Μεγαλυτερα οχηματαγωγα, και μικρα κρουαζιεροπλοια, θα μπορουν να δεσουν στο νεο Λιμανι Καμαριωτισσας στη Σαμοθρακη

Πράσινο φως για έργα αναβάθμισης του λιμανιού έδωσε το περιφερειακό συμβούλιο

Νέα μορφή θα αποκτήσει ο Λιμένας της Καμαριώτισσας, στην Σαμοθράκη, αν προχωρήσει η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του όπως σχεδιάζεται από το αρμόδιο Υπουργείο.

Την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, που περιλαμβάνει παρεμβάσεις για να αυξήσει τη δυναμικότητα του Λιμανιού αλλά και να του προσδώσει νέες δυνατότητες, ενέκρινε ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ σε πρόσφατη συνεδρίασή του.

Συγκεκριμένα το έργο περιλαμβάνει επέκταση του υφιστάμενου προσήνεμου μόλου, διαμόρφωση των παραλιακών κρηπιδωμάτων, κατασκευή νέου υπήνεμου μόλου δυτικά των προτεινόμενων νέων κρηπιδωμάτων, αλλά και δημιουργία νέου Λιμενικού Τμήματος Ακτοπλοΐας ΙΙ και Μικρής Κρουαζιέρας στην εξωτερική πλευρά της ρίζας του προσήνεμου μόλου.

Με αυτό τον τρόπο, τόσο οχηματαγωγά αλλά και μικρά κρουαζιερόπλοια, δεν θα πρέπει να μπουν εντός του λιμένα για να δέσουν, αλλά θα μπορούν να επιβιβάζουν και αποβιβάζουν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Μετά από τις παρεμβάσεις, ο λιμένας θα εξυπηρετεί έως τρία Επιβατηγά Οχηματαγωγά (Ε/Γ-Ο/Γ) πλοία μήκους 84 m, 135 m (στα νέα παραλιακά κρηπιδώματα) και 180 m (στα εξωτερικά κρηπιδώματα) έκαστο, και έως τρία ταχύπλοα Ε/Γ πλοία μήκους έως 30 m (στα νέα παραλιακά κρηπιδώματα).

Θα μπορεί να εξυπηρετεί επίσης εμπορικά πλοία (δεξαμενόπλοιο και φορτηγίδα), έως 46 αλιευτικά σκάφη (αλιευτικά σκάφη, τράτες, γρι-γρι, λοιπά ερασιτεχνικά σκάφη) και έως 49 μικρά σκάφη τόσο των μόνιμων κατοίκων του νησιού όσο και διερχόμενα κυρίως κατά τη θερινή περίοδο.

Τέλος θα μπορεί να εξυπηρετήσει και ένα κρουαζιερόπλοιο μήκους έως 135 m.

Ποια είναι η υφιστάμενη κατάσταση

Ο λιμένας αποτελεί τον κύριο και μοναδικό λιμένα του νησιού της Σαμοθράκης και βρίσκεται στα βορειοδυτικά του νησιού στο εσωτερικό του Όρμου Καμαριώτισσας.

Εξυπηρετεί την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με Ε/Γ- Ο/Γ πλοία και ταχύπλοα, τα οποία συνδέουν το νησί της Σαμοθράκης με το λιμένα Αλεξανδρούπολης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς και εμπορικά πλοία (κυρίως για τις ανάγκες ανεφοδιασμού του νησιού σε καύσιμα). Ακόμη, στην περιοχή του λιμένα ελλιμενίζονται αλιευτικά σκάφη (επαγγελματικά και ερασιτεχνικά) και μικρά σκάφη τόσο των μόνιμων κατοίκων του νησιού όσο και διερχόμενα κυρίως κατά τη θερινή περίοδο.

Στην υφιστάμενη κατάσταση, τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λιμένας είναι ο συνωστισμός των χρήσεων εντός της λιμενολεκάνης (ακτοπλοΐα, αλιεία, εμπορικές, αναψυχής), ο μικρός διατιθέμενος κύκλος ελιγμών για την εξυπηρέτηση μεγαλύτερων πλοίων ακτοπλοΐας, η απώλεια της θωράκισης τμήματος του προσήνεμου μόλου, η εκβολή ρέματος εντός της λιμενολεκάνης με κίνδυνο δημιουργίας ενδεχόμενων προσχώσεων, η έλλειψη χερσαίων υποδομών για τους επιβάτες και τους λοιπούς χρήστες του λιμένα, καθώς και η απουσία σχεδιασμού κυκλοφορίας και διαχωρισμού διακριτών χρήσεων εντός του λιμένα (με εξαίρεση την υποτυπώδη διάκριση του χώρου στοίχων αναμονής οχημάτων προ της ράμπας του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου).

