«Μονοδρομος η ψηφος στο ΚΚΕ»

«Δεν θα αφήσουμε κανένα άνθρωπο χωρίς ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Έχει τόση απήχηση – και την ζούμε στις επαφές μας με τον κόσμο – που πραγματικά ξεπερνά κάθε προσδοκία. Αυτό μας χαροποιεί, αλλά μας αγχώνει και λίγο, γιατί οι οργανωμένες δυνάμεις του ΚΚΕ είναι αναντίστοιχες με την υπόθεση που παλεύουμε και με τις ανάγκες. Αυτό δημιουργεί μια επιπρόσθετη δυσκολία, πιστεύω όμως ότι θα τα καταφέρουμε», τονίζει μιλώντας στον ΠτΘ ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στο νομό μας Παναγιώτης Σπορίκης. Ο κ. Σπορίκης, υποστηρίζοντας ότι η ψήφος στο ΚΚΕ είναι μονόδρομος, καλεί τον κόσμο να ξεπεράσει όλα τα διλήμματα, τα ψεύτικα ταξίματα που κάνουν τα κόμματα του δικομματισμού, να μην παρασυρθεί από τη λογική και των μικρών κομμάτωνν «αλλά αποφασιστικά, για λόγους συνεπούς ταξικής πολιτικής να υπερασπιστούν το ΚΚΕ, για να δώσουν πραγματικά μια διέξοδο και στους αγώνες που θα έρχονται και μια πολιτική διέξοδο και ταυτόχρονα να τρομοκρατήσουν αυτούς που πάνε να τρομοκρατήσουν τη ζωή μας».

ΠτΘ: κ. Σπορίκη, ξεκινώντας να αναφερθούμε στο περιβάλλον, που δεν είναι μόνο ο χρυσός, είναι η καθημερινότητά μας και οι πολιτικές επιλογές, οι οποίες δεν είναι μόνο τοπικές, είναι και κεντρικές…

Π.Σ.:
Η πολιτική που βιώνουμε τοπικά και για το περιβάλλον δυστυχώς, είναι η εξειδίκευση της γενικότερης πολιτικής που έχει η ελληνική κυβέρνηση και όλες οι κυβερνήσεις για την περιοχή και, αν το πάμε ακόμη πιο πέρα, είναι η εξειδίκευση της πολιτικής που έχει η ΕΕ, που εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα σε σχέση με αυτά των εργαζομένων και του τόπου. Διότι αυτή η υποτιθέμενη φιλοπεριβαλλοντική πολιτική της ΕΕ δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας μύθος. Απλά να μη λερώσουμε γύρω – γύρω τη φωλιά μας. Παράγουμε βιομηχανικά απόβλητα και τα πετάμε σε φτωχές χώρες που τα αγοράζουν. Αν αυτό λέγεται φιλοπεριβαλλοντική πολιτική, εμάς μας βρίσκει αντίθετους. Εμείς εκτιμούμε ότι όλη αυτή η ιστορία έχει να κάνει με το κεφάλαιο, το οποίο, όπου κι αν βρίσκεται το περιβάλλον, το θεωρεί σαν μια πηγή πρόσθετου κέρδους και γι’ αυτό το εκμεταλλεύεται. Δεν είναι τυχαίο, δηλαδή, ότι κόβονται τα δάση του Αμαζονίου, δεν είναι τυχαίο ότι η προσπάθεια που γίνεται με τους νόμους που ψήφισε η Ν.Δ. το 1975 και το ΠΑΣΟΚ το 1987 περί χορτολίβαδων και βοσκοτόπων, δεν είναι τυχαίες οι προσπάθειες για αναθεώρηση του άρθρου 24, που έβαζε εμπόδια στην αλλαγή της χρήσης γης.

