Μια ακομη μαγικη βραδια με πρωταγωνιστες «Το ξενο βλεμμα» και «Των Αγιων Παρασκευης και Παντελεημονος» της ξανθιωτισσας Ελενης Ανδρεου

Στον χώρο της Πολιτιστικής Κίνησης, και επί σκηνής στην εκδήλωσης παρουσίασης, τις κ.κ. Σοφία Σουβατζόγλου και Νάγια Δαλακούρα

Παρουσία της Κοσμήτορος κ. Πηνελόπης Καμπάκη-Βουγιουκλή, εισηγήτριας  της ενότητας  εκδηλώσεων  με τίτλο «Νεότερες Θράσσες Συγγραφείς»

Με τη συνδρομή των φοιτητριών του ΤΕΦ/ΔΠΘ Ιωάννας Κατσαρίκα, Βιβής Ιακωβάκη και του Χρήστου Γρόζου

Την Τετάρτη 4 Μαρτίου και ώρα 19:30, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των βιβλίων «Το ξένο βλέμμα» και «Των Αγίων Παρασκευής και Παντελεήμονος» της κ. Ελένης Ανδρέου, στην Πολιτιστική Κίνηση Κομοτηνής. Οι παρουσιάσεις διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της ενότητας εκδηλώσεων με τίτλο«Νεότερες Θράσσες Συγγραφείς», από την Κοσμητεία της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, τη «ΣΗΜΑ Εκδοτική», το βιβλιοπωλείο «Παιδεία» και τον «Παρατηρητή της Θράκης».

Την εκδήλωση άνοιξε η κοσμήτορας της Σχολής  Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Πηνελόπη Καμπάκη- Βουγιουκλή, ως ακολούθως, ξορκίζοντας με χιούμορ τον κορονοϊό, που απομακρύνει «από τις εγκάρδιες, αυθόρμητες αντιδράσεις, όπως μια αγκαλιά…», υπενθυμίζοντας στη συνέχεια την αφορμή των εκδηλώσεων   της ενότητας «Νεότερες Θράσσες Συγγραφείς».
 
«Η ενότητα “Νεότερες Θράσσες Συγγραφείς”»ανέφερε «εγκαινιάστηκε την άνοιξη του 2019 από την Κοσμητεία Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ, ως συμμετοχή μας στον εορτασμό των εκατό χρόνων ελεύθερης Ξάνθης  και σκοπό είχε και έχει να συστήσει στο κοινό την πρώτη προσπάθεια από καινούργιες συγγραφείς με κοινό χαρακτηριστικό
(α) την ενιαία  Θράκη είτε ως τόπο καταγωγής είτε ως τόπο μόνιμης διαμονής, και
(β) τις πρώτες τους ουσιαστικά απόπειρες γραφής πεζογραφίας. Όσον αφορά τον  χαρακτηρισμό Θράσσες επιλέχτηκε σε αντιπαραβολή με τον όρο Θρακιώτισσα που το φυλάμε για τη λαογραφία και τη διαλεκτολογία, γιατί έχουμε και τέτοια ενότητα. Οπωσδήποτε, υπάρχουν κι άλλες αξιόλογες γυναίκες συγγραφείς, κάποιες έχουν ήδη παρουσιαστεί άλλες όχι.  Στόχος μας, η συστηματική παρουσίασή τους σε διάφορες πόλεις της Θράκης.  Και φυσικά όχι μόνο γυναίκες αλλά και άνδρες νεότερους συγγραφείς».
 
Στη συνέχεια ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές φορείς και εισήγαγε στα παρουσιαζόμενα βιβλία.

«Απόψε, αφήνουμε τη Θράκη της καθ’ ημάς Ανατολής, τη λατρεμένη Πόλη της Βίκης Δράκου,  και ερχόμαστε στην καθ’ ημάς Θράκη, εδώ στα βουνά της Ροδόπης και του Θρακικού πελάγους…, στη Θράκη της Μαρώνειας και των Αβδήρων, τη Θράκη των παιδικών και εφηβικών χρόνων της Ελένης Ανδρέου που γιατρεύει την ψυχή της ξενιτεμένης κόρης η οποία μετά την περιπλάνησή της στη γοτθική Γερμανία  της επανένωσης, αποζητά τη γιατρειά από τους δύο κατεξοχήν γιατρούς της ορθόδοξης εκκλησίας… Δεν έχει σημασία, η σειρά που γράφτηκαν τα βιβλία… Η εσωτερική σχέση του βλέμματος με την Αγία Παρασκευή συμβολική.»
 
