«Ο Καραθεοδωρη με τους κορυφαιους επιστημονες του 20ου αιωνα»

Το έργο του αείμνηστου Σάκη Λιπορδέζη για τον μεγάλο θρακιώτη μαθηματικό παρουσιάστηκε στην Τσανάκλειο

Το έργο «Ο Καραθεοδωρή με τους κορυφαίους επιστήμονες του 20ου αιώνα», το οποίο έγραψε ο αείμνηστος Σάκης Λιπορδέζης, ταξίδεψε τους θεατές του στις ημερομηνίες σταθμούς στην ζωή του μεγάλου μαθηματικού, το βράδυ της Παρασκευής 8 Δεκεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Τσανακλείου.

Το έργο, το οποίο επιμελήθηκε η κ. Σοφία Μενεσελίδου και σκηνοθέτησε η Άννυ Μαχαιροπούλου, ανέβηκε στη σκηνή με χρηματοδότηση στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιοποίηση και Ψηφιακή Ανάδειξη Μουσείου Καραθεοδωρή» που υλοποιεί η ΔΚΕΠΠΑΚ με χρηματοδότη από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020».

Με αυτό τον τρόπο τιμήθηκε η μνήμη του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή 150 έτη από τη γέννησή του, αλλά και δόθηκε η ευκαιρία στους παριστάμενους να γνωρίσουν ένα κομμάτι από την ιστορία του μεγάλου μαθηματικού, το έργο του οποίου αγάπησε τόσο πολύ ο Σάκης Λιπορδέζης και αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στην ανάδειξή του, με αποκορύφωμα το Μουσείο Καραθεοδωρή, που φιλοξενείται στον δεύτερο όροφο της Τσανάκλειου, και μετά την ψηφιοποίηση θα αποτελέσει κτήμα ολόκληρου του κόσμου.

Το κείμενο, αποτελεί επιστέγασμα της αγάπης και του θαυμασμού που έτρεφε ο αείμνηστος Σάκης Λιπορδέζης, σημείωσε η κ. Μενεσελίδου, το όραμα του οποίου να μετατρέψει την Κομοτηνή σε πόλη αναφοράς για το έργο του, είχε πολλές εκφάνσεις υλοποίησης.

Μέσα από τις σκηνές του έργου, ο συγγραφέας προσπάθησε να μεταφέρει σημαντικές πληροφορίες για την πολυσχιδή προσωπικότητα και το διεθνούς κύρους του μεγάλου μαθηματικού, με επεισόδια από τη ζωή και τη δράση του, σε όλο το φάσμα των σημαντικών επιτευγμάτων, αλλά και στα στοιχεία και τις αξίες που δόμησαν την προσωπικότητα του Καραθεοδωρή: φιλοπατρία, ευγένεια πνεύματος, μεγαλείο ψυχής, ενότητα και απαράμιλλο ήθος.

Ένα σημαντικό βήμα για την παρουσία του Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή

Από την πλευρά της οικογένειας Λιπορδέζη η κόρη του Μαρία μετέφερε την χαρά και τη συγκίνησή τους γιατί ολοκληρώνεται ένα μεγάλο μέρος του οράματος του για το μουσείο, και μάλιστα το 2023, που γιορτάζουν τα 150 χρόνια από την γέννηση του Καραθεοδωρή.

Στην πόλη μας βιώνουμε αυτή την επέτειο με ένα ιδιαίτερο τρόπο, την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του μουσείου Καραθεοδωρή, που σηματοδοτεί μια νέα εποχή και ανοίγει νέους ορίζοντες για αυτό με τον θησαυρό του να είναι διαθέσιμος σε όλο τον κόσμο, ενώ η νέα γενιά θα έχει την ευκαιρία μέσα από διαδραστικά παιχνίδια, να ανακαλύψει το έργο και την προσωπικότητα του μαθηματικού, που θα μπορέσει να αποτελέσει πρότυπο για να εμπνευστούν, να οραματιστούν και να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Ένα άλλο μέρος του οράματος του Σάκη Λιπορδέζη ήταν η παράσταση αυτή, σε ένα κτίριο που χτίστηκε την εποχή που ο Καραθεοδωρή ξεκινούσε την καριέρα του στα μαθηματικά, και η παρουσίασή της θεωρεί πως τιμά την μνήμη του Καραθεοδωρή και του πατέρα της.

Οι συντελεστές της παράστασης

Οι συντελεστές της παράστασης ήταν οι εξής:

Σκηνοθεσία: Άννυ Μαχαιροπούλου

Σκηνικά-Κουστούμια: Ιωάννης Ν. Καραγκιουλμέζης

Μουσική: Θεοδώρα Καρρά

Επιμέλεια κειμένου του Αθανασίου Λιπορδέζη: Σοφία Μενεσελίδου

Παίζουν οι: Γιώργος Αθανασιάδης, Αναστάσιος Βάββας, Μαρίνος Καραφωτίου, Χαράλαμπος Μαρουφίδης, Στέλλα Νταλαμήσιου, Βασίλης Πετρίδης, Ιάσωνας Ραπτόπουλος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.