ΠτΘ: Είχαμε όμως παρέμβαση από την ΕΕ ως προς το άρθρο 24 και ειδικά σε αυτή την περίπτωση με τις πυρκαγιές δεν μπορούμε να μιλάμε για αναθεώρηση, αλλά για σεβασμό στο δάσος, με πραγματικούς προσδιορισμούς και όχι με κροκοδείλια δάκρυα, όπως συμβαίνει τελευταία…

Π.Σ.:
Αναφερθήκατε στις πυρκαγιές και θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε ένα παράδειγμα του τελευταίου διαστήματος. Είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να δοθούν 62,5 στρέμματα στο καζίνο της Πάρνηθας. Γίνεται η φωτιά, κηρύσσει αναδασωτέα την Αττική ο Περιφερειάρχης, εκτός των 62,5 στρεμμάτων. Αυτό είναι πολύ χαρακτηριστικό. Θα μου πείτε ότι κάηκε σχεδόν όλοι η Ελλάδα και εγώ μιλώ για 62,5 στρέμματα; Όμως έχουμε και εκατομμύρια αποχαρακτηρισμένων εκτάσεων από τον αρχικό τους χαρακτηρισμό ως δασών και δασικών εκτάσεων από τη Ν.Δ και από το ΠΑΣΟΚ από το 1975 και μετά. Όλα αυτά έγιναν για αλλαγή της χρήσης της γης. Θέλω για αντιδιαστολή να παρατηρήσω κάτι. Στη λαϊκή δημοκρατία της Βουλγαρίας, από το 1946 έως το 1991, δεν υπήρξε καμία πυρκαγιά στα δάση. Δεν είναι τυχαίο. Και φυσικά, μετά το 1991 είχαμε πάρα πολλές μέχρι και πριν δέκα μέρες, όταν καιγόμαστε εδώ, καιγόταν και η Νότια Βουλγαρία και την έσβησαν τη φωτιά οι Τούρκοι, γιατί η φωτιά πέρασε και στην Τουρκία. Δεν είναι τυχαίο και έχει να κάνει με τη χρήση γης, θέμα που στον καπιταλισμό παίρνει διαστάσεις κερδοσκοπίας.

ΠτΘ: Στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για οικόπεδα, γιατί το να πουλήσεις ένα ολοκληρωμένο πακέτο θα πρέπει να υπάρχει και το δάσος και το δένδρο…

Π.Σ.:
Ο «Ριζοσπάστης» είχε γράψει σε ανύποπτο χρόνο για τις προσπάθειες που γίνονταν από το 2003 για να εγκατασταθεί μια μεγάλη τουριστική μονάδα στην περιοχή του Καϊάφα. Να πω όμως ότι ήταν τυχαίο. Για την Πύλο υπάρχουν επενδυτικά σχέδια, για τον Ταΰγετο. Θυμάμαι σε μια εκπομπή ραδιοφώνου ο εδώ δασάρχης ο κ. Καρανικολάου είπε ότι εμείς εδώ δεν κινδυνεύουμε από φωτιές γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Πραγματικά πιστεύω ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ενδιαφέρον για εκμετάλλευση παντοιοτρόπως των δασών της Ροδόπης. Βέβαια έχουμε άλλα προβλήματα, όπως υπερβόσκησης, από την αλλαγή του δασολογίου, το οποίο πολύ κόσμος το μπερδεύει με την καταγραφή των δασών ως εκτάσεων, ενώ έχει να κάνει με το τι είδους δάσος είναι, με την επιστημονική περιγραφή του είδους. Το δασολόγιο είναι δασική έκθεση που περιγράφει το δάσος και είναι κάτι διαφορετικό από το κτηματολόγιο που αποδεικνύει τον κάτοχο. Και τα δύο είναι πολύ σημαντικά και δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπάρχουν. Εάν υπήρχαν, θα έμπαινε φρένο στις ορέξεις αυτών που θέλουν να βάλουν χέρι στη γη για να κερδοσκοπήσουν. Σήμερα δεν θα μπορούσαν να συζητούν ιδιωτικές εταιρείες για τη δημιουργία χιονοδρομικών κέντρων στην Πίνδο, η οποία έχει καεί πριν 22 μέρες. Ούτε στον εμφύλιο με τις ναπάλμ που έριχναν οι Αμερικανοί κάηκε τόσο. Αυτό δεν μας λέει τίποτα;

