Ορεξη για δουλεια στο Ευρωκοινοβουλιο εχει ο Λευτερης Καρχιμακης

«Η πολιτικοποίηση των νέων που βλέπουμε στα κοινωνικά κινήματα να περάσει και στην ψήφο και στην πολιτική συμμετοχή»

Μια νέα διαφορετική πρόταση στην πολιτική θέλει να φέρει ο Λευτέρης Μ. Καρχιμάκης, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, ο οποίος την Παρασκευή 12 Απριλίου βρέθηκε στην Κομοτηνή, συμμετέχοντας σε εκδήλωση της τοπικής ΠΑΣΠ.

Ο κ. Καρχιμάκης συνομίλησε με παλιά και νέα στελέχη του κόμματος, απαντώντας σε ερωτήσεις και παραθέτοντας την πρότασή του για ένα νέο μείγμα πολιτικής, και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, που όπως τόνισε μιλώντας στον ΠτΘ, θεωρεί πως θα αποτελέσει την κυβερνητική εναλλακτική του τόπου την επόμενη των εκλογών.

Λευτέρης Καρχιμάκης όμως αναλυτικά…

Απαραίτητη η λογοδοσία των Ευρωβουλευτών

ΠτΘ: Γιατί αποφασίσατε να συμμετέχετε στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ;

Λ.Κ.: Ήταν τρεις οι λόγοι για τους οποίους αποδέχτηκα την πρόταση του προέδρου. Ο πρώτος είναι ότι είμαι οργισμένος, με το μοντέλο ευρωβουλευτή που έχουμε. Με εξαίρεση τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τον Νίκο Παπανδρέου και τον Νίκο Ανδρουλάκη, οι Έλληνες ευρωβουλευτές δεν επιστρέφανε συχνά πίσω.

Οι περισσότεροι μία που τους ψηφίζαμε και πέντε χρόνια μετά ξαναζητούσαν ψήφο, ξαναζητάνε και εμφανίζονταν λίγο πριν. Αυτό το μοντέλο, όταν το 60-70% των νομοσχεδίων  που έρχονται στο εθνικό κοινοβούλιο έχουν ήδη ψηφιστεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι στρεβλό για τη δημοκρατία.  Δεν γίνεται ο  ευρωβουλευτής να μην επιστρέφει, να μην ενημερώνει και να μην ενημερώνεται.

Αυτό το μοντέλο δεν με καλύπτει σε καμία περίπτωση ως νέο άνθρωπο. Πιστεύω στη δημοκρατία και πιστεύω ότι βάση της δημοκρατίας είναι η λογοδοσία. Αυτό το οποίο προτείνω είναι ο ευρωβουλευτής να επιστρέφει κάθε μία με δυο εβδομάδες πίσω στη χώρα, σε μια διαφορετική περιοχή, όχι για να δώσει μια ομιλία, αλλά για να κάνει μια  συζήτηση, με τους πολίτες.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ της χώρας, ότι είμαστε τρίτοι από το τέλος στην επιδραστικότητα στην Ε.Ε. Αυτό σημαίνει ότι δεν καταφέραμε να κερδίσουμε πολλά  για τη χώρα. 

Δεν θεωρώ ότι αυτό έχει να κάνει  με την αδιαφορία των ευρωβουλευτών, αλλά με το ότι είναι ένα πάρα  πολύ δύσκολο και  στριφνό σύστημα και πρέπει να ξέρεις πότε θα διαπραγματευτείς, με ποιον, πώς και γιατί. Αυτό το γνωρίζω διότι αυτό είναι το αντικείμενό μου, είμαι λέκτορας της Ευρωπαϊκής Πολιτικής, το διδάσκω, το ερευνώ και έχω βρεθεί και σε άλλους οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ και το Αμερικάνικο Κογκρέσο, ως νομικός και πολιτικός επιστήμονας.

Ο τρίτος λόγος συνδέεται με τους άλλους δύο. Για να καταφέρουμε να είμαστε πιο επιδραστικοί, για να καταφέρουμε να έχουμε περισσότερη δημοκρατία, χρειάζεται οι άνθρωποι οι οποίοι πηγαίνουν στο Ευρωκοινοβούλιο, να έχουν  όρεξη για δουλειά και να ξέρουν ότι δεν πάνε να κάνουν ντόλτσε βίτα στις Βρυξέλλες.

