«Μικροι και μεγαλοι» και «Μεγαλοι και μικροι»

Το θεατρικό εργαστήρι «Επί σκηνής» με αφορμή την ολοκλήρωση της σχολικής του χρονιάς παρουσιάζει τις παραστάσεις «Μικροί – Μεγάλοι» και «Μεγάλοι – Μικροί» την Κυριακή 24 Μαΐου και ώρες 18:00, (παράσταση τμημάτων δημοτικού) και 21:00, (παράσταση τμημάτων ενηλίκων – φοιτητών) στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κομοτηνής. Στις παραστάσεις συμμετέχουν οι μικροί και οι μεγάλοι μαθητές του εργαστηρίου ενώ η σκηνοθεσία – διδασκαλία είναι της Μυρσίνης Λαντζουράκη.

Μιλώντας για την παράσταση, η υπεύθυνη της σχολής και έχουσα τη σκηνοθεσία της παράστασης ανέφερε ότι πρόκειται για μια δουλειά του εργαστηρίου «Επί σκηνής» και αφορά σε δύο παραστάσεις – παρουσιάσεις. «Στην πρώτη συμμετέχουν τα παιδιά των τμημάτων που πηγαίνουν δημοτικό σχολείο και στην δεύτερη τα τμήματα των ενηλίκων και των φοιτητών που φοιτούν στο Εργαστήρι».

Γενικός τίτλος της παράστασης είναι «Μικροί – Μεγάλοι» και «Μεγάλοι – Μικροί» και αυτό γιατί «στο πρώτο κομμάτι συμμετέχουν τα μικρά παιδιά υποδυόμενα ρόλους ενηλίκων και στο δεύτερο κομμάτι οι ενήλικες μέσα από διάφορα κείμενα κλασικών και σύγχρονων συγγραφέων ασχολούνται με θέματα που έχουν ως αντικείμενο τις σχέσεις γονέων και παιδιών».

Το θέατρο υπόθεση

όλων των ηλικιών

Μέσα από την παράσταση, το μήνυμα που περνά είναι ότι το θέατρο είναι υπόθεση όλων τονίζει η κ. Λαντζουράκη. «Το θέατρο είναι υπόθεση όλων των ηλικιών. Επειδή όμως στο θεατρικό εργαστήρι ασχολούμαστε με το θεατρικό παιχνίδι και με τον τρόπο με τον οποίο μέσα από αυτό μπορεί να εξελιχθεί κάποιος και να ασχοληθεί με κάποια κείμενα, η επιλογή κατʼ αρχήν των κειμένων έγινε με στόχο να δουλευθούν αρχικά αυτοσχεδιαστικά μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και στην πορεία να στηθούν και να γίνουν παράσταση. Ουσιαστικά δηλαδή, πρόκειται για ένα μεγάλο παιχνίδι. Αυτή τη στιγμή, όλοι οι αυτοσχεδιασμοί που έχουν γίνει στην πορεία των μαθημάτων έχουν γίνει συγκεκριμένοι. Άλλωστε, σε μια παράσταση, όταν μπαίνουν ο φωτισμός και τα σκηνικά, ο χώρος δηλαδή περιορίζεται, δεν μπορείς να έχεις μεγάλα περιθώρια αυτοσχεδιασμού αν δεν είσαι καλός γνώστης της θεατρικής πρακτικής. Ξεκινώντας λοιπόν από τους αυτοσχεδιασμούς τους κάνουμε τώρα πιο συγκεκριμένους. Πάρα πολλές ιδέες και πολλά από αυτά που θα δει το κοινό βασίστηκαν στους αυτοσχεδιασμούς των μαθητών».