ΠτΘ: Πώς εισπράττετε, κ. Σπορίκη, τις δηλώσεις των φορέων που μιλούν για τη μετατροπή της Ροδόπης σε ενεργειακό κέντρο; Είναι μια μεγάλη πληγή που συνδέεται με την καύση των ορυκτών που την καταγγέλλει και η Greenpeace…

Π.Σ.:
Η Greenpeace καταγγέλλει ό,τι τη συμφέρει. Δεν την άκουσα να καταγγέλλει το απεμπλουτισμένο ουράνιο που γέμισε τα Βαλκάνια ή το Ιράκ. Στον Ίασμο, και όχι μόνο εδώ, απλά επειδή ζω εδώ και το είδα και δέχθηκα τις συνέπειες, υλοποιήθηκε το έργο ενός αγωγού με καλώδια υψηλής τάσης. Θα παίρνει ρεύμα από την Τουρκία και θα το πηγαίνει στην Ιταλία. Ξέρετε πόσα περιβαλλοντικά προβλήματα δημιουργεί η υψηλή τάση; Κάποιοι χαίρονται για τη δημιουργία, αλλά οι εργαζόμενοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα, θα χάσουν. Όταν συζητούν για το χρυσό και λένε ότι δεν μας ταιριάζει, γιατί θα βλάψει περιβαλλοντικά την περιοχή, μπορεί να είμαστε χαρούμενοι γιατί θα έχουμε ένα κέντρο με πετρέλαιο; Φαντάζεστε να αρχίσουν να έρχονται τα καράβια και να φορτώνουν πετρέλαιο; Φαντάζεστε μια διαρροή σε ένα αγωγό; Φαντάζεστε το χαρακτήρα της περιοχής όταν εδώ έχουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα μια παρθένα φύση, τη συνθήκη Ραμσάρ που υποτίθεται ότι προστατεύει τους βιοτόπους μας και ταυτόχρονα κάνουμε τέτοιου είδους επενδύσεις. Το ερώτημα είναι ποιος ωφελείτε από αυτές. Μόνο το κεφάλαιο ωφελείται. Υποτίθεται ότι στη Θράκη συζητάμε για ήπιο τουρισμό και ότι πρέπει να αναπτυχθεί και ο τουρισμός στη Θράκη αλλά δεν συζητάμε για την παραγωγή. Μόνο οι κομμουνιστές βάζουν το θέμα της παραγωγής και πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι το οποίο είναι λυμένο ιστορικά και υπάρχει διεθνής εμπειρία. Εάν δεν υπάρχει πρωτογενής παραγωγή σε ένα τόπο αλλά και δευτερογενής ο τόπος αυτός είναι αναγκασμένος να ζητιανεύει, διότι με τις υπηρεσίες δεν μπορείς να στηρίξεις οικονομία. Την οικονομία τη στηρίζει η παραγωγή. Όλα τα άλλα από πίσω έρχονται δευτερεύοντα, επικουρικά.

