιστικής κλάσης στους εργαζόμενους που είναι μερικώς απασχολούμενοι με το κατώτερο ημερομίσθιο».

Κάλεσμα σε γυναίκες και νέους

Η Μάγδα Τσιουμάκα περιέγραψε πως «το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων αλλά και στην κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους» και μίλησε για τις γυναίκες. «Όσον αφορά στις γυναίκες σίγουρα θα είναι τα πρώτα θύματα των σαρωτικών αλλαγών. Ενδεικτικά αν αναφερθούμε στην ελαστικοποίηση της απασχόλησης, στην αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση και στην κατάργηση των ευεργετικών διατάξεων που διέπουν τις εργασιακές τους σχέσεις. Αποδεικνύεται ότι θα είναι τα θύματα και ότι θα οδηγηθούμε σε κοινωνικό αποκλεισμό, φτώχεια και ανασφάλεια και συνεπώς πρέπει όλες οι εργαζόμενες να λάβουμε το μήνυμα ότι πρέπει να συμμετέχουμε στην κινητοποίηση αλλά και στις επόμενες που θα ακολουθήσουν» είπε.

Ο Θέμης Θεοδωρίδης μίλησε από την πλευρά των νέων που δεν έχουν δοκιμάσει ακόμη την αγορά εργασίας. «Για άλλη μια φορά βλέπουμε ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης έχουν σαν στόχαστρο και θίγουν άμεσα και καίρια την νέα γενιά εργαζομένων που θα βγει τώρα στην αγορά εργασίας. Η αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης σε συνδυασμό με τη μείωση των συντάξεων αποτελούν μέτρα που χτυπάνε στο μεδούλι τους νέους εργαζόμενους που ήδη έχουν να αντιμετωπίσουν την ανασφάλιστη εργασία, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις εργασίας σε συνδυασμό με μισθούς των 400 ευρώ. Για τα νέα παιδιά είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουμε να πάρουμε σύνταξη. Όλα αυτά τα αντιασφαλιστικά μέτρα που απορυθμίζουν την κοινωνική ασφάλιση πρέπει να μας βρουν αντίθετους και καλούμε τους νέους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση. Σύμφωνα με τις προηγούμενες φοιτητικές κινητοποιήσεις, η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων μπορεί να φέρει τα αποτελέσματα που θέλουμε και να σταματήσουμε τα μέτρα»
κατέληξε.

Μ.Α. – Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.