Ακολούθησαν η «ανάγνωση» της Φιλολόγουκ. Σοφία Σουβατζόγλου, η οποία εισηγήθηκε για το βιβλίο «Το ξένο Βλέμμα», φωτίζοντας τις λογοτεχνικές διαδρομές της συγγραφέως στα μονοπάτια του Βερολίνου.Ακολούθησε η ομιλία της κ. Νάγιας Δαλακούρα, Δρ Αρχαιολόγου-Μουσειολόγου και Συγγραφέα, που μίλησε για το βιβλίο «Των Αγίων Παρασκευής και Παντελεήμονος» και ανέδειξε τις υφές και τα χρώματα των ταξιδιών στις μνήμες της συγγραφέως.
 
Οι φοιτήτριες του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας ΔΠΘ, Ιωάννα Κατσαρίκα και Βιβή Ιακωβάκη, ανέγνωσαν αποσπάσματα υπό την καθοδήγηση του Χρήστου Γρόζου. 

Σοφία Σουβατζόγλου
 
«Η κ. Ανδρέου συλλαβίζει με αργά αλλά σταθερά βήματα το αλφαβητάρι της πόλης, για να μας παραδώσει συντεταγμένο το δικό της βιβλίο του Βερολίνου»

 «Το  περιεχόμενο αυτού του βιβλίου υπήρξε για μένα ένα αφοπλιστικό δέλεαρ.  Ένα βιβλίο για το Βερολίνο, το οποίο, τύχη αγαθή, είχα επισκεφτεί  λίγους μήνες πριν, στα πλαίσια ενός προγράμματος  Erasmus+. Άρχισα αμέσως να συγκεντρώνω και να επανατοποθετώ τις ψηφίδες, οπτικές, ακουστικές, γευστικές, της δικής μου περιδιάβασης, προκειμένου να ξανασυνθέσω το παζλ που ονομάζεται Βερολίνο. Βυθίστηκα με λαχτάρα στην ανάγνωση του βιβλίου και δεν με απογοήτευσε. Κάθε άλλο. Μέσα σε δύο 24ωρα το είχα ήδη διαβάσει δύο φορές. Ευχαριστώ εκ των προτέρων την κ. Ανδρέου που μου “έδωσε το ωραίο ταξίδι”, ταξίδι του μυαλού και της καρδιάς αυτήν τη φορά, της σκέψης και του συναισθήματος. Το πιο ενδιαφέρον και πολύτιμο, δηλαδή.
 
172 σελίδες κειμένου και ο φιλόλογος μέσα μου αναρωτιέται σε ποιο κειμενικό είδος να τις εντάξει: ταξιδιωτικές εντυπώσεις, στοχαστικό δοκίμιο, πολιτική πραγματεία, ημερολογιακή καταγραφή, εσωτερικός μονόλογος και προσωπική ενδοσκόπηση; Κάτι από όλα αυτά. Ίσως και άλλα που μου διαφεύγουν. Όλα πάντως, με ένα εξαίσιο γλωσσικό ένδυμα: Με στέρεη γνώση των ελληνικών και αιφνιδιαστικά, πλην γοητευτικά, πετάγματα στις “συναστρίες των λέξεων”. Μια αφήγηση που σε έλκει στην αγκαλιά της, σε εμπλέκει, σε συνεπαίρνει. Σίγουρα πάντως, δεν σε αφήνει αδιάφορο. […]
 
Η κ. Ανδρέου συλλαβίζει με αργά αλλά σταθερά βήματα το αλφαβητάρι της πόλης, για να μας παραδώσει συντεταγμένο το δικό της βιβλίο του Βερολίνου, το δικό της  πορτραίτο της γερμανικής ψυχής και νοοτροπίας. Ο Πέρσης ποιητής Σααντί, έγραψε πως “ένας ταξιδιώτης χωρίς παρατηρητικότητα είναι όπως ένα πουλί χωρίς φτερά”. Από αυτήν την άποψη, η κ. Ανδρέου είναι άλμπατρος, “ρήγισσα τ΄ ουρανού”, και θα ήθελα για μια ακόμη φορά να την ευχαριστήσω για το “ωραίο ταξίδι”. Εύχομαι να δημιουργήθηκε και σε σας μια κάποια ταξιδιάρικη διάθεση, σε πείσμα των αντίξοων συνθηκών των τελευταίων ημερών.» 