ΠτΘ: Ο πρωτογενής τομέας δεν έχει μέλλον…

Π.Σ.:
Είναι δεδομένο ότι δεν έχει και γι’ αυτό εμείς καλούμε τον κόσμο να αντισταθεί και να αντεπιτεθεί. Η έξοδος από την ΕΕ είναι μονόδρομος αν θέλουμε να έχουμε ανάπτυξη στην Ελλάδα. Η ΕΕ στο διεθνή καταμερισμό εργασίας μας έχει κατατάξει στον τομέα των υπηρεσιών. Δεν υπάρχει βιομηχανική παραγωγή και δεν την θέλουν, όπως και την αγροτική. Προσπαθούν και αυτή που υπάρχει να τη μειώσουν. Είναι μια συνειδητή επιλογή και εργαλεία, για αυτό υπάρχει από τη μια καθήλωση των τιμών της διάθεσης των προϊόντων και από την άλλη αύξηση του κόστους παραγωγής. Πριν την παρέμβαση της ΕΕ και της ΚΑΠ υπήρχε τεύτλο, ντομάτα, καλαμπόκι, σιτάρι, πατάτες. Όλα αυτά εξοβελίστηκαν από το 1992, λόγω της κατάργησης των δασμών και της δυνατότητας προστατευτισμού της ντόπιας παραγωγής που επέβαλε η ΕΕ. Δεν έχουμε τη δυνατότητα σαν χώρα να προστατεύσουμε την παραγωγή μας από αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων που μάλιστα είναι αμφίβολης ποιότητας. Δεν ξέρουμε τι εισάγεται και τι τρώμε. Οι έλεγχοι είναι πλημμελέστατοι και υπάρχει πιστεύω απόλυτη αδυναμία να ελέγξουμε αν τα προϊόντα είναι μεταλλαγμένα. Η ΕΕ θέλει να προάγει τα κέρδη του Ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

ΠτΘ: Όλα αυτά όμως, κ. Σπορίκη, απαιτούν ενημερωμένο αγρότη και κάποια στιγμή και εμείς ως καταναλωτές θα στραφούμε προς τα εισαγόμενα γιατί το εισόδημά μας δεν θα έχει ανεβεί και θα προτιμήσουμε το κινέζικο προϊόν από της Άνω Βυρσίνης ή του Καρδάμου…

Π.Σ.:
Όλα αυτά που λέτε είναι αποτέλεσμα και ζήτημα πολιτικής και εμείς στην πολιτική μπορούμε να παρέμβουμε ποικιλότροπα. Ένας τρόπος είναι και οι εκλογές. Αν οι αγρότες δεν πουλήσουν το μέλλον τους και τα δικαιώματά τους για ένα πιάτο φακή, όπως ο Ησαύ στην Παλαιά Διαθήκη, και καθίσουν και σταθμίσουν το συμφέρον τους θα δουν ότι μονόδρομος είναι η ψήφος στο ΚΚΕ, μονόδρομος είναι η απεμπλοκή της Ελλάδας από την ΕΕ και πρέπει να παλέψουν για αυτό. Δεν φθάνει μόνο η ψήφος. Η ψήφος όμως μπορεί να δημιουργήσει σοβαρότατα ρήγματα. Εμείς κάνουμε ένα πόλεμο για να αλλάξουμε το χαρακτήρα της κοινωνίας, για να αλλάξουμε τις σχέσεις ιδιοκτησίας να γίνουν τα μέσα παραγωγής κοινωνικοποιημένα. Σε ένα πόλεμο δίνονται μάχες και μερικές είναι καθοριστικές. Χρόνια πολεμούσε ο Ναπολέοντας. Ένα Βατερλό όμως ήταν καθοριστικό για να σταματήσει να υφίσταται. Καλώ λοιπόν τον κόσμο να ξεπεράσει όλα τα διλήμματα, τα ψεύτικα ταξίματα που κάνουν τα κόμματα του δικοματισμού αυτές τις ημέρες, να ξεπεράσουν τους σκοπέλους του διπολισμού, να σταθμίσουν την ψήφο τους και να μην παρασυρθούν από τη λογική και των μικρών κομμάτων αλλά αποφασιστικά για λόγους συνεπούς ταξικής πολιτικής να υπερασπιστούν το ΚΚΕ για να δώσουν πραγματικά μια διέξοδο και στους αγώνες που θα έρχονται και μια πολιτική διέξοδο και ταυτόχρονα να τρομοκρατήσουν αυτούς που πάνε να τρομοκρατήσουν τη ζωή μας.

ΠτΘ: κ. Σπορίκη, σας ευχαριστούμε πολύ.

Π.Σ.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

M.A.-A.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.