Τι προβλέπει το σχέδιο

Το Πλαίσιο Έργων Ανάπτυξης Λιμένα (Π.Ε.Α.Λ.) Καμαριώτισσας Σαμοθράκης αποσκοπεί στην αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και την περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών, έτσι ώστε να καλύπτονται ικανοποιητικά και με ασφάλεια οι ανάγκες των χρηστών του λιμένα του νησιού γενικότερα.

Για αυτό και προτείνονται τα εξής έργα:

  • Επέκταση του προσήνεμου μόλου
  • Κατασκευή νέων παραλιακών κρηπιδωμάτων δυτικά των υφιστάμενων, αφού προηγηθεί η αποξήλωση του υφιστάμενου υπήνεμου μόλου και του υφιστάμενου προβλήτα και τη διαμόρφωση χερσαίου χώρου όπισθεν αυτών
  • Κατασκευή νέου υπήνεμου μόλου δυτικά των προτεινόμενων νέων κρηπιδωμάτων
  • Δημιουργία νέου Λιμενικού Τμήματος (ΛΤ) Ακτοπλοΐας ΙΙ και Μικρής Κρουαζιέρας (Β’ Φάση Υλοποίησης) στην εξωτερική πλευρά της ρίζας του προσήνεμου μόλου
  • Τοποθέτηση πλωτού προβλήτα εντός της υφιστάμενης λιμενολεκάνης για χρήση από αλιευτικά σκάφη
  • Βυθοκόρηση της λιμενολεκάνης για δημιουργία του αναγκαίου ωφέλιμου βάθους
  • Νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και διαμορφώσεις περιβάλλοντος χώρου.

Πώς θα βελτιώσει το νέο λιμάνι την κατάσταση

Η προτεινόμενη υλοποίηση των νέων έργων του λιμένα και η επέκταση των κύριων λειτουργιών του, θα βοηθήσει στη βελτίωση των συγκοινωνιακών συνθηκών σύνδεσης του νησιού με την Αλεξανδρούπολη ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Παρέχεται η δυνατότητα στον λιμένα για απρόσκοπτη, με όλες τις καιρικές συνθήκες, εξυπηρέτηση Ε/Γ – Ο/Γ πλοίων, καθώς και ταχύπλοων εντός προστατευμένης λιμενολεκάνης.

Επίσης θα καταστεί δυνατή η απρόσκοπτη και ασφαλής εξυπηρέτηση της ακτοπλοΐας, των αναγκών ελλιμενισμού των αλιευτικών σκαφών της τοπικής κοινότητας, των μικρών σκαφών και των κρουαζιερόπλοιων, καθώς και η εξυπηρέτηση εμπορικών πλοίων με την δημιουργία θέσεων παραβολής που δεν θα εμποδίζουν την ακτοπλοϊκή κίνηση εντός του λιμένα. Θα παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα εξυπηρέτησης μεγαλύτερου μεγέθους πλοίων από αυτά που εξυπηρετούνται έως σήμερα.

Επίσης διευθετούνται οι υφιστάμενες και προβλεπόμενες λιμενικές χρήσεις (επαγγελματικά και ερασιτεχνικά αλιευτικά σκάφη, μικρά σκάφη, περιστασιακή εξυπηρέτηση εμπορικών πλοίων και μικρού Δ/Ξ που μεταφέρει καύσιμα στο νησί, κρουαζιερόπλοια).

Δίνεται μία συνολική λύση για την χωροταξική οργάνωση της χερσαίας ζώνης του λιμένα με καθορισμό συγκεκριμένων χρήσεων και όρων δόμησης, προγραμματισμό νέων κτιριακών εγκαταστάσεων και αξιοποίηση υφιστάμενων, και διαμόρφωση των χερσαίων ελεύθερων χώρων του λιμένα.

Διευθετείται η κυκλοφοριακή οργάνωση εντός της χερσαίας ζώνης του λιμένα με σκοπό την ασφάλεια των χρηστών και την αύξηση της λειτουργικότητας του, καθώς και η βέλτιστη σύνδεση του λιμένα με το γειτονικό οδικό δίκτυο για την αποφυγή δημιουργίας κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Διαμορφώνεται ένα σύγχρονο και λειτουργικό λιμενικό σύστημα, το οποίο παράλληλα αξιοποιεί κατά τον βέλτιστο τρόπο το θαλάσσιο μέτωπο προς όφελος και του παρακείμενου οικισμού σε αρμονία με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.