Τα κείμενα των μικρών παιδιών που κυρίως αναφέρονται σε παραμύθια επιλέχτηκαν μέσα από τις πολλές δραματοποιήσεις παραμυθιών που έγιναν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων στο Θεατρικό Εργαστήρι τη χρονιά που πέρασε. «Αυτά που άρεσαν περισσότερο στα παιδιά αποφασίσαμε να τα δουλέψουμε και να τα παρουσιάσουμε προς τα έξω. Όσον αφορά στα κείμενα των μεγάλων, επίσης δουλέψαμε πάνω σε πολλά κείμενα συγγραφέων και βλέποντας προσωπικά τι ταίριαζε περισσότερο στον καθένα καταλήξαμε στα συγκεκριμένα».

Συγκεκριμένα, στην παράσταση των ενηλίκων θα παρουσιασθούν διηγήματα δραματοποιημένα του Τσέχωφ και αποσπάσματα από τον Αλεξάντερ Οστρόφσκι επίσης κλασικό ρώσο συγγραφέα «αλλά και αποσπάσματα από το έργο της Χρύσας Σπηλιώτη που ανέβασε το χειμώνα το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής. Αυτό έγινε εντελώς συμπτωματικά. Είχαμε αποφασίσει να δουλέψουμε με αυτό το έργο πριν ακόμη το ΔΗΠΕΘΕ ανακοινώσει ότι θα το ανεβάσει και μάλιστα τα αποσπάσματα είναι από την πρώτη συγγραφή της Χρύσας Σπηλιώτη. «Τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς που θα δουν την παράσταση θα αναγνωρίσουν κάποια στοιχεία από τη ζωή τους γιατί οι σχέσεις γονέων παιδιών, έτσι όπως εξελίσσονται μέσα από τα κείμενα, είναι διαχρονικές. Πάντα οι γονείς θα ανησυχούν για τα παιδιά, πάντα όταν κάνουν μια σκανδαλιά θα φωνάζουν, πάντα τα παιδιά στην εφηβεία θα κοντράρονται με τους γονείς. Αυτές οι σχέσεις υπάρχουν και θα υπάρχουν. Τα μικρά παιδιά θα παρουσιάσουν παραμύθια και κάποια αποσπάσματα, θα έλεγα, από την «Παραμυθοσολάτα», ένα κείμενο της Στέλλας Μιχαηλίδου που ονομάζεται «Περπατώ εις το δάσος» και έχει ως πρωταγωνιστικό πρόσωπο την Κοκκινοσκουφίτσα που περνά μέσα από περιπέτειες και γνωρίζει ήρωες άλλων παραμυθιών, οπότε έχει μια ιδιαιτερότητα».

Στην παράσταση συμμετέχουν όλοι οι μαθητές της σχολής πλην αυτών της προσχολικής ηλικίας «και αυτό γιατί πιστεύω ότι η συγκεκριμένη ηλικία είναι πολύ ιδιαίτερη και δεν βρίσκω λόγο να μπει σε καλούπι, εφόσον το ζητούμενο για αυτά τα παιδιά είναι να παίξουν και μέσα από το παιχνίδι να υποδυθούν κάποιους ρόλους. Μέχρι εκεί. Αργότερα, μπορούμε να πάρουμε στοιχεία και να τα κάνουμε περισσότερο συγκεκριμένα».

Α.Π.

Σκηνικά

και μουσική

Τα σκηνικά της παράστασης είναι της ίδιας. «Όπως έχετε δει από τις προηγούμενες δουλειές μου, είμαι υπέρ της αφαίρεσης, οπότε και τα συγκεκριμένα σκηνικά είναι αρκετά αφαιρετικά και απλά».

Η μουσική επιλογή είναι επίσης της κ. Λαντζουράκη και στηρίζεται κυρίως σε ξένα μουσικά κομμάτια. «Οι ήχοι είναι περισσότερο κλασσικοί, ειδικά στο τμήμα των ενηλίκων κινούμαι κυρίως σε κομμάτια που έχουν να κάνουν με τανγκό, βαλς και στα μικρότερα υπάρχουν και τζαζ κομμάτια».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.