Μια συζητηση περι ανεμων και υδατων

Αγαπητοί μου συμπολίτες:

Αυτή την εβδομάδα θα σας μιλήσω για δύο γεγονότα που έγιναν μέσα στον Σεπτέμβριο.

Πρώτον, κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων Παλιάς Πόλης στην Ξάνθης, συγκεκριμένα στις 2 Σεπτεμβρίοιυ 2001, ημέρα Κυριακή εγκαινιάστηκε η έκθεση «Τα μουσουλμανικά μνημεία της Ξάνθης και οι επιρροές τους στην ανοικοδόμηση της πόλης», της αρχιτέκτονος – πολιτικού μηχανικού κ. Χρύσας Μελκίδη, γόνου οικογένειας μεταναστών, η οποία έχει τελειώσει και το διδακτορικό της.

Η κ. Χρύσα Μελκίδη έζησε με την οικογένειά της μέχρι τα φοιτητικά της χρόνια. Οι μετανάστες γονείς της όταν συνταξιοδοτήθηκαν εγκαταστάθηκαν στην παλιά Ελλάδα. Μόνο που δεν διέκοψαν τις επαφές τους με την Ξάνθη.

Η κ. Χρύσα Μελκίδη στην έκθεση παρουσίασε τις εργασίες για το διδακτορικό της, όπου ετοίμασε με μεγάλη λεπτομέρεια τα σχεδιαγράμματα, τους λόγους ανοικοδόμησης, το στυλ, την χρονολογία και το αρχικό σχέδιο των τζαμιών, ιερσπουδαστηρίων και των γύρω συγκροτημάτων της Ξάνθης με έναν τέτοιο τρόπο που θα ζήλευε ο κάθε Τούρκος της Δ.Θράκης.

Η κ. Χρύσα Μελκίδη ετοίμασε το διδακτορικό της ύστερα από χρονοβόρες εργασίες και επαφές με Τούρκους ερευνητές, αρχαιολόγους και ιστορικούς στην Κωνσταντινούπολη, συμπεριλαμβάνοντας ξένες και τουρκικές πηγές.

Να σας το εκμυστηρευτώ με μεγάλη ειλικρίνεια. Αφού επισκέφθηκα την έκθεση και επεξεργάστηκα το διδακτορικό, σηκώνοντας τα χέρια μου στον ουρανό «Θεέ μου!» είπα, «Γιατί είμαστε τόσο άπρακτοι; Γιατί τα δικά μας τα έργα, μας τα παρουσιάζει, όπως σε όλον τον κόσμο κάποιος άλλος και όχι εμείς;».

Η κ. Χρύσα Μελκίδη κατά την ομιλία της στα εγκαίνια της έκθεσης περιληπτικά είπε τα εξής: «Δεν έχει ερευνηθεί μέχρι στιγμής η ανάπτυξη της ανοικοδόμησης υπό το φως του Οθωμανικού πολιτισμού και των Μουσουλμανικών ιστορικών μνημείων της Ξάνθης. Η έλλειψη παρόμοιων ερευνών πηγάζει από το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης Τουρκολογίας στην Ελλάδα. Η αιτία αυτής της αδυναμίας οφείλεται στον τρόπο σκέψης των Ελλήνων ερευνητών, της στάσης τους και στην εγκαθίδρυση άσχημων πολιτικών στοιχείων σε κάθε τι το επιστημονικό στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτή η προκατάληψη και η υπεκφυγή κατά των Τούρκων οφείλεται στις απόψεις μας γι’ αυτούς σε συναισθηματικό επίπεδο. Γεγονός, το οποίο μας στερεί την δυνατότητα ωφέλιμης κριτικής της πραγματικότητας.

Με αποτέλεσμα να μην έχουμε καταφέρει να συμπεριλάβουμε ακόμη από πρακτική και συναισθηματική άποψη στην ιστορία μας, την Τουρκική κυριαρχία μιας περιόδου της Οθωμανικής ιστορίας, όπως την Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο. Ταυτόχρονα το γεγονός αυτό θέτει τη σύγχρονη πολιτική μας σκέψη σε μια μονόπλευρη βάση και λανθάνουσα οπτική η οποία είναι και εναντίον μας».

Μια από τις τελευταίες προτάσεις της κ. Χρύσας Μελκίδη ήταν η εξής: «Όπως διαφαίνεται και από την έρευνα, αυτά τα ιστορικά μνημεία και η αρχιτεκτονική τους αντανακλούν την θέληση για ζωή και την επιτυχία των κατοίκων της πόλης, ανεξάρτητα από την θρησκευτική και πολιτική ταυτότητα».

Τι λέτε; Δεν αξίζει να συγχαρούμε όλοι την κ. Χρύσα Μελκίδη, η οποία παρουσίασε τόσο ωραία τα δικά μας θρησκευτικά μνημεία;…

(από την “Gundem» του συντάκτη Ρίζα Κιρλίντιοκμέ στις 23 Οκτωβρίου 2001)

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.