Δεν θεωρώ ότι το Ευρωκοινοβούλιο είναι μια χρυσή αποστρατία, θεωρώ ότι είναι μια τεράστια πρόκληση για κάθε νέο άνθρωπο και ιδιαίτερα για ανθρώπους της γενιάς μου. Σε αυτό το ευρωκοινοβούλιο θα κριθούν πάρα πολλά. Θα κριθεί το αν η γενιά μου θα είναι η  πρώτη που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη, γιατί βγαίνει το πλάνο πενταετίας για το παραγωγικό μοντέλο της Ευρώπης και ως εκ  τούτου το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας και των περιφερειών της.

Θα  μπορέσουμε να μιλήσουμε για περιφερειακή ανάπτυξη στην Ελλάδα, που πλέον φαντάζει μόνο σύνθημα; Θα  μιλήσουμε για σπάσιμο της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού της χώρας μας και για ενίσχυση του πρωτογενή τομέα; Θα  μιλήσουμε για μια  διαφορετική ΚΑΠ η οποία ταλαιπωρεί τους αγρότες;  Θα μιλήσουμε για την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στα εργατικά δικαιώματα και στον τρόπο εργασίας, δηλαδή πώς θα δουλεύουμε με την τεχνητή νοημοσύνη; Αυτά όμως θέλουνε ενέργεια, θέλουνε χρόνο και γνώση.

Η πολιτικοποίηση των νέων περνά από τα κοινωνικά κινήματα

ΠτΘ: Έχετε μιλήσει για την ανάγκη οι νέοι να ενεργοποιηθούν. Πώς θα γίνει αυτό;

Λ.Κ.: Το ζήτημα είναι η πολιτικοποίηση των νέων που βλέπουμε στα κοινωνικά κινήματα να περάσει και στην ψήφο και στην πολιτική συμμετοχή, στα κόμματα, για να αλλάξουν και αυτά. Χρειάζονται αλλαγή, χρειάζονται ανανέωση.

Δώστε μια ευκαιρία  στην πολιτική, δώστε μια  ευκαιρία στις εκλογές.  Η ψήφος μετράει και έχουμε πολύ  καιρό που  είμαστε απογοητευμένοι, έχουμε πολύ  καιρό που απέχουμε, ίσως ένα θετικό  σοκ  να αλλάξει τα πράγματα.  Κανένας δεν έχει συμβόλαιο με τον καιρό, όμως αν  δεν ανοίξεις πανιά, αν  δεν βγεις από το λιμάνι είναι βέβαιο ότι θα μείνεις εκεί που είσαι και θα μαραζώσεις.

Θετική η ανταπόκριση του κόσμου

ΠτΘ: Πώς βλέπετε να ανταποκρίνεται ο κόσμος στην υποψηφιότητά σας και στην πολιτική πρόταση που φέρνει το ΠΑΣΟΚ.

Λ.Κ.: Θετικά. Υπάρχει μια συσσωρευμένη οργή, την βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις, είναι το κυρίαρχο συναίσθημα,  αλλά αυτή η οργή  θέλει να διοχετευτεί σε πολιτική εναλλακτική.

Καλώς ή κακώς το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα με συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς μπορούμε να πάμε στην επόμενη μέρα. Προτάσεις οι οποίες πολλές φορές δεν φτάνουνε στα αυτιά των πολιτών, επειδή υπάρχει μια παντοδυναμία της κυβέρνησης στα συστημικά media.

Όταν συζητάς μαζί τους, εντυπωσιάζονται με το ότι υπάρχει αυτή η εναλλακτική πρόταση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κομμάτι των προτάσεων των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την περιφερειακή ανάπτυξη και για το πώς ουσιαστικά θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή η Ελλάδα στη δημιουργία και συγκρότηση προγραμμάτων περιφερειακής ανάπτυξης, έτσι  ώστε τα κριτήρια να μην  ταιριάζουν καλύτερα σε Γερμανούς, Γάλλους Ιταλούς, αλλά στις  δικές μας μεθοριακές περιοχές.

Εμείς έχουμε την  πρόταση, άρα θεωρώ ότι όσο οι υποψήφιοι  ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, το πολιτικό στελεχιακό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ βγαίνει  στην κοινωνία, μιλάει και επικοινωνεί,  θα  είμαστε δεύτερο κόμμα και δεν θα είμαστε απλά δεύτερο κόμμα, θα  είμαστε η κυβερνητική εναλλακτική του τόπου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.