Νάγια Δαλακούρα
 
«Τα δεκατρία διηγήματα του βιβλίου “Των Αγίων Παρασκευής και Παντελεήμονος” είναι παραστατικά, εικονοπλαστικά, ανθρωποκεντρικά, διασκεδαστικά»

«Αναμετρήσεις με το παρελθόν που πονάει μα γλυκαίνει κιόλας – “εκεί, εκεί θα πάω! Στα πιο αγαπημένα μέρη των παιδικών μου χρόνων. Θα είναι γλυκά και όμορφα από εκεί να ξεκινήσει η επιστροφή μου”, γράφει η Ελένη Ανδρέου και παρακινεί κι εμάς ακούσια να επιστρέψουμε και στα δικά μας μέρη, εκείνα τα αγαπημένα στα οποία ανατρέχουμε όταν έχουμε ανάγκη από ανεμελιά. Καμιά φορά η μνήμη της Ελένης Ανδρέου πονάει, δεν αντέχεται, και άλλες φορές γίνεται νοσταλγική, εξιδανικεύεται. Θυμίζει ένα προσκύνημα στα παιδικά μας χρόνια. Είναι γιατί η παιδική ηλικία είναι πιο γλυκιά ή  γιατί η εποχή της απλότητας έχει τελειώσει οριστικά; Όπως και να ΄χει, η μνήμη της Ελένης μπορεί να διαμαρτύρεται, ωστόσο δίνει τη δυνατότητα του επαναπροσδιορισμού. Και αυτή η μνήμη είναι τόσο ατομική όσο και συλλογική.

Τα δεκατρία διηγήματα του βιβλίου “Των Αγίων Παρασκευής και Παντελεήμονος” είναι παραστατικά, εικονοπλαστικά, ανθρωποκεντρικά, διασκεδαστικά και σίγουρα θα μπορούσαν να είχαν γραφτεί για οποιοδήποτε επαρχία της Ελλάδας. Η συγγραφέας διακωμωδεί, αλλά παράλληλα συμπονεί τη μοιρολατρεία και το δράμα των ανθρώπων της εποχής εκείνης, οι οποίοι εγκλωβισμένοι στον μικρόκοσμό τους δεν διστάζουν να μετατρέψουν γεγονότα σε μυστήρια.
 
Η αφήγηση των διηγημάτων είναι συναρπαστική. Γραμμένη σε μια γλώσσα καθαρή, γλαφυρή, σε παίρνει από το χέρι και σε βουτάει στον κόσμο των ηρώων της. Η επίγευσή τους; Γλυκιά. Σαν τη μνήμη. Ανεκπλήρωτος ή εκπληρωμένος ο νόστος τελικά; Ένα είναι το μόνο σίγουρο, ότι η μνήμη είναι καθαρτήρια».

Η συγγραφέας Ελένη Ανδρέου

Aκολούθησε η αναλυτική παρουσίαση των αφορμών συγγραφής των δυο βιβλίων από τη συγγραφέα κ. Ελένη Ανδρέου, ιδιαιτέρως κατατοπιστική και εμπεριστατωμένη, μέσω  του καλοδιαλεγμένου εποπτικού υλικού που μας ξενάγησε τόσο στα μνημεία και τους τόπους που περιδιάβασε η συγγραφέας στο Βερολίνο, όσο και στα τοπία της Ξάνθης που μεγάλωσε και ο χρόνος τα αλλοίωσε. 

Οι παρευρεθέντες

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η συγγραφέας κ. Ελένη Εφραιμίδου, οι φιλόλογοικ.κ. Βάντα Βουτσά- Παπαϊωάννου και Σοφία Πίτατζη, η επίκουρη καθηγήτρια κ. Μαρία Μητσιάκη, ο ομότιμος καθηγητής κ. Θωμάς Βουγιουκλής, η φιλόλογος καλλιτέχνης-κατασκευάστρια χειροποίητων κουκλών κ. Κατερίνα Δημητριάδη-Παπαδοπούλου, ο ποιητής κ. Πασχάλης Κατσίκας,  η κ. Σοφία Πακαταρίδου, η κ. Ντίνα Σαπουντζή, ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος,  και πολλοί πολλοί άλλοι. 

Ολόκληρη η εισήγηση της Σοφίας Σουβατζόγλου εδώ.
Ολόκληρη η εισήγηση της Νάγιας Δαλακούρα εδώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.